agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/191.htm)

GLCN 06-11-2007 08:59

Benimde saksıda unuttuğum sümbüllerim filizlenmeye başlamış ama bu sümbüller hiç öyle topluca açanlardan değil yabani olabilir herhalde çünkü bir sapın üzerinde 1 veya 2 çiçek açıyor..

Buket Aknar 06-11-2007 19:02

Arkadaşlar, geçen yılki Gladiolus'larımı yerden almıştım (Anaları avuç içi kadar ve birçok minik yavru). Geçen hafta yeni Gladilus soğanları aldım. Benim geçen yılki soğanlarımla yenileri karşılaştırdığımda eski soğanların yenilere oranla çok çok büyük olduğunu gördüm. Bu günlerde tümünü dikmeyi düşünüyorum. Minik soğanları ki pekte soğana benzemiyorlar (fındık gibi) onları nasıl dikmeliyim.Yardımcı olursanız memnun olacağım.

Oğuzhan 06-11-2007 19:44

Onları toprakla buluşturun.Beslenip büyürler..:)

Buket Aknar 06-11-2007 20:06

Altları, üstleri neresi o bile belli değil. Toprağa hangi yönde koyacağım ona karar veremiyorum. Yoksa öylesine bırakayım mı?

Oğuzhan 06-11-2007 20:17

2 Eklenti(ler)
[attach]Eklenti 23984[/attach]

Oğuzhan 06-11-2007 20:19

Bu size bir örnek olabilir sanırım.Bence olduğu gibi bırakın.O yolu bulacaktır.

limon 07-11-2007 15:05

Geçen seneden kalan ve Hollanda'dan gelen lale soğanlarımı ektim. Geçen seneye göre daha erken ektim galiba ama zamanı gelince yaprak çıkaracaktır diye düşündüm. Gelişmeleri takip ederiz.

Ashba 09-11-2007 17:23

Arkadaşlar, sırf lale soğanı bakmak için İstanbul'a ya da Ankara'ya gideceğim ilk müsait zamanda. Bauhaus ve praktikerden başka nerelerde oluyor soğan satışı acaba?

denizakvaryumu 09-11-2007 19:49

Belirttiğiniz mağazalarda hem çeşit çok fazla hem de fiyatlar uygun...başka yer aramanıza gerek yok derim .

celalsungur 10-11-2007 11:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ashba (Mesaj 171471)
Arkadaşlar, sırf lale soğanı bakmak için İstanbul'a ya da Ankara'ya gideceğim ilk müsait zamanda. Bauhaus ve praktikerden başka nerelerde oluyor soğan satışı acaba?

Koçtaş

limon 12-11-2007 20:24

Dün Praktikerden çok değişik bir lale türünün soğanını aldım. Çok güzel ve değişik çiçek soğanları vardı. 5 YTL ile 10 YTL arasında değişiyor fiyatlar. Aldıklarım açınca paylaşırım fotoğraflarını.

celalsungur 13-11-2007 10:13

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 172284)
Dün Praktikerden çok değişik bir lale türünün soğanını aldım. Çok güzel ve değişik çiçek soğanları vardı. 5 YTL ile 10 YTL arasında değişiyor fiyatlar. Aldıklarım açınca paylaşırım fotoğraflarını.

Sevgili Kardeşim,
Bunlar da benim dün Bauhaus'tan aldığım süsen (iris) ler. Yumrulu bitkilerin saksıya dikildiğinde karanlık bir yere konmasını okumuştum forum'un bir yerinde, bende karanlık koridora koydum. Doğru mu yaptım acaba?
Süsenler, benim çocukluğum'un hayal çiçekleridir. Ankara'da, büyüdüm orada çok vardı ama, İzmir'de, İstanbul'da pek göremedim. Yunan mitolojisinde cennet'in habercisi olarak nitelendirilirmiş, iris.

dal 13-11-2007 10:53

Benim anlamadığım nokta şu gördüğüm kadarıyla patates gibi rizomlara sahiptiler irisler acaba iki çeşidi mi var.Çünkü satılanlar soğan gibi tür tür değişiklik mi gösteriyorlar?**** ben mi yanlış biliyorum?

celalsungur 13-11-2007 12:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dal (Mesaj 172472)
Benim anlamadığım nokta şu gördüğüm kadarıyla patates gibi rizomlara sahiptiler irisler acaba iki çeşidi mi var.Çünkü satılanlar soğan gibi tür tür değişiklik mi gösteriyorlar?**** ben mi yanlış biliyorum?

