agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni343Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-11-2010, 20:23   #181
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-03-2010
Merhaba ben belki basit olcak ama bir soru sormak istiyorum Daha önceden okuduklarıma göre soğan ve/veya pulları mantar vb. sorunlarla karşılaşmamak için ilaçlıyoruz denmişti. Bu ilaç bildiğimiz kükürt olabilir mi diğer bitkilerde külleme vb. olmasın diye kullandığımız

erol21 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2010, 22:28   #182
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erol21 Mesajı Göster
Merhaba ben belki basit olcak ama bir soru sormak istiyorum Daha önceden okuduklarıma göre soğan ve/veya pulları mantar vb. sorunlarla karşılaşmamak için ilaçlıyoruz denmişti. Bu ilaç bildiğimiz kükürt olabilir mi diğer bitkilerde külleme vb. olmasın diye kullandığımız
Kükürt bağlarda külleme için kullanılan bir kimyasal maddedir ama her derde deva olmaz. Yani her hastalık için kullanılmaz. Çiçek Soğanları için zinepli (Çinko içeren), Manepli (Mangan içeren) veya Captan vb. ilaçlar kullanılabilir.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2011, 23:25   #183
Yeni Üye

maxeramaxera's Avatar

Giriş Tarihi: 11-01-2011
rica etsem biri bana ve sevgilime liliumun fide **** tohumunu nerden bulup saksıya koyup nasıl buyutebileceğimizi açıklayabilir?

maxeramaxera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2011, 11:10   #184
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-03-2010
yaklaşık 2,5 ay önce ektiğim lilliumlardan hala ses seda yok. Toprak örtüsü olarak çok ince bir örtü var. Biraz çevresini eşeliyince köklendiğini de gördüm. Sivri kısımları da üst tarafta ve kapalı balkona . Su olayı da normal Acaba çimlenme zamanını mı bekliyor?

erol21 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2011, 11:04   #185
Ağaç Dostu

nurguldk's Avatar

Giriş Tarihi: 08-04-2009
Bu arada zambak soğanının kışın toprakta kalması konusunda farklı şeyler duyuyorum. Deneyimleri olan var mı acaba?

nurguldk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2011, 12:59   #186
Ağaç Dostu

kopshtar's Avatar

Giriş Tarihi: 28-03-2007
Galeri: 16
Ben kışın toprakta bırakıyorum sorun olmadan üstten yavrulayarak çoğalıyor. Toprağın drenajının iyi olması önemli tabii....

kopshtar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2011, 18:04   #187
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maxeramaxera Mesajı Göster
rica etsem biri bana ve sevgilime liliumun fide **** tohumunu nerden bulup saksıya koyup nasıl buyutebileceğimizi açıklayabilir?
Sn maxeramaxera., Hoşgeldiniz. Lilium genellikle "Soğan" denilen yapısıyla yetiştirilir, Tohum ile de üretilen türleri var fakat Türkiye de sanıyorum yok. Fide ile ise üretilmez.

Soğanları, Yaz sonuna doğru bu sitede satılabildiği gibi, bazen yılın değişik aylarında süpermarketlerde de satılabilir. Genellikle birkaç tür ticari olarak satılır. 1.cisi Lilium candidum denilen "Mis zambağı" dır, Bunun soğanları yüzeysel dikilir. Yani hazırlanmış toprağa 5-8 cm derinliğe dikilir.
2. ci ticari tür; Asiatic ve Oriental melez denilen değişik renklerde liliumlar dır. Bunlar ise DERİN dikilir, yani dikildikten sonra soğanın üzerine 10 cm kadar toprak olmalıdır. (L.candidumda ise 3-5 Cm) bunların bazıları kokuludur, bazıları renklidir.

Bu duruma göre; Saksınızı alın, içine 8-10 cm kalınlıkta toprak koyun,, Soğanı yerleştirip üzerine (Türe göre) 5-12 cm toprak doldurup sulayın ,ve bırakın . hepsi bukadar.
Kolay gelsin.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2011, 11:01   #188
Ağaç Dostu

hocam100's Avatar

Giriş Tarihi: 06-10-2008
Benim liliumlarım şimdilerde böyle arkadaşlar:

Eklenen Resimler

hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2011, 17:08   #189
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-10-2010
Lilyumlar çok güzel emeğinize sağlık. bende 23 kasımda dikmiştim ama hala filizlenme yok bütün talimatları buradan okuyarak yaptım. yoksa çürüdülermi bilemiyorum açıp bakmak istiyorum bu zarar verirmi soğanlara?

esracer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2011, 17:40   #190
Ağaç Dostu

hocam100's Avatar

Esra hanım çok mu derine ektiniz acaba?Ya da fazla su mu verdiniz?

