![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben lalelerimi çoğaltmak istiyorum. her sene alıyorum çok güzel açıyorlar sonra soğan bölünüyor 3 e 5 e ayrılıyor. ama bu soğanlar küçük oluyor. seneye daha da küçülüyor ve en sonunda yok oluyor gene alıyorum. soğanların büyümesini nasıl sağlarım. şu an tohuma kalkanlar var kafalarını keseyim mi? ve toprakları sertleşti biraz. topraklarından söküp daha yumuşak torflu bir toprağa mı nakletsem? bu çok önemli benim için çünkü eğere başarabilirsem büyütmeyi bir tarla dolusu lale ekebilirim.boşta duran bir tarla var küçük. Ticaretini bile düşünüyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
lale soğanlarını büyütebilmek ve lale üretmek.
Arkadaşlar bu sene diyelim kasımda aldım ektim laleleri bunlar büyüyor çiçek açıyor çok güzel harika. yavru da veriyor o da güzel ama bu yavrular ana soğan da dahil bölüne bölüne küçülüyor sonra çiçek açmaz hale geliyor 1 2 sene içinde yavrulayan soğanları tekrar ilk aldığımız hale getirebilmek yani bir nevi lale üretmek nasıl yapılabilir? yani istediğim şu farz edelim 3 cm çaplı bir lale soğanımı seneye çoğaltmak ama yine her biri 3 cm ilk çapına ulaşsın 2, 3, 4, 5 soğan olsun. çok mu şey istiyorum. bunun üretimi nasıl oluyorsa ben de üretmek istiyorum. Bilgisi olanlar yardımcı olsun lütfen. Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-04-2009
|
Sayın Metintezcan54; Söz konusu laleleri, nerede ve ne şartlarda yetiştirdiğinizi bilmiyorum. Ama, lale soğanı üretmek istiyorsanız bu konuda, bu işi yapan biri olarak size yardımcı olmaya çalışayım. Tarımda kuraldır: Kaliteli ve verimli yetiştiricilik, kaliteli tohumluk kullanılarak yapılabilir. Öncelikle, soğanlarınızı bildiğiniz tanıdığınız yerden almanız lazım. Genetik yapısı iyi olmayan, hastalık veya zararlılarla bulaşık, soğuklama ihtiyacı giderilmemiş soğanlarla kaliteli ve verimli üretim mümkün değildir. Güvenilir bir kaynaktan alınmış soğanlarınızı, uygun bir yetiştirme ortamında yetiştirmeniz gerekiyor. Bunun için bir harç hazırlamanız lazım. Eğer bahçede yetiştirecekseniz, soğan yetiştiriciliği için güneşli bir yer seçmeniz lazım. Böylece bitkileriniz gölgedekine göre daha kısa boylu olacak ama iri soğanlar üretecektir. Yer seçiminden sonra, bir harç hazırlamanız gerekiyor. Bahçe toprağına, mümkünse yanmış hayvan gübresi veya şimdilerde bolca satılan organik toprak katkılarından ve biraz da kompoze kimyevi gübre -azot-fosfor-potasyum içeren 15-15-15- ve ayrıca azot takviyesi için üre kullanabilirsiniz. Bana, saksıda mı yoksa bahçede mi yetiştireceğinizi belirtirseniz size ve ilgili arkadaşlara bilgi vermeye vaktim oldukça devam edeceğim. Çünkü konu çok uzun. Kolay gelsin |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
sayın GEOPHYTE siz çok profesyonelsiniz sanırım. Bahçede yetiştirebilirm ancak bu sene öss ye giriyorum. başka bir ile gidersem (ki amacım istanbul'a gitmek) öğrenci olarak bahçeli bir ev bulmam zor olur sanırım. hangisi kolaysa onu anlatın. saksıda sanırım her yerde yapılabileceği için daha makbul olur. iyi lale derken de asya lale falan gibi kapalı paket markalar var bunların soğanları iyi olsa gerek. onlardan yetiştiriyorum genelde. mesela bu sene saksıdakilerin toprağı baktım çok sertleşmiş ben parmağımla zor deliyorum. zavallı soğanlar hiç büyüyemez her halde. kumve ya talaş mı katılıyor yumuşatmak için ya da torf denilen paket topraklardan mı? neyse ben işinize karışmayayım siz anlatmya devam edin. Çok teşekkür ederim bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için. Düzenleyen MetinT : 25-04-2009 saat 21:19 Neden: kime cevap yazdığımı belirtmek için |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
mesela 1- 1,5ay falan önce çektiğim resimler daha çıkarlarken.tanesine 1 lira verip gidip asya lale alıp ekince o sene çok güzel laleler oluyor tabi de amaç bu değil ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|