agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU (https://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/)
-   -   Forumda Türkçenin doğru kullanımı hakkında (https://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/1669.htm)

yeşilce 22-06-2007 10:31

kesinlikle dil bilgisi kurallarının uygulanmasına katılıyorum hatta elimden geldiğince düzeltmeye çalışıyorum şimdi yeni bir kelime türettiler TABİKİDE aynen böyle tabi ki zaten iyelik eki almış (de ) ye ne oluyor

Penelophe 22-06-2007 23:11

Yeşilce;

Cümlelere başlarken büyük harf, cümle bitimlerinde nokta, duraklamalarda virgül de kullansanız daha iyi olacak :)

Sevelim 22-06-2007 23:33

Nokta ve virgülden sonra da bir boşluk bırakılınca daha iyi olacak. Değil mi Penelophe.

orman adamı 22-06-2007 23:39

sanki siz türkçe,uzmanısınız,yazım hatası yapmıyorsunuz,sanki normal hayattada türkçeyi düzgün kullanıyorsunuz.sen gel benle birebir canlı sohbet etde türkçe gör,tutturmuşunuz imla hatası falan filan geçin bunları

,

Penelophe 23-06-2007 00:56

:) Haklısın Sevelim, unutmuşum. İyi oldu hatırlattığın. :)

memet 23-06-2007 08:00

İmla hatalarını geçelim, Türkçe'yi düzgün kullanmayı geçelim, Hata yapıyorum diye başkalarının dili kötü kullanmsına göz yumalım.
Endemik türlerin korunması da gereksiz, kaybolma riski olan türler zaten kaybolacak, korumaya çalışmak yersiz, nereye kadar umursamayacağız.
Ormanadamı, 30 mesajdan sonra sitenin bu konuya verdiği önemi farketmiş olmalısınız. Aslına bakarsanız, o kadar zor değil dikkatli yazması.

bitanemm 23-06-2007 10:29

"İyi oldu hatırlattığın" Sayın penelope, nokta nerede?

"geçelim, Hata" Virgülden sonra büyük harf olmaz.
"Türkçe'yi düzgün kullanmayı geçelim," Burada da "düzgün" yanlış kelime. "Doğru kullanmak" olmalıydı.
"Hata yapıyorum diye başkalarının dili kötü kullanmsına"
"Kullanmasına" harf eksik yazılmış.
"başkalarının dili" yazım yanlışı.
"Endemik türlerin korunması da gereksiz, kaybolma riski olan türler zaten kaybolacak, korumaya çalışmak yersiz, nereye kadar umursamayacağız."İmla hatası.

Memet bey, dediğiniz gibi "Aslına bakarsanız, o kadar zor değil dikkatli yazması."
Uğraşmak istemiyorum. Uğraşsam yazım hataları yüzünden herkes dökülür. Hem de yabancı kökenli kelime kullanan, beğenmedikleri chat diliyle konuşan yönetim elemanları sıranın başını çeker ama "çok işim var"(melodili söylenmiştir). :)

Selahattin Yılmaz 23-06-2007 10:36

Sevgili bitanemm, seviniyorum bu forumun size bir şeyler öğrettiğine ve öğrettirdiğine. Boynuz kulağı geçermiş. İnadınız ve gururunuz sizi buraya iyice bağladı, foruma hoş geldiniz.

bitanemm 23-06-2007 10:48

"seviniyorum bu forumun size bir şeyler öğrettiğine ve öğrettirdiğine"
"öğrettiğine ve öğrettirdiğine" İkisi de aynı anlamı taşıyor, anlatım bozukluğu var ve "seviniyorum" sonunda olmalı. :)

malina 23-06-2007 11:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bitanemm (Mesaj 121034)
"öğrettiğine ve öğrettirdiğine" İkisi de aynı anlamı taşıyor.

Buradan edindiğiniz bilgiler için "öğrettiğine", buradaki bazı yazışmaların tetiklemesi sonucu araştırıp bulduğunuz bilgiler için "öğrettirdiğine" kelimeleri kullanılamaz mı? Sizin öneriniz ne olurdu?

Sevgili bitanemm, seviniyorum bu forumun size bir şeyler öğrettiğine ve öğrettirdiğine.

Sevgili bitanemm, bu forumun size bir şeyler öğrettiğine ve öğrettirdiğine seviniyorum.

