agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/191.htm)

BenBen1967 15-01-2008 10:39

Demek benim bebişlerde böyle açacaklar,ama ben camın dışına koydun herhalde daha bekleyeceğim;)Mis gibi kokuyor , kokusu buraya kadar ulaştı hımmmmm;)

aysemelike 17-01-2008 09:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ar_da (Mesaj 194323)
Feyzan hanım çok güzel açmışlar sümbülleriniz.Birşeyi merak ettim,sümbüller baharda açmaz mı?

Sevgili ar_da,

Sümbüller "şaşırtılırlarsa!" bu mevsimde de açarlar, bunun için çeşitli yollara vardır. Arama motorundan sitede daha önce yazılmış yazıları bulabilirsiniz diye düşünüyorum.
Kolay gelsin...
Selamlar.

tayffun 18-01-2008 20:13

2 Eklenti(ler)
Amaryllis ve lalerlimin bugünkü durumu...
Amaryllis yandan çiçek açacak heralde.

tayffun 18-01-2008 20:14

2 Eklenti(ler)
Bunlar da frezyaların bugünkü hali.

Buket Aknar 18-01-2008 20:19

Benim lalelerimden hala hiç ses yok. Artık üzülmeye başladım.

Ashba 18-01-2008 21:44

Bazı cinsler geç filizleniyor. Benimde bir saksı hareketlendi diğerinde tık yok. :) Bu arada kumda lale filizlendirme denemem başarılı sonuç vermişti arkadaşlar. Lale filizlenmişti yavaş yavaş ama bir süre sonra büyümesi durdu ve ucu kurumaya başladı. bende kumdan olabileceğini düşünerekten kumdan çıkarıp saksı toprağına ektim (bayağı köklenmişti bu arada). Sonuç ne mi? Filiz hepten kurudu.... :( Neden oldu anlamadım.

Buket Aknar 18-01-2008 21:46

Yazık.:(:(

aysemelike 19-01-2008 09:55

Önemli: acele etmeyin

Sevgili arkadaşlar,

Birkaç gündür yazışmalarınızı izliyorum.
Laleler için henüz erken, hem türüne göre hemde havalara göre. Baş vermiş olanlar erkenci lalelerdir ama marttan önce hatta nisan başından önce açmalarını ve güçlü erişkin yaprakları beklemeyin....Bu nedenle üzülmeyin lütfen, sadece sabırlı olun, bir süre unutun....

Kumlu ortamda kuruyan laleye gelince; kumlu ortam kolay kuruyan bir ortamdır, köklenme olsa bile lale gelişimi için çok uygun değildir. Muhtemelen sulama rejimindeki sorunlar kurumaya yol açmış olabilir.
Benim bildiğim kadarı ile kuru kumu soğanları saklamak ve ıslak kumu yeni küçük yavru soğancıkları yapraklandırmak için kullanıyorlar ama gerekli besin verilmezse buda iyi sonuçlar vermeyebilir.....

tayffun arkadaşımızın amarallisleri harika, çiçek açacaklar. Zaten içi ortamda büyümeleri gerektiği için çok sağlıklılar. Ama frezyalar büyümüş görünseler de çiçeklenmeleri konusunda endişelerim var.

Sonuç olarak ben acele etmeyin ve saksıları çok kurcalamayın derim. Saksıda soğanlı bitki yetiştirmek özellikle laleler için zordur, sabırlı olun.....

Benim bunca yıldır edindiğim bir tecrübe; ister bahçede ister balkonda **** evde olsunlar bitkilerimizle ilgilenmemiz iyi ama fazla ellemek ve kurcalamak onları zorluyor ve bizi acele ettirdiği için gelişimlerini olumsuz etkileyebiliyor. Bırakın doğa biraz kendi bildiğini okusun....

Selamlarımla......