En boylanacak olanından (H=30'', 75 cm.) aldım ama, 3-4 santimdi soğanların boyu, Güler hanım'ın verdiği soğanları sığ ve derin 2 ayrı saksıya dikmiştim, (derin saksı fotoğrafta yerde duran mavi saksı), sığ saksıda filizler görünmeye başladı derin olanda bir hareket olmayınca ben de irisleri daha çok sığ saksılara diktim. Yeşerince aktarma yapabilirim herhalde diye düşünerek.

darla 13-11-2007 12:26

Merhaba,
Özellikle bu zamanlarda iyi sümbül ve lale soğanı bulmak isterseniz muhakkak Eminönü Mısır çarşısına uğrayın derim.3 yıl önce almış olduğum soğanlar her sene yavru yapmaktalar ve ben her yıl açtıklarını görmekteyim.
Sevgiler...

Ashba 13-11-2007 19:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi darla (Mesaj 172512)
Merhaba,
Özellikle bu zamanlarda iyi sümbül ve lale soğanı bulmak isterseniz muhakkak Eminönü Mısır çarşısına uğrayın derim.3 yıl önce almış olduğum soğanlar her sene yavru yapmaktalar ve ben her yıl açtıklarını görmekteyim.
Sevgiler...

Mısır çarşısından hiç haberim yoktu, sağolun. Bilgi veren diğer arkadaşlarada teşekkürler.

aysemelike 14-11-2007 13:59

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dal (Mesaj 172472)

Sayın dal,

İris bizim bildiğimiz mezarlık zambağı **** süsen rizomlu bir bitki, hazır satılanlarda iris ama farklı bir varyetesi ve haklısınız soğan şeklinde yumru köklüler. Bu gruptakiler boyu kısa, çiçekleri daha küçük ama çiçek ve yaprak formu olarak son derece benzerler. Sizin için bahçemden her ikisine de ait birkaç foto ekliyorum...
1 v2. fotolor soğanlı, diğerleri rizomlu büyük (süsenler) irisler....( 2. fotoya suluboya etkisi verilmiştir...)
Selamlarımla...
melike

celalsungur 15-11-2007 16:21

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sonreis66 (Mesaj 167788)
indoor olanından anladıgım kadarıyla toprak olmadan çakılda bile büyüye biliyormuş.

Sonreis66, dün aldım mavisiyle birlikte yarın kısmetse kargoya veririm. Selamlar,

celalsungur 16-11-2007 05:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Elfogi (Mesaj 38774)
- Soğanlı Çiçekler 1 - Ana Sayfa

LALE..SÜMBÜL..NERGİS..

SOĞANLI BİTKİLERİN EVDE YETİŞTİRİLMESİ
Saksıları soğuk ve karanlık bir yere yerleştirin. Saksıları 2 ay kadar öylece bırakın. Ara sıra kontrol edin.Toprağı kurumuşsa biraz sulayın.
6-10 hafta içinde soğanlar uç verecektir. Karanlıktan önce gölge,bir iki gün sonra da aydınlık bir yere alın.Yapraklar uzayıp tomurcuk sapları kendini gösterince saksıyı evde direkt günışığından uzak aydınlık bir yere yerleştirin.
1 2 3

Benim diktiğim soğanlar şu anda karanlıkta duruyor ama 6 hafta geçmeden uç verdi. Karanlıktan gölgeye çıkarayım mı?

S.İnceçayır 16-11-2007 06:43

Celal bey zahmetleriniz için çok teşekkür ederim..

