![]() |
1 Eklenti(ler)
İşte baharın gelmesi ile birlikte uykusundan uyanan bir amaryllis. Geçen sezonda pek sağlıklı değillerdi. Bu sezon sağlıkla gelişmelerini istiyorum. Bu yüzden de, amaryllis başlığının iyi bir takipçisi olmaya şimdiden adayım. İlk yıllarda saksıda iken daha sağlıklıydılar ama saksıdan toprağa aldım alalı toprakta mutlu edemedim onları. Zamanla gelişimlerini paylaşacağım.
|
sonunda aradığım sayfayı buldum.Zambak diye bildiğim çiçek Amaryllis miş.
Annemin 5 yıldır açmayan Amaryllisi var.bende aldım eve getirdim.evimiz bol güneş alıyor diye.yine açmadı.çiçek ucu filizlendi minicik.ama tekrar durdu gelişimi.bir hafta önce bende saksısını değiştirdim.İki kocaman soğan varmış saksıda.ikisininde köklerinin arasında minik minik 2,3 tane yavru soğan buldum.büyükleri ayrı ayrı saksılara aldım.yavrularıda birinin yanına koydum.can sularını verip pencere önüne koydum.yapraklarınıda kestim. yanlış yapmamışımdır umarım.Açmasını istiyorum.Annemde bir kere açmış.çok güzel kokyorlar,rengide çok güzel diyor annem.merak ediyorum. Not:resim yakında ekleyeceğim. |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Amaryllis ile süslenmiş bir giriş. Çok çiçeğe kıymışlar...
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
neden çiçek açmıyor diye merak ediyordum.O zaman ben şimdiden sonra sulamayıp yaprakların kurumasını bekleyeceğim anladığım kadarıyla,havalar da ısınmaya başladı ama:confused: |
Son yazılanlara istinaden ben de çok merak etmeye başladım. Bütün kışı bahçemdeki toprağın altında ve yağmurların etkisi ile yaş ve nemli olarak geçiren amaryllis soğanı çiçek açmayacak mı? Bunu mu anlamalıyım?
Eğer bu doğru ise, yani çiçek açmazsa, topraktan soğanı sonbaharda çıkarıp, sakladıktan sonra ilkbaharda yeniden ekim yapmam gerekecek doğru anladıysam. Sabredip göreceğiz bakalım. |
Benim bildiğim kadarıyla amaryllis sonbaharda toprağa dikilir. Soğuklama ihtiyacı olduğu için toprak altında soğuk birkaç ay geçirmesi gerekir.
Donlardan etkilenmemesi için de soğanların ekili olduğu alanın büyükbaş hayvan gübresiyle kapatılması yeterliymiş. 2 en fazla 3 senede bir, sonbaharda, yeterli büyüklükte bir saksıda yetiştirilen amaryllis soğanı saksısından çıkarılır, yavru varsa ayrılır, başka saksıya alınır, anaç soğan da temiz, gübreli, yeni bir toprak hazırlanan saksısına gömülür. Saksı balkonda tutulur, bitkinin soğuklama ihtiyacı karşılanır, yine saksıdaki don tehlikesinden korumak için de büyükbaş hayvan gübresiyle malçlama yapılır. Soğanlı bitkilere merak sardığımdan beri forumu dolaşıp bilgileri topluyorum, amaryllis yetiştirmede ana hatlar yukarıda yazdığım gibi. Sayın kasap.94'ten aldığım amaryllis soğanlarımdan bir tanesinde çiçek sapı oluştu. Yaprakların arasından değil de kenardan ayrı bir saptan geliyor çiçeği. Çiçek açabilirse fotoğrafını buradan paylaşırım, ben de çok merak içindeyim. |
Bendeki iki amaryllis de sürekli bahçe toprağında, yaz ve kış. Hiç çıkartmadım iki yıldır aynı yerdeler.
|
1027 numaralı resimdeki amaryllisten bahsediyorsunuz değil mi sevgili kelebek çalısı?
Toprak biraz kıraç gibi, belki de yavrulamışlardır şimdiye kadar :) ben olsam bu sonbahar soğanları yaralamadan dikkatlice sökerdim, toprağı bir güzel havalandırıp gübre ilavesi yapıp, işlenmiş toprağa soğanları tekrar gömerdim. Bir de soğanlı bitkilerin fosfor ve potasyum ağırlıklı gübre sevdiklerini okudum. Yeşerdikten sonra arada bir bu gübrelerden verilebilir. |
1027 numaralı mesajdaki amaryllis evet. On gün kadar önce yapraklanma belirtileri başladı.
