![]() |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Biraz büyüyünce böyle olacak.:) Yeterli nemi ve ısıyı yakaladığında _ ki doğada da böyledir_ hemen ortaya çıkar, bazen damak tadında... Ancak mantar yoğunsa onun için uygun olan nem ve sıcaklık kompost için uygun olmayabilir. Kompost oluşurken daha fazla ısı ve nem ister. Olgun komposta ise _ki bu resimde bu noktadan nem almış_ mantar olmamalı. Mantar oluyorsa _ bir adım sonra_ otların çimlenmesi de olur. Otların çimlenme öncesi komposta harmanlanması iyi; iyi tanıyorsanız kendilerini, tavada yumurtalı kavrulması daha iyidir.:) |
Sayın Halil Önen,
Kompost yığınını kuru yaş, kuru yaş yığmıştım. 10 gündür hiç karıştıramadım. Kompost tam randımanlı ısıya ulaşamadı. O yüzden mantar oluştuğunu düşünüyordum. Sizin söylediklerinizden sonra emin oldum. Biraz büyümelerini bekliyorum. Mantarların yenilebilir olduğunu onay aldıktan sonra tavada yumurtalı kavurması taraftarıyım :) |
Alıntı:
Not: Çok beklerseniz kompostu kaybedebilirsiniz. Malzeme karışmamış olduğu için katlar kendi içinde c:n oranını doğru içermiyor. Yeşil malzemeniz kompostlaşmadan çürüyebilir. |
Kompostu kaybedersem ne yapmam gerekiyor, yeşil malzeme mi eklemem gerekiyor?
|
Yeşil malzemenin çürüme durumuna göre kompostta tutup yeni yeşil malzeme eklemek veya çürüyeni ayırarak yeni yeşil malzeme ile tekrar yapmak gerekebilir.
|
Teşekkür ederim. Kontrol edeceğim. Duruma göre bir değerlendirme yapayım.
|
5 Eklenti(ler)
Sayın MeyveliTepeli,
Kompostun içindeki mantarları fotoğrafladım. İçini kontrol ettim 3 değişik mantar olunca mantarlardan vazgeçtim ve kompostu harmanladım. Yeşil malzeme çürümemiş ama yeşil renginden eser yoktu. Sizce ne yapmalıyım? |
Kompost çalışmalarında pratikleşme.
4 Eklenti(ler)
Alıntı:
Mümkünse katmanları bir yaş bir kuru şekilde oluşturarak sıkıştırıp sulandırırkende idrar kullanarak işi aktif ederek işlemi başlatmalıyız, idrar olayına gelince her türlü idrar üre demektir aynı zamanda kompostunuza organik azot katmış olarak zenginleştirmiş olacaksınız. Sadece bu olay kendi halinde oluştuğundan, süreç geç işlemekte, çevreyede olumsuz etkiler vermemektedir, ben yıllardır bu uygulama içnde kompost üretmekteyim. Resimlerini eklediğim otların kompostlanmasını geçen sene yapmış, bu senede bahçemde kullanılmak üzere hasat etmiş durumdayım, ve bu böyle devam ederek 3ila5 ton arası kompostu fazla bir uğraşı vermeden tamamlıyorum. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sayın MeyveliTepe,
Yaklaşık bir ay önce 5 litre taze süt almıştım. Yaklaşık 1 litresi içilmediği için kaldı ve hala buzdolabında kapalı şeffaf kapta duruyor. Bozulmuş sütün mikroorganizma üretiminde kullanıldığını bir başlıkta okumuştum ama bulamadım. O yüzden sütü atmamıştım. O mesajıda sizin yazdığınızı hatırlıyor gibiyim. Bozulmuş ve aradan bir ay geçen sütü nasıl bir yol izleyip evsel atıklarla nasıl değerlendirmeliyim? |
5 Eklenti(ler)
Almanya ziyaretimde kompost tesisinde çektiğim fotoları eklemek istedim,tabi daha profesyonel ve teknik bir tesis olduğu için boyut ve kapasite açısından büyük ölçekli.Fakat mantıksal olarak baktığımızda atık muhteviyatının hemen hemen aynı olduğunu görebiliriz.ek olarak oluşan sıvının çürütülerek çiftçilere dağıtıldığını ve tarlalarda püskürtme esasına dayanarak kullanıldığını söyleyebilirim.Oluşan ısının çıkardığı buharı görebilirsiniz,depolama alanlarında da ekstra olarak zeminden havalandırma delikleriyle oksijen takviyesi yapılıyor.Açık alanda bekletilen kompost belirli aralıklarla büyük karıştırıcı araçlarıyla karıştırılıyor ve havalanması sağlanıyor.Burada yalnız bitkisel muhteviyatın önemi büyük çünkü mikroorganizma ve yararlı bakteriler açısından son derece zengin olabiliyorlar. Hatta özellikle çam ve ibreli ağaç dallarının öğütülmesiyle oluşan karışım gerçekten faydalı olacaktır.
