![]() |
|
|
|||||||
![]() |
|
|
|
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Benim lale soğanlarımda da yeşil küf başladı.. Karanlık bir yerde saklamaya almıştım.. Pazar günü farkettim... Hemen ayrıştırıp güneşe yakın bir yere koydum.. Hepsine bulaşır mı? Ne yapmam gerekir... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-02-2009
|
Herkese merhaba, Benim bahçemde muscari, süsen, glayöl ve bir adet de nergis soğanı var. Yazılanları okudum. Kışlık soğanları hiç sökmeden bırakmaya karar verdim. Sadece yeşil yaprakları kurduduktan sonra onları keseceğim. Bilmem doğru mu anlamışım? Fakat yazlık soğanları -örneğin glayöl- hiç çıkarmasam dondan zarar görmezler mi? Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim, çünkü çok kararsız kaldım. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-10-2008
|
Şuan dikilmez ankara için eylül ekim ayıdır. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-05-2009
|
merhaba yaklaşık 2 saat önce kurumuş laleleri (yerlerini kaybetmediklerimin) kazarak soğanlarını çıkardım.sarımsak tanesi büyüklüğünde yavruları da vardı. benim ricam anlayabileceğim basitlikte bu soğanları nasıl koruyabileceğimin izah edilmesi.... teşekkürler... |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-04-2010
|
Selam arkadaşlar yeni lale sezenu açıldı açılıcak size bir sorum olucak benlalerimi güzelce sorunsuz yetiştiriyorum ama yaz mevsimine doğru yaprakların kuruyum tam olgunlaşmış soğanlar görüceğime yemyeşil kocaman yapraklar ve küflenmiş ana soğan içindende 2-3 tane ortaboy soğan çıkıyor soğanın çürümesini nasıl engelleyebilirim bunu engelleyen ilaç varmıdır varsa fiyatı ne kadardır. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-11-2010
|
Bir arkadaşım geçen gün sümbül soğanları getirmiş. Söylediğine göre yaprakları tam solmadan sökmüş ve yapraklarını soğandan 10 cm yukarıda koparmış. Bu soğanları nasıl saklayabilirim ve seneye çiçek açmasında bir sorun olur mu acaba ? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu.
|
File şeklindeki soğan-patates çuvallarının içinde, veya gazete-bez torba vs. arasında gölge bir yerde,(ıslanmadan) Ekim ayı sonuna kadar muhafaza edin ve Kasım başında dikin. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
|
Nergis yapraklarım hala çok yeşil. Yerine çiçek dikmem lazım. Onları başka yere nakletsem olur mu? |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu.
|
Soğanları yeşil yaprakları ile sökün, yapraklarını kopartmadan soğan demeti şeklinde bağlayın, serin havadar mümkünse karanlık veya gölge bir yere tavana asın. yeşil yapraklar soluncaya kadar soğanları besler. sonra (yazın)kuruyan yaprakları temizlersiniz. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
|
Teşekkür ederim Kamil bey. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhabalar benim nergislerim yeni çiçek açı ve aynı vanilya gibi kokuyor ama bir sorun var daha hepsi açmadan yaprakları uçtan sararmaya başladı ne yapmam lazım. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu.
|
Bu soruyu " Nergis" başlığı altında sorarsanız daha fazla arkadaş yardımcı olur. Sorunuzun cevabı: Ya soğan çürüme yapıyordur veya aşırı sıcak ve susuzluktan yaprak uçları yanmıştır. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-07-2011
|
nergis soğanları
bu gün topraktan çıkardım, yıkadım pakladım. gazeteye sarıp, onuda karton kutuyla merkezi havalandırma ile 18 C ve nemsiz olan iş yerime dolabıma koymayı planladım. anlamak istediğim ise: botanik parklarında saksı içinde, saksı da kumlu toprakta tutuluyor soğanlar, bu kolay saklama için mi yoksa bu şekilde gelişimleri devam mı ediyor. biz niye öyle yapmıyoruz? ikincisi de çıkardığımda bir kısmı köklüydü, kökleri bırakayım kurusunlar mı, keseyim mi. El veren tüm üstadlara minnetlerim ile. |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Diğer yandan kurutma tamam ise serin- havadar bir yerde gazete içinde kasıma kadar kalabilir. ANCAK!!: soğanlar tam kurumamış ise havasız, (hava sirkülasyonu olmayan) yerlerde soğanlar çürüyebilir. ara sıra kontrol edin. çürüme emaresi görürseniz açın havadar yerde bekletin. kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-07-2011
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu.
