![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
(Mustafa Kemal Atatürk) Vardım ki yurdundan ayağ göçürmüş. (Bayburtlu Zihni) Düzenleyen celalsungur : 17-06-2009 saat 14:09 |
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kanaatimce bunlar benim tezimi çürütmüyor. ![]() Benim demek istediğim, mesela Atatürk bu cümleyi şöyle kursaydı, yeter ki yi yanlış kullanmış olurdu. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir, bu yüzden Türkçe, her ihtiyacı karşılamaya yeter ki. Açıkça görüleceği gibi, bu cümlede ki fazla, gereksiz, özetle yanlış kullanılmış. Bayburtlu Zihni ise kiyi iki olayı birbirine bağlamak için kullanmış, doğru kullanım. O da şöyle deseydi, yanlış olurdu. Terkettin yurdunu, dahi varmadın dediler Oysa ben vardım ki, onlar bilemediler. İşte bu benim uydurduğum beyitte, ki yersiz ve yanlış kullanılmış .Arkasından bir fiil gelmesi biraz durumu kurtarır gibi oluyor ama yine de yanlış kullanım. Burada ki yerine da kullanılsaydı doğru olurdu. Oysa ben vardım da onlar bilemediler. şeklinde. Biraz daha açayım. Benim yanlış dediğim, ki den sonra başka bir kelime gelmeyen olumlu cümlelerdir. -Bu kadar ekmek üç kişiye yetmez ki. (Doğru) -Hayır canım, neden yetmesin, bal gibi yeter ki. (Yanlış) |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Ben anladım sanırım. Söylediğinize göre şu kullanım yanlış mesela: "Ödevlerini neden yapmadın?" "Yaptım ki." Bunu ilk defa duyuyorum. Daha önce hiç böyle bir şey duymadım. Dershanede falan da hiç bahsi geçmedi yazım hataları veya anlatım bozuklukları konusunda. Düzenleyen MetinT : 18-06-2009 saat 16:23 |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
O zaman geldim ki tarzı konuşmalar olmadığı için o kitaplarda da doğal olarak böyle örnekler yok. Dershanede bahsedilmemesi ise ayrı bir acı, maalesef bazı öğretmenlerin bile böyle konuştuğunu duyuyorum. Yaygın bir dil hastalığı bu, bakalım nasıl tedavi edilecek. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
havamızı kaçırma.![]() Sayıların yazılışı, yerine göre değişiyor. Yanılmıyorsam kaydıyla, muhasebede, rakamların rakam olarak yazılması gerekiyor, binli sayıların bir virgülle(noktayla) ayrılması usulden, ancak burada da bir karmaşa var. Bankaların internet sitelerine bakalım, mesela bin beşyüz altmış beş, 1.565.00 kimisi böyle yazıyor, kimisi virgülle yazıyor, kimisi birden sonra virgül, kuruş hanesini ayırmak için de nokta kullanıyor, kimi de bunun tersini yapıyor. Biz mektepteyken, yedi buçuk demek için yedi virgül beş derdik, sonra bu yedi nokta beş oldu. Birileri dile müdahale edip bir şeyleri karıştırıyor. ![]() Güler, yukarıda, sayılar metin içinde harfle yazılır demişti. TV ve Radyolarda spikere verilecek metinlerde sayılar, en kolay okunabilecek şekilde yazılır. Mesela, 15 milyon. Topluca bakalım , Matematikte muhasebede, 15.000.000 - 17,5 Yazıda Onbeş milyon - onyedi buçuk( onyedi virgül beş)(Onyedi nokta beş) TV'de 15 milyon - 17 virgül(nokta) beş. Nasıl çorba, lezzetli olmuş mu? ![]() (Kitaplara bakma imkanım olmadı, yanlışlar varsa affola, böyle hatırlıyorum.) |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Dünya nüfusunun %30'u gibi bir cümleyi nasıl yazacağımı bilemedim, TDK'da da çok detaylı açıklama göremedim. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
|
Malina MetinT beni anlamış derken, aşağıdaki mesajını ve verdiği örneği kasdetmiştim. |
|
|
|
![]() |
|
|