agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/191.htm)

Oyaman 26-05-2007 23:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe (Mesaj 108147)
Selamlar;

Benim liliumlar o kadar tomurcuk dökmelerine karşın sonunda açtılar :)

Dediğiniz gibiler mi ?

Saygılar.

Penelophe gerçekten zambakların çok güzelmiş,güle güle bak,ilgin için çok teşekkür ederim.

Oyaman 26-05-2007 23:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ferda Ülkümen (Mesaj 109609)
Cannaları ben birkaç senede bir çoğalıp çok sıklaştığında sonbaharda çıkarıp,seyreltiyorum,toprağı gübreleyip tekrar dikiyorum.
Dahliaları ise ilkbaharda filizlendikten sonra dikkatle çıkartıp,birkaç yerden filizlenenleri bölerek çoğalttıktan sonra gübrelenmiş ocaklara tekrar dikmek gerekiyor.
Frezyaların da çıkartılması gerektiğini sanıyorum.

Ferda hanım verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.

Penelophe 26-05-2007 23:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arb73 (Mesaj 109611)
Gözünüz aydın diyelim:) Zambaklarınızın rengi çok güzelmiş bu arada acaba kokusu var mı?

Teşekkür ederim. Hayır kokuları yok, sadece burun boyuyorlar:o

gilan 27-05-2007 20:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe (Mesaj 108147)
Selamlar;

Benim liliumlar o kadar tomurcuk dökmelerine karşın sonunda açtılar :)

Dediğiniz gibiler mi ?

Saygılar.

Harikalar :)
Benim de asiatic yellowum var ama biraz geç diktiğim için haziran ortasında falan bekliyorum çiçeklerini. Minicik tomurcukları yeni göründü daha. Ama bu kadar güzel görüncek olmalarına çok sevindim :)

Penelophe 27-05-2007 20:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 109790)
Harikalar :)
Benim de asiatic yellowum var ama biraz geç diktiğim için haziran ortasında falan bekliyorum çiçeklerini. Minicik tomurcukları yeni göründü daha. Ama bu kadar güzel görüncek olmalarına çok sevindim :)

Sevgili Gilan,

Saksıdaysa eğer tomurcuklanınca sakın yerini değiştirme keza tomurcuk döküyor :(

gilan 27-05-2007 20:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe (Mesaj 109795)
Sevgili Gilan,

Saksıdaysa eğer tomurcuklanınca sakın yerini değiştirme keza tomurcuk döküyor :(

Tomurcuk dökmesinin nedeni buymuş demek. Sorunun çok büyümemesine sevindim. Benimkiler bahçedeler. Eğer bu sene beni memnun ederlerse seneye birkaç renk daha almak istiyorum. Turuncu olup üzeri benekli bir tanesi vardı, içimde kaldı :)

Penelophe 27-05-2007 20:27

:D evet turuncular da çok güzel :P

çiçeklerim ve ben 27-05-2007 23:01

:confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused:

Dün Bauhaus' tan çiçek soğanı aldım. Bugün hemen ekiyim dedim,
çünkü ambalajın içinde yeşermişlerdi. Yani bekleyecek vakitleri yok. Lakin ben soğanların tersiyle düzünü ayıramadım. :( Şekilleri havuca benziyor, ama havuç gibi tersi ve düzü belirgin değil. Bende tahmini olarak yuvarlak yerlerini aşağıya getirerek diktim. :o Eğer yanlış diktiysem LÜTFEN beni hemen uyarın düzeltiyim. Soğanlarımın ziyan olmasını istemem, ben onları almak için taa nerelere gittim.

:( :( :( :(

gilan 28-05-2007 00:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiçeklerim ve ben (Mesaj 109887)

çünkü ambalajın içinde yeşermişlerdi. Yani bekleyecek vakitleri yok. Lakin ben soğanların tersiyle düzünü ayıramadım. :( Şekilleri havuca benziyor, ama havuç gibi tersi ve düzü belirgin değil. Bende tahmini olarak yuvarlak yerlerini aşağıya getirerek diktim. :o Eğer yanlış diktiysem LÜTFEN beni hemen uyarın düzeltiyim. Soğanlarımın ziyan olmasını istemem, ben onları almak için taa nerelere gittim.

