agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Amaryllis (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/3034.htm)

Mermaid 26-11-2008 23:13

Sevgili Zeferan; çiçeğiniz açtı mı?

zerrinsrt 27-11-2008 08:16

Amaryllisleri ben hep bahçede yetiştirdim. Soğuktan korumak için bu mevsim üzerlerine yanmış koyun gübresi koyuyorum.Yakın zamanda yapakları tamamen bozulacak.O zaman keserek uzaklaştıracağım.Soğuk yüzünden hiç amaryllis kaybetmedim. Gördügünüz resimde arka bahçedeki amaryelislerin tamamını köstebek taşıdı(çiçekli resim).Bu siteyide köstebeklere çare ararken buldum. Saksıda çiçekler daha kolay donuyor. Balkona çıkarırsan koruma gerekebilir.

Oğuzhan 27-11-2008 12:52

Bu şekilde deneyen var mı ?

1 Eklenti(ler)
Eklenti 54036

zerrinsrt 27-11-2008 13:43

Çok güzel ama bitkinin çiçekten sanra gelişimini tamamlamak için yaprağa ihtiyacı var.
Ben bunu yapamam. Onların çoğalmasıda bana ayrı bir keyif veriyor.

gurcooo 27-11-2008 15:02

Bence amaryllisler yapraklarıyla bir bütün, yapraksız halleri çok yapay geliyor bana, tabi tercih meselesi..

cevreizcisi 27-11-2008 20:56

Elbette insanların farklı zevkleri olabilir ama bütünlük her zaman güzeldir.

gurcooo 28-11-2008 23:23

Bazı amaryllislerimin yapralarını kesmiştim, bugün baktım toprak üstunde kalan bütün kısımları yumuşamış sanırım kuruyor. Soğanı kontrol ettim hala sert, bir sorun yoktur değilmi? Çok seviyorum çiçeklerimi birine bile zarar gelsin istemem....

tolgahann 30-11-2008 01:31

3 Eklenti(ler)
Bende de pembe,beyaz ebruli çeşitten var ama açtırmayı başaramadım.Ben aldığımda henüz yavru bi soğandı.2 senedir baharda yeşerip kışa girerken yaprakları dökülüyor.Şu anda kış moduna geçmeye başladığı için 2 adet yaprağı kaldı.Soğan büyüklüğü ise sümbül soğanı kadar.Sizce bu çiçeği açtrımak için ne yapmalıyım?

cevreizcisi 30-11-2008 11:24

Sanırım soğanı çiçek açmak için yeteri büyüklüğe ulaşmamış.Normalde daha büyük olmasa gerekir sanırım.Her saksıda tek soğan var galiba.Bence bir dahakine aynı saksıya ekin ,böylece yeri sıkışacak ,çiçek açmasından önce soğanı biraz daha büyümesini tamamlarsa sonraya güzel çiçekler açacaktır sanırım.

tolgahann 01-12-2008 12:07

Sanırım yanlış anladınız.Benim zaten bir tane soğanım var.Fotoğraflar aynı saksının farklı açılardan görünüşü.Ne yapalım soğanını büyütene kadar bekliyelim o zaman. :(

gurcooo 01-12-2008 17:46

Sevgili tolgahann, soğan daha ufak sabırla bütümesini beklemeniz gerek :D

cevreizcisi 01-12-2008 18:03

Bu seneyide atlatırsa seneye artık yeteri kadar büyümül olur sanırım ve artık sizinde soğanınız güzel bir çiçek açar.

elif59 01-12-2008 19:17

Bana amaryllislerini ayıran biri verdi bu sene açmaz seneye açar dedi acaba bu yaz açıcakmı(rengi pembe-beyaz)..ama benimkinin soganı sizinki kadar kücük değildi..bugünlerde benimkinin hergün 1 yaprağı sararıyor kışın yaprakmı döküyorlar..?

gurcooo 01-12-2008 21:24

Sevgili elif69, yapraklarını kışın döküyor, sonra tekrardan yapraklanıp çiçeğini açıyor. İnşallah sizinkide açar....

ninina84 03-12-2008 18:41

Merhabalar
adım Nirva sitenize yeni üye oldum. Sanırım amaryllislerimin acil yardıma ihtiyacı var. Burdaki resimleri görünce iyicene acıdım benimkilere. Bu sene bauhaustan aldığım 2 soğan tabak kadar çiçekler açtı biri daha açmadı bir yaprak çıkardı ve deyim yerindeyse kıvranıyor olduğu yerde. Bu üçü dışında yıllar önce aldığım 7-8 tane amaryllisim var ilk seneleri haricinde hiç açmadılar. Soğanları dinlendirmek gerektiğini geçen sene öğrendim. Daha önceleri yıllarca (5-6yıl) sulamayı hiç kesmedim. Tabi bu durumda yapraklarını hiç dökmediler bir tane kırmızı hariç hiçbiri çiçek açmadı. Öyle ki hangisi ne renk ne zaman açar hiç bilmiyorum. İlk aldığım zaman soğanlar kocamandı şimdi ise küçücük kaldılar. Bütün etrafları kurumuş soğan kabuğu kaplı. Geçen sene aldığım sulamasını azaltıp dinlendirdiğim beyaz bir amaryllisin de soğanı küçülmüş. Ancak boyu belime kadar gelen bir metreden uzun yaprakları var ve çok sağlıklı görünüyorlar. Fakat çiçekten eser yok. %4 azot ve %6şar potasyumla fosfor içeren üstünde genel kullanım için yazan bir bitki besini kullanmaya başladım. İşe yarar mı sizce? Soğanları alıp alıp ziyan ediyormuş gibi hissediyorum kendimi :(