Buket Aknar 19-01-2008 16:11

Sevgili arkadaşlar, geçen gün Türkiye seyahatinden gelen yengem bana lale soğanları getirmiş. Ekmek için geç mi? Ne dersiniz?
Daha öncekilerini ekim ayında ektim onlardan hala tık yok. Bu gelen soğanların üzerinde Melike Hanımın dediği gibi "early" yazıyor belli ki bunlar erken çiçeklenecekler ama ekmek için geç kalmışsam ne yapmam gerekiyor?

ibrahim37 19-01-2008 19:37

Sayın Buket hn. İstanbulda parklarda laleleri bugünlerde ekiyorlar. Hatta dünde bir yerde ekerlerken gördüm. Bence onları hemen ekin herhangi bir sorun çıkmaması gerekir. Gerçi bu bitkilere bir müddet kış uykusu gerekir ama sizin bulunduğunuz yere göre özel bir işlem gerekirmi bilmiyorum.

Saygılar...

Buket Aknar 19-01-2008 20:22

Tavsiyenize uyarak hemen yarın ekeceğim.

mehmetalianil 20-01-2008 13:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hasan Lalezar (Mesaj 194203)
Şu anda büyük şehirlerde yapımarketlerde satılan güz soğanları biraz geçmiş olsada ekilebilir ama içerde. Lale ,Nergiz gibi soğanları kontrol edin hafif filizlenme varsa ekilebilir. Çok kuru duruyorlarsa şüphelenmek lazım. Yumuşaklıkda varsa oda soğanın çok sağlıklı olmadığını gösterir.

Teşekkür ederim..Lale soğanları buldum, sertceneler ve az filizlenmiş gibiler. Saksı boyu, kullanacağım toprak (torf çakıl oranı gibi) , sulama, gübreleme ve nerede yetiştireceğim konusunda yardımcı olabilir misiniz?

aysemelike 20-01-2008 16:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Buket Aknar (Mesaj 195869)
Sevgili arkadaşlar, geçen gün Türkiye seyahatinden gelen yengem bana lale soğanları getirmiş. Ekmek için geç mi? Ne dersiniz?
Daha öncekilerini ekim ayında ektim onlardan hala tık yok. Bu gelen soğanların üzerinde Melike Hanımın dediği gibi "early" yazıyor belli ki bunlar erken çiçeklenecekler ama ekmek için geç kalmışsam ne yapmam gerekiyor?

Sevgili Buket hanım,
Kıbrısta olduğunuz için bence geç bir zaman laleleri ekmek için.Özellikle de erkenci laleler için. Ama seneye bekletmenizde kolay olmayabilir.
Ekerken şimdilerde güneşi az alan serin bir bahçe köşesini tercih edin ki biraz soğuk görmüş olsunlar....İklimin ılımanlığı nedeni ile daha küçük çiçekli olabilirler...
Böyle durumlarda ben fazla da dert etmeden ekerim, bekleyerek çürümelerindense bahçede çiçeklenmeleri daha iyi diye düşünürüm. Bu bence her bitki için geçerli olabilir....
Güle güle büyütün, selamlarımla...

şükran ünal 21-01-2008 14:00

Sevgili arkadaşlar,bende süsen alıp ekmek istiyorum. Hafta sonu Bahuas' ta minyatür olanlarını gördüm ama hepsi de açıp solmuşlardı. Minik saksılarda 6 adeti 4 ytl idi. Bunlar yeniden açar mı bilemediğim için almak istemedim. Benim istediğim hem biraz iri boydakilerden hemde şu an kapalı balkonda yetiştirip sonra da zamanı gelince bahçeme aktarabilmek. Henüz soğan olarak bulamadım. Süsenler devamlı açar mı yoksa lale gibi bir defa açıp biter mi? Elinde olan arkadaşlardan varsa benimle paylaşır mısınız. Eğer devamlı açacaklarsa gördüğüm minyatürlerden de alıp mutfak penceremde muhafaza edebilirim. Bu konu ile bilgisi olanlardan yardım bekliyorum, sevgiler yolluyorum.

dal 21-01-2008 17:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi şükran ünal (Mesaj 196318)
Sevgili arkadaşlar,bende süsen alıp ekmek istiyorum. Hafta sonu Bahuas' ta minyatür olanlarını gördüm ama hepsi de açıp solmuşlardı. Minik saksılarda 6 adeti 4 ytl idi. Bunlar yeniden açar mı bilemediğim için almak istemedim. Benim istediğim hem biraz iri boydakilerden hemde şu an kapalı balkonda yetiştirip sonra da zamanı gelince bahçeme aktarabilmek. Henüz soğan olarak bulamadım. Süsenler devamlı açar mı yoksa lale gibi bir defa açıp biter mi? Elinde olan arkadaşlardan varsa benimle paylaşır mısınız. Eğer devamlı açacaklarsa gördüğüm minyatürlerden de alıp mutfak penceremde muhafaza edebilirim. Bu konu ile bilgisi olanlardan yardım bekliyorum, sevgiler yolluyorum.