Keşke dikmeden fotoğrafıyla sorabilseydiniz :( En azından ne çiçeği olduğunu söylerseniz anlamak daha kolay olabilir. Ayrıca ne tarafa doğru yeşerdiği de size üst kısmı hakkında fikir verebilir.

Oyaman 28-05-2007 00:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiçeklerim ve ben (Mesaj 109887)

Sevgili arkadaşım cevabı zavallı soğancık sana zaten vermiş.Anladığım kadarı ile uç vermiş.Uç kısmı yukarıda olacak,geniş kısım altta.
İki gün evvel İzmir Practicer'den bende canna soğanları aldım,onlarda uç vermiş ambalajından dışarı çıkmıştı.

Phin 29-05-2007 11:58

2 Eklenti(ler)
merhaba
Bu bölümde balkonumdaki çiçeklerden birini buldum. Çok mutluyum.
Kendi çektiğim fotoğraf çok açıklayıcı değil, bu yüzden hümeyraozdamar.net deki resmini de kopyaladım.
Çok ilginç bir çiçek, geçen yıl tatile giderken su sevdiği için leğene su doldurup içinde bırakmıştım. Eve döndüğümüzde çılgınca açmıştı. Ne kadar su verirsem vereyim yetiştiremiyorum :)
Adı Zephyranthesmiş.

Penelophe 29-05-2007 16:38

Sayın Cihan as, şu meşhur zıpçıktı değil mi bu?

arb73 29-05-2007 21:58

Ta kendisi.
Cemal abi daha görmedi herhalde:)

GLCN 30-05-2007 12:18

Bendede bu çiçekten var.Tohumdan ekmiştim ama açmadı. nedenini bileniniz varmı?

Penelophe 30-05-2007 13:21

Bildiğim kadarıyla soğanlı bir bitki, soğanını mı diktiniz?

GLCN 31-05-2007 11:05

Hayır soğanından dikmedim yol kenarında küçük bir kız çocuğu tohumlarını satıyordu bende öylesine aldım ve ektim ama onlar gibi açmadı şimdi aldığım yerden geçerken benimkiler neden açmıyor diye hep düşünürüm.

Phin 01-06-2007 13:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zambak_asıgı (Mesaj 111363)
Hayır soğanından dikmedim yol kenarında küçük bir kız çocuğu tohumlarını satıyordu bende öylesine aldım ve ektim ama onlar gibi açmadı şimdi aldığım yerden geçerken benimkiler neden açmıyor diye hep düşünürüm.

Çok su istiyorlar. Benimkiler önceki yıl tek tük açmıştı ama geçen yıl saksılarını 2 ay boyunca su dolu bir leğende tuttum. Yanlış hatırlamıyorsam yaz ortasında açtılar.

dal 01-06-2007 14:54

Hangi zambak türleri kokuludur acaba?Orientalis cinsi sanırım ama ben zambak hakkında birşeyler öğrenmek istiyorum mesela nezamanlar dikilirler.

Penelophe 01-06-2007 15:37

Selamlar;

*Eğer soğanlarını alacaksanız zaten soğanların üzerinde yazar.

*Açık soğan alacaksanız, satıcı size söyler.

*Bitki alacaksanız zaten dikilidir :)

Soğanına göre farklılık gösterir ekim zamanları. Soğanın çeşidine göre araştırın ekim zamanlarını.

GLCN 01-06-2007 15:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Phin (Mesaj 111940)
Çok su istiyorlar. Benimkiler önceki yıl tek tük açmıştı ama geçen yıl saksılarını 2 ay boyunca su dolu bir leğende tuttum. Yanlış hatırlamıyorsam yaz ortasında açtılar.

Çok teşekkür ederim hemen deniyorum sulamaya dikkat etmemiştim diğerlerine nasılsa onada öyle veriyordum birde böyle deniyelim bakalım.

dal 01-06-2007 16:18

:)Teşekkürler derdimi anlatamadım ama anladım sanırım.Zambakların genelinin belirli bi soğan dikim zamanı yok.Ona göre davranmam lazım sanırsam teşekkürler.