Eski 23-01-2011, 17:58   #191
Ağaç Dostu

üzüm's Avatar

Giriş Tarihi: 30-10-2007
Galeri: 1
Dış mekanda dikili olan mis zambaklarının yaprak uçları siyaha yakın bir renge döndü (yaprağın yarısından fazlası koyu renkte). Sayın hocam100'ün fotoğrafındakilere göre yaprak sayısı daha az ve yapraklar dikine değilde yataya yakın duruyorlar.

Acaba bu durum normal midir yoksa hastalık veya besin eksikliğini mi göstermektedir?

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2011, 19:03   #192
Ağaç Dostu

hocam100's Avatar

Koyu renkte olması sevindirici hastalık değil de sağlıklı olduğunu gösterir.Yatay oluşu ise güneş alması eksik ise ondan olabilir.

Eski 23-01-2011, 19:19   #193
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-10-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 Mesajı Göster
Esra hanım çok mu derine ektiniz acaba?Ya da fazla su mu verdiniz?
Yanıtınız için teşekkür ederim. fazla su vermedim derinede ekmedim. 23 kasımdan bu yana 4 en fazla 5 sefer su vermişimdir. filizlenmeleri çokmu uzun sürüyor bilmiyorum. ilk defa Lilyum baktığım için. birde toprağı açıp baksam soğana zarar vermeden bir şeyler anlaşılırmı?

Düzenleyen esracer : 23-01-2011 saat 19:21 Neden: ek
esracer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2011, 19:52   #194
Ağaç Dostu

üzüm's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 Mesajı Göster
Koyu renkte olması sevindirici hastalık değil de sağlıklı olduğunu gösterir.Yatay oluşu ise güneş alması eksik ise ondan olabilir.
Sayın hocam100, cevabınız için teşekkür ederim. Yeteri kadar gelişmezlerse seneye yerlerini değiştireyim.

Eski 23-01-2011, 21:06   #195
Ağaç Dostu

hocam100's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi esracer Mesajı Göster
Yanıtınız için teşekkür ederim. fazla su vermedim derinede ekmedim. 23 kasımdan bu yana 4 en fazla 5 sefer su vermişimdir. filizlenmeleri çokmu uzun sürüyor bilmiyorum. ilk defa Lilyum baktığım için. birde toprağı açıp baksam soğana zarar vermeden bir şeyler anlaşılırmı?
Soğanın üzerindeki toprağı yavaşça alın bakalım mutlaka filizlenmiş olması gerekir.

Eski 23-01-2011, 22:59   #196
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi esracer Mesajı Göster
Lilyumlar çok güzel emeğinize sağlık. bende 23 kasımda dikmiştim ama hala filizlenme yok bütün talimatları buradan okuyarak yaptım. yoksa çürüdülermi bilemiyorum açıp bakmak istiyorum bu zarar verirmi soğanlara?
Burada ve burada aynı soru sorulmuş ben ve sayın gkursan yardımcı olmaya çalışmışık, ve Hangi tür olduğunu açıklarsanız daha net bir şey söyleyebiliriz. Demişiz.

Türünü bilmeden araştırma yapman ve her söyleneni uygulaman seni yanlışlara yanlış uygulamalara götürmekten başka bir şey değildir.

Şimdi size elimde konumuzla ilgili bir fotoğrafla anlatmaya çalışayım şu gördüğünüz tenekelerdekilerin hepsi zambak, açaba bazıları bitişmişte diğerleri niye bitişmemiş?

Name:  13.jpg
Views: 1636
Size:  26.6 KB

Türünü bilmiyorsanız maceralara girmeye gerek yok, bitkiyi doğaya bırakın onu en güzel şekilde doğa denetler, uyku dönemindeyse uyur, bitişme dönemindeyse doğa doğal olarak bitişmesini gerçekleştirir.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2011, 23:45   #197
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi üzüm Mesajı Göster
Dış mekanda dikili olan mis zambaklarının yaprak uçları siyaha yakın bir renge döndü (yaprağın yarısından fazlası koyu renkte).