Önerilerinizi dikkate alacağım Sûz-i Dilârâ. Gübreleme konusunda sizinle aynı fikirdeyim. Sevgiler :) |
[QUOTE=umutyolcusu;937830]İşte bunu bilmiyordum.En az 2 yıuldır bende olan bir saksıda 2 soğan amaryllis
neden çiçek açmıyor diye merak ediyordum.O zaman ben şimdiden sonra sulamayıp yaprakların kurumasını bekleyeceğim anladığım kadarıyla,havalar da ısınmaya başladı ama:confused:[/Q Bahar geldiği için bir gecikme sözkonusu olsada 2 yıldır çiçek vermeyen amaryllisler için kurutma ve ardından 2 ay buzdolabında bekletme işlemi denenebilir. |
Alıntı:
Dediğnizi uyguladım.Balkona koydum yıllardır açmayanları.İki yıldır elimde bir tane daha var.her sene iki kez açar.süreklide yapraklı duruyor.yeniden çiçek çıkarıyor sanırım. http://farm8.staticflickr.com/7194/7...c5281ee8ea.jpg çiçeği böyle açıyor. http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot..._5625532_n.jpg http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot..._8228618_n.jpg |
3 Eklenti(ler)
Benim amaryllislerden birinde de çiçek sapı var demiştim fotoğrafını ekledim. Diğerlerinde çiçek olmayacak sanki bu sene, acemilik yüzünden soğuklama yapmadım seneye daha bilinçli yetiştireceğim, şimdilik önemli olan soğanların sağlıklı bir şekilde bahar ve yazı atlatması.
|
Tohumdan yetişen amaryllis Hk.
3 Eklenti(ler)
2010 yılında sayın Aygün hanımın göderdiği beş adet tohumdan cimlenip gelişen 3 adet turuncu amaryllis'ten salona aldığım bir saksıdaki bu sene yaklaşık iki yıl sonra ilk çiçeğini açtı.Balkonda kalan iki saksısoğuktan gelişemedi.İyi bakımla tohumdan yetşenler iki yıl sonuda çiçek açabiliyor.
|
1 Eklenti(ler)
Amaryllisimin çiçeği kozasından çıkıyor, pembe alacalı olacak rengi sanırım. :)
|
1 Eklenti(ler)
merhaba arkadaşlar,
bu da benim güzelim:)) |
1 Eklenti(ler)
Yılbaşında Antalya'da ziyaret ettiğim hoya cafe sahibi sevgili missmenasla birlikte büyük maceralarla söktüğümüz amarylis, yapraktan önce çiçeklendi.
|
Acaba Amaryllıs tohumunu büyütüp çiçek açtıran var mı ?
|
Alıntı:
|
Çok güzel çok mutlu oldum acaba forumda tohumunu hediye eden kişiler varmıdır vede sizlere başka bir sorum olacak
Aşağıdaki fotoraflardaki bitki amaryllismidir şuan tam beş yaşında sadece bu sene minik bir büyüme var nedenide galiba şu 4 sene yaz kış yemyeşildi ve hiç gübre ve besin takviyesi yapmadım hocam100 amaryllistir dedi bir kaç üyemiz ise hayır bu ot dedi üzücü ama kesin sonuç söyleyebilecek var mı |
2 Eklenti(ler)
Öylesine diktiğim amarallis tohumları filizlenmiş.;)
|
Öylesine derken torfa ekip sadece suladınız mı ? Yoksa daha mı özenli davrandınız ?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Aşağıdaki resimde ters lale soğanındaki gibi üretmeyi denemiş arkadaş. Dediğine göre elinde birde değerli soğan varmış ama daha ucuz bir türle denemiş. İlk etapta 4 eşit parçaya bölmüş ve mantar ilacıyla ilaçlamayı tavsiye etmiş. Perlit dolu bir kaba soğanın 3'te 1'ini gömmüş.
|
Alıntı:
|
Sonucu paylaşmamış henüz. Bende merak ediyorum :) Ama ters lale ve sümbülde uygulanan bir yöntem. Amaryllis hakkında böyle birşeyi ilk kez duydum. Aslında yavru ve tohumdan başka üretim olduğunu kaç kişinin bildiği aşikar. Üstadlar biliyordur belki.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:52. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025