agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Amaryllis (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/3034.htm)

sayuri 05-01-2012 13:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 895902)
Fotoğraftaki gibi kopardıysanız geçmiş olsun, henüz yeşillermiş, hiç değilse dalında sararmaya yüz tutsaymışlar olurlardı.

Tohum yerlerini koparmadim sadece solan cicekleri yeni kopardim, bu bile tohum olusumunu engeller mi diyorsunuz :(

Lilium 05-01-2012 14:16

Ben tohumları saplarından kopardığınızı anladım (pardon özür dilerim)

Solan çiçek yapraklarını koparmanız tohum oluşumunu engellemez.

İçeriye bir yere alınız ki tohumlar donlardan zarar görmesin.

ayhat 05-01-2012 14:25

Güler abla evde baktığınız amarysilllerin saksı boyutu ne kadar? bir fotoğraf var mı?

hanndan 05-01-2012 16:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 895905)
Haziranda çiçeklendiyse şimdiye kadar tohumlarıda olgunlaşması lazım, resimleyebilirmisiniz.

İçeriye alınki kıralardan donlardan zarar görmesin.

Sevgili Lilium,tohuma bırakmadım soğanı güçsüzleştirmesin diye,tohumlarını kopartmıştım.Yanlışmı yaptım:(
Yaprakları sarardı ve şu anda çardakta duruyor.Teşekkürler

akon 05-01-2012 22:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sayuri (Mesaj 895906)
Tohum yerlerini koparmadim sadece solan cicekleri yeni kopardim, bu bile tohum olusumunu engeller mi diyorsunuz :(

siz hiçbir şey yapmayın çiçeğin kendisi olayı halledecektir. ileride o kapsülle kuruyup patlayacak ve içinden siyah kagıt gibi tohumlar çıkacaktır.

biraz geriye dogru syfa ilerletirseniz benim resimlerime ulaşırsınız bu konuda. 3 yıl oldu o tohumları ekeli ancak soganlar çokta buyumedi henüz.

ama tohma bırakmak soganı resmen ufaltıyor hem de çok.

wellness 05-01-2012 22:53

Arkadaşlar, amaryllis soğanlarını her yıl çiçekleri solduktan bir müddet sonra çıkarıp dinlendirmek üzere uygun bir yerde tutmanın bir zararı varmı? yoksa en azından 3 yıl yerinde durmasını sağlamak ve toprağından sökmemek mi gerekiyor?

Lilium 05-01-2012 22:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hanndan (Mesaj 895983)
Sevgili Lilium,tohuma bırakmadım soğanı güçsüzleştirmesin diye,tohumlarını kopartmıştım.Yanlışmı yaptım:(
Yaprakları sarardı ve şu anda çardakta duruyor.Teşekkürler

Tohuma ihtiyacınız yoksa yaptığınız işlem doğrudur.

Lilium 05-01-2012 23:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi wellness (Mesaj 896147)
Arkadaşlar, amaryllis soğanlarını her yıl çiçekleri solduktan bir müddet sonra çıkarıp dinlendirmek üzere uygun bir yerde tutmanın bir zararı varmı? yoksa en azından 3 yıl yerinde durmasını sağlamak ve toprağından sökmemek mi gerekiyor?

Sökmenin çok bir zararı yok ama gerekli değilse sökmeniz de gerekmez, dinlenmelerini yani soğuklamalarını yapraksız oldukları kış döneminde ekili de olsa zaten yapıyorlar.

Çok sıklaşmış kardeşlenme yapmışlarsa 3-4 yılda bir söküp kardeşlenenleri ayırıp daha seyrek ve toprağını da değiştirerek ya da toprağını gübreleyerek ekmek daha iyi olur.

wellness 05-01-2012 23:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 896158)
Sökmenin çok bir zararı yok ama gerekli değilse sökmeniz de gerekmez, dinlenmelerini yani soğuklamalarını yapraksız oldukları kış döneminde ekili de olsa zaten yapıyorlar.

Çok sıklaşmış kardeşlenme yapmışlarsa 3-4 yılda bir söküp kardeşlenenleri ayırıp daha seyrek ve toprağını da değiştirerek ya da toprağını gübreleyerek ekmek daha iyi olur.