|
Selamlar
Burada okuduklarımdan sonra kompost yapmaya karar verdim. 1.1m*1m*1m ebatlarında kare şeklinde çıtalarla kompost için yer hazırladım. 2.Komposta koyacağım malzemeler: -2 gün önce evimin bahçesinden biçmiş olduğum çim ( yaklaşık 2 çuval) -Hızar talaşı ve tozu karışık (1 çuval, genelde karaağaç, kestane, gürgen talaşı) -Fındık kabuğu ( yarım çuval fındığın en dış kabuğu, yarım çuval fındığın iç kabuğu) -Meşe yaprağı (yarım çuval meşe yaprağı) -Mısır sılajı ( 1 çuval) -2 el arabası kuru toprak -2 el arabası hayvan gübresi -Yarım çuval evsel atıklar (genelde biber domates salatalık çürüntüleri, karpuz kavun kabuğu, marul vb.) -2 kova ağaç kırıntısı Yukarıda yazdıklarımı güzelce birbirine karıştırıp hazırladığım sandığa istifledim. Islamadım ama gece hafif bir yağmur yağdı. Şimdi ne yapmam gerekir arkadaşlar. Yardımcı olursanız sevinirim. |
Eger nem oaranı yeterlıyse bugunden ıtıbaren ısınması gerekır
yagmur yeterlı oranda nem veremedıyse guzelced nemlendırın hemen ısınmaya baslıcaktır bırde tam güneşın altında olmasın bence gayet guzel olucaktır |
bugün nemini kontrol edeyim o zaman , nemli değilse sulamam gerekir anlaşılan.
Tam güneşin altı değil , yarı gölge bir yerde hazırladım kompostu. |
selamlar
Dün akşam hazırladığım yığının sıcaklığını kontrol ettim. Gayet iyi bir sıcaklık vardı. Daha sonra yığının ortasına bir delik açtım baca olması niyetiyle. Bu bacadan buhar ya da duman çıktığını gördüm. Nemini kontrol ettim. Burada okuduğum gibi biraz nemlendirdim. Bu sabah yine kontrol ettiğimde buhar çıkışı devam ediyordu. Arkadaşlar şimdi yapmam gereken birşey varmı acaba? |
Hiç bir sey yapmana gerek yok
her sey gayet güzel seyredıp tadını çıkar yaklasık bır hafta sonra karıştırırsın yaklasık 20 gun sonrada olgunlasır |
Alıntı:
çok yardımcı oldunuz. |
bugün itibariyle yığını kontrol ettim.
