agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni2751Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-03-2015, 08:35   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 26-02-2015
merhabalar doğru yere mi yazıyorum bilmiyorum fakat yardımınıza ihtiyacım var? 1 hafta önce diktiğim sümbüllermin yapraklarında sararma oldu morelim çok bozuk sümbüllerime ne olmuş olabilir? yardımlarınızı bekliyorum..

pinar1453 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2015, 13:49   #2
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pinar1453 Mesajı Göster
merhabalar doğru yere mi yazıyorum bilmiyorum fakat yardımınıza ihtiyacım var? 1 hafta önce diktiğim sümbüllermin yapraklarında sararma oldu morelim çok bozuk sümbüllerime ne olmuş olabilir? yardımlarınızı bekliyorum..
Diktiğiniz sümbülün soğanı mı? yoksa bitkisi mi?

Sanırım kök de arıza vardır., veya soğanı çürümüştür/çürüktürveya çok su verilmiştir su alamaz ve sararıp gider... Kolay gelsin

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2015, 09:52   #3
Ağaç Dostu

B e t ü l's Avatar

Giriş Tarihi: 19-03-2013
Question Yaprak ucunda sararma

Herkese merhaba
Kasım ayında diktiğim sümbüllerimin 2 tanesinin yaprak uçları fotoğraftaki gibi olmuş. Ne yapabilirim?

Eklenen Resimler

B e t ü l Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2015, 17:21   #4
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi B e t ü l Mesajı Göster
Herkese merhaba
Kasım ayında diktiğim sümbüllerimin 2 tanesinin yaprak uçları fotoğraftaki gibi olmuş. Ne yapabilirim?
Sn Betül, bu bir mantar enfeksiyonu, zannedersem Rizoctonia olmalı. Olanağınız var ise Captan, veya Rizolex gibi ilaçlar kullanabilirsiniz, ama tek bir bitki için ilaç hazırlamak zordur, bu nedenle oluruna bırakın, biraz yaprak hasarı yapar. kolay gelsin

Eski 19-03-2015, 13:47   #5
Ağaç Dostu

B e t ü l's Avatar

Giriş Tarihi: 19-03-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Sn Betül, bu bir mantar enfeksiyonu, zannedersem Rizoctonia olmalı. Olanağınız var ise Captan, veya Rizolex gibi ilaçlar kullanabilirsiniz, ama tek bir bitki için ilaç hazırlamak zordur, bu nedenle oluruna bırakın, biraz yaprak hasarı yapar. kolay gelsin
Şu anda durumu böyle.. Acaba diğerlerine de bulaştırır mı?sökeyim mi?

Eklenen Resimler

B e t ü l Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2015, 20:42   #6
Ağaç Dostu

mor-salkım's Avatar

Giriş Tarihi: 21-02-2010
merhabalar, iki saksı karışık renklerde sümbüllerim vardı iki sene açtılar bu sene yapraklar çıktı ama çiçeklenme yok. sadece soğanlarda yavrulama olmuş bikaç minik filiz var bu yüzden ama ben anlamadım neden açmadılar açmıyorlar. mersinde herkesin sümbülleri açtı benimkilerde tık yok. sizce nerde hata yapıyorum. bol güneş alıyorlar sularıda tamam. toprak değişimi falan mı yapsam ki? ama ben arada besin de veriyorum zaten bahçeme de saksıdaki çiçeklerime de. off inşallah bir çözümü vardır.

mor-salkım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2015, 16:47   #7
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mor-salkım Mesajı Göster
merhabalar, iki saksı karışık renklerde sümbüllerim vardı iki sene açtılar bu sene yapraklar çıktı ama çiçeklenme yok. sadece soğanlarda yavrulama olmuş bikaç minik filiz var bu yüzden ama ben anlamadım neden açmadılar açmıyorlar. mersinde herkesin sümbülleri açtı benimkilerde tık yok. sizce nerde hata yapıyorum. bol güneş alıyorlar sularıda tamam. toprak değişimi falan mı yapsam ki? ama ben arada besin de veriyorum zaten bahçeme de saksıdaki çiçeklerime de. off inşallah bir çözümü vardır.
Sümbül, çiçek açtıktan sonra soğanları parçalanır. üst üste 2 yıl aynı yerde kalırsa parçalanmış (yavrulamış ) olan soğanlar yeni kök yapmakta zorlanır, yapamaz. küçük soğanlar ise çiçek vermez veya cılız çiçekler verir.

