agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni131Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-05-2011, 18:06   #1
Ağaç Dostu

serkan_istanbul's Avatar

Giriş Tarihi: 14-10-2010
zıpçıktı soğanı hala arıyorum.

serkan_istanbul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2012, 09:50   #2
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 03-03-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serkan_istanbul Mesajı Göster
zıpçıktı soğanı hala arıyorum.
zengardende, ilkbahar soğanları bölümünde pembe ve beyaz olmak üzere iki rengi de var.

vinne Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2012, 12:30   #3
Yeni Üye

Mintaa's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2012
Galeri: 2
Bu sene ilk kez soganli bitki ekimi yapacagim. *Nergis- kardelen ve cigdem soganlari. Saksiya degil, dogrudan topraga dikilecekler. İstanbul ikliminde *Aralik sonu gec bir zaman mi tecrübeli üyelerimizden fikir almak isterim. Okudugum kadariyla sonbahar aylarinda olmak kaydiyla, ne kadar erken dikilirse soganlarin gelisimi o kadar saglikli oluyormus ancak benim dikeceğim kesin tarih, bazi sebeblerden dolayi, zorunlu olarak Ocak 1.*
Bu durumda nasil bir sonuc alabilirim? Bilgi ve tecrübelerini paylaşan üyelere şimdiden içtenlikle teşekkür ediyorum.

Mintaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2012, 21:06   #4
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mintaa Mesajı Göster
Bu sene ilk kez soganli bitki ekimi yapacagim. *Nergis- kardelen ve cigdem soganlari. Saksiya degil, dogrudan topraga dikilecekler. İstanbul ikliminde *Aralik sonu gec bir zaman mi tecrübeli üyelerimizden fikir almak isterim. Okudugum kadariyla sonbahar aylarinda olmak kaydiyla, ne kadar erken dikilirse soganlarin gelisimi o kadar saglikli oluyormus ancak benim dikeceğim kesin tarih, bazi sebeblerden dolayi, zorunlu olarak Ocak 1.*
Bu durumda nasil bir sonuc alabilirim? Bilgi ve tecrübelerini paylaşan üyelere şimdiden içtenlikle teşekkür ediyorum.
Sn Mintaa, Ocak ayında dikilecek soğan bulamayabilirsiniz. Soğanların çoğu Ekim-kasım-aralık da dikilmiş olur. Nisan ayında Gladiol soğanı dikebilirsinis, soğanını bulabilirseniz Lilium soğanı da dikebilirsiniz

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2012, 16:01   #5
Yeni Üye

Mintaa's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2012
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Sn Mintaa, Ocak ayında dikilecek soğan bulamayabilirsiniz. Soğanların çoğu Ekim-kasım-aralık da dikilmiş olur. Nisan ayında Gladiol soğanı dikebilirsinis, soğanını bulabilirseniz Lilium soğanı da dikebilirsiniz
Sayin kgursan tesekkur ediyorum cevap icin.. Nergis ve çigdem soganlarini dun edindim. Bugun kendi balkonum icin 8 nergis sogani, 15 tane cigdem sogani diktim.. 2 hafta sonra da elimdeki diger soganlari asil dikmek istedigim yere (topraga) dikecegim. Zaamnlamadan dolayi basariz olabilir maalesef, yine ded umut etmek istiyorum bakalim. İlerleyen aylarda dikime uygun mevsimi takip ederek soganlar ve diger tohumlardan ekmeyi surdurecegim.

Mintaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2015, 18:37   #6
Yeni Üye

KARÇİÇEĞİM's Avatar

Giriş Tarihi: 01-04-2012

sümbulumum çiçekleri artık kurudu yapraklarıda uzadı gitti ne yapmam lazım artık.kesecekmiyim yapraklarını soğanından tekrar olurmu acaba?