Soğanlı bitkilerin geneli yılda bir kez açar.Yani tıpkı lalelerin sezonları geldiği zaman açıp çiçeği bittiği zaman gelecek yıla kadar çiçek açmaması gibi.İris konusunda bir araştırma yapmıştım.İki tür iris çeşidi var.Biri sonbaharın başından kış ortasına kadar olan periyotta dikebildiğimiz soğanlı olan daha küçük çiçekli(Avrupa'da sanırım duch iris yani hollanda süseni deniyor),kısa boylu olanları bizim nevruz adında bildiğimiz ilkbaharın habercisi olan çiçek;10 cm civarı boyu ve çok güzel renkleri vardır.Birde rizomlu yani yumruya benzer kökleri olan cinsine göre ilkbahar ve sonbahar başı dikilebilen daha büyük çiçekli,genelde mor ve eflatun renkleri ile tanıdığımız iris çeşidi mevcutmuş.Eklemek isteyen yanlışlarım varsa beni düzeltebiliriniz.

aysemelike 21-01-2008 20:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi şükran ünal (Mesaj 196318)

Süsenler "iris" latince adı ile anılan nevruz **** zambak olarak yöresel isimler alan çiçeklerdir.
Yılda birkez genelde de baharsonu açarlar. Marketlerde gördükleriniz özel ortamda çiçeklendirilenlerdir.
Doğrudur soğanları açısından iki türü vardır, soğanlı olanlar ki daha bodur boyludurlar (10-15cm), baharda açarlar, sarı, mor, beyaz çiçeklileri vardır.
Uzun boylu olan (40cm yaprak boyu, 60-70cm çiçek boyu) ve bizde daha çok mezarlık zambağı olarak anılanları ise büyük çiçekli, eflatun, mor, beyaz, sarı renkte olanlarıdır.Rizomlu köklüdürler, kökler 1.5cm boyutta kesilerek çoğaltılırlar. Bu çoğaltmada bitkinin çiçek vermesi 1-2 yıl sürer. Kışa dayanıklıdırlar. İlginç olarak kurakda da sulakda da büyürler....
Ülkemizde endemik olarak yetişen çok sayıda türleri vardır. Erdoğan Tekin'in "Türkiyenin en güzel yaban çiçekleri" kitabında hepsini fotoğrafları ile görebilirsiniz.
Çokyıllıktırlar, tercihan büyük bahçelerde öbekler halinde, **** duvar diplerine ekilerek hoş görüntüler elde edilebilir.....

Not: markette gördüğünüz bir arad olanın süsen olduğuna eminmisiniz, nergis **** sümbül olmasın????Bu mevsim rastlanması pek olağan değil de?:confused:

şükran ünal 22-01-2008 15:19

Sevgili Ayşe Melike Hanım evet eminim Müjgan hanım ın İris Nevruz isimli tanıtım yazısında resimlerle aynı tek farkı minyatür olmasıydı. Etiketinde de süsen yazıyordu ayrıca. Mor lila ve sarılı ebruli renkte ve çok ta güzelllerdi..Bence de biraz erken ama gros marketler ne yapıp edip bunları çiçeklendiriyorlar. Örneğin aynı bölümde onlarca yılbaşı çiçeğinin hiç boş olanına rastlayamadım sanki hepsi çiçekte kırılacak kadar çoşkuluydu . Ben evdekileri dah yeni yeni açtırmaya başladım..Çiçek coşturan sa ben de veriyorum Güneş se zaten orada güneşte değiller ne hikmet anlayamadım...

