agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Kardelen (Galanthus sp.) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/2240.htm)

hocam100 11-12-2010 11:56

Kamil bey bunlar o küçükler değil.Onlar biraz geç açmıştı.Onlar da bu yıl irileşmiş.Açınca resmini çekip ekleyeceğim.Bu cinsin soğanı iri ve çiçeği de iri.Bunlar Hollandadan bir arkadaşa ısmarlamıştım.Paket idi.

Eser İlhan 12-12-2010 15:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 (Mesaj 724857)
Bu cinsin soğanı iri ve çiçeği de iri.Bunlar Hollandadan bir arkadaşa ısmarlamıştım.Paket idi.

Tam latince adını hatırlıyor musunuz?

bettyycim 12-12-2010 16:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan (Mesaj 725372)
Tam latince adını hatırlıyor musunuz?

Sanırım Galantus Nivalis

hocam100 12-12-2010 17:34

Arkadaşlar bu videoya bayıldım.Her yer kardelen.
http://www.youtube.com/watch?v=yHtvG...eature=related

ibrahim37 12-12-2010 17:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan (Mesaj 724117)
Sayın kgursan,tesekkur ederim. Geçen yıl diktiğim kardelenler (başka bir cinsti,ama paketi kaybettiğim için adını hatırlayamıyorum) ocak-şubat gibi açmışlardı ,yaprakları ince ve çiçeği daha küçüktü. Bu yıl yeni aldığım soğanlar gerçekten de biraz daha iri,yapraklar da daha kalın ...
Resmini koyduğum çiçek bu hafta solmuştu,yenileri de gelmemiş. Erken açmasnın bitkiye bir zararı olur mu diye korkmuştum, ama siz içime su serptiniz ;)

Sayın Eser Ilhan Bu sonbaharda açan kardelenin boynuna bir halka takın ve gelecek yıl ayrı saksıya koyup takip edin. Yanlışlıkla size farklı bir kardelen türü gelmiş olabilir.
Kardelenlerin sonbaharda açan çok güzel iki türü var. Bunlardan biride olabilir. Yanlışlıkla bir şekilde açmışta olabilir.

Eser İlhan 12-12-2010 17:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibrahim37 (Mesaj 725436)
Kardelenlerin sonbaharda açan çok güzel iki türü var. Bunlardan biride olabilir. Yanlışlıkla bir şekilde açmışta olabilir.

Kardelen soğanlarını bu yıl Bauhaus'daki ithal soğanlar arasından aldım. 15 erli paketler halinde idiler ve ben 2 paket aldım. Paket üzerinde Galanthus ikariae yazıyordu. Hepsini de diktim. 30 soğandan sadece bu bir tanesi açtı. Belki arasına farklı bir soğan karışmış olabilir. Sonbaharda açtığını söylediğiniz türlerin latince adları nedir? Biraz netten araştırayım.

ibrahim37 12-12-2010 18:24

Galanthus peshmenii
Galanthus reginae-olgae
Bu türler sonbaharda açıyor. Bilemiyorum belki sonbaharda açan başka türlerde olabilir. Ama öncelikle gelecek yılda sonbaharda açması gerekiyor.

Eser İlhan 12-12-2010 18:34

Teşekkürler. ;)
Hem bu isimleri kaydedip, eğer birgün bir yerde bulursam öncelikle alacağım, hem de resimlerini bulup kendi erken açan kardelenimle karşılaştıracağım .
Tabii sizin dediğiniz gibi bir gözüm de erkenci kardelenin üzerinde olacak; bakalım seneye de aynı şekilde erken mi açacak?

hocam100 23-01-2011 11:03

1 Eklenti(ler)
Kardelenlerim tek tük açmaya başladı.

elek 23-01-2011 19:11

1 Eklenti(ler)
Resim dedemin bahçesinde (Eskişehir) bugün çekildi. Turuncu renkli çidemler de başlarını çıkarmaya başlamışlar, mor-eflatun çiğdemler görünürde yok..

kgursan 24-01-2011 23:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi elek (Mesaj 746312)
Resim dedemin bahçesinde (Eskişehir) bugün çekildi. Turuncu renkli olanlar da başlarını çıkarmaya başlamışlar, mor-eflatun olanlar görünürde yok..

Dedenize saygılar. İşte (Galanthus) Kardelen bu!