Milla beğendi.
KARÇİÇEĞİM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2015, 18:38   #7
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi KARÇİÇEĞİM Mesajı Göster

sümbulumum çiçekleri artık kurudu yapraklarıda uzadı gitti ne yapmam lazım artık.kesecekmiyim yapraklarını soğanından tekrar olurmu acaba?
Eh, bizahmet sümbül başlığındaki mesajları okuyunuz. en sondan başlayabilirsiniz.

casperia ve Laleci_03 beğendi.
Eski 12-04-2015, 08:26   #8
Ağaç Dostu

Resulgur's Avatar

Giriş Tarihi: 04-03-2015
Bende 27.03.2015 tarihinde A101 den aldığım paketteki iri 3 adet zambak soğanını ekim bilgilerinde bahsettiği gibi diktim. 10 cm derine ekilmesi yazıyordu öyle yaptım 16 gün oldu halen bir hareket yok yanlış bir şey mi yaptım acaba ??

Resulgur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2015, 21:37   #9
Ağaç Dostu.

Köklenip de sürgün vermesi zaman alabilir.

Resulgur beğendi.
Eski 10-01-2018, 10:45   #10
Ağaç Dostu

Beşiktaş's Avatar

Giriş Tarihi: 23-08-2017
Lale, nergiz ve çiğdem soğanı aldım arkadaşlar.
Malumunuz Ankara soğuk bir iklimde. Nerde baksam Kasım Aralık ayında dikilmesi gerekiyor deniyor. Bu ayda dikmemde bir sakınca var mı ya da neden böyle birşey söyleniyor. Bilgi verebilirseniz memnun olacağım. Şimdiden teşekkür ederim.

Beşiktaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2018, 17:19   #11
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi besiktas Mesajı Göster
Lale, nergiz ve çiğdem soğanı aldım arkadaşlar.
Malumunuz Ankara soğuk bir iklimde. Nerde baksam Kasım Aralık ayında dikilmesi gerekiyor deniyor. Bu ayda dikmemde bir sakınca var mı ya da neden böyle birşey söyleniyor. Bilgi verebilirseniz memnun olacağım. Şimdiden teşekkür ederim.
Bu soğanlar yapısı gereği önce kök yapacaklar sonra yaprak gövde.

kök yapması için bir süre ılık-sıcak geçmesi gerekir. kış aylarında kar buz altında kök yaspması zor olur. Bu nedenle sonbaharda dikilir, kök yapar gelişme başlar ve kışa dayanıklı bir bitki olarak girer. sadece soğan kışın donar ama köklenmiş soğan kışın donmaz.

Eski 24-05-2021, 16:58   #12
Ağaçsever

lolla's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2011
tanıyamadığım soğanlar

tekrar merhaba,
bu soğanlar yeşil yapraklı uyku çiçeğinin soğanları imiş.
sevgiler

Merhabalar,
acaba bu soğanlar hangi bitkinin soğanı tanıyan var mıdır?
google araştırmasından bulamadım ben.
yardımcı olabilecekler için şimdiden sonsuz teşekkür ederim.
herkese sevgiler selamlar.

Eklenen Resimler

Düzenleyen lolla : 26-05-2021 saat 16:13 Neden: sorunun cevabı eklendi.
lolla Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2008, 15:55   #13
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Zambak ( Lilium ) YETİŞTİRİCİLİĞİ

Genel Özellikleri
Bilimsel Sınıflandırma
Âlem: Plantae
Şube: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Liliales
Familya: Liliaceae
Botanik Adı: Lilium
Türkçe Adı: Zambak
Avrupa Asya ve Güney Amerika kökenlidir. Liliumlar büyük ve bol çiçekli soğanlı bitkilerdir. Yaprakları şeridimsi, rast gele dizilmiş veya bir aksa bağlı olarak dizilişler gösterirler ve sapsızdırlar. Bol tohum verirler.

Lilium bitkisinin değişik görünüşleri

Name:  Zambak 3_1.jpg
Views: 136947
Size:  16.2 KB

Name:  Zambak 3_1-2.jpg
Views: 128592
Size:  6.5 KB

Çiçekleri salkım şeklinde dizilmiş, tek tek huni veya çan formundadır ve keskin kokuludur. Çiçekler normal borazan biçiminden türban biçimine kadar şekillenirler. Bunlar çoğunlukla yaygın ya da sarkık, çok nadiren olsa da dik durum gösterir.
Zambakların da sümbüller gibi bahçe ve saksı kültürleri vardır.
Bahçe kültürü: Bahçelere lilium soğanlarının dikimi ekim ayında 5-7’si bir grup hâlinde 10–12 cm derinliğinde ve 15–30 cm aralıkla yapılır. Dikilen soğanlar genellikle kumla temas eder. İlk kış soğanların üzeri bir miktar kuru yaprakla örtülür. Dikilen bu soğanlar 3 yıldan önce yerlerinden alınmazlar.