Renkleri Mor ve siyaha yakınsa bu sağlıklı olduğunu göstermez sağlıklı soğanın yaprağı yeşil olur, koyu olur açık olur, ama yeşil olur, azot fazlalığı veya demir eksikliğinden dolayı koyuluk açıklık olabilir, mor veya siyah oluşu sağlıklı olduğunu göstermez.

yaprak sayısı daha az ve yapraklar dikine değilde yataya yakın duruyorlar.

Yaprak sayısının daha az ya da kısa oluşu soğanın iriliği ile ya da soğanın bir önceki sene depoladığı besinle ilgilidir. Yaprakların daha yatay oluşu, güneşi daha iyi aldığındandır, ya da soğanlar daha seyrek ekilmiştir yine güneşi daha iyi aldığındandır. Daha sık ekimlerde bitkinin güneş isteği bitkiyi daha dik yapraklanmasından başka bir şey değildir.

Acaba bu durum normal midir yoksa hastalık veya besin eksikliğini mi göstermektedir?
Hastalık diyemem ama besin eksikliği olabilir.

Özel bir not:
Birileri soramadıkları soruları biliyormuş gibi cevap verip dolaylı yoldan doğruları öğreniyorlar. Yuvarlanmaya gerek yok.

Eski 24-01-2011, 15:10   #198
Ağaç Dostu

üzüm's Avatar

Sayın Lilium,

Azot fazlalığı olması düşük bir ihtimal, ama demir eksikliği olması mümkün. Bir kısmının toprağına demir tozu karıştırdım, paslı çivi koydum; diğer öbeğe kükürt kullandım. Umarım düzelirler. Cevabınız için çok teşekkür ederim.

Eski 24-01-2011, 15:25   #199
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Demir eksikliğin de bitkinin rengi, yeşilden sarıya doğru bir renk alır, sizin anlatımınız da "yaprak uçları siyaha yakın bir renge döndü" Demir eksikliğinden olacağını tahmin etmiyorum, ne tür gübreler kullandığınız veya kullanmadınız bilmiyorum, zirai gübre verdiyseniz gübre fazlalağından da olabilir yaprakları yakabilir.

Eski 24-01-2011, 15:48   #200
Ağaç Dostu

üzüm's Avatar

Ben yanlış anlamışım. İyi ki ne yaptığımı yazmışım yoksa yanlış işler yapmaya devam edecektim.

Bir miktar yanmış keçi gübresi karıştırılmış, daha önce hiç bir şey dikilmemiş bahçe toprağındalar.

Eski 24-01-2011, 16:07   #201
Ağaç Dostu

hocam100's Avatar

Bu durum benim tahminime göre keçi gübresinden kaynaklanmış, çünkü aynı durum bende de daha evvel olmuştu.Ama korkmayın soğanlarınıza zarar vermez zira şubat mart gibi sap çıkaracaktır.O da muhtemelen güçlü ve gür olacaktır.

Eski 24-01-2011, 16:09   #202
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Gerçekten iyi yanmış bir gübreyse ondan olacağını tahmin etmiyorum, tam yanmamış bir gübreyse, nedeni o olabilir.

Toprağınız nasıl bir toprak olduğu önemli, süzek geçirgen kilsiz kireçsiz bir toprak olması gerekir, ayrıca yağışlardan dolayı duran göllenen su olmaması gerekli.