küçük bir sümbül soğanını en az 3-4 yıl tarlada her yıl söküp dikerek ,ve çiçeğini kopararak büyütmeniz gerekir ki soğan irileşsin ve güzel çiçek versin. Saksı içinde bu koşullar olmayacağı için sıkışmış yavrular çiçeklenemez.

Eski 13-03-2015, 14:12   #8
Ağaç Dostu

lenavita's Avatar

Giriş Tarihi: 13-11-2009
kesinlikle artık sümbül yetiştir miyecem çünkü sogan larını korumak çok zor diger çiçek sogan ları dayanabilirken sümbül sogan ları çok nazik zor bir bitki aynı karanfil gibi nazlı

lenavita Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2015, 01:52   #9
Ağaç Dostu

hira's Avatar

Giriş Tarihi: 04-06-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lenavita Mesajı Göster
kesinlikle artık sümbül yetiştir miyecem çünkü sogan larını korumak çok zor diger çiçek sogan ları dayanabilirken sümbül sogan ları çok nazik zor bir bitki aynı karanfil gibi nazlı
Bende aynı şeyleri lale için düşünüyorum. Ayrıca İkinci yılına çiçek açtığını görmedim. sümbül en kolaylarından diye düşünüyorum.

hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2015, 16:52   #10
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hira Mesajı Göster
Bende aynı şeyleri lale için düşünüyorum. Ayrıca İkinci yılına çiçek açtığını görmedim. sümbül en kolaylarından diye düşünüyorum.
Lale soğanı çiçek açtıktan sonra, ana soğan ölür,(2-4 adet) yavrular kalır. onlar da küçük olduğu için çiçek vermezler. Yazın bu yavruları söküp, kurutup Ekim ayında Bol güneş alan işlenmiş tarla toprağına ekip büyüttükten (çiçek açarsa onları kopartarak) sonra , irileştirilmiş soğanlar çiçek verir..

Eski 15-03-2015, 17:55   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-02-2014
Angry

Alıntı:
Lale soğanı çiçek açtıktan sonra, ana soğan ölür,(2-4 adet) yavrular kalır. onlar da küçük olduğu için çiçek vermezler. Yazın bu yavruları söküp, kurutup Ekim ayında Bol güneş alan işlenmiş tarla toprağına ekip büyüttükten (çiçek açarsa onları kopartarak) sonra , irileştirilmiş soğanlar çiçek verir..
Merhaba sayın Kgursan, benim geçen seneden kalan bir lale soğanım bu sene de çiçeklenecek yani daha çiçeği açmadı ama tomurcuk gözüküyor, açtığında hemen koparmalı mıyım gerçekten?

Laleci_03 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2015, 17:32   #12
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Laleci_03 Mesajı Göster
Merhaba sayın Kgursan, benim geçen seneden kalan bir lale soğanım bu sene de çiçeklenecek yani daha çiçeği açmadı ama tomurcuk gözüküyor, açtığında hemen koparmalı mıyım gerçekten?
Sn laleci, sen laleci sin, soğancı değilsin ki?!! Soğan mı büyüteceksin, çiçeğini mi göreceksin? Bir karar ver. bence soğan büyütme- irileştirme işine hiç girmeyin. Cılız da olsa Çiçekleri açsın

Eski 08-04-2015, 16:36   #13
Ağaç Dostu

lenavita's Avatar

Giriş Tarihi: 13-11-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hira Mesajı Göster
soğanlı çiçekleri çok sevmeme rağmen sümbül soğanı sert olmayışından dolayı ikinci sene yok oluyor

lenavita Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2015, 18:01   #14
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lenavita Mesajı Göster
soğanlı çiçekleri çok sevmeme rağmen sümbül soğanı sert olmayışından dolayı ikinci sene yok oluyor
Yapraktan mantar girip soğanın içi ,özellikle taban kısmı çürümedikten sonra sümbül soğanı yok olmaz. ikinci yıl da çiçek verir, sonra yavrulama yaparak parçalanır.