İlk cümle kuruluşu, sevinme eylemini öne çıkarıyor, sizin önerdiğiniz ise bu forumun önemini... Tekrar okuyun, bakın :)

Türkçe konusunda doğruları bulmak için yapılan bu yazışmaları sevinerek izliyorum. Ama amacından saptırıp, "bak ne hatalar buldum!" ekseninde sürdürürseniz sizi tekrar forumdan uzaklaştıracağım.

Yücel Özlem 23-06-2007 11:16

“Söylesem tesiri yok; sussam gönül razı değil.”

__________________________________Fuzuli

Ziraat mühendisi, orman mühendisi, biyolog gibi uzman olmayanlara, bu forumda yazı yazmak yasaklanmalı mı?

Yücel Özlem 23-06-2007 11:30

Ben de olimpiyat şampiyonu olabilirdim. Ama vakit bulamadım...

bitanemm 23-06-2007 11:35

Neden seviniyor? Şundan dolayı seviniyorum, dediğine göre sonda olmalı.Önce sevinmişse virgül olmalıydı.
"öğrettiğine ve öğrettirdiği" Kim öğretmiş? Forum. Kim öğrettirmiş? Forum. Yanıtlar aynı bu durumda ikisi de aynı anlamı taşıdığından dolayı kesinlikle anlatım bozukluğu. Biri kullanılmalıydı.:)

"Türkçe konusunda doğruları bulmak için yapılan bu yazışmaları sevinerek izliyorum. Ama amacından saptırıp, "bak ne hatalar buldum!" ekseninde sürdürürseniz sizi tekrar forumdan uzaklaştıracağım." İmla hatası...

"Saptırmak" değil.
Amaç: Sizlerin de hata yaptığını ve yapabileceğini, kimsenin kusursuz Türkçe kullanamadığını göstermek.

bitanemm 23-06-2007 11:40

Biz özlü söz de benden.
"İstemekle gelen cesaret, cesaretle gelen inanmak ve inanmakla gelen başarıdır." :)

Sebahattin Sargın 23-06-2007 11:44

Ben bu gidiş ile edebiyat derslerime buradan devam edeceğim :), sorunların bu şekilde tatlıya bağlanması ne kadar güzel :)

Penelophe 23-06-2007 11:51

Bitanemm;

Hatasız bir insan gördünüz mü hayatınızda?
Burada hiç kimse hatasız değil, biz sadece hatalarımızı en aza indirmeye çalışıyoruz.
Mesajların altında düzelt butonu var:) bilmem farkında mısınız?

Yücel Özlem 23-06-2007 12:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bitanemm (Mesaj 121061)
Bir özlü söz de benden.

...

Sayın Bitanemm, ben de hatsız insan olmayacağına inananlardanım. Bu, benim için bir gerçeklikten öte, bir inanç meselesidir. Ama hata yapıyor ve yapabilir olmak ile hatada ısrar etmenin aynı şey olmadığını düşünüyorum.

Ayakkabım boyasız da olsa, sokağa tükürenleri, uyarmam gerektiğini düşünüyorum.

Bu arada Yukardaki alıntıda, küçük bir düzeltme yapmış olmam, umarım sizi kızdırmaz.

Penelophe 23-06-2007 12:15

Yücel Bey, aynı dili konuşuyor olmamız çok güzel.:)
Bilinçli bir şekilde hatalarda ısrar etmek ve açık aramaya çalışmak hoş değil.
Bu konunun özü olduğunu düşündüğüm cümlemi yineliyorum;

Biz burada kimseye bilmişlik taslamıyoruz, sadece hatalarımızı en aza indirmeye çalışıyoruz.

malina 23-06-2007 12:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bitanemm (Mesaj 121057)
Amaç: Sizlerin de hata yaptığını ve yapabileceğini, kimsenin kusursuz Türkçe kullanamadığını göstermek.

Yazmanız var ama okumanız yok gibi görünüyor. Bu bölümün ilk yazısından alıntı yapıyorum:

Alıntı:

Ne yani, imla hatası yapamaz mıyım?
Tabii ki yapabilirsiniz, ben de yaparım. Ama önemli olan iyi niyettir. Yazılarınızın altında düzelt düğmesi var. Daha sonra da düzeltebilirsiniz. Yazınızı göndermeden önce "ön izleme"yi kullanarak son bir göz atmak da işe yarar...
Amacımız sıfır hata değil, (Basılı kitaplarda bile, bir çok hata çıkabiliyor) olabildiğince hatasız olmaya çalışmak...

http://www.agaclar.net/forum/showpos...99&postcount=1

malina 23-06-2007 12:32

Alıntı:

"öğrettiği ve öğrettirdiği"
Kim öğretmiş? Forum.
Kim öğrettirmiş? Forum.