Çok teşekkür ederim sayın lilium verdiğiniz bilgiler için. Benim bu kadar bilgim olmadığı için bundan 1.5 ay önce bahçe toprağından söktüm. Kuru kum içine koyacaktım. Kum bulamayınca odun külü içine koydum soğanları. 2 gün önce de o külün içinden çıkardım ve uygun saksılara kumla karıştırdığım torf toprağı içine tekrar ektim. Kum zaten ıslak olduğundan sulama yapmadım. şuan dışarıda değil ama soğuk bir oda da tutuyorum. mart ayına kadar orada bekletmeyi düşünüyorum. mart ayına kadar 1-2 defa sulamayı ve bu sulamalardan bir tanesine de 15-40-15 N-P-K yaprak gübresi eklemek niyetindeyim. Bu gübreleme işini mart ayından sonra ayda bir defa çiçekler görülene kadar devam etmeyi sonrasında ise, ise 10-10-40 N-P-K yaprak gübresini suda eritip sulama suyuna ekleyip ayda bir defa vermeyi düşünüyorum. Ne dersiniz? yanlış bir şey yapmış olmam inşallah.

Lilium 06-01-2012 01:21

Yapraksız dönemde gübrelemenin çok bir yararı olacağını sanmıyorum, gübremelerinizi yeşerdiği yapraklı dönemde yapmanızı tavsiye ederim.

wellness 06-01-2012 01:47

yanlız şun u belirteyim. İlk yapacağım gübrelemelerde kullanacağım gübre farkındaysanız fosfor ağırlıklıdır. Bu gübreyi kullanmak isteyişimin sebebi, fosfor, bol saçak kök oluşumunu sağlar ve çiçeklenmeyi ve döl tutumunu artırır. Şu an öncelikle kök oluşumuna ihtiyaç duyduğu için bu gübre bu aşamada önemlidir. 2. kullanacağım gübre ise potasyum ağırlıklıdır. onu da çiçek oluşumunun arkasından kullanmayı tercih ediyorum. O da meyve kalitesini artırır ve meyve irirliğini artırır, yani soğanın gelişimini artırır. Çiçekler konusunda sizin kadar bilgiye sahip olmamakla birlikte, gübreler konusunda hepey bir bilgiye sahibim. O sebeble bu gübrelemeyi düşünüyorum. Hatta şunu söyliyeyim. Buğday ve değişik tarla bitkilerinde, 15-15 veya 20-20 N-P gübresini tohum ekiminden önce toprak işleme esnasında atarlar. Sebebi çimlendirmeyi kolaylaştırmak ve hızlandırmak içindir. Bu gübreye de köylülerimiz toprak altı gübresi adını veriyorlar(tabi içeriğini bilmiyorlar ya :D İçeriği ise %20 veya 15 azot, %20 veya 15 fosfordur). Ben neden N-P-K kullanmak istiyorum onu da söyliyeyim. Torf toprağı ve kumun içerisinde bitki için gerekli besin maddeleri yok denecek kadar azdır ve bunların takviye edilmesi gerekmektedir. Bu sebeble kullanıcam bu gübreyi.

Hülya 06-01-2012 10:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hanndan (Mesaj 895828)
Haziran ayında çiçeklenen amarillis,soğanıyla birlikte saksıda çardakta duruyor.Onu içeri alıp sulasam doğru yapmış olurmuyum.
Saygılar.

Handan hanım
Merhaba,iyi yıllar.
Bence Ankara da amarilisinizi dışarıda bırakmayın.Donabiilir soğanı.
Selamlar.

Lilium 06-01-2012 11:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi wellness (Mesaj 896185)
Torf toprağı ve kumun içerisinde bitki için gerekli besin maddeleri yok denecek kadar azdır ve bunların takviye edilmesi gerekmektedir. Bu sebeble kullanıcam bu gübreyi.

Sayın wellness, gübreler konusundaki bilgileriniz gördüğüm kadarıyla benim için yeterlidir, o nedenle nasıl ne şekilde hangi oran da kullanacağınızı da biliyorsunuz demektir.

Bilhassa çiçek bitkilerinde zirai gübre önermeye korkuyorum, ne oranda kullanılmasını bilmek lazım, bu az gelir biraz daha vereyim dediği an çiçeğinden olur, sonrada sana döner sen şunu ver dedin bende verdim çiçeğim kurudu der.
O nedenle gübreleri bilmek tanımak gerekir, biliyorsan tanıyorsan ne oranda kulanacağını hangisi ne zaman kullanılır gibi bilgilere sahipse kullanılması tabi ki doğrudur.

"kullanacağım gübre ise potasyum ağırlıklıdır. onu da çiçek oluşumunun arkasından kullanmayı tercih ediyorum. O da meyve kalitesini artırır ve meyve irirliğini artırır, yani soğanın gelişimini artırır."