Lilium bitkisinin genel görünüşü

Name:  Zambak 3_2.jpg
Views: 147530
Size:  26.5 KB

Her yıl ilkbaharda serpme suretiyle gübreleme yapılır. Gövdelerin altında köklenmiş olan zambak soğanları kısa boylu çalıların arasına dikilmeleri hâlinde en iyi gelişme ortamı sağlanmış olunur. Bütün zambakların çiçeklenme zamanında dikkat edilmesi gereken zamanında desteklenmesi ve ölü çiçeklerin hemen uzaklaştırılmasıdır. Fakat çiçeklerin gövdelerinden kesilmemesi gerekir.
Saksı kültürü: Soğanların saksılara dikimi geç
sonbaharda yapılır. En az 6 lilium soğanı 30 cm’ lik saksılara dikilirler. L. auatum gibi büyük soğanlar 25 cm’ lik saksılara tek olarak dikilirler. Soğanların üzeri 2,5 cm kalınlığında toprak ile örtülür.

Saksıya dikilmiş liliumlar

Name:  Zambak 3_3.jpg
Views: 143441
Size:  45.8 KB

Name:  Zambak 3_3-2.jpg
Views: 146439
Size:  20.2 KB

Gelişmelerinin ilk dönemini saksıda geçirirler. Eğer toprak ile doldurmak zorunda değillerse, saksılar burada kil, kül içine gömülürler. Çiçeklerin erken açılması istenirse camekân altına, geç açması istenirse siperli bir yerde ve dışarıda tutulurlar.
Üretimi
Sonbahar aylarında tohumla ya da köklerin ayrılmasıyla bazı türlerde ise sap üzerinde oluşan gözlerle üretilir. Ancak genel olarak ve çoğunlukla toprak altında oluşan soğan pullarından meydana gelen soğancıklarla yapılır.

Düzenleyen Lilium : 07-09-2009 saat 12:30
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2009, 22:13   #14
Yeni Üye

CoolEarth's Avatar

Giriş Tarihi: 23-06-2009
Arkadaşlar burası çicek cenneti gibi çok güzel bir site .

Herkese iyi akamlar .

Düzenleyen CoolEarth : 30-09-2009 saat 14:29 Neden: Yazım Hatası
CoolEarth Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 14:04   #15
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-04-2009
suyu kesin bence, haftada bir yarım çay bardagı verin. yaprakları kuruyuncada uygun koşullarda soguklatın 1 ay kadar. yaza tekrar dikersiniz

kapsamlı bilgiyi lilyum dan alablirsin.

serdarca06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2010, 13:27   #16
Ağaç Dostu

ayazkentli's Avatar

Giriş Tarihi: 10-04-2009
Galeri: 1
Nergiz soğanlarını ise, daha ön tarafa ektim. Nergiz'leri ektiğim bölge'yi, petunya (eflatun-pembe karışımı renk'te), zinya tohumlarını ekerek ve zaten o bölge'de olan şebboy'lar ile güzel bir anbians oluşturmayı planlıyorum (en azından mayıs-haziran ayları için).

Bir nergizi'de, daha önceden bahçede'ki yerlerinden aldığım ve uzun saksı'ya diktiğim 2 şebboyun arasına ektim.

Eklenen Resimler

ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2010, 17:26   #17
Ağaçsever

thisisme's Avatar

Giriş Tarihi: 28-04-2010
Galeri: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli Mesajı Göster
Nergiz soğanlarını ise, daha ön tarafa ektim. Nergiz'leri ektiğim bölge'yi, petunya (eflatun-pembe karışımı renk'te), zinya tohumlarını ekerek ve zaten o bölge'de olan şebboy'lar ile güzel bir anbians oluşturmayı planlıyorum (en azından mayıs-haziran ayları için).

