agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Sümbülteber (Polianthes tuberosa) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/2082.htm)

hocam100 24-01-2009 09:51

ardaşlar bu arada megebten bir araştırma yaptım bu bilgileri buraya koyuyorum:
SÜMBÜLTEBER YETİŞTİRİCİLİĞİ
4.1.Genel Özellikleri
Soğanlı bitkilerdendir. Soğanları yaklaşık 4–5 cm boyundadır. Yaprakları şerit şeklinde ve sertçedir. Çiçekleri uzun bir sap üzerinde ve sümbülcüklerin birleşmesinden meydana gelmiştir. Çiçek rengi beyaz olup çok güzel kokuya sahiptir.

Çiçekler ağustos ayından soğukların başlamasına kadar açık kalır. Çiçek sapları yaklaşık 0,8–1 m boylanır. Kesme çiçek olarak kesim yapılırken çiçeğin alt kısımlarındaki goncalar patlayınca kesilir.
4.2.Üretimi
Üretim yavru soğanlarla olur. Sümbülteber soğanları nisan-mayıs aylarında 30 cm aralıkla ve 10 cm derinliğinde dikilir.
Erken çiçek açması istendiğinde daha önce saksılara dikilirler.Seralarda hava ısınıncaya kadar korunur ve havalar düzelince dışarıya çıkarılır.
4.3.Ekolojik İstekleri
Funda toprağı karışık, kumlu ve bol gübreli topraklardan hoşlanır. Dikim yeri güzelce işlendikten sonra tava bölümlere ayrıldıktan sonra bol miktarda yanmış çiftlik gübresi verilir.
Ilık ve sıcak iklimli yerlerde her sene topraktan sökülmez. Üretme yapmak için sökülmeleri gerektiğinde kasım-aralık veya nisan-mayıs aylarında sökülürler.
4.4.Peyzajda Kullanımı
Bahçelerde dikilerek süslemede, çiçekleri kesme çiçekçilikte buket ve sepet yapımında kullanılır.
4.5.Önemli Türleri
> Polyanthes tuberosa (Tutya çiçeği); Katmerli ve yalın kat çiçekli olmak üzere iki çeşidi vardır. Katmerlileri daha kısa saplı olmakla birlikte beraber kesme çiçekçilikte daha çok tutulur.

Yarı dayanıklı ve yumrulu bu bitkiler 60–90 cm boy yaparak eylül ayında çiçek açar. Güneşli ve korunaklı yerlerde, kumlu balçık yaprak çürüntüsü ve iyi yanmış gübre karışımı toprak harcında saksı ya da seralarda yetiştirilir. Yumrular mart ayında 15 cm derinlik ve aralıkla toprağa dikilirler. 10–12 cm çapındaki saksılara ise erken ilkbaharda her birine tek soğan gelecek şekilde dikilirler.
4.6.Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
Kırmızı örümcek, kabuklu bitler, küf, beyazsinekler, Botrytis ve Mealy bugs en çok görülen hastalık ve zararlılardandır. Meal bugs, yaprak altında ve gövdede bulunan minik yün yumaklarına benzer zararlılardır.
orjinalini isteyen olursa msn adresimden mail atınız göndereyim.
Bu bilgilere göre dikimiimizin zamanı doğru.Bahçeye dikeceksen mart nisan ayı saksıya dikeceksek normal zamanı.
http://www.megep.meb.gov.tr/modulson...0familyası.zip
LİNKİ AYRICA BURDA HERTÜRLÜ BİTKİLER İÇİN MODÜLLLER VAR YARARLANABİLİRSİNİZ..

denizakvaryumu 24-01-2009 09:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 (Mesaj 350380)
... Yumrular mart ayında 15 cm derinlik ve aralıkla toprağa dikilirler. 10–12 cm çapındaki saksılara ise erken ilkbaharda her birine tek soğan gelecek şekilde dikilirler.

Bu bilgi doğru.

nevsune 24-01-2009 10:13

Erken ilkbahar, benim soğanları diktiğim 31 Aralık'tan bayağı bir süre sonra olsa gerek:)

odemis35 24-01-2009 11:25

Selamlar Nerine ve Sümbültemer soğanlarını ereden temin edebilirim. **** paylaşım yapılan yer varmı?

nurcanaybay 24-01-2009 11:34

Lütfen biri bana açıklasın, sümbülteber mart-nisan gibi dikilmesi gerekiyorsa ,niçin aralıkta aldık ve diktik.Bu hatayı yalnız ben yaptıysam anlarım ki bu mümkün değil.

nevsune 24-01-2009 13:18

Niçin Aralık'ta aldık? Bu konudaki sorumluluk kendimize ait. Kimse bize zorla satmadı, öle bayıla aldık:)

Neden Aralık'ta diktik? Bilgilendirilmeyi bekleyip, kendimiz araştırma yapma zahmetine katlanmadığımız için yanlış zamanda diktik. İtiraf etmekte bir sakınca görmüyorum, ben o araştırmayı yaptım ama gecikmeli olarak. Hani istim arkadan gelsin hesabı:) Doğrusunu öğrenmiştim öğrenmesine de, soğanlarım dikilip sulanmıştı bile. Zaten bu yüzden özeleştirimi yapıp, bu bana son ders oldu diye yazdım yukarda.