MSaygin 18-11-2007 08:55

1 Eklenti(ler)
merhaba,

Soğanlı bitkilere yabancıyım, ilk defa geçen baharda bir kaç kök nergis, zambak almıştım.Çiçekleri geçince soğanları çıkartmadan, yarı gölge bir yere koymuştum saksıları.Dün uçları hafif dışarıda olan soğanlar çürümüş gibi geldi bana ve kazıp, soğanları çıkarttım.Benim 5 soğan olmuş 20 soğan :)

Eklenti 24812

Küçükleri ayırdım, hepsi de köklenmiş.Sanırım şimdi bunları ayrı ayrı saksılarına alma zamanı, köklenmeye de başlamış, yazılarda da hep sonbaharda yerlerine alın denilmiş.

20cm derinliğinde saksılara ikişer ikişer ekeceğim, uygun mu?

özlem11 18-11-2007 09:28

Merhabalar, ben de eve saksıya sümbül ektim. Canlanmış soğanlar. Sizce ev ortamında büyürmü?

aysemelike 18-11-2007 21:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi celalsungur (Mesaj 173465)
Benim diktiğim soğanlar şu anda karanlıkta duruyor ama 6 hafta geçmeden uç verdi. Karanlıktan gölgeye çıkarayım mı?

Uçlar 2-3cm olana kadar bekleyin, daha sonra çıkarabilirsiniz.
selamalr.
melike

aysemelike 18-11-2007 21:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin (Mesaj 173975)
merhaba,

Soğanlı bitkilere yabancıyım, ilk defa geçen baharda bir kaç kök nergis, zambak almıştım.Çiçekleri geçince soğanları çıkartmadan, yarı gölge bir yere koymuştum saksıları.Dün uçları hafif dışarıda olan soğanlar çürümüş gibi geldi bana ve kazıp, soğanları çıkarttım.Benim 5 soğan olmuş 20 soğan :)

Eklenti 24812

Küçükleri ayırdım, hepsi de köklenmiş.Sanırım şimdi bunları ayrı ayrı saksılarına alma zamanı, köklenmeye de başlamış, yazılarda da hep sonbaharda yerlerine alın denilmiş.

20cm derinliğinde saksılara ikişer ikişer ekeceğim, uygun mu?

kendi uzunluklarının 2-3 katı derinlik yeter,kolay gelsin.
melike

aysemelike 18-11-2007 21:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi olay9 (Mesaj 173981)
Merhabalar, ben de eve saksıya sümbül ektim. Canlanmış soğanlar. Sizce ev ortamında büyürmü?

serin ve ışıklı bir köşede tutarsanız çok da güzel büyürler. Dilerseniz örnekler için bkz. www.aysemelike.blogcu.com
Selamalrımla.
melike

özlem11 19-11-2007 08:25

Teşekkürler Ayşemelike hanım...

celalsungur 19-11-2007 10:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aysemelike (Mesaj 175352)
Uçlar 2-3cm olana kadar bekleyin, daha sonra çıkarabilirsiniz.
selamalr.
melike

Çok teşekkür ederim, Mine Hanım ve siz, iyi ki varsınız.
Herşey gönlünüzce olsun.

MSaygin 19-11-2007 10:55

Teşekkürler Melike Hanım :)

denizakvaryumu 19-11-2007 11:35

Bu günlerde marketlerde satılan soğanları toprağa dikmeden önce bir gece captanlı suda bekletsek çok daha iyi olmaz mı?

aysemelike 19-11-2007 11:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 175483)
Bu günlerde marketlerde satılan soğanları toprağa dikmeden önce bir gece captanlı suda bekletsek çok daha iyi olmaz mı?

Bildiğim kadarı ile bu tip paketli satılan soğanlar üretim sırasında ilaçlanıyorlar. Paketi seçerken yaralı, küflü olmamalarına dikkat etmek yeterli.
Birde bir gece bir soğanı suda bekletmek ne kadar doğru olur bilemiyorum bana çürüme riski artar gibi geliyor... Bir bilene sormalı!
Selamlarımla...
melike

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025