Meyve kalitesini artırabilir meyve irirliğini artırabilirsiniz ama soğanın iriliğini arttıramazsınız, tabi ki faydası olur ama, soğan iriliğini ya da soğanın irileşmesini istiyorsanız tomurcuklar çiçek açmadan tomurcukları keserseniz soğanı irileştirebilirsiniz.

"Torf toprağı ve kumun içerisinde bitki için gerekli besin maddeleri yok denecek kadar azdır ve bunların takviye edilmesi gerekmektedir. Bu sebeble kullanıcam bu gübreyi."

Doğrudur torf kum içerisine besin maddeleri azdır, bu bilgilere sahip olduktan sonra ben de kullanmanızı öneririm.

Yalnız küçük bir hatırlatma yapmama gerek varmı bilmiyorum ama çiçek ve soğanlı bitkiler zirai gübreye tarla tahıl bitkilerinden daha hassastır, oranını daha az tutmak gerekir diye hatırlatmış olayım.

wellness 06-01-2012 12:47

Sayın lilium kardeşim işte sizin verdiğiniz çiçekler hakkında ki bilgileri de ben bilmiyorum. Yani bahsi geçen çiçek soğanlarının zirai gübrelere hassaslığı konusu. Sizin dikkat çekmeniz üzerine bu konuda daha dikkatli olacağım. Öte yandan şunu da söyliyeyim. Ben kendi yaptığım bir uygulama için başkalarını suçlamayı hiç sevmem. Böyle birşey aklının ucundan bile geçmesin. Sizin de dediğiniz gibi bu gübreleme konuları tüm bitkiler için oldukça hassas konulardır. Dolayısı ile bu konularda karar vermeden önce, ben kendi payıma söyliyeyim, çok araştırma yaparım. Bir çok kişinin fikrini alırım ama bu fikirlerden de ben kendime has bir karar çıkartırım onu uygularım. Ezbere iş yapmayı sevmem. Sonra bu işler biraz da deneme yanılma ile tecrube sahibi olunuyor. Baştan belki biraz kayıp verebilirsin ama bu o kişiye bir tecrube olur. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.

Lilium 06-01-2012 13:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi wellness (Mesaj 896290)
Bir çok kişinin fikrini alırım ama bu fikirlerden de ben kendime has bir karar çıkartırım onu uygularım. .

Her zaman benimsediğim cümle işte bu.

Fikir almayı bende çok severim, fikirleri kendi doğrularımla harmanlarım elerim uygularım.

Burada bulunmamın en büyük nedeni de bu zaten, fikir bilgi paylaşımı, fikirden fikir doğar cümlesini de çok severim.

Bilgi verirken başka bir konuda da biz bilgileniyoruz. Bundan daha güzel bir şey olabilir mi.

Bilgi almak isteyenden korkmam, bilgi almak istemeyenler beni daima kırmıştır. Onun için bir şeyler yazarken daha dikkat etmeye çalışıyorum.

wellness 06-01-2012 18:51

Lilium kardeşim, al benden de o kadar. Bu konuda aynı görüşlere sahibiz. Zaten ağaçlar.neti bu yüzden çok seviyorum. Herkes bilgisini cömertçe paylaştığı için. Bu çok güzel birşey.

Batuhan Yılmaz 07-01-2012 14:41

http://www.akvaryum.com/yarisma/resi...(1)_432781.jpg

http://www.akvaryum.com/yarisma/resi...(4)_652248.jpg

http://www.akvaryum.com/yarisma/kres...(2)_618145.jpg

http://www.akvaryum.com/yarisma/dres...(3)_964809.jpg

http://www.akvaryum.com/yarisma/kres...(5)_299496.jpg

Resimdeki soğanların Amarylis olduğunu pek sanmıyorum ama sayın hocam100 ya pembe trompet ya da amarylis demişti sonradan trompet olmadığı belli oldu acaba boyları neden bu kadar küçük biri 1 ay önce uykuya yatmıştı bunu da halamın bu soğanların fırlattığı yerden aldım halam çiçek soğanı olduğunu söyledi okadar yeşil soğanı 1 hafta önce buldum kuruttuğum soğan 3 yıl minik saksıda besledim ilk defa uykuya yatırdım büyüme yok ?? ne düşünüyorsunuz.

sayuri 20-01-2012 13:02

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 895912)
Ben tohumları saplarından kopardığınızı anladım (pardon özür dilerim)

Solan çiçek yapraklarını koparmanız tohum oluşumunu engellemez.

İçeriye bir yere alınız ki tohumlar donlardan zarar görmesin.

Tohumlarim olustu bile.