Beyaz dışında kardelen yok. turuncu-mor vs. onlar başka tür bitkiler(çiçekler) olmalılar.

elek 25-01-2011 06:58

Sayın kgursan teşekkürler uyarınız için, turuncu ve mor olanlar çiğdemdi - mesajımı buna uygun düzelttim. Açınca onları da fotoğraflayacağım.

metintekin143 25-01-2011 07:46

Emeğinize elilinize sağlık her biri ayrı güzellik, resimlere bakınca benimkilerin biraz geniş alana dağıldığını fark ettim. Yeniden düzenlemeliyim. Banada ermenekli bir arkadaşım 10 kadar soğanını getirmişti zamanı gelince çıkıyor sonra kayıplara karışıyor kokusuda harika.
Ayrıca Karaman İli Sarıveliler İlçesi Dumlugöze köyünde festivali ve soğan satışıda yapılıyor

kgursan 26-01-2011 00:33

Ama artık Dumlugöze destek bulamıyor! Sanırım üretim olayı da bitmişti, (Ekim 2010 da) ziyaret ettiğim zaman.

umcor81 16-02-2011 21:59

1 Eklenti(ler)
Merhaba Kardelen sevdasına bir tutulmasın insan,varlığını bir tanıdımı kış ayı daha bir sevimli olur onu beklerken.Ben ilimiz Düzce'de kardeleni tanıdıkdan sonra,bir anladım ki Düzce tam bir Kardelen cenneti.İnanın benim yaşadığım bölgede her yer kardelen dolu.Sevgiler.

ibrahim37 16-02-2011 22:33

Sayın umcor81 bu fotoğrafını eklediği kardelenin türü; ;
'Galanthus plicatus subsp. plicatus' tur. Bu fotoğraftaki türün aynısından yetiştiriyorsanız bir veya iki tane örneğe talip olabilirim..

umcor81 16-02-2011 23:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibrahim37 (Mesaj 756403)
Sayın umcor81 bu fotoğrafını eklediği kardelenin türü; ;
'Galanthus plicatus subsp. plicatus' tur. Bu fotoğraftaki türün aynısından yetiştiriyorsanız bir veya iki tane örneğe talip olabilirim..

Sayın @ibrahim37 latince ismini verdiğiniz tür,yöremde bolca mevcut,diyebilirim ki bir doğa cennetinde yaşıyoruz.Biz yeni fark ettik,bilahare iletişim kurabiliriz.Selamlar.

Kharel 16-02-2011 23:46

Sayın ibrahim37
Bu kardelen türleri nasıl ayırt ediliyor ben anlamıyorum. İnanın hepsi aynıymış gibi geliyor :)

ibrahim37 17-02-2011 04:53

Sayın Kharel doğrusu benimde kardelenler konusunda çok fazla bilgim yok. Kardelen konusunda uzman bir hocanın sunum yaptığı bir seminere katılmıştım. Konu Türkiye kardelenleriydi. Türkiye!de 15 civarında kardelen varmış. Bunlar genellikle yapraklarınndan tanınıyor.
Bu yukarıdaki fotoğrafın sol alt köşesinde sadece ucu görünen bir yaprak var yaprağın kenarları dışa katlı duruyor. Bilmem farkettinmi! Plicatus zaten katlı anlamına geliyor! Yani istanbul kardeleni ile aynı ancak bundaki fark çiçeğin yeşil arması sadece çiçeğin altında bulunuyor. Oysa istanbul kardeleninde çiçeğin hem alt kısmında hemde üst kısmında yeşillik var.
Anlayacağın bu sadece fotoğraftan fark edilen bir püf noktası. Mesela G. nivalis'in soğanı fındık gibi iken G. plicatus' un soğanı daha iri küçük bir ceviz gibi.
Yani anlayacağın aslında hepsi birbirinden oldukça farklı ancak bu türleri yanyana yetiştirdiğimizde far kolaylıkla ortaya çıkıyor!
Selamlar...

bettyycim 17-02-2011 07:45

Arkadaşlar bu da Antalya İbradı kardeleni koruma altına alınan ve artık ihracatı gerçekleştirilen kardelenenin doğal halleri, çiğdemlerde var arada, orman sümbülleri seyre değer :D
http://www.videolife.tk/video/v9IUkD...Burhan_07.html