Yanıtlar aynı bu durumda ikisi de aynı anlamı taşıdığından dolayı kesinlikle anlatım bozukluğu. Biri kullanılmalıydı...
Aynı mantıktan gidelim :)

"getirdiği ve dövdürttüğü"
Kim getirmiş: Babam
Kim dövdürtmüş: Babam

Yanıtlar yine aynı. Demek getirmek ve dövdürtmek anlamdaş kelimeler.

Yücel Özlem 23-06-2007 12:55

Sayın Penelophe, ben de sevindim.

Ellerinize sağlık. Amacı güzel özetlemişsiniz.

Burada gözden kaçtığını düşündüğüm bir konuyu da sizinle paylaşmak istiyorum. Kuralları beğenmiyor olmak ile kural ihlalinin de karıştırıldığını düşünüyorum. Ne dersiniz?

Beğenmediğimiz kuralların düzeltilmesini talep etmek ve bu konuda öneriler yapmak ile kuralları ihlal etmek tamamen ayrı şeyler olmalı.

Bu sitede, kimse sınavdan geçirilmiyor. Özen gösterilmesi isteniyor. Ama, birileri heeeyt bana kural sökmez, tavrı ile çalakalem devam ediyor. Eleştirilince de önce diklenmeye yeltenip, olmazsa "Hııı ben size neyaptım abi", diye mağdurları oynamaya başlıyorlar. Bunların sızlanmasını duyan bazı insaf(!) sahipleri de genellikle, olayı kavramaya çalışmak yerine, hemen yardıma koşuyorlar. Hatta bazan "üzüm yeme, ve bağcıyı dövme" lafları bile ediliyor. Yanlışı işaret eden haksız ilan edilmeye yelteniliyor.

Bu başlıkta daha önce de yazmıştım. Kendi sitelerinde son derece özenli oldukları görülen kişilerin, burdaki çalakalem tavrını demokratik bir hak olarak görme imkanı olmadığını düşünüyorum. Bu tavrı nitelemek için bir sıfat kullanmak da istemiyorum.

Birilerini kızdırsam da ben kuralları savunmaya devam edeceğim. Çünkü, Sağlıklı bir toplum olmanın ilk şartı, kurallara sahip çıkmaktır.

Penelophe 23-06-2007 13:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yücel özlem (Mesaj 121099)
Beğenmediğimiz kuralların düzeltilmesini talep etmek ve bu konuda öneriler yapmak ile kuralları ihlal etmek tamamen ayrı bir şeyler olmalı.

Ama birileri heeeyt bana kural sökmez tavrı ile çalakalem devam ediyor. Eleştirilince de önce diklenmeye yeltenip, olmazsa "Hııı ben size neyaptım abi" diye mağdurları oynamaya başlıyorlar. Bunların sızlanmasını duyan bazı insaf(!) sahipleri de genellikle, olayı kavramaya çalışmak yerine, hemen yardıma koşuyorlar. Hatta bazan "üzüm yeme, ve bağcıyı dövme" lafları bile ediliyor. Yanlışı işaret eden haksız ilan edilmeye yelteniliyor.

Birilerini kızdırsam da ben kuralları savunmaya devam edeceğim. Çünkü, Sağlıklı bir toplum olmanın ilk şartı, kurallara sahip çıkmaktır.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yücel özlem (Mesaj 121099)
Burada gözden kaçtığını düşündüğüm bir konuyu da sizinle paylaşmak istiyorum. Kuralları beğenmiyor olmak ile kural ihlalinin de karıştırıldığını düşünüyorum. Ne dersiniz?

