![]() |
Doğru Elif, toprağı kuru bir halde de saklayabilirsin.
|
Alıntı:
Bir fotosunu ekleyebilirseniz daha sağlıklı bilgi verebilirim. Eğer çiğdemlerse serin bir yere alın, bol ışıklı olsun (ama direk güneş almasın), çiçek açma olasılıkları artar.. |
Ben lalelerimi geçen haftalarda hatta eylül sonunda ekmiştim. Ancak ziraat mühendisi bi tanıdıgımız bunun yanlış olduğunu erken çıkıp donacaklarını söyledi. Sizce napmalıyım. Üstlerini gübreyle örttüm ama işe yarar mı bilemiyorum.
|
Bence bu doğru değil. Bu soganlı bitkiler ısı ve ışığa karşı son derece hassastırlar. Havalar belli bir dereceye kadar ısınmadıkça asla burunlarını çıkarmazlar. Ancak kışın ortasında havalar çok fazla ısınırsa veya mekan değişikliği yapılırsa belki yanılabilirler.
Kaldıki doğada bunlar her zaman toprak altındalar ve hiç bir zaman kışın ortasında açmazlar. |
Teşekkürler sayın ibrahim37. Yalnız birşeyi daha merak ettim. Madem sıcakta uyanıyorlar neden sonbaharda ekiyoruz?
|
Doğal lale türleri
İstanbul da olupda doğal lale türlerinden satışı yapılan yerler hakkında bilgisi olan var mı? (T. acuminata , T clusiana vb.)
|
Alıntı:
sonbaharda ektik: 1-hava ılık kök gelişimi oldu 2-kışa doğru hava soğudukça soğanın soğuklanması tamamlandı 3-bahar geliyor yapraklar ve çiçek sapı göründü 4-türe göre marttan-mayısa çiçek açtı Eh size de iyi seyirler...... önemli not: yapraklar görünüyorsa üzerine gübre koymayın, çürüme ve hastalanma olasılığı artar.... |
Merhaba arkadaşlar,soğanların öncelikle köklerinin uygun duruma gelmesi gerekmektedir.Bu geçen zamanda filizlenmesi ve baharda açması için.lale soğanları genelde büyük olmaktadır.çiğdem soğanları daha küçük olurlar ,nergiz soğanları ise sivri olur.Ayrıca İstanbulda olan arkadaşlardan uygun olanların mümkün ise orada lale soğanı dağıtıldığı zamanda elde ettiğiniz soğanlardan bizlerede yolayabilirseniz memnun olurum.
|
Yetiştireceğim ilk çiçek lale olucak 2-3 güne ekeceğim lalelerimi ekmek çin geç kalmadım umarım?
|
Ben ektim 10-15 gün oluyor, yaklaşık 30 kadar lale ektim değişik çeşitlerde. Çoğunun filizleri görünüyor. Çiçeklerini sabırsızlıkla bekliyorum :D
|
kesinlikle geç kalmadınız özellikle havaların iyi gittiğinidüşünürsek ben 15 kasım gibi dikmekteydim genelde ama henüz dikmedim ,erken dikmeksadece lalenin erken açmasına neden olacaktır.Normalde aralık ayındada ekebilirsiniz,şubat ayında çiçek açmaya başlayacaktır genelde ama daha sonrada açan oluyor,ocak ayındada açabilir erken dikildiğinde
|
erken ekersek erken açar
1 Eklenti(ler)
Lale soğanını erken ekersek ve uygun ısı ve şartları oluşturursa erken açar,çiçekçiler genelde bu yöntemi kullanırlar daha bizim çiçeklerimiz açmamış durumdayken onların çiçekleri açmış olurlar.Normalde kasım ayı sonu ve aralık başı gibi ektimben genelde ve sıkıntıda yaşamadım.Zaten ekmekte biraz geç kalınmış olsa Lale soğanı toprakta bile olmasa kendiliğinden köklenmeye başlar eğer başlamadı ise asla geç kalmamışsınızdır ekmeye.İşte benim geçen seneki lalemin bir tanesi.Birde soğanları çok derine dikmemek lazım.
|
Ben yüzeysel olarak diktim, yavaş yavaş canlanıyorlar, bu arada o arkadaki devasa çiçek yelken çiçeği mi?
|
Maalesef arkadaşım o yeşil değil.Sadece plastik bir tanıdık yeşili yerine plastiğini getirmiş herhalde ben bakamam diye düşünmüş olsa gerek :D ,artık dedim geleceğe canlısını isterim.Bakalımbekleyeceğiz.Lale soğanı saklandığı ortamda topraksız dahi olsa ekim zamanı gelince hava şartları ( saklanan yerin ısısı ) uygun durumdaysa kök vermeye başlar işte o zaman ekme zamanı bitmek üzere demektir.