Penelophe 01-06-2007 16:27

:) Genelde kasım-aralık gibi ekilip, ilkbaharda çiçekleniyorlar.

arb73 01-06-2007 17:50

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dal (Mesaj 112008)
:)Teşekkürler derdimi anlatamadım ama anladım sanırım.Zambakların genelinin belirli bi soğan dikim zamanı yok.Ona göre davranmam lazım sanırsam teşekkürler.

Sizin için ve meraklılar için Mis Zambak'ı hakkında genel bir bilgi ;

Familya:Liliaceae
Botanik Adı:Lilium candidum
Türkçe Adı:Beyaz zambak – Mis Zambak
Zambakgiller familyasından olup, Soğanlı bitkiler grubuna giren zambak soğanlarının üzerleri, balıksırtı gibi birbiri üzerine katlanmıştır. Soğanı pullu, dik gövdeli, güzel ve iri beyaz çiçeklidir. Çiçekleri kokulu olup beyaz renktedir. Çok güzel kokusu olması nedeniyle Mis Zambağı diye de adlandırılır. Kesilmiş zambak çiçeği su içinde günlerce taze kalabilir. Çok yıllık, güzel kokulu bir süs bitkisidir. Uzun ince, yeşilimsi bir gövdesi vardır. Mayıs Haziran arası çiçeklenir. Çiçek boyları toprağına göre 1,20 cm. çıvarında olur.

Çoğaltımı ve üretimi için, pul yapraklar daha iyi yavru soğan yapmalarından dolayı daha çok tercih edilir. Pullar dikim yastıklarından ziyade, içinde kumlu bitkisel artıklardan hazırlanan komposto ile 30 Cm derinlikte kasalarda veya çuvallarda sağlanması çok daha iyi neticeler verir.

Zambak soğanları ve tohumları fazla nemden kesinlikle korunmalıdır. Zambakların sevdiği toprak cinsi humuslu ve gevşek topraklardır. Çiçek tohumundan, saplarından ve soğanları ayırmak suretiyle çoğaltılırlar. Soğanla üretimde, dikim işlemi Eylül Ekim aylarında yapılır. Gelişme döneminde bir iki kez gübrelemek yararlı olur. Kışın soğuklardan zarar görmemesi için çiftlik gübresi atmakta yarar vardır. Çiçeklenme olup zamanı geçtikten sonra sulama kesilir ve soğanlar sökülerek kuru bir yerde muhafaza edilir.

Zambak Çiçeği, çok eski devirlerden beri sağlığın ve temizliğin sembolüdür.

İzciliğin arması zambak çiçeği olarak seçilmiştir.

Pusulalarda kuzey yönünü göstermek için de eskiden zambak motifi kullanılırmış. Pusulanın nasıl daima aynı yönü (Kuzey) gösteriyorsa, zambak çiçeği de izcilere gerçek yön ve doğru olan yolu gösterir diye düşünülmüş.

Eskiden bu armaların altında “Daima Hazır” yazmakta, bu yazıdan aşağı sarkan ucu düğümlü ip ise, izciye “Her gün bir iyilik yapmak” gerektiğini hatırlatırdı. Zambak motifli bu arma ufak tefek değişiklikler ile her ülkenin izcilik sembolü olmuştur.

Orta çağda Şövalyelerin de kullandığı bu armaya ilk olarak, Milattan Önce üç bin yıllarında Orta Asya’daki Türk Hakanlarının Anıt Mezarlarında rastlanmaktadır. Arkeolojik kazılarda Pazırık Anıt Mezarlarından çıkarılan ve dünyanın en eski halısı olan Türk halısında bu armayı net olarak görmek mümkündür.

Bu dönemden itibaren Türkler zambak çiçeğini süsleme olarak kullanmaya başlamışlardır. Özellikle Selçukluklar ve Osmanlılar zambak çiçeğini, dini eserlerde süsleme motifi olarak çok fazla kullanmıştır.

ZAMBAK

Beyaz zambağın vatanı Türkiye'dir. Doğu Anadolu da ve İzmir'in Çeşme ilçesi kumsal topraklarında gayet güzel kokulu bir yabani zambak çeşidi yetişmektedir. Zambakta lale, gül, karanfil gibi millî çiçeklerimizden birisidir. Güzel kokusu, zarif görünüşü ile bahçelerimizi aynı zamanda saksıları ile pencere ve balkonlarımızı süsler. Eskiden lale, sümbül soğanları gibi zambak soğanlarını da Avrupalılar bizden alırlardı. Şimdi ise biz onlardan getirtmekteyiz.