Ortadan açtığım bacadan buhar çıkışı devam ediyor. Sıcaklığı gayet iyi. Ama ince sinekler var yığının etrafında. Yığında azalma var. Yani yığılan malzemelerin hacmi küçülüyor |
Arkadaşlar bu aylarda yapılacak sıcak kompostunuz karışım yaptıktan üzerine etkin mikro organizma preparatları ile spreyliyerek, son işlem olarak elinizdeki kuru malzemelerle örterseniz sinek böcek ve koku oluşumunu önlersiniz.
|
kuru toprak örtsek olur herhalde
ya da kuru talaş |
olmazmı hepsı olur
kompost sıcak olunca ınsanın çok hosuna gıdıyor her gun yıgın azalıyor sonunda üçte bıre düşüyor |
Aynen öyle
Buhar çıkmaya devam ediyor. Yığın hergün gözle görülecek şekilde azalıyor. Ben de sabırsızlıkla bekliyorum. |
5 Eklenti(ler)
Merhaba,
Fabrika bahçesinde 2 ay önce başladığım kompostumun bir kısmı oldu gibi. Bu kompost benim ilk denemem. O yüzden çok başarılı olmadı. Kolayca karıştırabildiğim üst kısımları topraksı bir havaya bürünse de erişemediğim alt kısımlarında çok miktarda çamurlaşmış ot balçık şeklinde olduğu gibi kaldı. Ben de üstteki kısımlarını eleyip ayırdım. Altları işlemden geçirip bekletmeye devam edeceğim. Kompostu aşağıda gördüğünüz elekle eledim. Elediğimden daha fazla topak topak parçalar kaldı. Bunları bir çapa bulup küçülteceğim ve daha sonra tekrar elemek üzere bekleteceğim. Alt kısımlardaki balçığı sandığın dışına çıkarıp toprağa serdim. Biraz kuruyup güneş görsün, hava alsın, iğrenç kokusu gitsin diye. Birkaç gün içinde duruma göre hafif nemli kurutulmuş ot ve çam talaşı ile karıştırıp ya tekrar sandığa koyacağım ya da açıkta yığın yapmayı deneyeceğim. 1 aylık ikinci sandığımda kurutulmuş ot ve ilkine göre çok daha fazla karton kırpığı kullanmıştım. Bu kompost ilki gibi hızlı gelişmedi. Koku yapmıyor ama sıcaklık artışı ve hacim azalması çok yavaş ilerliyor. Nem azlığından oluyor diye düşünüp arada birkaç defa suladım. Henüz alt üst etmediğim için içini bilmiyorum. Tek korkum ilkindeki gibi balçık bulmak. Kompostu ne kadar ıslatmalı? Ne kadar ıslak olmalı? Tarifi zor ama bir iki örnek verirseniz sevinirim. Toplam 3 çuval (30 kg civarı) elenmiş kompost elde ettim. Bunu fabrika bahçesine ağaç dikerken kullanacağız. Gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim. Yorum ve önerilerinizi bekliyorum. |
Bence komposta sıkıntı yok sadece zamanında karıştırılmadıgı ıçin tam olgunlaşmamış
bır kaç sefer karıstırırsanız sorun kalmaz kariştıkca ufalanır ve toz halıne yaklasır |
Türkiye'de gerçekten profosyonel anlamda kompost tesisi varmı?
|
Evet. Mine Pakkaner kompost üretmeye başladı.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Arkadaşlar köydeki evimizin bahçesindeki yabancı otları toplayıp yığın haline getirdik.Fakat evimize doğru giderken yolda dikenler oldukça fazla.Bu dikenleri söküp komposta katabilir miyim ? Ayrıca büyük bir kompost yaparken aktivatör işini nasıl çözeriz ?