Eski 24-01-2011, 16:14   #203
Ağaç Dostu

hocam100's Avatar

Lilium konusunda bilgi:
Beyaz Zambak (lilium Candidum) Ekimi Bakımı
Toprak Hazırlığı ve Yapısı
Zambak soğanlarının bahçeye dikiminden önce toprak derince işlenmelidir. Mis zambak yetiştiriciliğinde toprak yapısı ve özelliği çok önemlidir. Köklerin derinlere doğru gelişmesi ve bol saçak yapması toprak tipi ve toprağın havalanma durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca zambaklarda soğanın sökülüp dikilme işleminin kök sisteminin gelişmesi üzerinde olumlu etkisi olduğu izlenmektedir. Bu gelişmenin topraktaki nem miktarının uygun düzeyde bulunduğu geç sonbahar erken kış devrelerinde hızlı olduğu saplanmıştır.
Dikim
Dikimler Ağustos sonu ya da Eylül başında yapılırsa soğanın kök ve yaprak gelişmesi iyi olacağından, ilkbahar sonunda erken çiçeklenme sağlanmış olur.
Soğanlar hazırlanan dikim yastıkları 4 - 6 sıra halinde dikilirler. Her yastık arası 40- 50 Cm genişliğinde yol bırakılmalıdır. Bu yollar vasıtası ile çiçek kesimi ve ot kontrol işleri rahatça yapılabilmektedir. Soğanlar sıra üzeri 10- 15 Cm aralıklarla dikilmelidir. Genel olarak dikim aralık, mesafe ve derinlikleri soğan büyüklüğüne göre ayarlanmaktadır. Yapılan üretimde sık dikim gerekirse, sıra üzeri ve arası ölçüleri ortalama soğan iriliğinin 1.5 katı olarak hesaplanabilir. Dikim derinliği ise soğan büyüklüğünün 1- 1.5 katı olarak hesaplanarak üzeri toprakla kapatılmalıdır.
Sulama
Kış ve erken ilkbahar aylarının yeterli ölçüde yağışlı olduğu bölgelerde sulamaya gerek duyulmaz. Buna karşı hızlı gelişme dönemlerinde ve fazla terlemenin olduğu aylarda su kaybının karşılanabilmesi için sulama gerekmektedir. Özellikle ilkbahar, gelişme döneminden ya da gelişme dönemine geçiş de kurak geçen dönemlerde yaprakların kısa süre içinde sararmaması ve buna bağlı olarak soğanların iyi gelişmesini sağlamak için çiçeklenme sonunda sulama yapılmalıdır. Aşırı sulamalar ve kötü drenaj kök bölgesi oksijenini azaltacağı için kök ve soğanları gelişmeden alı koymakta, hatta çürütmektedir. Sulamanın genellikle yağmurlama veya damlama sureti ile yapılmalıdır. Salma sulama toprağı aşındırdığından dolayı kökler ve soğan dışarıda kalmaktadır. Buda soğanın yanmasına sebep verir.
Ot Kontrolü
Zambak yetiştiriciliğinde, üretim sıraları üzerinde mevsimlik otlar ile çok yıllık ayrık otu sık görülmektedir. Yapancı otlar toprakta su ve besin maddelerini tüketmekte, yaprak ve sapların gelişmelerine engel olmaktadır. Bu nedenle fazla derin olmamak koşulu ile otların temizlenmesi ve toprağın havalandırılması amacıyla çapalama yapılmalıdır.
Gübreleme
Yeterli ölçüde iyi gübrelenmiş bahçelerde çiçek kalitesi yüksek ve soğan iriliği fazla olmaktadır. Temel gübrelemede yanmış çiftlik gübresinin tarlaya dikimden önce verilmesi daha iyi sonuç alınmasını sağlamaktadır. Taze çiftlik gübresi kesinlikle verilmemelidir. İyi yanmış gübre soğan dikiminden en geç 2- 3 hafta önce toprağa 25- 30 Cm derinlikte karıştırılmalıdır.
Temel gübreleme dışında şerbet, soğanlar sap çıkarmaya başladıktan sonra verilmeye başlanır. Genel olarak sıvı halde (Şerbet) gübreleme bitkinin aktif gelişme ve çiçeklenme devresinde çok yararlı olmaktadır. Bu amaçla Ayda bir kez sıvı gübreleme yapmak çok yararlıdır. Öte yandan zambağın çiçeklenme dönemi tamamlandıktan sonra gübre uygulaması yapılmamalıdır.
Çiçek Kesimi
Zambak yetiştiriciliğinde amaç, zambağın çiçek ve soğanından yararlanmaktır. İyi bakım koşullarında ilkbahar sonunda çiçek açar. Sap ucundaki zambak çiçeklerinin alttan itibaren 1- 2 tanesi açtığı zaman sap yerden 10-15 Cm yukarıdan, makas veya keskin bıçak ile kesilir. İyi bakım koşullarında 150 Cm olabilen zambak sapı, topraktan 30 Cm yukarıdan kesilince 120 Cm lik çiçekli sap yapmış olur.

