agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Lilium candidum üretimi, bakımı, hastalık ve zararlıları (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/12928.htm)

Imay 18-01-2015 20:45

Sizin mis zambaklarınızda dağınık görünümlü ilk yaprakların arasından çiçek oluşturacak olan asıl sürgünler çıkmaya başladı mı? Benimkiler 4-5 cm kadar oldu.

Dumlupınar 19-01-2015 00:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1348868)
Liliumlar genellikle 2 oC üzerindeki sıcaklıklarda büyürler, bu nedenle genel olarak meyve, sebze vs. depolandığı 5 oC yerine, lilium soğanları -2 oC da dondurulup, + 2 oC da depolanırlar.!!

Sayın kgursan merhaba,verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür diyorum.Sizin bilgileriniz bizler için hem çok önemli,hem çok değerli oluyor.

Benim size lilyumlarla ilgili bir sorum olacak.2014 Mart ayında balkonda saksılara diktiğim casablanca,stargezer ve asiatic lilyumları yeşil aksamı kuruduktan sonra bir daha sulamadım.Sulamaya başlasam uygun olur mu ?

Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.SELAMLAR GÖNDERİYORUM.

Dumlupınar 19-01-2015 01:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Imay (Mesaj 1348906)
Sizin mis zambaklarınızda dağınık görünümlü ilk yaprakların arasından çiçek oluşturacak olan asıl sürgünler çıkmaya başladı mı? Benimkiler 4-5 cm kadar oldu.

Merhaba sayın Imay,evet benim mis zambaklarımında çiçek sapları oluşmaya başlamış.

Imay 19-01-2015 07:46

Karda içeri aldım diye şımardılar sandım. Normalmiş demek :)

kgursan 19-01-2015 16:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dumlupınar (Mesaj 1348943)
Sayın kgursan merhaba,verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür diyorum.Sizin bilgileriniz bizler için hem çok önemli,hem çok değerli oluyor.

Benim size lilyumlarla ilgili bir sorum olacak.2014 Mart ayında balkonda saksılara diktiğim casablanca,stargezer ve asiatic lilyumları yeşil aksamı kuruduktan sonra bir daha sulamadım.Sulamaya başlasam uygun olur mu ?

Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.SELAMLAR GÖNDERİYORUM.

Nisanda yeşil sürgünler görülünce bakım işlemleri başlar.şimdi sulamanın bir mantığı yok.!!

Dumlupınar 19-01-2015 19:33

Sayın kgursan teşekkür ediyorum...

Dumlupınar 20-01-2015 19:06

2 Eklenti(ler)
45 günlük ağaç zambaklarım

lilpar76 14-03-2015 12:50

1 Eklenti(ler)
Merhabalar, bugün pazardan iki tane lilium soğanı aldım. Bir tanesini ağac zambak diye verdiler, ama görünüşce, digerinden hiç bir farkı yok.

kgursan 14-03-2015 18:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lilpar76 (Mesaj 1363282)
Merhabalar, bugün pazardan iki tane lilium soğanı aldım. Bir tanesini ağac zambak diye verdiler, ama görünüşce, digerinden hiç bir farkı yok.

Ne çeşidi diye aldığınızı bilmiyorum ama, ikisi de aynı çeşit-renk, muhtemelen "asiatic"lerden veya az ihtimal oriental de olabilir. Soğanların 2 ay kadar soğukda beklemesi gerekir, aldığınız yerde soğuklamış ise, sorun yok, ama soğuklamamış ise 2 ay kadar buzdolabında muhafaza edip sonra dikin. Kolay gelsin.

lilpar76 15-03-2015 11:33

Sayın kgursan, sorumu yanıtladığınız için teşekkür ederim, çeşidi haqqında bir söz söyleyemem çünkü, bir sürü karışık çiçek soğanlarının içerisinden seçerek aldım. Zaten, o yüzden 2 tanecik aldım, deneme amaclı. Kökleri çok canlı yerinden yenice sökülmüş kibi, buzdolabında soğutulmuşa benzemiyor. Ben şimdi bunu dikersem çiçeklememe ihtimali varmı, ya da buzdolabında bekletirsem bu sezonku dikimi için gecikmezmiyim. Cevabınız için önceden teşekkür ederim...

kgursan 15-03-2015 16:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lilpar76 (Mesaj 1363441)
Sayın kgursan, sorumu yanıtladığınız için teşekkür ederim, çeşidi haqqında bir söz söyleyemem çünkü, bir sürü karışık çiçek soğanlarının içerisinden seçerek aldım. Zaten, o yüzden 2 tanecik aldım, deneme amaclı. Kökleri çok canlı yerinden yenice sökülmüş kibi, buzdolabında soğutulmuşa benzemiyor. Ben şimdi bunu dikersem çiçeklememe ihtimali varmı, ya da buzdolabında bekletirsem bu sezonku dikimi için gecikmezmiyim. Cevabınız için önceden teşekkür ederim...

