![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2013
|
Benim ektiğim sümbüller çok küçük iki ayda bir parmak çıkmışlar. ![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-02-2010
|
sümbülden nasıl tohum alınır ve ya soğan mı yavruluyor yani kısacası sümbüller nasıl çoğaltılır |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-07-2006
|
Alıntı:
Sadece sümbül değil tüm soğanlı bitkiler ya tohumla veya vegetatif denilen yolla çoğaltılır. Tohumu doğru zamanda, doğru toprağa, doğru şekilde ekersin, tohum çimlenir, sularsın, güneş almasını sağlarsın, büyür. Tohumla çoğaltma konusu sitede epey yazılmıştır. Vegatatif yolla, yani doğru soğanı, doğru zamanda, scalling, scooping vs metodlarla keser doğrar dikersin. En kolayı da soğana iyi bakarsın o da sana dibinde yeni yavrular verir, ayırırsın olur biter.Dikkat, bu yıl gelen yavruları hemen ayırma, yaz sonunu bekle.. Tenkit ettiğimi veya şaka yaptığımı sanmayın. Yıllar önce ben de böyle sorular soruyordum ve ustalarım da anlattıklarında dalga geçiyorlar sanıyordum. Başlayın, devamı gelir. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
, daha önceden liliyum ve zambakları kulak pamuğuyla polenleyip tohum aldım ve başarılıda oldum hatta bu yıl bir kaç tohum daha poşetli saksıda çimlendirdim ama sümbül işi zor sanırım neyse şimdilik kalsınlar bende biraz daha uzmanlaşayım ölmesin sümbüller ![]() |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-07-2006
|
Alıntı:
sümbüller çoğu kez kısır olur. Ama dediğim gibi önce tohumdan bir şeyler yetiştirin ve bu ara bitki morfolojisi, yaprak, çiçek ve oluşumu, çiçek organları vs konusunu araştırın derim. |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Soğanlı bitkilerde tohumdan çoğqaltma sadece özel amaçlar (Islah vs.) için yapılır. Ticari yetiştiricilikte tohum kullanılmaz. Tohumu ekilen bir soğanlı bitki 5-10 yıl sonra çiçek verir ama bu çiçek asla ana-baba gibi olmaz. Belki onlara BENZER!!. Her canlı gibi... |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
![]() ![]() Turuncu zambaklarımın fotolarını bulamadım internetten koydum bu çiçeklerin hepsi tozlaştırarak tohumdan yetişme çiçeklerdir kendimi uzman gördüğüm :P nokta meyve verici ağaçlardır aslında sonradan çiçek sevdasına tutuldum ![]() |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-03-2013
|
Geçen yıl sümbüllerden aldığım tohumları alır almaz bir saksıya ekip ilk suyunu bolca verdikten sonra yazın toprağı kurutmadan nemli kalacak şekilde kuzeye bakan balkonuma koymuştum. Tohumlar oldukça fazlaydı ama şu an 4 tane tek yaprak sümbüllerim var. Çiçeği için çok bekleyeceğim ama tohumdan ilk yaprakları görmek çok güzel bir duygu ![]() Düzenleyen fındıkkurdu : 02-02-2015 saat 01:45 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
|
Sonunda açtı sümbülüm fotoğraf eşimden.. Fotoğrafçılığa soyundu, bide dekor yaptı.. Yanında kahve fincanı olanda var ama fazla ışıktan kötü çıkmıştı bende bunu ekledim ![]() |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-02-2014
|
Gözün aydın Hira ablacım seni çok bekletti bu güzeller yahu Benimkiler 1 ayda açmıştı ![]() |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
Evet cok bekledim Laleci şimdi 2 tane daha kaldı, beyaz olanı açmak üzere, renkli olan pembe mi mormu bilmiyorum (mordur lnşallah ) diğer 2 beyazı babam ve kız kardeşime verdim.. Sen soğanları ne yaptın, attın mı? |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
Birisi çok kötü oldu küften kurtaramadım attım maalesef, diğerini küçük saksıya geçirdim 2. sap gözüktü ama uzamadan açtı bir acayip oldu ![]() |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Babam ve kız kardeşime getirdiğim sümbüllere bakın Kaloriferli evi görünce evrim geçirmişler oysa bizde böyle degillerdi.. Yapraklar ne tuhaf olmuş. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Hey maşallah ben de böyle olsun istedim ama bunun beşte biri kadar uzadı yapraklar ya ![]() |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Ben böyle sevmedim açıkcası.. Hormonlu gibi olmuşlar ![]() |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
Öyle duruyor ama benim sümbüllerin yaprakları da çok kısaydı, o yüzden mi bana böyle güzel gözüktü acaba? ![]() |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
|
![]() Çiçekleri geçince hemen çiçek sapından kopardım, yapraklar kendiliğinden kuruyana kadar bekledim fakat yine birşeyi yapamamışım. Nerede ise çiçek sapı yok. ![]() |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Benim geçen seneden kalan 5-6 tane sümbül de aynı seninkiler gibi YeniGine ablacım, halbuki ben de dediğin gibi yaptım Unuttuğumuz bir şey mi var ki? |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Demek ki soğanları beslemeyi bilemiyoruz sevgili Laleci. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
Öyle demek ki Bir de bu sene deneyelim bakalım ![]() |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Yer dar bitki çok olunca gübre isteği çok oluyor. Soğanda besinsin kalınca gelişme olmuyor. Yıldız soğanlarında buna şahit oldum. Bu sene kereviz, pancar gibi kök ürünleri için olan gübreyi düşük dozlarda bu ürünlerde deneyeceğim. Etkisi olur düşüncesindeyim. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili İsmail geçen seneki sümbüller fotoğrafta gördüğün uzun yapraklı olanlar, diğerlerini bu sene diktim. Ama besinsiz kaldıkları kesin. Bu şekilde görünce 20 gün kadar önce yanmış hayvan gübresi koydum toprak üzerine ve o şekilde suladım. Ne kadar etkili olur onu da bilmiyorum. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Şöylede düşünmek lazım, bu seneye etkisi olmasa bile bir sonraki sene soğan daha kuvvetli olacağı için çiçekleride o derece güzel olacaktır. Eğer gübreyi verdikten sonra yapraklar uzadı ise gübre etkili olmaya başlamıştır. Hayvan gübreleri azot ağırlı olduğu için ilk önce yeşil aksam gelişme gösterir. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Yok yok o yaprakları öyle görünce gübreyi koydum toprağa. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
![]() ![]() Bunlarda benim sümbülülüşlerim ![]() |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
Ben soğanları iyi besleyememişim diye üzülürken, ertesi gün bir baktım ki!.. ![]() Bir gün önce. ![]() Bir gün sonra.![]() |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Maalesef kedi tuvalet ihtiyacını gidermeye çalışmış... ![]() |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
geçmiş olsun benim çiçeklerimide iguanam yemişti hayvan işte aklı yok :/ |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-05-2013
|
Merhaba arkadaşlar, sümbüllerin kuruyan çiçek koçanları kesmek gerekiyor mu çünkü dipten yeni çiçekler geliyor. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Evet Sn. Eceyıldız, solmaya başladıkları anda sapın dibinden kesin, hem soğanı da boşuna yormamış olursunuz ![]() |
|
|
|
![]() |
|
|