Zambak Soğanı Sökümü
Zambakların çiçekleri bittikten sonra saplar hafifçe bükülerek çekilir. Ve sap soğandan kolayca ayrılır. Sap çekiminden sonra bahçe sulandıktan 15 gün sonra soğanların sökümüne geçilerek toplanır. Toprak yüzüne çıkan soğanlar sap artılarından özenli bir şekilde temizlenir. Soğanlar toplanırken güneşte fazla bekletilmeden serin ve gölgeli yerlerde depolanmalıdır.
Saksıda zambak yetiştirmesi
Saksılarda zambak yetiştirmek isteyenler; çapı 20 cm. olan toprak saksılara. funda toprağı, eski yanmış çiftlik gübresi ile kumlu toprak karışığı doldurulur. Ana soğanlar bu saksılara sonbaharda dikilir. Saksılar kışı seralarda yahut evlerde geçirir. Mayıs ayında çiçek açarlar. Zambak soğanları l-1,5 m, kadar boylandıklarından dolayı saksılar içerisine birer uzun değnek dikmek ve birkaç yerinden çiçeği bağlamak gerekir.
Kaynak:http://agaclar.net/forum/showpost.ph...99&postcount=1

Sudenur ve Jakin beğendi.

Düzenleyen hocam100 : 24-01-2011 saat 19:09
Eski 24-01-2011, 17:08   #204
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Bu bilgiler sanırım şuradan alıntı, "kaynak göstermeden" aynı şeyleri üstelikte kendin yazıyormuş gibi yazmak ne kadar doğru. Link vermek yeterli olur sanırım.
Bahçenize ekebileceğiniz soğanlı bitkiler ve ekimi bakımı

Jakin beğendi.
Eski 24-01-2011, 18:08   #205
Ağaç Dostu

üzüm's Avatar

Kullandığım keçi gübresi çok yıllıktı ve miktarıda fazla değildi.

Yarın mis zambakların fotoğrafını çekeyim; sorunu daha iyi anlaşılabilir. Su biriken bir yer değil ama toprak yapısı sorun olabilir.

Eski 24-01-2011, 19:08   #206
Ağaç Dostu

hocam100's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Bu bilgiler sanırım şuradan alıntı, "kaynak göstermeden" aynı şeyleri üstelikte kendin yazıyormuş gibi yazmak ne kadar doğru. Link vermek yeterli olur sanırım.
Bahçenize ekebileceğiniz soğanlı bitkiler ve ekimi bakımı
Ne kadar da haklısınız insan yardımcı olayım derken bazı şeyleri unutabiliyor.Ama önemli olan hataları yüze vurmak değil bilgileri paylaşabilmektir.Amacım da bu.Unutmayın ki sende var bir bilgi bende var bir bilgi, paylaşırsak sende olur iki bilgi bende olur iki bilgi.Ben bu amaçla yazmıştım.Zira kaynağını bilmediğim bir yerden yıllar evvel almıştım.Ama orjinalinin de nerede olduğunu öğrenmiş oldum.Size çok teşekkür ederim.Sizin engin tecrübelerinizden daha çok zamanlar yararlanmak dileği ile.Saygılar.

Eski 25-01-2011, 00:24   #207
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Doğru bilgi paylaşımınıza birinin bir şey diyeceğini sanmıyorum.

Bu mu bilgi.
Alıntı:
Unutmayın ki sende var bir bilgi bende var bir bilgi, paylaşırsak sende olur iki bilgi bende olur iki bilgi.
Böyle tilki kurnazlılarına karnım tok. Paylaşımın ne olduğunu da aman haa lütfen siz bana öğretmeyiniz. Ben hep bir de kalırım.

Biz de bir deyim var.
Yiyeceğini ye, başkasının ne yediğine karışma.

Eski 25-01-2011, 10:04   #208
Ağaç Dostu

hocam100's Avatar

Uzun laflara gerek yok.İsteyen istediğini paylaşır ya da dediğiniz gibi başkasının ne yediğini karışmaz, burası özgür bir ülke. Ben yazacağımı yazdım arkadaşlar yorum sizlerin.

Eski 25-01-2011, 12:56   #209
Ağaç Dostu

üzüm's Avatar

Mis zambaklarımın durumu
Name:  L_candidum_1.jpg
Views: 1643
Size:  48.3 KB

Name:  L_candidum_2.jpg
Views: 1661
Size:  39.7 KB

Daha önce hiç yetiştirmediğim için normal gelişim süreci hakkında da bir bilgim yok. (Son resimdeki acaba çiçek sapı oluşumu mu? Eğer öyleyse erken değil mi?)

Eski 25-01-2011, 13:06   #210
Ağaç Dostu

hocam100's Avatar

Yaprakları dediğiniz gibi koyulaşmış.Gübresi fazla geldiği için oluşmuş.Son resimdeki yeni çıkan sap oluşturacak kısmıdır.

Etiketler
lilium candidum, soğan, zambak

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025