ibrahim37 22-01-2008 16:54

Bildiğim kadarıyla (forcing bulbs) diyerek bir konu okumuştum. Seracılar veya bu işi ticari olarak yapanlar bu soğanlılarıda istenilen zamanda açacak şekilde üretebiliyorlar. Yani bir yılbaşına veya sevgililer gününe özel istenilen soğanlıları açtırabiliyorlar. Türkiyede bunun ticari olarakta olsa yapıldığını sanmıyorum. Hollandada çok büyük yeraltında soğuk hava depoları olduğunu resimlerden gördüm. İstenilen soğanları istenilen soğuklukta belirli bir süre bekletiyorlar. Ardından açması istenilen zaman yaklaşınca saksılara konup kademeli olarak farklı ısılardaki bölmelere alarak açması istenilen zamandan birkaç gün önce müşterilere ulaştırıyorlar.
Genelde ithal aldığımız çiçeklerin tamamına yakını bu şekilde yetiştiriliyor. Çiçek ani gelen değişiklere kolay adapte olamıyor. Bu soğanlar bazen ertesiyılda çiçek açmayabilir. Ancak bahçenizde bir yıl geçirdikten sonra soğanlar gerçek çiçek açma zamanlarını kendileri bulacaklar ve diğer yıllarda kendilerine ihtiyacı olan miktarlada besin depolamak için yeterli zamanı bulacaklardır. Bundan sonraki yıllarda çiçeklerin gerçek ihtişamını seyretmenin keyfini çıkaracaksınız. ****** toprak, iklim ve yetiştirme rejiminizle bir probleminiz yoksa.

Herkese saygılar ve sevgiler.....

aysemelike 23-01-2008 10:50

Evet haklısınız "forcing" pek çok çiçek için uygulanan bir yöntem, ben bodur irislere hiç rastlamamıştım onun için şaşırdım.
Bu tip çiçekleri alırken tercihan tomurcukluları seçilmeli ki evdeki çiçek ömürleri biraz daha uzun olsun, çiçekleri geçtikten sonra da toprağı değiştirilerek bir boy büyük saksıya **** direk bahçeye alınmalılar.....

Balıkcı 23-01-2008 11:17

Tabiattaki hiçbir şeyin zorlanmasına, kendi tabiatının dışına çıkarılmasına (hangi amaçla olursa olsun) razı değilim.

Ashba 23-01-2008 17:24

İki sene önce apartmanca toplanan parayla çeşit çeşit çiçek almıştık. Diktik. Çok da güzel oldu. Apartmanımızın etrafı ve otoparkımız canlı ve uyumlu renklerle süslenmişti. Bikaç gün sonra eksildiklerini farketmeye başladık. Bir kere de denk geldim, sesimi çıkarmadan yanaştım, izliyorum teyzeleri. Ellerinde poşet, çiçek beğenmeye gelmişler. Beğendiklerini kökleriyle çıkartıp çıkartıp poşetlere... Gereken tepkiyi gösterdik tabi ama genç başımıza yaşını başını almış hanımlara pek de laf edemiyoruz tabi. Sonuç; çiçeklerden hiçbiri yazı bahçemizde göremedi ne yapsakta.
O zamandan beri saksıda lale yetiştiriyorum. Saksıda olunca da erken çıkıyor ve çiçeğide kısa süreli ve nisbeten küçük oluyor tabi. Bi önlem olsa da keşke bahçeye dikebilsem; ama söz konusu lalelerim olunca, çalınmalarına biraz fazla tepki gösterebilirim :o:mad::confused:

Buket Aknar 23-01-2008 17:31

Sevgili Ashba, yıllar önce Finlandiya'ya gitmiştik, Haziran ayı idi. Dediğiniz gibi her taraf gerek Apartman bahçeleri gerekse yol kenarlarındaki refüjler, nereye dönüp baksak renk renk tülip lale ile doluydu ve hiçkimse ne kesiyordu ne de söküyordu.

tayffun 25-01-2008 08:02

amaryllis

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar amaryllislerimin son hali...
Diğeri de çiçeklenecek galiba.
Bu resimlerden çiçeğin rengini tahmin etmek mümkün mü?
(Satın aldığım yerde birinin kırmızı birinin de pembe-beyaz renk soğan kabı resmini görmüştüm.)