Haaaa neden hala işin doğru olduğu konusu ısrarla iddia ediliyor, onu da ben bilemem valla:)

hocam100 24-01-2009 13:28

Nevsune hanım bu bilgiler araştırma bilgileridir.Linki verdim eğer bu konu ve daha değişik çiçklerle ilgili bilgi isterseniz ulaşmak mümkün. Ben yine herzaman yardımcı olurum.Zaten bu soğanı üretmeye karar verdim.Yani bundan sonra elimde herzaman olacak.Sorunumuz olursa ileride saksıda veya köklü de gönderme imkanı olacak.Yani illa sizi sümbülteberli yapacağım.Amacımız çiçekelri sevdirmek. Küstürmek değil. Ayrıca yetiştirici bir arkadaşıma sordum dedi ki dikim zamanı şimdidir.Yapmamız gereken şey dikip çok az su vermektir.
Çok su verip çürütmeyin.Sadece nemi koruyun. Çamur olmasın. Eğer soğuğa dikecekseniz hiç su vermeyin.Yani zamanı konusunda kafanızda şüphe olmasın.Şimdi dikerseniz hazirana çiçek açar, mart- nisanda dikerseniz temmuza eylüle çiçek açar dedi .Bu bilgiyi de aktarayım.

feriha 24-01-2009 15:28

Arkadaşlar Milli Eğitim Bakanlığının Bahçıvanlık eğitim modüllerinde;

Erken çiçek açması istendiğinde daha önce saksılara dikilirler(Aralık -ocak-Şubat).

dediğine göre hiç de yanlış birşey yapmış sayılmayız.

Sümbülteber soğanlarımız yavaş yavaş çimleniyor.

Hepsini çimlendiremezsek bu bizim fazla su vermemizden, mevsimden, ışıktan herhangibir nedenden olabilir. Diğer denediğimiz bitkilerdende hep başarılı olmadık değil mi? Aceleciliğimizden, yaşadığımız iklime ygun olmayan bitkiye heveslendiğimizden v.b.

Geçen sene birçok soğanımı ters dikmiştim:( Köklenene kadar canları çıktı..
Bu sene sanırım bazılarını dondurdum.:o
Bitkileri seviyoruz ve öğreniyoruz.:D Sakin olun lütfen..

TuruncuHis 26-01-2009 19:18

Sayın Nevsune,

Telaşınız benimkine benziyor; "akşam dikeyim, sabah çıksın" cıyız biz...
Ben artık araştırıp öğrenmeden hatta defalarca teyid etmeden ekim, dikim yapmıyorum. Sümbülteberi sipariş verirken de araştırmıştım ve saksılara erken dikim yapılabileceği bilgisini elde etmiştim. Havalar ısınınca dışarı alacağız saksılarımızı.

Benim tek hatam torfun yüzeyine bakarak fazla sulama yapmış olmam. Hocam100'ün söylediğine istinaden saksıyı sobaya yakın bir yere koydum, bir haftadır gür gür yanan soba bile kurutamamış toprağı. Bunu nereden mi biliyorum? Tedbir olarak bugün bir soğan daha alıp aynı saksıya gömmek için eşelediğimde farkettim. Yüzlek hale getirdiğim eski soğanı çürümüş gibi görüyordum oysa çevresinde canlılık belirtisi gördüm. Üstten değil de yandan filiz veriyor gibiydi. Korkudan eşelemedim bu sefer :D

Bir uyarı daha; soğanın kıymetini bilelim; Hocam100 gerçekten uygun fiyata veriyor bize.

Sümbülteber kokulu günler...