http://www.videolife.tk/video/v9IUkD...Burhan_07.html

Kharel 17-02-2011 10:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibrahim37 (Mesaj 756458)
Sayın Kharel doğrusu benimde kardelenler konusunda çok fazla bilgim yok. Kardelen konusunda uzman bir hocanın sunum yaptığı bir seminere katılmıştım. Konu Türkiye kardelenleriydi. Türkiye!de 15 civarında kardelen varmış. Bunlar genellikle yapraklarınndan tanınıyor.
Bu yukarıdaki fotoğrafın sol alt köşesinde sadece ucu görünen bir yaprak var yaprağın kenarları dışa katlı duruyor. Bilmem farkettinmi! Plicatus zaten katlı anlamına geliyor! Yani istanbul kardeleni ile aynı ancak bundaki fark çiçeğin yeşil arması sadece çiçeğin altında bulunuyor. Oysa istanbul kardeleninde çiçeğin hem alt kısmında hemde üst kısmında yeşillik var.
Anlayacağın bu sadece fotoğraftan fark edilen bir püf noktası. Mesela G. nivalis'in soğanı fındık gibi iken G. plicatus' un soğanı daha iri küçük bir ceviz gibi.
Yani anlayacağın aslında hepsi birbirinden oldukça farklı ancak bu türleri yanyana yetiştirdiğimizde far kolaylıkla ortaya çıkıyor!
Selamlar...

çok teşekkür ederim. böyle özelliklere dikkat edince farklı oldukları belli oluyor tabi.

hocam100 18-02-2011 22:04

5 Eklenti(ler)
Benim kardelenlerim de nihayet açıyor arkadaşlar.3 çeşit tür var kolleksiyonumda.Ayrıntılı olarak fotoğraflıyorum.
1.2. Resimdeki kardelenin yaprağı biraz yeşi duruyor.Çiçeği diğeri kadar büyük değil.Yaprağı geniş.
3.,4, 5.Resimdeki Kamil beyden almış olduğum galanthus elweshi cinsi kardelenim.
6 ve diğer resimler : Avrupadan pakette gelen bir kardelen türü.Diğerlerinden biraz geç ama daha olgun ve büyük açıyor.

hocam100 18-02-2011 22:07

3 Eklenti(ler)
Resimlere devam:

ibrahim37 19-02-2011 19:44

Hocam 1 ve 2 nolu fotoğraftakiler Galanthus fosteri olması gerekiyor. (Güney Anadolu bölgesinde doğal olarak bulunuyor) En önemli özelliği yaprak rengi ve yaprak uçları dışa doğru bir kıvrım çiziyor. Bunlar kardelenler için önemli özellikler. Mesela Galanthus gracilis'te de sipiral (dönerli burgu)bir yaprak mevcut.
Diğerlerin tamamı Galanthus elwesii olması gerekir. Bü tür geniş yapraklı olmasından dolayı yurt dışındada yaygın olarak yetiştiriliyor.

bıcırık 19-02-2011 20:23

1 Eklenti(ler)
kardelenlerim:D

kgursan 19-02-2011 22:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibrahim37 (Mesaj 757656)
Hocam 1 ve 2 nolu fotoğraftakiler Galanthus fosteri olması gerekiyor. (Güney Anadolu bölgesinde doğal olarak bulunuyor) En önemli özelliği yaprak rengi ve yaprak uçları dışa doğru bir kıvrım çiziyor. Bunlar kardelenler için önemli özellikler. Mesela Galanthus gracilis'te de sipiral (dönerli burgu)bir yaprak mevcut.
Diğerlerin tamamı Galanthus elwesii olması gerekir. Bü tür geniş yapraklı olmasından dolayı yurt duşındada yaygın olarak yetiştiriliyor.

Yurt dışında yetiştiğini sanmıyorum, G.elwesi nin tümü Türkiyeden giden soğanlar desem çok mu iddialı olur? Çünki yılda 6-12 milyon galanthus soğanı ihraç ediliyor du, şimdi ne kadar bilmiyorum. Bir kısmı ise Gürcistan orjinli, türkiye ye girip buradan re-export ile satılan soğanlar olmalı.

Bu durumda tabi sevgili Hocam100, Bizim soğanları tekrar ithal etmiş oluyor:p

hocam100 19-02-2011 22:16

Kamil bey haklısınız.Geçen sene sizden aldıklarımı 221. mesajda 3.4.5. resimde gösterdim.

