agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sıcak Kompost (https://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/)
-   -   Kompost hazırlama (sıcak kompost) (https://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181.htm)

zafersu 19-12-2010 21:44

Gladiçya (yalancı keçiboynuzu) meyvesi

1 Eklenti(ler)
Aşağıda resmini ekliyorum, meyveler hayli büyük, yaklaşık 3cm genişliği, 20-30cm uzunluğu var, sanırım komposta parçalayarak atmak lazım.

pistaciavera 06-01-2011 17:32

arkadaşlar *** bi kaç sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim bizim 3000 adet civarında antep fıstıgı agacımız var ilde yaşıyoruz 2-3 haftada bir köye gidiyoruz ilde 5 tane evimiz var ben bu evlerden çıkan atıkları degerlendirmek istiyorum kompost yapımı ve diger uygulamaların yapımı biraz zor olacak çünkü evlerimiz dagınık yerlerde ev atıklarını kapalı kaplarda biriktirip köye her gittigimizde agaçların altına çukura gömme yapsam nasıl olur veya sizin bir öneriniz varmı,, biz agaçlarımıza her yıl düzenli olarak organik ve kimya gübre veriyoruz,, ben bu yöntemle ayda 200 kilo civarı ev atıgı çıkaracagımızı düşünüyorum yardımlarını bekliyorum teşekürler

epsody 07-01-2011 06:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pistaciavera (Mesaj 737145)
agaçların altına çukura gömme yapsam nasıl olur veya sizin bir öneriniz varmı,, biz agaçlarımıza her yıl düzenli olarak organik ve kimya gübre veriyoruz,, ben bu yöntemle ayda 200 kilo civarı ev atıgı çıkaracagımızı düşünüyorum yardımlarını bekliyorum teşekürler

Arkadaşım pistaciavera;Öncelikle seni organik atıkları değerlendirme ile topraklara organik madde katma düşüncenizden dolayı sizi kutlarım, Tabii bu arada yönteminizinde uygun olmadığını ve ağaçlarınızın gelişmesinde aksaklıklar yaratacağından bu yöntemden vaz geçerek, atıklarınızı ağaç köklerinden uzakta açacağınız çukura gömerek doğal kompostlaştırma sağlıyarak daha sonraları kompostlaşan malzemeleri malç gibi ağaçlarınızın dal taç düşümüne gelecek şekilde uygulayabilirsiniz.

Bu kompostlaştırma da iki çukur yöntemi uyguluyarakbir çukur dolarken öbür çukur olgunlaşma içinde olmalı, olgunlaşan malzeme çukurunu boşaltarak tekrardan doldurmaya geçmelisin.

Arkadaşım uygulamalarını paylaşarak forumlarda bilgi sürecine katılmalısın, sevgilerimle çalışmalarında başarılar dilerim.

pistaciavera 07-01-2011 17:17

teşekkürler epsody,, bundan daha kolay bir yöntem bulamayız sanırım ben her köye gidişimde ayrı bir çukur açacam demektir bu,, tarlayı köstebek yuvasına çevirecez:),, bu arada sürüm yapılmayan ve çapalama yapılmayan yerler bulmam lazım,, peki gömme işleminden kaç ay sonra gübreyi elde edebilirim ayrıca evlerimizde gübre 2-3 hafta arası bekleyecek kapalı bir kapta biriktirmeliyim degilmi uygulama sonuçları payşacagım fotograflı olarak umarım başarılı oluruz

epsody 07-01-2011 19:34

Çalışmalarımı takip ediniz.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pistaciavera (Mesaj 737709)
teşekkürler epsody,, bundan daha kolay bir yöntem bulamayız sanırım ben her köye gidişimde ayrı bir çukur açacam demektir bu,, tarlayı köstebek yuvasına çevirecez:),, bu arada sürüm yapılmayan ve çapalama yapılmayan yerler bulmam lazım,, peki gömme işleminden kaç ay sonra gübreyi elde edebilirim ayrıca evlerimizde gübre 2-3 hafta arası bekleyecek kapalı bir kapta biriktirmeliyim degilmi uygulama sonuçları payşacagım fotograflı olarak umarım başarılı oluruz

Arkadaşım pistaciavera; Kompostun olgunlaşma süreci atıkların c/n oranın uygunluğuna bağlı ve atıkların boyutlarının küçüklüğe bağlı olduğunu hatırlatırım, olgunlaşan gübreni kullanıncaya kadar toprakta saklamalısın, dışarıda saklanan kompostun içeriğindeki mikroorganizmaların yaşama şansları azalmaktadır.