elif59 04-12-2008 10:20

Teşekkürler gurcooo..Bende korktum ölmeye başladıgını düşünüyordum

can17can 15-12-2008 11:45

5 Eklenti(ler)
arkadaşlar bende yaklaşık 50 saksı amaryllis var çeşit ve renk olarak ta 5 renk diyebilirim. şu an bazılarının yaprakları soldu döktü bazılarının ise hala yemyeşil yaprakları var ben daha fazla çeşitlendirmek istiyorum. dileyen arkadaşlarla değiş tokuş yapabilirim veya bende olmayan çeşitlerden satın alabilirim antalyada olduğum için büyük marketlere (baus gibi) ulaşamıyorum. yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
bende olan çeşitler

eylems 15-12-2008 16:02

Yavru fikriniz daha güzel.;)

denizined 15-12-2008 16:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eylems (Mesaj 330536)
Yavru fikriniz daha güzel.;)

*******:) zira tohumdan yetiştirmek olukça zahmetli oluyormuş soganlı bitkieri....

Orkun Kırcı 23-12-2008 11:40

Yaa ben getirirken bayburt soğuğuna dayanamadı yaprakları. Valizde resmen donmuştu yaprakları. 6-7 cm uzunlukta kestim ve gübreli bahçe toprağına diktim. İnşallah kesmekten etkilenmez.

Başbahcivan 23-12-2008 22:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi orkunkırcı (Mesaj 334400)
Yaa ben getirirken bayburt soğuğuna dayanamadı yaprakları. Valizde resmen donmuştu yaprakları. 6-7 cm uzunlukta kestim ve gübreli bahçe toprağına diktim. İnşallah kesmekten etkilenmez.

Bitkinin soğanındaki uç göbeğine birşey olmasın değerli arkadaşım yaprak önemli değil oda sıcaklığında kış dönemindede açar ama bahçede haziran,da açar.

karinca70 26-12-2008 11:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi can17can (Mesaj 330517)
arkadaşlar şu an çiçekleri olmadığı için hangisinin kenarı çizgili olduğunu bilemiyorum tohumlarınıda hepsini bir yere koydum bu yıl çiçek açtıklarında ilk işim renklerine göre etiketlemek olacak tohumları için de aynı şeyi düşünüyorum
bende olmayan çeşitlerden satıldığını gören olursa ve de haber verirse çok sevinirim. bu arada kenarı çizgili olanları ankaradan bi arkadaşım alıp yolladı üzerinde düz beyaz resmi vardı fakat kenarı cizgili çıktı yani bi çoğu dışındaki resminden farklı çıktı süpriz oldu tabi bu sene çiçek açtığı zaman isteyen arkadaşlara yavrularından ve tohumlarından yollayabilirim.

Bir şekilde çaprazlama kazası sonucu kenarı çizgili olmuştur. Bu özelliği çekinikse tohumdan aynı bitkiyi alamayabilirsiniz. Ancak yavrusundan alabilirsiniz. Thompson & Morgan'ın7-8 sene önce bana gelen bir kataloğunda Amarillis görmüştüm harikaydı ve pahalıydı. Yukarıdaki türlerin dışında bir tür ben Türkiye'de Bauhaus veya başka yerde görmedim.

Orkun Kırcı 27-12-2008 14:40

Bizde de üç saksı ebruli vardı. Bayramda eve gittim babaannem saksıdan alıp yere dikmiş. Bir de ne yapsa beğenirsiniz. Dibinde oluşan bütün yavruları atmış sadece üç soğanı alıp dikmiş. 3-4 yıldır aynı saksıdaydılar. Düşünün kimbilir kaç tane yavrum gitti. ne üzüldüm yaa.

ismet şenad 28-12-2008 23:17

1 Eklenti(ler)
Amarillislerin toprakta ekiliyken yavru büyüttüğünü sanıyordum.Resmini yüklediğim soğanın bir ay ön öncesine kadar hiç bir şeyi yok iken, ekmek için elime aldığım da badem kadar büyüklükte bir yavruyu gördüm.

nuzel 07-01-2009 08:24

Sayın Lalezar ne zaman ekmiştiniz soğanları.Çok güzel olmuşlar maşallah.

Lalezar78 07-01-2009 19:54

http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=23208&c=608
http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=23209&c=608
http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=23207&c=608

Teşekkürler Sevgili Eylems,
Sevgili Nuzel yaklaşık iki ay oldu.

Emel Yılmaz 08-01-2009 11:26

Arkadaşlar benim amaryllislerimden biride açmak üzere. Bakalım nasıl açacak ama ne renk olursa olsun o güzelliği seyretmek bile dünyalara değişilmez

BenBen1967 08-01-2009 11:41

Bunlar kış kıyamette nasıl açtı hepsi evin içinde mi duruyor? Benim ki balkonda hiçbir hareket yok.

Oğuzhan 08-01-2009 12:05

Ev içine al açar :)
Benimkilerde ev içinde kimi açtı kimi yeni tomurcuk .

nuzel 08-01-2009 12:50

evin içinde soba veya kalorifere yakınmı?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025