Yücel Bey bu mesajınızdan sonra aynı dili konuştuğumuzdan kesinlikle eminim. :)
Burada geçerli kuralları üyeler zaten büyük bir memnuniyetle kabulleniyorlar ve korumaya çalışıyorlar. Belki de bu rahatsız ediyordur birilerini diye düşünüyorum:) Meyve veren ağaç taşlanırmış misali.
Biz anlatmaya çalışıyoruz ama karşıdakinin amacı anlamak olmadıktan sonra nafile gibi geliyor bana.

bitanemm 23-06-2007 13:31

Düzelt tuşu sadece bana özel değil di mi? Yukarıda görüldüğü gibi sizlerin de hataları olabiliyor. Sizler de hatalarınızı "düzelt" tuşu ile kontol edebilirdiniz değil mi? Ben diyorum ki; aynı şeyi söyleyip, farklı davranmayalım. Herkes eşit muamele görsün. Benim sayemde sizler de daha dikkatli oldunuz. Bu da bir gerçek.

Daha detaylı açıklayayım; "
"getirdiği ve dövdürttüğü"
Kim getirmiş: Babam
Kim dövdürtmüş: Babam "
Sizin adınıza üzgünüm ama bunlar aynı mantık değil.
Öğrettiğine ve öğrettirdiğine aynı eylemi yani "öğretmek" eylemini anlatmakta. Bu yüzden (ikisi de aynı anlamı taşıdığından dolayı) anlam bozukluğu yaratıyor ve kesinlikle yanlış.
Sizin yazdığınız "getirmiş" ve "dövdürtmüş" farklı eylemler ve kesinlikle farklı anlamlar taşıyor.

Bir özlü söz daha yazayım. :)
Ruh, payanda olmaktan kurtulunca özgürleşebilir ancak.

Penelophe 23-06-2007 13:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bitanemm (Mesaj 121121)
Düzelt tuşu sadece bana özel değil di mi? Yukarıda görüldüğü gibi sizlerin de hataları olabiliyor. Sizler de hatalarınızı "düzelt" tuşu ile kontol edebilirdiniz değil mi?

Bu mesajınız Malina'nın ne kadar haklı bir tespit yaptığının en büyük göstergesi.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 121090)
Yazmanız var ama okumanız yok gibi görünüyor.

Eğer okumanız olsaydı, aşağıdaki mesajımın düzenleme saatine bakardınız.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe (Mesaj 120992)
:) Haklısın Sevelim, unutmuşum. İyi oldu hatırlattığın. :)

Böyle bir mesaj yazacağınızı tahmin ettiğim için özellikle cümlemin sonuna koymayı unuttuğum noktayı kırmızı yapmıştım :))

Arkadaşım lütfen sadece yazmayın, bu kirlilikten başka bir şey değil.

bitanemm 23-06-2007 14:14

Bir kişiye hitaben yazmıyorum. İkinci çoğul şahıs olan "siz" kullanıyorum.:rolleyes:

Penelophe 23-06-2007 14:20

Ah bu kılıflar..

bitanemm 23-06-2007 14:40

"Sizler" ve "herkes" terimlerini kullandığım açıkça okunabilmektedir.

memet 23-06-2007 19:03

Arkadaşlar benim Türkçem berbattır.
Sık sık söylerim. Sık sık üyeler uyarır, gene yanlış yazmışsın diye.
Genellikle düzeltirim yollamadan önce yazdıklarımı ama, arada kaçar.
Bu başkalarını uyarmama engel değildir. Ben hata yaptım diye, bu başkalarına örnek oluşturmaz.
Birtanem'in gayet güzel, yazım hatalarını bulabildiği görülüyor. Demek önceden kastı varmış, şimdi tarzını değiştirmiş, ama foruma bir katkısı olacağına başkalarının hatalarını bulmak şeklinde.
Penelophe'de benim gibi hatalar yapıyor, onun da benim ,gibi uyaranlara kızdığını görmedim.
Ama, forum için çalışmasını görebiliyorum. Fuardaki azmi ve çalışması da ayrı.

Ophrys 23-06-2007 19:08

Yani sitede insanlarla dalaşmak ve kavga etmek yerine bir sürü işimiz hatta kendimize iş edindiğimiz görevlerimiz var.
Lütfen kişiler kendileriyle uğraşsın ve güzel sitemizi kirletmeye çalışmasınlar.

memet 23-06-2007 19:09

Denizcool aslında çok fazla değil kural.
Cümlelere büyük harfle başlama.
Nokta ve virgülden sonra boşluk bırakma.
Konunun okunmasını kolaylaştırmak için paragraflar yapma.
Bir de, dahi anlamına gelen de ayrı yazılır.
İşte hepsi bu.
Bir de iyi niyetli olma faktörü var. Hepimizin eğitimi aynı değil. İyiniyetli olup, hatalı yazan arkadaşlara zaten hoşgörülü davranılıyor.

nevsune 23-06-2007 19:50

--------------------------------------------------------------------------------
Benim de anlatmaya çalıştığım aynen buydu. Özelime gelen soru ve benim de sabırla verdiğim yanıt aşağıdadır.

