![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
agaclar.net
|
Ağaç şakayık / Yer şakayığı
Alıntı:
Şakayık, en kolay ayırma ile üretilirler. Ayırma zamanı ise sonbahar. Önce şakayığını bol sula.Toprak tava gelince yerinden sök. Sökerken yumru köklerin zarar görmemesi için dikkatli olmalısın. ![]() Sonra üzerindeki yeşil aksamı keserek uzaklaştır.Kökleride güzelce yıka ki ortaya çıksınlar. ![]() Daha sonra köklerin terbiye edilmesi gerekir. Kılcal kökleri, zayıf, yaralı, hastalıklı olanları uzaklaştır. Uzayan kökleri kes. ![]() Daha sonra yumru kökleri göz içerecek şekilde ayır. Bütün bu işlemlerde kesi yüzeyinde çok fazla yara açmaman önemli, kullanacağın bıçak keskin olmalı. ![]() Bir fungusit ile muamele et, bulamazsan mangal kömürü tozu, oksijenli sulu solüsyon kullan. Ben bu tip dikimlerde deniz yosununu da çok kullanıyorum. Maxicrop öneririm.Fungusitten sonra denizyosunlu su hazırlayıp yumruları ona daldır ve dik. Dikim esnasında yumrudaki gözler 5 cm kadar toprak altında kalmalı, şöyle; ![]() Dikim çukurunu derince aç, içerisine güzel bir harç koy, kompostun varsa kompost her zaman tercihin olmalı. |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-07-2009
|
Merhaba.. Çiçekleri çok seviyorum, ama yetiştirirken hep yanlış yapıyorum sanırım! 8 Mart günü sarı renkli, saksıda şakayık çiçeği aldım. Üzerinde 3 tane kocaman çiçeği, birçok açmaya hazırlanan tomurcuklar ve yemyeşil yaprakları vardı. Şu anda sadece saksı ve toprak kaldı! Yarı gölge bi yere koymuştum, sulamasını düzenli yaptım ama çürüdü! Canlandırmam mümkün mü? Lütfen yardım eder misiniz? Ben de güzel çiçeklerim olsun istiyorum! |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-06-2009
|
Merhaba bende bugün 2 tane yer şakayığı aldım bahçeye diktik,soğanlı bir bitki olduğunu yeni öğrendim,ankara'ya dayanabilir mi acaba,soğanları çıkardığınızı yazmışsınız çıkarmasak bir sorun olurmu?seneye çıkmaz mı? |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-06-2009
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-04-2010
|
bende 2 gün önce çiçekçiden şakayık diye bir çiçek aldım ama burada gördüğüm kadarıyla erengül imiş. bugün resmini çektim yalnız makinenin tarih ayarı yanlışmış pcye atınca gördüm. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-05-2009
|
merhaba arkadaşlar ben şükran erikman.şakayık çiçeyinin tohumu veya soganını nerden bulurum |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaçsever
|
Hayatımda çok sevdiğim ilk çiçekti, gösterişli çiçekleri seviyorum galiba. Ama kurudu bozuldu gitti maalesef. Anısına avatar resmi yaptım fotoğrafını. Şimdi gerberam var onu da çok seviyorum. Bu iki çiçek favorilerim. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaçsever
|
Arkadaşlar çiçeğimin yeşil yaprakları büyük ölçüde solma-sararma eğilimi göstermeye başladı. ama yeni yapraklarda çıkıyor küçük küçük. çok erken değil mi solması içinn,çok acemiyim de bu konuda:S |
|
|
|
|
|
#14 |
|
-
|
Merhabalar. Bizim köyde Şile SARIKAVAK KÖYÜ HER YIL geleneksel "ŞAKAYIK ŞENLİĞİ" düzenlenir.İstanbul Işık Üniversitesi nin Organize ettiği şenlik kapsamında köyümüzün şakayıkları şelaleri doğal güzellikleri tanıtılır. Şenlik Bu yıl 29.05.2010 Tarihinde oldu.Size köyümüz şakayıklarından bir kaç tanesinin resmini atayım... http://www.sarikavak.somee.com/resim/1.JPG http://www.sarikavak.somee.com/resim/5.JPG |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-10-2009
|
benim erengülüm de aynı durumda. bazı resimlerdeki çiçek yaprakları farklı, benimki maydonoz yaprağı biçimindeydi. şimdi sarardı döküldüler. bununla birlikte yeni bir tomurcuk var. başlığı okudum fakat nasıl bakacağımı pek çözemedim. dikkatim mi dağıldı acaba okurken en azından yaz boyu kalır diye ummuştum. güçlenmesi için yapılabilecek bir şey var mı? |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2010
|
benim erengülüm çiçek açmayı bitirdi ve sarardı küçük yeşil sinekler oluştu bende sulamayı bıraktım dün itibariyle soğanını çıkardım napmalıyım seneye mi ekeceğim.Yoksa yeni bir yere ekebilirmiyim teşekkürler |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
Ranunculus yumrularını (ya da pençelerini) Mart ayında bahçeye diktim. Gelişimleri çok yavaş. En çok gelişeni bu. Henüz üç yaprak çıkaranı da var. Mevsim biterken çiçekleri görebiliriz diye düşünüyorum. Çimlendirmenin kolay ve hızlı bir yolunu bilen var mı? |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-04-2009