Lale soğanı çiçek verdikten sonra scale dediğimiz kabukların dibinde yeni yavru oluşturur, ana soğan yok olur ,o yavrular irileşir yeni soğan yaparlar (tazelenirler)

Eski 13-04-2015, 13:44   #15
Ağaç Dostu

çiçeksever's Avatar

Giriş Tarihi: 09-06-2006
Galeri: 14
Alıntı:
Yapraktan mantar girip soğanın içi ,özellikle taban kısmı çürümedikten sonra sümbül soğanı yok olmaz. ikinci yıl da çiçek verir, sonra yavrulama yaparak parçalanır.

Lale soğanı çiçek verdikten sonra scale dediğimiz kabukların dibinde yeni yavru oluşturur, ana soğan yok olur ,o yavrular irileşir yeni soğan yaparlar (tazelenirler)
Bu yazıdan sümbülde 2 senede bir , lalede her sene soğanın tazelendiğini mi anlamalıyız?

Düzenleyen çiçeksever : 14-04-2015 saat 08:48
çiçeksever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2015, 17:53   #16
Ağaç Dostu

Doğru, Laleciyim ben Soğan büyütmeyeceğim, çiçeğini göreceğim tamamdır, sağ olun Sn. Kgursan

Eski 18-03-2015, 09:05   #17
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 10-04-2012
İyi günler,

Benim de mor sümbüllerim açmaya başladı. Sarı nergislerle beraber mükemmel bir uyum içindeler. Kasım ayında saksıya dikip dışarı koymuştum. Sonrasında pek baktığım söylenemez. Sanırım asıl bakım bundan sonra başlayacak Okuduklarımdan anladığım kadarıyla soğanlara bakmak ve seneye yine çiçek almak pek kolay değil. Şimdilik çiçeklerimin tadını çıkarmak istiyorum. Kokularından faydalanmak için tam açtıkları zaman evin içine alsam olur mu?

Teşekkürler

Name:  FullSizeRender-2.jpg
Views: 645
Size:  72.9 KB

aigneis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2015, 17:16   #18
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aigneis Mesajı Göster
İyi günler,

Benim de mor sümbüllerim açmaya başladı. Sarı nergislerle beraber mükemmel bir uyum içindeler. Kasım ayında saksıya dikip dışarı koymuştum. Sonrasında pek baktığım söylenemez. Sanırım asıl bakım bundan sonra başlayacak Okuduklarımdan anladığım kadarıyla soğanlara bakmak ve seneye yine çiçek almak pek kolay değil. Şimdilik çiçeklerimin tadını çıkarmak istiyorum. Kokularından faydalanmak için tam açtıkları zaman evin içine alsam olur mu?

Teşekkürler

Eklenti 541481
Evin içi çok sıcak ise çabuk bozulur. Sümbül sıcak sevmez. 15-17 oC uygundur.

Eski 19-03-2015, 11:15   #19
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 10-04-2012
Evet sıcak oluyor bazen. Teşekkür ederim. Lale içinde mi aynı şey geçerli?

aigneis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2015, 13:14   #20
Ağaç Dostu

çiçeksever's Avatar

Giriş Tarihi: 09-06-2006
Galeri: 14
Sayın Hocam100 ve diğer ustalar;
Eski sümbüllerimde çiçeklerde küçülme var. Geçen sene 10-15 tane çiçeği olan soğanda bu sene 5-7 tane çiçek var. Bunun nedeni ne olabilir?