|
Çok acımasızca, ben maket çiçekleri hiç sevmem, boşuna yer kaplarlar.Sen iyi yer bulmuşsun:D Laleler açtıklarında bir ay kadar dayanıyorlar sanırım, çiçeğin dayanma süresini bilen var mı:confused:
|
Bazıları uzun dayanıyor ki bir aydan fazla çiçeği açık kalmaz elbette.Bazende daha az zamanda açık kalabilir.Maket çiçekler yer kaplar doğrudur.İşte benimkisi hediye getirilince ne yapalım.Bir köşeye yer bulup koyduk.Yaklaşık bir metre civarında.Görüntüsü var ama cansız işte.
|
Evet doğru söylüyorsunuz sayın cevreizcisi. 1 aydan daha uzun çiçekler açık kalmaz. Hatta sıcak bir ortamda ise bu süre daha da kısalmaktadır. Bu yüzden evin içi yerine balkon da, bahcede **** ısıtma yapmadığınız serin bir odnızda yeiştirmenii tavsiye edeceğim.
|
Özellikle kalorifer sistemini sevmiyor laleler.Daha önce evim sobalıydı.Isı belirli noktalarda olduğundan lalelerde sıkıntı yaşamadım ama kalorifer sistemi devreye girince öncekine göre daha cılız olmaya başladılar.
|
5 Eklenti(ler)
Arkadaşlar:Ben çiçeklenme zamanını uzatmak için erken çiçeklenen, orta ve geç çiçeklenen çeşitleri ekiyorum. İlk açan lale ile en geç çiçek açan lalenin çiçek açma arası iki üç ayı buluyor. Böyle olunca uzun süre çiçekli kalmış gibi oluyor.
Sonra kısa zaman çiçekli olmasına rağmen, tabiatın kışın ölü gibi olduğu bir zamanda baharın ilk açan çiçekleri, insana yeni doğmuşcasına yaşama azmi katıyor. Birde onları aynı çeşitten guruplar halinde ektiğiniz zaman daha da ğüzel oluyor.. Ben lalelerim yeniden açıncaya kadar fotoğraflarına bakıp bahçede açmış gibi hoşlanıyorum. Birkaç resmimi sizlerle paylaşmak istiyorum: |
Geçtiğimiz yıl bir ansiklopedide rastladığım bir bilgiyi sizlerle paylaşmak istedim. Bilenler mutlaka vardır. Lalenin anayurdunun topraklarımız olduğunun bir göstergesidir aynı zamanda.
Lalenin latince bilimsel cins adı olan Tulipa sözcüğü eskiden "sarık" anlamında kullanılan Türkçe "tülbent" sözcüğünden gelmekteymiş.Bu ad çiçeklerin kapalı haldeyken sarığı andıran görünümü nedeniyle verilmiş. |
Sn. İsmet Şenad, laleleriniz muhteşemler. Bu kadar soğanı bir kerede mi alıp ektiniz yoksa zamanla mı çoğaldılar?
Ben genelde onarlı paketlerden alıp gruplar oluşturmaya çalıştım ama geçen yaza doğru soğanları çıkardığımda renklerini karıştırdım. Soğanları topraktan çıkaracağım zaman çiçekleri ve yaprakları solduğundan ayırd etmekte zorlanıyorum. Sizin yönteminiz nedir? Bu kadar çok lale soğanını çıkarıp saklamak zor olmuyor mu? Soğanlarının toprakta kalmaları sorun olmasa bahçenin her köşesine dikmek istediğim bir çiçek. |
Alıntı:
Bu linkten daha ayrıntılı öğrenebilirsiniz. |
******* lalenin anavatanı Anadolu gibi gözükmüyor. Daha çok orta Asya stepleri ön plana çıkıyor.
Şu anda Türkiye'de doğada bulunan lale türü 16 dır ve sadece 4 tanesi endemik. Okuduğum değişik yazılarda şu anda dünyada 1500 cıvarında lale türü mevcut. (Elbetle bu türlerin bazıları kültürel ortamlarda oluşturulmuş olabilir). Bu rakamlarda durumu doğruluyor. Ancak Osmanlı coğrafyasını ve onların laleye verdikleri önemide göz önünde bulundurursak. Onlarında lalenin kültüre alınmasında ve türlerin gelişmesinde bir çok katkılarının olduğu kesin. Sayın limon; türlerin ve renklerin karışmaması için, büyük marketlerde özellikle bahçe malzemeleri satan yerlerde üretin saksıları için düşünülmüş, küçük plastik etiketler var. Bunların üzerine yumuşak kurşun kalemle türlerin isimlerini yazıp her saksının içine veya ocağın kenarına birer tane koyabilirsiniz. ****** soğanlarınızı topladığınızdada aynı çubukları birlikte muhafaza ederseniz herhangi bir karışıklık çıkmaz. Bende öyle yapıyorum. |
1 Eklenti(ler)
Sayın Limon: Lalelerin içinde önceki senelerin yavruları da var, yeni sezonlar da aldığım lale soğanları da var. Her sene bende olmayan çeşitlerden buldukça alıyorum. Maliyeti düşürmek için her renkten en az 100, 200 adet alıyorum. Onları 25'erli guruplar halinde hazırladığım yerlere ekiyorum. Geçen sene ağaçtan baklava şeklinde böldüğüm bölmelere ektim. Her bölüme ektiğim lalenin kot numarasını belirten bir numara koyuyorom.Söktüğüm zaman o numaraya göre ayrı ayrı kağıt torbalara paketliyorum. Biraz uğraştırıyor ama açtıkları zaman görüntü yorgunluğu alıyor.
Resimde ektiğim şekil: |
İbrahim Bey, teşekkür ederim.
İsmet Bey, sayı arttıkça gerçekten zorlayacak bir uğraş, şüphesiz o güzelliklerine değer. Lale soğanlarını çıkarınca mevsimlik çiçeklerden mi dikiyorsunuz? |
Sayın Limon: Geçen sene soğanları sökünceye kadar zaman geç oldu, fazla çiçek ekemedim. Yerine yerli mısır ve biber ektim. Gübresiz, çok lezzetli oldular.Bu sene plastik meyve kasalarına ve 30 cm çapında büyük saksılara ektim. Laleler çiçek açıp geçerken, yazlık çiçekleri diğer saksılara ekeceğim. Baharda açanlar kurumaya başlarken saksılarınla kaldırıp yerine yazlık çiçekleri yine saksıyla onların yerine geçirmeyi düşünüyorum. Böylece bahçe boş kalmamış olacak,inşallah başarırım.Baharlık soğanlar ve laleler iyice kuruyunca acele etmeden söküp paketleyebilirim.
|
Geçen yıl bir kısım Lale soğanını saksıya bir kısım da yere dikmiştim. Yere diktiklerim çok daha iri çiçeklendiler. Ama sizin de bahsettiğiniz gibi bitkinin yeşil yaprakları solana kadar bekleyince yerine bitki dikilemiyor. Laleler daha bozulmadan aralarına Godetia (Ankara Çiçeği-Bahçe Açelyası) tohumlarından ekmiştim. Fakat Laleler solunca soğanlarını çıkarırken o sırada gelişmiş olan Godetia lar zarar gördü. Bu konuda muzdarip olduğum için en kullanışlı yöntemi bulmaya çalışıyorum. Kafes telden saksılar hazırlayıp, toprağa gömüp soğanları içine dikmeyi düşündüm. Sepetin etrafına da Laleler geçtikten sonra açacak yazlık bitki tohumları veya fideleri diksem, Lale soğanlarını çıkarma zamanında tel sepeti topraktan çekip alsam diyorum...? Gerçi bu sene geçti, sonbaharda toprağa doğrudan diktim artık.
|
Praktiker'de soğanlı bitkiler için satılan kafesli plastik sepetler görmüştüm. Sanırım bu amaç için satılıyordu.
|
Geçen sene saksıda olan soğanlı bitkilerin çiçekleri solunca, yapraklarının tamamen solmasını beklemeden (saksılara yeni çiçekler ekmek için), toprağıyla beraber, bozmadan plastik saksılara ya da toplu halde bahçenin bir yerine diktim. Tamamen kuruyunca da topraktan çıkardım.
|
Sepeti topraktan çıkarırken etrafını yine dağıtırsın. Çünkü kışın toprak yağmur ve kardan basılıp sıkışacak.Bitki kökleri karışabilir.Tel sepet toprakta kısa zamanda oksitlenip çürüyebilir,tellerin kalın olması gerekir.Benim görüşüm laleler geçinceye kadar, yazlık çiçekleri poşet veya saksılarda yetiştirip, laleleri sökünce toprağa ekmek.Daha kısa zamanda az bir uğraşı ile bu işi yapabilirsiniz. Soğanları sökerken ne kadar dikkat etseniz de etrafına zarar veriliyor.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:00. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025