|
Benim bildiğim kadarıyla ranunculusun mevsimi bitti. Ben benimkilerin soğanlarını seneye ekmek üzere çıkardım. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
184 nolu mesajdaki ranunculus gelişerek çiçek açtı. Çiçekleri güzel ancak bitkiyi yetiştirmek zor. Zira yeşerenlerden bir kısmı yapraklandıktan sonra kurudular. 10 yumrudan üçü canlı kalabildi. Belki daha uygun yetiştirme yolunu bilen vardır. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Çiçekleri geçtikten sonra, bahçeye diktiğim erengüller tamamen kurumuştu. Geçenlerde bazılarının tekrar yeşerdiğini gördüm. Bu iyi bir şey mi, yoksa kötü mü olmuş? Havalar soğuduğunda etkilenir mi? Hiç kışı bahçede sağlam geçiren, deneyimi olan var mı? ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-04-2011
|
merhabalar, benim de pembe çiçeğim var, ismi her neyse, şakayık, orman gülü, ayı gülü... eşim almış ama bakımı hakkında fikrim yok, evimize geleli 2 hafta oldu, şimdilik tek değişiklik aççmış halde gelen gülü soldu yeni 2 tane daha açmaya hazırlanıyor ancak yapraklarda sararma var, normal mi, yoksabakımında eksiklik mi yapıyorum, 3 günde bir suluyorum, pencere önünde aydınlık görüyor güneşe maru kalmıyor direkt. genelde tüm çiçekler bu tip yeri sever . bilgisi olan varsa paylaşsın lütfen, çiçeğimi çok seviyorum kocamı da ![]() |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-10-2010
|
Çiçeğinizi dışarı koyun ve bolca sulayın ![]() |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-03-2020
|
Erengül çiçeğinden nasıl tohum alırım?
Merhaba, arkadaşlar. Ben Erengül çiçeği aldım ve onu çoğaltmak istiyorum. Ama çiçeğini ne zaman kopararak kuruta bileceğim bilmiyorum, yanlış bir şeyde yapmak istemiyorum, bu yüzden bana yardımcı olsanız sevinirim, Çiçeği ne zaman koparmalıyım? Tohumu ne kadar bekletmeliyim? Tohumu nasıl bir yerde saklamalıyım? Ne zaman ekmeliyim? Umarım yardım edersiniz. Şimdiden teşekkürler! |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-03-2020
|
Erengül çiçeğinden nasıl tohum alırım?
Merhaba, arkadaşlar. Ben Erengül çiçeği aldım ve onu çoğaltmak istiyorum. Ama çiçeğini ne zaman kopararak kuruta bileceğim bilmiyorum, yanlış bir şeyde yapmak istemiyorum, bu yüzden bana yardımcı olsanız sevinirim, Çiçeği ne zaman koparmalıyım? Tohumu ne kadar bekletmeliyim? Tohumu nasıl bir yerde saklamalıyım? Ne zaman ekmeliyim? Umarım yardım edersiniz. Şimdiden teşekkürler! |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-06-2010
|
Sayın Hocam100 özür dileyerek bir soru daha sormak istiyorum okulumuzun bahçesine ektiğim soğanlı, yumrulu bitkileri gübreli toprakla örtmüştüm, bugün farkettim ki bu toprakta kurtlar var ( sanırım tel kurdu ), gerçi hareketsizdiler ama tam da ölü olup olmadıklarına emin olamadım,tedirgin oldum her hangi bir şey yapmama gerek varmı kusura bakmazsanız diğer sorularımla birlikte sizden cevap bekliyorum.Sanırım meslektaşız,ben Sosyal Bilgiler Öğretmeniyim, bir ilköğretim okulunda Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyorum.Teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-06-2010
|
Sn Andora temennileriniz için çok teşekkür ederim ne yzık ki benim bu ilk değil geçen ay da tohumdan çimlendirip 5-6 cm boya getirdiğim kamkatım aşırı sulamaktan çökerten oldu, geçen yaz 2 kroton, 1 arakorya, 1 oxalis,1 Atatürk çiçeği,1 Elvudi, 3 yıldız çiçeği, 3 karanfil ve daha adını sayamayacağım bir sürü çiçek yanlış zamanda saksı değiştirdiğim **** aşırı büyük saksı kullanmam nedeniyle kurudu, nedense saksı da bitki bakmayı beceremiyorum, artık hanımda isyanlarda evi botanik bahçesine çevirdin yeter artık yeni alma aldıklarını da kurutma demeye başladı, ben de kendi kendime yemin ettim artık almayacağım başka bitki, küçük şehir olduğu için burada zaten çok çeşit bulmak zor bulduklarımda aşırı pahalı haliyle kuruyunca hem manevi hemde maddi olarak üzüyor insanı inanın bir yakınımı kaybetmiş gibi oluyorum.İyi günler. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-10-2010
|
İsterseniz toprakta bekletebilirsiniz, yazın sulamayın ya da bitki solunca sökün gazete kağıdında ve serin bir yerde saklayın, suyu çok sever bu arada yeterlimi forumu başından okusaydınız sorularınıza cevap bulabilirdinizDüzenleyen bettyycim : 10-05-2011 saat 12:33 |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| düğün çiçeği, ranunculus |
|
|