çiçeksever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2015, 17:14   #21
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çiçeksever Mesajı Göster
Sayın Hocam100 ve diğer ustalar;
Eski sümbüllerimde çiçeklerde küçülme var. Geçen sene 10-15 tane çiçeği olan soğanda bu sene 5-7 tane çiçek var. Bunun nedeni ne olabilir?
soğan yavrulamış ve sıkışmıştır. sonbaharda ayırıp dikin.

Eski 19-03-2015, 15:22   #22
Ağaç Dostu

Ve kapanışı mavi–beyaz yapalım

Eklenen Resimler

Eski 19-03-2015, 15:30   #23
Ağaç Dostu

Eklenen Resimler

Eski 19-03-2015, 17:32   #24
Ağaç Dostu

hira's Avatar

Giriş Tarihi: 04-06-2012
Kırmızı beyaz görsele bayıldım Laleci aksilikler peşimi bırakırsa bende ilerleyen saatlerde dün cektigim fotografları ekleyecegim inşallah

hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2015, 17:42   #25
Ağaç Dostu

Çok teşekkür ederim Hira ablam, haydi bekliyorum fotoğraflarını

Eski 19-03-2015, 20:00   #26
Ağaç Dostu

akçabardak's Avatar

Giriş Tarihi: 21-03-2012
Laleci kardeş maşallah bu güzelliklere kim dayanabilir ki... çok çekiciler baksanıza arıları kelebekleri bile kendilerine çekmişler, adeta renkleriyle büyülüyorlar hepimizi.
Çok şekerler bayıldım, misler gibi doya doya kokularını içinize çekin.

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2015, 21:34   #27
Ağaç Dostu

Sağ olasın Akçabardak ablam çok teşekkür ederim, gördüğün gibi arıdan, kelebekten bana sıra gelmiyor, demiyorlar ki bir de bu güzelleri yetiştiren gelsin koklasın

Eski 19-03-2015, 23:14   #28
Ağaç Dostu

YeniGine's Avatar

Giriş Tarihi: 09-05-2012
Sevgili Laleci sümbüllerine maşallah maşallah!.. Ben bahçelerde dolanıyorum ne kelebek, ne de arı gördüm, senin sümbüllerinin güzelliği balkonuna çekmiş kelebeği, arıyı. Şimdii bundan sonra bu soğanları nasıl besleyeceğiz; onu öğrenmemiz gerekiyor... Ben şimdiden çiçekleri keseyim, birkaç komşuma vereyim diyorum amaa kıyamıyorum da!.. Her gün az biraz daha dursunlar diyorum.

YeniGine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2015, 18:26   #29
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine Mesajı Göster
Sevgili Laleci sümbüllerine maşallah maşallah!.. Ben bahçelerde dolanıyorum ne kelebek, ne de arı gördüm, senin sümbüllerinin güzelliği balkonuna çekmiş kelebeği, arıyı. Şimdii bundan sonra bu soğanları nasıl besleyeceğiz; onu öğrenmemiz gerekiyor... Ben şimdiden çiçekleri keseyim, birkaç komşuma vereyim diyorum amaa kıyamıyorum da!.. Her gün az biraz daha dursunlar diyorum.
çiçekler solmadan kesmeniz gerekmez, ve de yatiştirmenizin mantığına aykırı!! siz soğanmı yetiştiriyorsunuz, çiçek mi?? Çiçekleri geçtikten sonra bakıma devam edin yeter. Kolay gelsin

Eski 20-03-2015, 14:14   #30
Ağaç Dostu

Teşekkürler YeniGine ablam sağ ol, kokuları sadece arıyı, kelebeği değil beni de bağımlı yaptı sürekli balkona çıkmak geliyor içimden ama hava soğuk maalesef, içeri de almak istemiyorum çabuk bozulurlar diye
Ayrıca dediğin gibi çok iyi bakmamız lazım Ben de senin gibi önce keseyim artık, soğanı yormasın diyorum lâkin bir yandanda hep kalsınlar öylece seyredeyim diyorum ama bir yere kadar tabii

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025