Lonicera 26-01-2009 19:28

Hocam100'den aldığım sümbülteber soğanlarının tamamı filizlendi. Dikimden önce CAPTAN'lı suda yarım saat beklettim. Dikimden sonra da CAPTAN'lı su verdim bir sefer. Ayrıca soğanların kenarında bulunan yavruları da ayırıp, ayrı yere dikmiştim. Onların da uç verdiğini gördüm. Sanırım seneye epey sümbülteber soğanım olacak.;)

hocam100 26-01-2009 21:51

Turuncu his hiç endişe etmeyin seneye de elimde olacak, üretme kararı aldım onun için olmazsa yine gönderme şansımız var .Sizleri illal sümbülteberli yapacağız.

cemo 26-01-2009 22:01

Benim sümbülteberlerimden 3 tanesi filiz verdi. İnşallah çiçeklendiğinide görürüz.

züleyha 26-01-2009 22:03

Çok mutluyum bugün işten gelince şöyle bir bakayım soğanlar ne alemde dedim, ve süper ikinci soğanım da filizlenmiş. Biraz hile yaptım soğanların saksısını kalorifer peteğinin üzerine koydum ama olsun çimlendiler ya heralde ölmezler :)

hocam100 26-01-2009 22:40

Züleyha hanım kaloriferin üstüne koymayın aman kurutursunuz.

züleyha 26-01-2009 22:55

Yok o kadar abartmadım, kaloriferin üstü dediysem yanlış oldu pardon, kalorifer peteğinin önündeki pencere içine koydum. Cümleyi biraz kısaltmışım ,teşekkür ederim sayın Hocam100.

nevsune 27-01-2009 09:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TuruncuHis (Mesaj 351335)
Sayın Nevsune,
Telaşınız benimkine benziyor; "akşam dikeyim, sabah çıksın" cıyız biz...
Ben artık araştırıp öğrenmeden hatta defalarca teyid etmeden ekim, dikim yapmıyorum.

Yooo ben hiç telaş etmedim, bitkilerin nasıl sabır istediğini öğreneli çok uzun zaman oluyor. Satan arkadaşı da suçlamadım, hatta kimsenin bize zorla bir şey satmadığını, öle bayıla aldığımızı yazdım. Çürürlerse de sağlık olsun, satan arkadaşın ne suçu olabilir ki? Yalnızca, kendi eksik bilgilenmem konusunda bir özeleştiri yaptım. Ardından da benim bulduğum kaynakta yazanla uyuşmadığı için neden hala şimdi dikilmesi konusunda ısrar edildiğini merak ettim.

Bitkileri sıcakta, soğukta gezdirmenin bir anlamı yok, kendim de aynı yanlışa düştüğüm için kendime kızdım. Zamanı gelince onlar işlerini biliyorlar zaten.Bugün olsa o soğanları yine alırdım ama şimdi dikmezdim. Bu da benim seçeneğim:)

Günüm 27-01-2009 12:09

Arkadaşlar diktiğiniz sümbülteber soğanları mutlaka serin bir yerde beklesin. Sıcak yayan soba veya kalorifer yanına koymayın. Ben geçen sene şubat ayında almıştım soğanları. Paketinin üzerinde Nisan-Mayıs ayında dikilir yazıyordu. Ama dikmiştim. Balkona koyduğumu hatırlıyorum. Topraktan ancak nisan ayında çıkmaya başladı. Umudumu da yitirecektim neredeyse. Çiçek açması ise Eylül ayını buldu. Doğası böyle. Güneşi çiçekler açana kadar çok seviyor. Sonra gölgeye alıp tadını çıkarıyorsunuz. Geçen sene diktiğim soğan toprak altında, evde serin bir yerde baharı bekliyor.

hocam100 27-01-2009 13:37

Günüm hanım bu konudaki uyarıyı yazmıştım. Bizim diktiklerimiz erken bahar dikimi bizim diktiklerimiz çıktı, 5 cm filizlendi. Ben özel olarak izmirden forumdaki çiçek dostlarımızdan bir arkadaş ile hisar önü camiinin önündeki çiçekçiden aldırttım.Hem de tanesi 4 lira imiş. Zorla pazarlıkla 3 tanesi 10 liraya aldırttım.Onları bir saksıya benimkileir bir saksıya diktim onlar da soba yakınında onlardan çıt yok. Benimkiler 5 cm oldu. Sonuç olarak serin yere koyarlarsa bizimki erken kazım olduğundan çürüyebilir.Tıpkı amarilis gibi hemen sıcak ortamı buldu mu çıkmaya ayarlanmıştır.