Buz dolabında (2 veya 4 oC da )2 ay bekletip dikin. geç olmaz , Mayıs ortası dikerseniz, temmuz sonu Ağustos sonu arasında çiçeklenir. ancak, nemli torf, kum, perlit vs. içinde bekletin ki kökleri kurumasın...

Süha Şendoğan 02-06-2015 17:57

3 Eklenti(ler)
13 Mayısta Sn.Kamil Gürsan'dan alınan 4 adet Tiber ve Sorbonne soğanları aynı gün uygun şartlarda toprağa verilmiş ve bu gün itibariyle görüntüleri umarım gidişat aynı şartlarla devam eder.

Turuncuu 20-06-2015 18:45

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar ilk defa zambak bakiyorum zambagimin cicekleri bitti. Bittikten sonra bordo renkte bir sey cikti bu ne acaba bilgisi olan var mi ? Ve ben bundan sonra ne yapabilirim. Simdiden cok tesekkur ederim.

kgursan 20-06-2015 23:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Turuncuu (Mesaj 1389298)
Arkadaşlar ilk defa zambak bakiyorum zambagimin cicekleri bitti. Bittikten sonra bordo renkte bir sey cikti bu ne acaba bilgisi olan var mi ? Ve ben bundan sonra ne yapabilirim. Simdiden cok tesekkur ederim.

Bunlar koltuk soğanı denilen yavru soğancıklardır. bundan sonra bitkinizin yaprakları solup-sararıncaya kadar bakımına devam edeceksiniz, seyrek olarak sulayacaksınız, çok az da (2 gr/saksı) gübre verebilirsiniz, vermeseniz de olur. Yapraklar sararınca saksıyı dışarı atacaksınız, karda kışta unutacaksınız ve Nisan ayında tekrar sürgün verince tekrar bakımını yapacaksınız, yani sulayıp gübreliyeceksiniz.

Süha Şendoğan 21-06-2015 08:44

3 Eklenti(ler)
13 Mayısta toprağa alınan Tiber ve Sorbonne soğanlarının bugünkü ( 21 Haziran) itibariyle gelişimleri..

Turuncuu 21-06-2015 21:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1389384)
Bunlar koltuk soğanı denilen yavru soğancıklardır. bundan sonra bitkinizin yaprakları solup-sararıncaya kadar bakımına devam edeceksiniz, seyrek olarak sulayacaksınız, çok az da (2 gr/saksı) gübre verebilirsiniz, vermeseniz de olur. Yapraklar sararınca saksıyı dışarı atacaksınız, karda kışta unutacaksınız ve Nisan ayında tekrar sürgün verince tekrar bakımını yapacaksınız, yani sulayıp gübreliyeceksiniz.

Cok tesekkur ederim :) bu yavru soganciklari baska bir saksiya dikebilir miyim acaba yoksa biraz daha mi buyuyorlar.

kgursan 21-06-2015 21:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Turuncuu (Mesaj 1389582)
Cok tesekkur ederim :) bu yavru soganciklari baska bir saksiya dikebilir miyim acaba yoksa biraz daha mi buyuyorlar.

Dikersiniz ama çok uzun beklemeniz lazım. bence bitkinin yaprakları sararıncaya kadar bekleyin sonra ayırın anasında.

Turuncuu 22-06-2015 11:53

Peki :) tekrar cok tesekkur ederim :)

hocam100 23-09-2015 20:37

Lilium candidumlar da artık ekim zamanı geldi çattı.Hatta ekili olanlar yapraklandı.

Resulgur 03-10-2015 03:20

Tohum Kapsülleri

1 Eklenti(ler)
Ekim KASIM aylarında kapsüller sararacak diye okudum burada peki önümüzdeki baharda çiçek açtırabilirmiyim. Bu haldeyken tohum alabilir miyim? Ne yapmam lazım bu aşamada acaba ...:o

Dumlupınar 03-10-2015 14:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Resulgur (Mesaj 1412857)
Ekim KASIM aylarında kapsüller sararacak diye okudum burada peki önümüzdeki baharda çiçek açtırabilirmiyim. Bu haldeyken tohum alabilir miyim? Ne yapmam lazım bu aşamada acaba ...:o

Merhaba,zambağınız bol güneş gören bir yerde olsun.Zaten tohum almışsınız.Bitkinin yapraklari ve tohum kapsüllerinin iyice kurumasını bekleyin.

Önümüzdeki bahar tekrar çiçek açtırabilisiniz.Elinizde varsa soğanın beslenebilmesi için az miktarda sıvı gübre verebilirsiniz.

Tohumları Nisan ayında ekebilirsiniz.Kendinize dikkat edin.SELAMLAR...

Resulgur 03-10-2015 19:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dumlupınar (Mesaj 1412897)
Merhaba,zambağınız bol güneş gören bir yerde olsun.Zaten tohum almışsınız.Bitkinin yapraklari ve tohum kapsüllerinin iyice kurumasını bekleyin.