Alıntı:

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi bibitanem
Öncelikle ben sakinim. Bana kim ne için yol gösterdi anlamadım? Kime kötü bir söz söyledim de kırdım?
Lütfen siz sakince son mesajımı okuyun. Özür dilemesi gereken ben olsaydım dilerdim.
ayrıca sadece güzel türkçeye tarafsanız mesajlarınızı bana karşı değil herkese karşı yazınız böylece herkes bir pay alır.

Hala dinlememekte ve anlamamakta ısrarcısın. Sana, o ilk tepkisel mesajında yaptığından dolayı, karşı taraf oldum. Çünkü bunu sırf kafa tutmak adına, bilinçli yaptın. İşte en büyük yanlışın buydu. Diğer yapanların nedenleri, ilgisizlik veya acele idi. Bunun için kimseyi benim uyarmama gerek yok, bu iş için zaten yöneticiler var. Bir yanlış bilinçli yapılırsa, işte o zaman çok tehlikeli olur.

Ophrys 23-06-2007 19:57

Sevgili Nevsune bırakın kendi halinde takılsın.
Siteye hiç bir faydalı mesaj yazmamış. Hala suçlu arayan, bizim sitede yaptıklarımızı baltalamaya çalışan bir tip.

malina 24-06-2007 00:05

Bu konu fazla uzamıştı...

Biz kaldığımız yerden devam edelim...

nevsune 24-06-2007 08:22

özür

Haklısınız.
Konunun uzamasındaki katkılarımdan! ötürü, herkesden özür diliyorum. Bir daha olmayacak, söz veriyorum.

Yücel Özlem 24-06-2007 19:20

Efendim, bir ozanımız az ve öz deyivermiş

Alıntı:

Yedi iklim, dört köşeyi dolandım.
Meğer, Dünya her tarafta bir imiş.
Ben, Dünyayı Alosmanın sanırdım.
Meğer, Dünya dört sultanlık yer imiş.
Bizi, zora sokan şeylerin başında, gerçek sandığımız yanılgılarımız gelir.

malina 24-06-2007 19:51

Nevsune'ye yazarak, uzatmama konusunu ona söylemediğimi belirttim. Yani ortada onun özür dileceği bir durum yok. Okuyanların aklına takılmaması burada da açıklama gereği hissediyorum.

Uzatan hepimizdik :)

omega 24-06-2007 22:27

Yozlaşmaya yüz tutmuş ülkemizde en büyük varlığımız Türkçeye sahip çıkmak adına yapmış olduğunuz bu davranışınızı sonuna kadar destekliyorum. Eğer bu konuda benim de yanlışım olursa şimdiden özür dilerim.

Sevelim 24-06-2007 22:53

İşte budur.

Aramıza hoşgeldin Omega.

malina 25-06-2007 08:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi omega (Mesaj 121511)
Eğer bu konuda benim de yanlışım olursa şimdiden özür dilerim.

Sevgili omega, Türkçe yanlışları için özür dilenmesi gerekmiyor :) Tek istediğimiz, yazarken dikkat edin. Daha sonra farkederseniz girip düzeltin.

Sitemiz içeriği gereği latince kelimelerin de sıkça kullanıldığı bir yer. Türkçe yazmayı beceremeyen birinin verdiği latince bilgiye nasıl güveneceğiz?

lerdemir 25-06-2007 09:21

Ancak bu kadar güvenebilirsiniz. :D :D :D
-----------------------------------
"Turcus lisanus ozurus..."

Latince'de "Tükçe Özürlü" demek.
-----------------------------------
Şaka şaka.

Not: Yukarıdaki ifadeyi beğenen ve gerçek zannedip nakletmek isteyenlerin olması ihtimaline karşın bilgilendirmedir: Bu Latince görünümlü ifadenin güvenilir bir kaynağı bulunmamaktadır; az önce tarafımca uydurulmuştur.

Saygılarımla.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025