|
elındekı dıkenlerı otları meyve kabuklarını kısaca ne bulduysan hepsını katabılırsın
ben neler katmadımkı ancak en önemlı sorun bunları küçük parcalara bölmek oluyor ben makasla küçük parcalara böldüm ama tabı uzun sürüyor bır dal parcalama makınası almaya kararlıyım |
Sn. Smarty17,
Şu aktivatör işi neden gerekli anlamış değilim. Forumda bu konuda fazla sayıda yanlış bilgi var. Örneğin Malina'ya yazdığım halde şu mesajdaki soğuk kompostla ilgili bölümü düzeltmediler. Sanki soğuk kompost için mikroorganizma şartmış gibi bir sonuç çıkıyor ki tamamen yanlış. Kompost yaparken C:N (karbon:azot) oranını, uygun nem koşullarını ve yeterli havandırmayı sağlarsanız hiç bir aktivatöre gerek yoktur. Birden fazla aktivatör denemiş birisi olarak bunların hiç bir yararını görmedim. İsim vermek istemiyorum ama o aktivatörlerin hepsi hikaye. İllede aktivatör derseniz taze hayvan gübresinde bolca mikroorganizma var. Kompostta ideal C:N oranı 25:1 - 30:1 arasıdır ve nem %60-70 civarında olmalıdır. Bunun dışında ekstra bir aktivatöre ihtiyacınız yok. Aslında işin mikrobiyolojisine gelirsek, organik maddeyi doğada çürüten mikroorganizmalar zaten mevcut. Bunlar uygun ortam bulursa hızla çoğalırlar ve organik maddenin çözünmesini gerçekleştirirler. Karbon oranı yüksek madde daha geç çözünür, azot oranı yüksek madde daha hızlı çözünür. Dolayısıyla buradan çıkan sonuç, eğer elinizde karbon açısından zengin malzeme fazla ise yığına bolca taze hayvan gübresi ya da sidik katarsanız süreç otomatik olarak hızlanır. Yani üre başlı başına bir aktivatör işlevi görür. Hayvan gübresi yoksa kimyasal ürede kullanabilirsiniz. Sonuçta üre üredir ve kompsotlaşma sırasında bu üre bazı mikroorganizmalar için kolay çözünen bir besin işlevi görür. Yukarıda belirtilen, 25-30 oranını yakalamak için şu oranları kullanabilirsiniz. Karbon içerikli maddeler Yapraklar: 30-80:1 Saman: 40-100:1 Ağaç kırıntıları veya talaş: 100-500:1 Mukavva veya gazete kağıdı: 560:1 Azot içerikli maddeler Sebze parçaları: 15-20:1 Kahve artıkları: 20:1 Çim: 15-25:1 Gübre: 5-25:1 Bu maddelerden gerekli miktarı kendiniz hesaplayarak bulabilirsiniz. Sonuçta bir oran hesabı. Nemi ayarlamak içinse, nem düşük ise sulayarak, yüksek ise talaş, saman vs. katarak, havalandırma içinse karıştırma (alt üst etme) yolu ile süreci kontrol edebilirsiniz. Bu koşulları sağladığınızda 3-4 ayda kompostunuz hazır olur. Yığını 20 günde bir sulayarak karıştırırsanız çok daha güzel bir kompost elde edersiniz. |
Birkaç sayfa önce tartışılan konuyla ilgili sormak istediğim birşey var.
Bahçemde 7-8 m2'lik çiçek alanı olarak planladığım bir alanı ciddi şekilde bermuda çimi sardı. Okuduğum kadarıyla elle yolarak veya toprağı çapalayarak bu "ot"tan tam anlamıyla kurtulmak mümkün gözükmüyor. Çevreye verdiği zarardan ötürü ot ilacı kullanma taraftarı da değilim. Anladığım kadarıyla 5-6 kat gazete katmanı serip, üzerine de katman katman kahverengi ve yeşil ev/bahçe atıklarını serdiğimiz zaman hem o bölgede bu ottan kurtulmuş oluyoruz hem de kompost oluşturup toprağı iyileştiriyoruz. Yalnız, benim burada takıldığım nokta gazete kağıdı... Biliyorsunuz Türkiye'de gazeteler hep renkli, sadece siyah-beyaz gazete kağıdı bulmak hem zor, hem de zahmetli bir iş. Ancak, kendi biriktirdiğim gazete kağıtlarını kullanmak ile ilgili de bu sebepten ötürü tereddütlerim var. Sizce, en azından Milliyet, Hürriyet vs... gibi daha büyük gazeteler, renkli mürekkeplerini doğaya zarar vermeyen soya gibi maddelerden mi elde etmişlerdir? Nette araştırdım ancak bir sonuca varamadım. Sizce elimdeki gazete kağıtlarını kullanmalı mıyım? |