tayffun 25-01-2008 08:04

frezya-lale-alyum

3 Eklenti(ler)
Bunlar da frezya ve lalelerimin son halleri.
Son resimdeki de alyum.O da kendisini gösterdi.

tayffun 25-01-2008 08:09

zambak

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar, bu mesajda yeni çiçeğimi ve hikayesini paylaşmak istiyorum.
Annemlerin apartmanda iris olduğunu düşünmüş olduğum soğanlı bir çiçek vardı.
Kurban bayramında tek saksıda iki büyük soğan görünce saksılarını ayırmak istedim.
Saksısını boşalttığımda bir süprizle karşılaştım. O iki soğanın tam 5 adet yavru soğanı vardı. Yavruları dikip oraya bıraktım.Diğer iki büyük soğanı da kendime alıp fotoğraftaki gibi diktim. Ama iki gün öncesine kadar soğanları kaybettiğimi düşünürken ikisi de yaprak çıkarmaya başladı.
Bu arada annemden de o çiçeklerin zamnbak olduğunu, yıllardır nereye gitse onları yanında götürdüğünü öğrendim.

aysemelike 25-01-2008 16:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tayffun (Mesaj 198264)
Arkadaşlar, bu mesajda yeni çiçeğimi ve hikayesini paylaşmak istiyorum.
Annemlerin apartmanda iris olduğunu düşünmüş olduğum soğanlı bir çiçek vardı.
Kurban bayramında tek saksıda iki büyük soğan görünce saksılarını ayırmak istedim.
Saksısını boşalttığımda bir süprizle karşılaştım. O iki soğanın tam 5 adet yavru soğanı vardı. Yavruları dikip oraya bıraktım.Diğer iki büyük soğanı da kendime alıp fotoğraftaki gibi diktim. Ama iki gün öncesine kadar soğanları kaybettiğimi düşünürken ikisi de yaprak çıkarmaya başladı.
Bu arada annemden de o çiçeklerin zamnbak olduğunu, yıllardır nereye gitse onları yanında götürdüğünü öğrendim.

Sayın tayffun,

Bunlar yerel adı ile zambak diye bilinen, "hiperastrum" durlar. Bu yapraklardan sonra tek dal üzerinde 4-6 çiçek olan çiçeğini açacaktır. Çiçek boyu 50-70 cm olabilir....Saksıda **** bahçede yetiştirebilirsiniz. Yanlız birde aynı bu soğana benzeyen ve sadece iç ortamda yetişebilen amarallis vardır onunla sıkça karışır. Anladığım kadarı ile sizinki dış mekanda büyüyor, değil mi? Değilse tanıyı değiştireceğiz.....

Güle güle büyütün....

Birden fark ettim sizin amarallisleriniz var dı değil mi? ;)

tayffun 26-01-2008 10:02

Sn. aysemelike,
Bilgiler için teşekkür ederim. Benim amarylliaslerimin son resimlerini 2 mesaj önce gönderdim.Onların rengi hakkında tahmin yapabilir misiniz,ben anlamıyorum.
Zambaklar yakından çektiğim için dış mekan gibi görünüyor herhalde.İkisi de saksıda penceremin kenarında duruyor.Bu şekilde fotoğrafını da göndereceğim.
Bu arada http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7085 adresinde amaryllis diye bir yer açılmış.
Amaryllislerle ilgili mesajlarımı oraya nasıl akatarabilirim sn.yönetici?(Amaryllislerimin resimlerini artık orada paylaşacağım.Sn.buket aknarın amaryllisi çok güzel açmış.)

aysemelike 26-01-2008 10:12

Sayın tayffun,
Bu halleri ile renklerini söylemek çok zor, soğan rengini görebilseydik belki. Soğan rengi koyu olanlar genelde kırmızı, açık olanlar pembe -beyaz tonlarında oluyorlar....

yukka 26-01-2008 10:38

Benim lalelerim Tayfun'un 701 no'lu mesajındaki alyum kadarlar. Yani yeni yeni uclarını gösterdiler. Çok geç kalmış sayılır mı?? Bir de çiçekleri biten sümbül soğanı nerdeyse 2 aydır öylece duruyor saksısında. Ara ara suluyorum. yapraklar da yarı yeşil yarı sararmış. Bu soğanı ne zaman saklamaya alayım? Teşekkürler.

tayffun 31-01-2008 23:12

alyum-zambak-lale

3 Eklenti(ler)
Allium-zambak ve lalemin son halleri...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025