TANINMIŞ ZAMBAK ÇEŞİTLERİ:
MİS ZAMBAĞI (Lilium candidum): Beyaz parlak gayet güzel kokulu çiçekleriyle tanınmış eski bir zambak çeşididir. Çiçekleri Mayıs Haziran aylarında açar. Sapları bir metre kadar boylanır.
http://www.zauber-pflanzen.de/pgrafik/lilium_regale.JPG

KIZIL ZAMBAK (L. Hansoni) : Açık yeşil geniş yapraklı, altın sarısı çiçekli bir çeşittir. Sapı bir buçuk metre kadar yüksekliktedir. Kuvvetli gübreli toprakları sever. Buna Martagon zambağı dahi derler.
http://magnar.aspaker.no/Lilium%20hansonii.JPG

KAPLAN POSTU ZAMBAĞI (L.Tigrinom): Vatanı Çin'dir. Melezleme yolu ile bir çok çeşitleri elde edilmiştir. İri, portakali kırmızı renkli taç yaprakları üzerinde siyah lekeler bulunmaktadır. Çiçek sapı üzerindeki yaprakların koltuğunda teşekkül eden yavru soğanlarla üretilir. Gübreli bahçe topraklarını sever. Bunlardan başka parlak pembe, beyaz ve kırmızı renkli ve üzeri noktalı ve çizgili güzel ve gösterişli bir çok zambak çeşitleri de vardır.
http://mytho-fleurs.com/images/vivac...martagnon2.JPG

Zambak çiçeği, hemen her şartta yetişen, zor şartlara dayanıklı bir bitkidir. Zambak, dimdik uzanır, doğrudur, başı öne eğik, mütevazıdır da aynı zamanda.

Kaynak:http://www.liliumcandidum.com/
groups.msn.com/zambak/zambak.msnw

gilan 01-06-2007 18:38

İşte bu kaplan postu daha önce bahsettiğim. Hastalıklı gibi mi durur ki diye almamıştım ama içimde kaldı. Alacağım inşallah gelecek seneye :)

Ben birşeyi netleştirmek istiyorum. Benim yıllardır zambak diye bildiğim, moru, beyazı, sarısı olan, güzel kokulu, mayıs ayı civarı açan, yassı yassı yaprakları olan çiçeğin adı süsen mi? Ve zambak da Lilium'un Türkçesi mi?

arb73 01-06-2007 19:06

1 Eklenti(ler)
Fotoğraftakine benziyor ise dediğiniz süsen (İRİS) olabilir.

dal 01-06-2007 19:53

Size de çok teşekkürler küçükken anneannemin bahçesinde vardı.Hatta fotoğraflarım bile var zambaklarla çok güzel bir bitki.

Penelophe 02-06-2007 00:30

Selamlar;

Bende yıllardır süsenleri zambak adıyla tanıyormuşum :) Şimdi öğrendim :)

dal 02-06-2007 09:27

İyiki sormuşum herkes öğrenmiş oldu. :)

aysemelike 02-06-2007 09:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe (Mesaj 112197)
Selamlar;

Bende yıllardır süsenleri zambak adıyla tanıyormuşum :) Şimdi öğrendim :)

Süsen pek çok yerde mezarlık zambağı diye de bilinir. Çoğu bitkinin latince adlarının yanısıra söylenen yerel isimleri bilimsel önem taşımazlar, örneğin bugün süsen olduğunu öğrendiğiniz İris doğu bölgelerimizde nevruz adı ile anılır......
Yani yerel isimler için yanlış biliyormuşum diye endişelenmenize gerek yok.:rolleyes:
Ama iris ile lilium latince bilimsel adları olduğu için farklı olduğunu bilmek bazıları için önemli olabilir.
Biz amatörler için bazen kargaşa yaratan bir durum, olsun yavaş yavaş herbişeyi öğreniyoruz.....:cool:
Selamlarımla....

Penelophe 02-06-2007 09:49

Çok teşekkürler.
Bu siteye üye olduğumdan bu yana kısa bir süre geçsede bir çok şey öğrendim ve öğrenmeye devam ediyorum:)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025