Bir nergizi'de, daha önceden bahçede'ki yerlerinden aldığım ve uzun saksı'ya diktiğim 2 şebboyun arasına ektim.

merhaba, ben de bimden çeşitli soğanlar aldım. Daha önce hiç nergis soğanı dikmemiştim. Onu da Bildiğim diğer soğanlı bitkiler gibi diktim. Şimdi sizin bu fotoğrafınızda görüyorum ki (belki gözüm yanılıyor), siz nergisi yatık dikmişsiniz. Neden acaba? Usulü buysa ben de hemen çıkarıp düzelteyim.

thisisme Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2010, 15:17   #18
Ağaç Dostu

ayazkentli's Avatar

Nergizlerden birini'de, mandalina saksısına ektim.

Ev bahçesinin toprağı biraz -kır- diye tabir edilen, oldukça geçirgen, kumlu bir yapıya sahip. 2 yıldan beri gözlemleyebildiğim kadarı ile, ev bahçesinin toprak yapısı bazı sebze ve çiçek çeşitlerin'de son derece etkili iken, bazı türler'de çok verimsiz kalıyordu.

Örnek: Biberler, patlıcanlar ve taze soğanlar çok cılız, domates, marul, maydanoz gibi sebzeler ile soğanlı çiçekler, çok iyi gelişiyordu (taze soğan ile soğanlı çiçeklerin farklı gelişmesi ilginç).

Bu nedenle saksılara, verimi yüksek ve toprak yapısı değişik olan bağ bahçemizde'ki toprak'tan alıp kullanıyorum (bu yıl, verimsiz olan sebze ve çiçekleri bu saksılara ekeceğim).

Soğanlı bitkilerden bir kaç tanesini ise, bu toprak yapısında'ki gelişimleri gözlemlemek amacı ile bu toprak ile dolu olan saksılara ektim.

Eklenen Resimler

Eski 02-12-2010, 17:42   #19
Ağaç Dostu

ayazkentli's Avatar

Yatık dikmeyin. Saçaklı kısmı (kök) alta gelecek şekilde dikin.

Ben fotoğraf çekerken yan yatmış. Sonra düzeltip, öyle diktim. (Uyarınız iyi oldu. Hiç değil'se başka arkadaşlar kafa karışıklığı yaşamaz).

Eski 02-12-2010, 20:05   #20
Ağaçsever

thisisme's Avatar

Giriş Tarihi: 28-04-2010
Galeri: 5
teşekkür ederim. ben de açıp yatırsam mı acaba diye düşünmüştüm.

thisisme Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2012, 17:15   #21
Ağaç Dostu

perimar's Avatar

Giriş Tarihi: 24-04-2012
Yukka çiçeğimin soğanlarını nisanda dikmiştim. yeni yaprak verdiler ;yaprak boyları 2 cm kadar. Ama soğanları diktiğim yer sanırım uygun değil. Yerlerini değiştirmek için ne yapmam gerekiyor.Bilen arkadaşların yardımını bekliyorum.

perimar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2012, 22:16   #22
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi perimar Mesajı Göster
Yukka çiçeğimin soğanlarını nisanda dikmiştim. yeni yaprak verdiler ;yaprak boyları 2 cm kadar. Ama soğanları diktiğim yer sanırım uygun değil. Yerlerini değiştirmek için ne yapmam gerekiyor.Bilen arkadaşların yardımını bekliyorum.
köklerindeki toprağı dağıtmadan kökleri toprağı ile birlikte söküp uygun yere dikebilirsiniz.

perimar beğendi.
Eski 01-02-2014, 15:12   #23
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
İlk yaptığınız biraz yanlış..Kuruyan kısımları kesmeseniz de olurdu..İkinci yaptığınız ise doğru..iyiki hemen ekmişsiniz..
Biraz rahat bırakırsanız onları, onlar kendi kendilerine ne yapacaklarını iyi bilirler )
Benim gibi günde 3 kere başlarına gidip, üstlerine tirterseniz, yanlış şeyler yapma ihtimaliniz artar..
Elinizden makası da bırakın yanlarına giderken