|
Bu sitenin Satış Bölümünde bazı arkadaşlar soğan satarlar. Bunun dışında istediğiniz yerden alın ama soğanlar sert ve sağlam, diri olsun, yara bere çürükleri olmasın. Çiğdemler bir kısmı ilkbaharda açar, bazıları sonbaharda açar. Kızınızın yaş gününe hangisi uyar? ise onu bulun. Kolay gelsin |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhaba bugün açıktan ters lale soğanı aldım ama nasıl saklıyacağımı bilmiyorum şimdi dikip sulayımmi ne yapim ????? |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-08-2008
|
hayır sakın sulamayın. ama toprağa dikebilirsiniz. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Çok teşekkürler plstik bir kabın içine koyup üstüne torf döktüm ama sulamadım nemlide değildi kurudan birazdaha aşağısıydı. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-08-2008
|
kuru olursa daha iyi olur sayın batuhan. ters lale soğanlarının koruması da olmadığı için daha hassaslar liliumlar gibi. ben şahsen kumun içerisinde bekletiyorum. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Teşekkür aderim arkadaşlarım saygılarla. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhabalar geçen gün çok az nemli olan toprağa uykusunu sürsün diye diktiğim adıyaman ve terslale soğanının ters lale soğanı kök kısmında hafif yaralar olduğu için küf mantarı çıkarmış bende korkup oksijenli su ile heryerini sildim sonra yanlışlıkla soğanın pulunun ucunu kırdım belki yavru verir diye onuda diktim büyük olanıda diktim ve şimbi bekliyorlar ne yapmalıyım busefer havadar ve sıcak bir yere koydum ışık almıyor ama çok sıcak biyer. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-02-2011
|
Merhabalar, Geçtiğimiz Mart-Nisan aylarında bahar dikimli bir kaç çeşit lilium soğanı aldım. Saksıda yetiştirmek dışında başka bir alternatifim olmadığı için de saksıda büyüttüm ve güzel çiçeklerini gördüm. Solan çiçekleri hemen kestim ve tüm çiçekler geçtiğinde yeşil aksam soğanları beslenmeye devam etsin diye sulamaya devam ettim, ara ara besin ve 1 kez de bolca sulandırarak 20-20-20 NPK verdim. Nihayetinde Eylül ayı sonlarına doğru sağanları söktüm. Ana soğanları gazete kağıdına sarıp karton bir kolide tutuyorum. Fakat soğanları saksıdan söktüğümde bir sürü mini mini yavru soğancık vardı. Ben de o soğancıkları daha küçük saksılara yerleştirerek üzerlerini toprakla örttüm ve nemli tutuyorum. Fakat şimdi toprağın üzerine yeşil yapraklar çıktı. Bu durumda ben, yavruların kendilerini besleyip büyütebilmek için fotosentez yapmak üzere filizlendiklerini düşünüyorum. Doğru mudur? Doğru ise, - Aynı şekilde bakmaya devam etmeli miyim? - Gübreleme gerekir mi? Gerekir ise ne zaman? - Onları saksıda ne kadar tutmalıyım? - Çiçek açmaları için ne kadar zaman gerekli? - Ana soğanlar oda sıcaklığında muhafaza oluyorlar, yine Nisan ayında mı toprakla buluşturmalıyım? Şimdiden değerli yardımlarınız için teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-02-2011
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu.
|
Lilium soğanlarınızı (Ana), hemen dikin,geç kalıyorsunuz!! saksıları dışarı atın,Hafifçe bir sulayın bırakın. Başka birşey yapmanız gerekmez. Dışarıda, açıkta doğal ortamda kalsınlar. Gerekirse , 1 bardak su verin. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
|
İyi günler herkese, Merhabalar; Çok güzel bir sayfa, uzman arkadaşların, sabırlarını da zorluyarak, bende hatamı açıklayayaım izninizle. Tüm soğanlı çiçekleri, yazın yaprakları solduktan sonra 2-3 saksı hariç sökmüştüm. Ve de karışıklar maalesef. Cinslerini de ayırd edemem. Şu günlerde hepsini bir saksıya ekmeyi düşünüyorum, uygun mu acaba ? Kurtarabildiklerimi kurtarayım bari. Çiçekleri çıkınca isimlendiririm. Şimdiden teşekkürler. Saygılarımla lütfen. |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
|
Sayın Kgursan; Çok teşekkürler efendim. Şimdi faaliyete geçiyorum. Saygılarımla lütfen. |
|
|
|
![]() |
|
|