Önümüzdeki bahar tekrar çiçek açtırabilisiniz.Elinizde varsa soğanın beslenebilmesi için az miktarda sıvı gübre verebilirsiniz.

Tohumları Nisan ayında ekebilirsiniz.Kendinize dikkat edin.SELAMLAR...

Çok teşekkür ederim. Emeğinize sağlık efendim. ;)

LİLİBET 25-10-2015 12:44

1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar.

Yazın saksıda aldığım ZAMBAK çiçeğim,çiçekleri solduktan sonra tohum verdi. Şuanda dallarındaki yapraklar sararıp,dökülüyor. Ne zaman budaya bilirim? Budarsam yeniden dallanır mı?

Lütfen bana bunun hakkında bilgi veriniz. Çiçeğimin son hali.

suara 20-01-2016 06:39

Selamlar,

Elime lillium soğanları geçti bilinçsizce alt kökleri kesilerek topraktan çıkartılmışlar, ne zaman söküldüler bilemiyorum ama henüz sertler. Kurtarmanın yolu var mıdır?

Muhafaza koşulları açısından lilliumun rutin şartlarına mı sadık kalınmalı?

Dişlerin dışarda çok uzun süre sağlam kalmayacağı gerçeğine istinaden cevaplarınızı acil rica ediyorum.

Teşekkürler.

*Aynı mesajı muhafaza konu başlığına da yazmıştım. Cevap gelmediğinden buraya da kopyalıyorum. Aciliyeti olan bir sorunum var. Dolayısıyla sorun çözülür çözülmez mesajları forum kurallarına uygun düzenlemeye çalışacağım.

Lilium 20-01-2016 11:52

Hemen toprağa ya da saksıya koyunuz sulamayınız saksıyı dışarda bırakınız yağan yağışlar yetecektir, hangi cins olduğu konusunda bilgi yok, liliumcandidumsa üzerini 5 cm toprakla kapatmanız yeterli olur diğer cinsler 8-10 cm derinlik ister.

suara 20-01-2016 12:24

Sn. Lillium çok teşekkür ederim fotoğraflara bakarak candidum olduğunu sanıyorum çeşit ayıramayacak şekilde acemisiyim soğanlı yumrulu bitkilerin. Akşam yoluna koyacağım, iyi günler dilerim.

kgursan 22-01-2016 01:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi suara (Mesaj 1434349)
Selamlar,

Elime lillium soğanları geçti bilinçsizce alt kökleri kesilerek topraktan çıkartılmışlar, ne zaman söküldüler bilemiyorum ama henüz sertler. Kurtarmanın yolu var mıdır?

Muhafaza koşulları açısından lilliumun rutin şartlarına mı sadık kalınmalı?

Dişlerin dışarda çok uzun süre sağlam kalmayacağı gerçeğine istinaden cevaplarınızı acil rica ediyorum.

Teşekkürler.

*Aynı mesajı muhafaza konu başlığına da yazmıştım. Cevap gelmediğinden buraya da kopyalıyorum. Aciliyeti olan bir sorunum var. Dolayısıyla sorun çözülür çözülmez mesajları forum kurallarına uygun düzenlemeye çalışacağım.

Sn suara, Yapacağınız işlem çok basit (Lilium açıklamış zaten) soğanı dikin ve dışarıya koyun. soğanın üzerinde 5 cm kadar toprak örtülsün. Nisanda çıkar haziranda çiçek açar.

Not. Muhafaza başlığında mesajınızı göremedim!!.. ne zaman yazmış sanız sanırım çıkmamış

doğadostu 03-02-2016 15:06

Merhaba
Geçen sonbaharda çiçekli ilken aldığım lilyumlarımı solunca saplarını kesip saksıyı dışarı attım. Bahar da soğanları söküp yeniden ekin diye okumuştum. Fakat bu gün dalların topraktan görünen kısımlarında siyah renkli tomurcuk benzeri yapılar gördüm. Bunlar yavru soğan olabilir mi? Şimdi ne yapmalıyım?
Not: foto yüklemeye çalışıyorum.

doğadostu 03-02-2016 17:11

Ne yazık ki foto yükleyemedim.

suara 03-02-2016 17:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1434785)
Sn suara, Yapacağınız işlem çok basit (Lilium açıklamış zaten) soğanı dikin ve dışarıya koyun. soğanın üzerinde 5 cm kadar toprak örtülsün. Nisanda çıkar haziranda çiçek açar.

Not. Muhafaza başlığında mesajınızı göremedim!!.. ne zaman yazmış sanız sanırım çıkmamış

Sn Kgursan ben Sn Lillium cevap yazınca mesaj kalabalığı olmasın diye silmiştim diğer başlıktan. Çok teşekkür ederim alakanız için, selamlar.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025