Tesekkurler :)

Bu tohumlarin olusmasi yeni cicek olusumunu engelliyor mu? Tohumlar icin butun enerjisini harciyor mu bitki? Bir bilginiz var mi? Cunku bitkim yeni dal cikardi normalde hemen tomurcuk verirdi ama vermedi

Lilium 20-01-2012 14:39

Çiçek oluşumunu engellemez, çiçeğiniz yeniden çiçek sapı çıkaracaktır.

Şimdi tohumları alınız çiçek sapını da dipten kesiniz.

Mart gibi tohumlarınızı ekebilirsiniz.

Goncagül 21-01-2012 14:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sayuri (Mesaj 901688)
Tohumlarim olustu bile.

Tesekkurler :)

Bu tohumlarin olusmasi yeni cicek olusumunu engelliyor mu? Tohumlar icin butun enerjisini harciyor mu bitki? Bir bilginiz var mi? Cunku bitkim yeni dal cikardi normalde hemen tomurcuk verirdi ama vermedi

Merhaba Sayın Sayuri;
Benim de amaryllislerim var. Bu nedenle tecrübelerimi paylaşmak istedim. Tohum oluşturması çıkan yeni çiçek sapını etkilemez o yeterince geliştiğinde açacaktır. Tohum oluşturan çiçek sapını tohumlar tamamen olgunlaştığında kesiniz. Bu durumda yeni çiçek sapı daha iyi beslenecektir.Fakat çiçek soğanı tohum oluşturmaya fazla güç harcadığı için küçülüyor malesef. Bu nedenle yeni açacak olan çiçeklerde tohum almayı denemeniz halinde soğanı çok küçülür.Bu nedenle besin takviyesi yapmak gerekiyor.
Eğer tohumları ev ortamında çimlendirecekseniz hemen ekin bence. Çünkü bekledikçe daha az sayıda çimleniyorlar. Bahçeye ekmek için baharı bekleyin.

alys 22-01-2012 19:57

2 Eklenti(ler)
Bu sene açan ilk amaryllislerim.

Papilio ve Evergreen.

bettyycim 23-01-2012 14:24

3 Eklenti(ler)
Geçtiğimiz hafta çok suğuk olunca tomurcuğunun donmasından korktuğum Amaryllisi içeri aldım, sıcağı görüne 3 günde açtı benim güzelim etiketinden de sweet pink yazıyor ama bana daha çok Peach Blossom Amaryllise benzettim siz ne dersiniz :confused:

ayhat 23-01-2012 14:28

1 Eklenti(ler)
Çooook güzel maşallah. Bu da benden.

Jezebel 23-01-2012 16:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alys (Mesaj 902512)
Bu sene açan ilk amaryllislerim.

Papilio ve Evergreen.

Hoşgeldiniz ;)
Amaryllisleriniz çok güzel.
Bu türleri ben de çok seviyorum, güle güle büyütün ve bizimle resimlerini paylaşın lütfen;)

alys 23-01-2012 19:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bettyycim (Mesaj 902768)
Peach Blossom Amaryllise benzettim siz ne dersiniz :confused:

Sevgili bettyycim linke bakın isterseniz Peach Blossom Amaryllis

wellness 23-01-2012 20:21

Yahu Arkadaşlar, şimdi yukarıda alys isimli arkadaşımızın verdiği linki inceledim de o web sitesinde olsun diğer yabancı web sitelerinde olsun, satılmakta olan envayi tür ve renkte amaryllis ler var. Bu türlerden ortak sipariş bölümünde bir arkadaşımız konu açsada ortak sipariş vererek Türkiye de olmayan türlerden getirttirsek diyorum. Ne dersiniz?

bettyycim 23-01-2012 21:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alys (Mesaj 902915)
Sevgili bettyycim linke bakın isterseniz Peach Blossom Amaryllis

Teşekkür ederim artık etiketibe güveneceğim :D

Sûz-i Dilârâ 03-02-2012 16:35

1 Eklenti(ler)
Amaryllisin yapraklarında sararma oldu, sarardığı yerlerin üzerinde de kırmızı benekler var, sorunun ne olduğunu söyleyebilecek var mı arkadaşlar?

Batuhan Yılmaz 03-02-2012 17:25

Sararmayı bilemem ama kırmızılıklar havasızlık ve aşırı nemden oluşan iğrenç bir mantar türü soğanlarımı bunlar yüzünden kaybediyorum :'( ama bence seninkilerin durumu iyi gibi Sayın Süz-i Dilara.

Batuhan Yılmaz 03-02-2012 17:25

Vede yavru vermiş gibi şanslısınız. :D


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025