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2014, 16:44   #24
Yeni Üye

oyuncak's Avatar

Giriş Tarihi: 22-01-2014
eh daha öncede lale ekmiştim ama ilk kez böyle kuruma görünce korktum ne yapacağımı bilemedim. çok teşekkürler cevap için ^^

pria beğendi.
oyuncak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2014, 13:44   #25
Yeni Üye

oyuncak's Avatar

Arkadaşlar benim bir sorum daha olacak. Galiba diğer masajımda belirttiğim lalelerin yapraklarındaki yanık gibi oluşan çürümelerin sebebini keşvettim. Ben lalelerimi biraz derine ekmiştim. Soğanlar tamamıyla toprak altındalardı. Bu sabah bi lale yaprağının en dip kısmında bi çürüme daha gördüm henüz yeni başlamıştı. Beyaz ipliksi bir oluşum vardı çürüğün üstünde. Bende kazdım toprağı ve soğanları ortaya çıkardım. Hani buzdolabında küflenen limon, portakal olur. Yeşilimsi beyazımsı küfler olur. 3 lale soğanımın dış yüzü bu şekilde mavimsi yeşilimsi beyazımsı küflenmiş. Henüz içine işlememiş sadece dış yüzeyinde şuan. Bir üzüldüm bir üzüldüm .... Anlatamam sizlere kahroldum... Elimden geldiği kadarıyla temizledim. Bu küflü soğanlar bide filizlenmişler parmağım kadar. Minnacık yavruları bile var filizlenmiş. Benim sorum şu şimdi, bu küf ilerler mi? Durdurabilir miyim bu küflenmeyi? Yoksa ilerde çiçeklenemeden yavrulanamadan ölüp gidecekler mi ? Ben yarın bu küflü soğanların resimlerini de çektim paylaşacağım sizlerle.

Eski 14-02-2014, 17:28   #26
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 12-05-2009
sayın oyuncak soğanları ekerken soğanlarda bir anormallik varmıydı yoksa sağlam sert soğanlarmıydı.bu çrüme genelde kuru kalan soğanlarda olur.soğanları ektikten sonra sulammamışsanız olmuş olabilir

botanikerdi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2014, 12:18   #27
Yeni Üye

oyuncak's Avatar

Sayın botanikerdi soğanları aldığımda herhangi bir anormallik gördüğümü hatırlamıyorum. Eker ekmez sulamıştım. İşte soğanları toprağı kazıp ortaya çıkardığımda şu haldeydiler:

Arkadaşlar buda bir önceki yazımda bahsettiğim yaprakta oluşan çürümenin resmi:

Eski 19-02-2014, 22:59   #28
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi oyuncak Mesajı Göster
Sayın botanikerdi soğanları aldığımda herhangi bir anormallik gördüğümü hatırlamıyorum. Eker ekmez sulamıştım. İşte soğanları toprağı kazıp ortaya çıkardığımda şu haldeydiler:

Arkadaşlar buda bir önceki yazımda bahsettiğim yaprakta oluşan çürümenin resmi:
Bu penicillum (Küf) çürümesi . 1. resimdeki zarar yapmaz. Bitki büyüdükçe içten dışa doğru gelişir ve küflü bölge dışarı atılır, 2. resim biraz büyüme noktasına yakın olduğu için şüpheli.

Yapılacak şey: Toprağı biraz kuru tutmak, varsa elinizde fungusit (mantar ilacı) uygulayın. ilaç yok ise biraz sarımsak ezin sulandırın ve suyunu dökün. Emin değilim ama işe yarayabilir.

Yani olay nemden kaynaklanan küflenme.

tabus ve oyuncak beğendi.
Eski 16-02-2014, 12:35   #29
Yeni Üye

oyuncak's Avatar

Ben bu küfü neme bağladım. Çok sulamış olabilirim. Çünkü toprağı kazıp soğanları çıkardıktan sonra küflü bölgede bi kuruma başladı. Umarım çok ilerlemez soğanıma bi zararı dokunmaz....

Eski 28-02-2014, 11:40   #30
Yeni Üye

oyuncak's Avatar

Ben bir önceki mesajı sayfalara bakmadan yazıp göndermiştim. Özür dilerim. Bazı arkadaşlar fikirlerini paylaşmışlar. Çok teşekkür ederim.

Etiketler
bitki, bitkiler

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025