Sn Wolf Kanuni
Ot ilacı kullanmadığınız için sizi kutlarım. Gazete kağıtlarını, daha çok toprağını nemli olarak tutmak istediğimiz genç fidan ve tek yıllık bitkilerde, fazla değil 2-3 kat, bir çok yerinden küçük delikler açarak, ıslatıp kullanıyoruz. Gazete kağıdı yerine aynı şekilde mukavva da kullanabilirsiniz. Otlardan kurtulmak için gazete kağıdı olmadan yapacağınız 5-8 cm. lik malç yeterli olacaktır. Gazete kağıdının mürekkebi haklısınız biraz tartışmalı. Elinizdeki kahverengi/yeşil malzemeleri kompostlaştırarak kullanmanız daha doğru olur.(compost mulch) Bahçenizin güzelliğini bozmazsa örn.fiğ, yonca ekip, hem canlı malç (live mulch) yapıp zararlı otları baskılarsınız, hem de azot fikse etmelerini sağlarsınız. |
selamlar şarap fabrikasından fire çıkan üzüm salkımlarını kompost olartak nasıl degerledirmeliyim acaba neler gerekli ceviz bahçemde kulanmak için yardımlarınızı bekliyorum
. |
ii aksamlar benim kompost hazırlama hakkında birkac sorum olacaktı
anladığım kadarıyla -kompostun yeri hazırlanır -orantılı bir şekilde içi doldurulur -üstü naylonla kapatılır -15/20 gün sonra karıştırılıp üstü tekrar kapatılır ve 2-3 ay olmasınımı bekleriz?yoksa her 15/20 günde karıştıracakmıyız ve hangi mevsimde başlanması önerilir? şimdiden tesekkürler |
belki yanlış anlamalara sebep olabilir ama ben şahsen kompostun sınıflandırılmasını doğru bulmuyorum. en nihayetinde doğaseverler olarak doğadan alınanın tekrar doğaya faydalı biçimde verilmesi kapsamında düşünürsek hazırlanan kompost içeriklerine ekstra mikroorganizma eklemek bana biraz mantıksz geliyor.naturel ve tabii bir gübre **** toprak deneleyicisi diyebileceğimiz bir materyalde ilave malzeme katmak doğru olmayacaktır kanımca.çünkü bunu yapmadaki doyumsuzluğumuz ve mükemmele ulaşma isteğimiz kompostumuzun hep daha iyi olmasını isteği ortaya çıkaracaktır.buda pek doğallıkla bağdaşmaz gibi gelior bana.o yüzden sadece yediklerimizden artırdıklarımız ve bağ bahçesel atıklarımızdan yapacağımız kompost gayet yeterli ve verimli bir materyal olacaktır...
|
Alıntı:
Zamana şartlanmak pek doğru değil. Kompostunuzun sıcaklığı düşmeye başladığında tekrar nemlendirip, karıştırın. İyi takip ederseniz tahmin ettiğinizden daha kısa zamanda hazır olacaktır. |
selamlar, 220 lt lik bir plastik bidon aldım. içine çim kırpıntısı, meyve artıkları, yumurta kabuğu sebze fidanları, karton parçası, toprak, yanmamış inek gübresi, çiçek sapları biraz torf biraz koyun gübresi ile nerdeyse bidonu doldurdum. arasıra beklemiş yağmur suyu serpiştirerek bidonu yere yatırıp ağzını açıp yuvarlıyorum. bu kompost kaç günde olur. esas önemlisi bu işlemi doğrumu yapıyorum. -bu arada tüm yorumları okudum yinede sorma gereği duyuyorum-
[IMG]d:/220lt_bidon.jpg[/IMG] |
1 Eklenti(ler)
Bidon budur
Eklenti 252355 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 13:27. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025