Kharel 19-02-2011 23:37

Galantus elwesii yurtdışında yetiştirilen en popüler kardelen türlerinden biri diye biliyorum ben de.

kgursan 20-02-2011 17:19

Galanthus elwesii, nin Torosların dışında yetiştiğini sanmıyorum. Akseki güngörmüş,, çimi yaylası, dumlugöze vb. anavatanı olması gerek.

ibrahim37 20-02-2011 19:35

Sayın kgursan, sizin dediğiniz doğru anavatanı Toroslar ağırlıklı olarak batı kesimlerinde. Ancak bahçelerde ve kültürel ortamda en çok yetiştirilen tür budur. Yani Avrupada soğanlı bitki yetiştiripte bu türü yetiştirmeyen şirket veya kişi olduğunu sanmıyorum.
Bir seminerde bir hoca şöyle demişti Avrupada bu tür bahçelerde bol miktarda üretiliyor. Biz ise direk doğadan topluyoruz ve bizimkiler çok daha uzuza mal oluyor. Bu durumda Avrupalılar kendi ürünlerini satamadığı için. Bize doğayı koruma gibi bazı kurallar getirerek bizim bu işten para kazanmamızı istemiyorlar demişti. G. elwesii'nin doğada yok olma tehditi altında olmadığını söylemişti. (bunu sadece G. elwesii için geçerli)

kgursan 21-02-2011 16:29

Yanlış sn İbrahim37., Eskiden Çimi yaylasının her yanı Galanthus elwesii ile doluydu. Ama şimdi Akseki den çok çok uzaklara gitmeniz gerekiyor G.elwesii görmek için. Tamam kendini yenilese bile azaldığı kesin.

ibrahim37 21-02-2011 18:38

Sayın kgürsan bunu ihracat kotalarını belirleyen hocaların birinden duymuştum. Yanlış anlaşılmasın bunu diğer türler için söylemiyorum. Benimde bildiğim kadarıyla ticari olarak piyasalarda bulunan en yaygın tür G. elwesii.

kgursan 24-02-2011 16:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibrahim37 (Mesaj 758488)
Sayın kgürsan bunu ihracat kotalarını belirleyen hocaların birinden duymuştum. Yanlış anlaşılmasın bunu diğer türler için söylemiyorum. Benimde bildiğim kadarıyla ticari olarak piyasalarda bulunan en yaygın tür G. elwesii.

Doğrudur, tercih edilen bir tür şimdi (Sanırım) Gürcistandan Re export edilerek avrupaya satılan Galanthus türü bu olsa gerek. Daha önce de dediğim gibi milyonlarca galanthus soğanı anayurtlarından koparılıp Avrupalı,amerikalı ların bahçelerini süslüyor. Bu arada duyarlı çevre bilinci gelişmiş Avrupa-amerikalı lar bu soğanları satın almıyor. Bu nedenle ihracatın azaldığı da gelen bilgiler arasında.

bettyycim 07-03-2011 09:58

3 Eklenti(ler)
Hafta sonu Kartepe 'de Kardenler açmıştı ;)

çiçeksever 07-03-2011 16:36

2 Eklenti(ler)
Bunları Eskişehirde kayınpederimin oturduğu evin bahçesinden çektim.

sarigoz 25-03-2011 11:00

3 Eklenti(ler)
Merhabalar arkadaslar,
Ben Bulgaristanda bulunuyorum,is dolayi ve burda yasadigimiz evin bahcesinde bolca kardelen,bizim ise burda deyimi ile AKCABARDAK cicekleri bulunmakta..
Kuzey Bolgenin ufak bir kasabasinda bulunmakta.Burdaki halkin,her kimsenin bahcesi varsa,hepsinde,yuzde yuz akcabardak,cigdem bulunmakta.Yuksek bir rakimda bulunuyor bu kasaba ayrica...
Bende bir iki kare ile katiliyorum bu konuya...Bahcemizden cekilenler

Kharel 25-03-2011 11:28

Benim ailem de Bulgaristan göçmeni bizimkiler de akçabardak diyor kardelene :)

gülenmelek 09-08-2011 22:07

Benim de 1 numaram; Kardelen (Akçabardak) ;)

closek 31-08-2011 07:29

Kardelen soğanları ne sıklıkla dikilmeli?

Arkadaşlar bir tane sitede internet üzerinden sipariş vereceğim bi kardelen yetiştrime kiti var. içinde toprak saksı torf ve 3 tane kardelen soğanı var. bu soğanların üçünü de aynı saksıya mı dikeyim alınca ve eğer oyleyse aralarında ne kadar boşluk olmalı? yakın olmaları bir sorun yaratır mı

Selahattin Yılmaz 01-09-2011 00:13

Acemiler genelde ilk dikimlerinde diktikleri çiçeği öldürür diye hazır kitlerde bir saksı için fazla soğan **** tohum verilir. Eğer yaşatabiliyorsanız 3 ayrı saksı elbette daha iyi olacaktır ama kendinize güvenmiyorsanız üçgen yapacak şekilde sakıya dikim yapmanız yeterlidir.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025