Günüm 27-01-2009 13:55

Sevgili hocam sağonlarım istese de benim evde sıcak ortam bulamazlar. Soba ve doğalgaz birim fiyat ikilisi hepimizin soluğunu kesti bu sene.
Ortalama 13-14 derecede duruyorlar. Çok az su verdim. Deneyelim bakalım sevgili hocam. Benimki de soğuk ortam deneyi olsun. Dilerim çürümez. Ama siz yetiştirmeye başladığınız için içim rahat. Yine soğan bulabilirim demektir.

hocam100 27-01-2009 14:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Günüm (Mesaj 351631)
Sevgili hocam sağonlarım istese de benim evde sıcak ortam bulamazlar. Soba ve doğalgaz birim fiyat ikilisi hepimizin soluğunu kesti bu sene.
Ortalama 13-14 derecede duruyorlar. Çok az su verdim. Deneyelim bakalım sevgili hocam. Benimki de soğuk ortam deneyi olsun. Dilerim çürümez. Ama siz yetiştirmeye başladığınız için içim rahat. Yine soğan bulabilirim demektir.

Günüm hanım siz öyle deneyin bakalım. Çürütürseniz de sorun değil. Nasıl olsa çoğaltacağız artık. Size de yine gönderririz.

Günüm 27-01-2009 18:21

Çok teşekkür ederim hocam.

hocam100 27-01-2009 21:20

2 Eklenti(ler)
Benim diktiğim sümbülteber soğanı şimdi böyle.Yaklaşık 13 cm filizlendiler.Çürüttüm diyenlere, ben de örnek diktim.1.resimdeki 5 cm derine 2.resimdeki de yüzeysel dikildi.Soğanları beğenmeyip kötü deyip oldu mu olmadımı değip eşeleye eşeleye büyütemeyenler dikkatli bakın. Anladım ki ellemek fayda yerine zarar veriyor. Ayrıca sıcak çok gerekli.

Günüm 27-01-2009 22:01

Hocam geçen yıl diktiğim soğanın orijinal paketini saklamışım. 5 cm derine dikilmesi gerektiği yazıyor ki öyle de yapmıştım. 80 cm'e varan bir çiçek sapı çıkarıyor. Soğanları açıkta bırakmak mı gerekiyordu?

hocam100 27-01-2009 22:32

Eğer elinizde duruyorsa resmini çekip burada yayınlamanız mümkün mü acaba. Dikim derinliği doğru.Saklama konusuna gelince eğer saksıya diktiniz ise yaprakları kuuryunca sulamayı kesip öylece bekletebilirisiniz. Hatta üretenler bahçede dikili bekletiyor hiç sorun olmaz.

Günüm 27-01-2009 22:39

Duruyor hocam. Saksının içinde. Bütün yaprakları kurudu. Hepsini kopardım. İçeriye aldım. Şimdi baktım. Biraz eşeledim. Anne soğanın yanındaki yavru soğanlar sürmeye başlamış. Yeni ektiklerime de baktım. Onlardan hayır yok hocam. Zaten PTT kargo ile çok uzun zaman sonra alabilmiştim soğanlarımı. Pek yeşerecek ümidim yoktu. Yer yer küflenmişti hepsi. Yine de diktim.
Canımız sağolsun. Öğrenmiş olduk. Yeni soğanlara açarız kapımızı.

odemis35 27-01-2009 23:04

Arkadaşlar bende sümbültemer soğanını nerede temin edebilirim.**** paylaşım yapacak bir arkadaş varmı?

Özge Düzgün 28-01-2009 02:43

Benim sümbülteberlerim de filizlenmeye başlamış, Aralık ayının ortasında dikmiştim. ilk başta çok su verme hatasına düşmüştüm ve üzerlerinde küflenmeler başlamıştı. Sonra bir araştırma yaptım. Küflenen soğanları tekrar kuru toprağa aldım ve bir kereye mahsus çok az oksijenli su solisyonu verdim. Her gün toprağı havalandırdım ve saksımı kalorifere yakın bir yere koydum. Soğanların tamamını 1/3 ü toprağın üzerinde kalacak şekilde saksıya dikmiştim. Geçen gün baktım filizlenmeye başlamışlar. Küflenme görürseniz hemen telaşlanmayın, bu yöntemleri uygularsanız sizinkiler de sağlıklarına kavuşacaklardır:)

smily 28-01-2009 07:58

Mesaj frezya sayfasına aktarıldı

hocam100 28-01-2009 08:29

Sizin çiçeğiniz muhakkak sümbülteber değil.Sanıyorum firezya ile karıştırıyorsunuz. Ayrıca sümbülteberin 2 çeşidi vardır.Katmerli ve katmersiz olanı.Yaprağıda bu ilanın başlarında gayet açık resimlerde görülmekte. Siz resmini çekin biz ne olduğunu sayleyelim. Frezya ise frezya başlığına bakın orda da resimler var.

sakagun 28-01-2009 17:59

Sümbülteberlerimin yavruları toprak üstüne çıkmaya başladı. Ana soğanların dış kabukları küflendiği halde yavrular oldukça sağlıklı görünüyorlar. :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025