Kompostunuzun olgunluğu kokusunun toprak koksuna benzer kokması olgunluğuna bir işaret sayılabilir, çeşitli inceliklere göre bitkilere verilebilir kalan kaba olanlar ağaçlarınıza malç olarak kullanabilirsiniz.

Kompostunuzun topraklarınızda kalmasının organik yapısını zenginliğini arttıracaktır, kompostunuzu bitki yetiştirmede kullanmak istiyorsanız size özel bir uygulama önermek istiriyorum, sebze için nadasa bıraktığınız bitki yetiştirme parsellerine 6 ay kadar önceden toprakta kompost başlatırsan bahara kadar toprak yapın sebzelerini yetiştirme ortamını sağlamış olacaksın.

Ben bu uygulama içinde senelerdir sebze yetiştirmekteyim uygulamalarımı buradan takip edebilirsiniz.

Yarkin 16-01-2011 11:14

Kompost - organik gübre yaparken, ihtiyacimiz olan kafesler veya biriktirme alanlari ile ilgili resimli görüntüler. Belki arkadaslarin ufkunu acar.
http://www.google.ch/#hl=de&source=h...32cf13e054f6f9
http://www.greenconcept.ch/links-406...ostgitter.html
http://www.komposter.com/?gclid=CMbm...FcOJDgodPTC-Gw

Yarkin 16-01-2011 11:25

Sahsen ben, Assagidaki link de görülen telli nesnenin tellerini hic kullanmadan, sadece kösebentlerin ic kenarlarina U bicimi profil kaynattirarak tel yerine 15-20 cm eninde ve uygun boyda 2-3 cm kalinliginda kereste ile yapmayi düsünüyorum. Baska degisle, kompost yükseldikce,profil aralarina dört kereste sokarak yükseltmek üsülü ile oldukca kolay olabiliecek diye düsündüm. Istendiginde keresteler sadece ön taraftan cikarilip , kompost, alt üst yapilip tekrar iceriye atilabilir. Taban ise, beton atilip profillerin oraya tutturulmasi gerekecek. Üst taraf ise polyester branda gibi bir seyle örtülebilir. Insallah bu sene yaparim. Bu isi cok evvelden yapmis olan dostlar, böylesi bir nesne icin ne söylerlerdi?
Not: En altdaki resim..
http://maier-service.com/10598/home.html

Yarkin 16-01-2011 11:49

Yurtdisinda kompost yapilisinda, havalandirma amaciyla plastik boruda kullanildigini gördüm. Bu 8-10 cm capinda pimas boru oluyor. Cevresine bazi deilkler deliniyor. 8-10 mm capinda. borular kompostun icinde kaliyorlar. Fakat bu ne kadar elverisli bir ortam yaratir. Olurmu? ne kadar iyi olur, sahsen bilmiyorum.

Yarkin 16-01-2011 16:11

Arkadaslar, bazi topiklerde, yemek artiklarinin da oldugu gibi kompostun icine atildigini, resimlerde görüyorum. Yine yurt disinda yesil cöp, kompostlama icin, ayri bir kapta- yerde biriktirilir. Fakat insanlar uyarilir`ki; icinde yag olan,yagda pisirilmis yemek artiklarinin kompost icin atilmiyacagi seklindedir. Haslanmis makarnayi atabilirsiniz. Fakat üzerine sos konmus bir spagettiyi atamazsiniz. Kalmis tas kebabini, kuru fasülyeyi atamazsiniz, seklindedir. Bu konuyu aydinlatan olursa sevinirim.

Yarkin 09-02-2011 22:10

Tamam. agaclar net`de hic kimseye hic bir sey sormadim. Bu satirlari okuyan herkese ilgilerinden dolayi tesekkür ediyorum...

Halil Önen 10-02-2011 00:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yarkin (Mesaj 753490)
Tamam. agaclar net`de hic kimseye hic bir sey sormadim. Bu satirlari okuyan herkese ilgilerinden dolayi tesekkür ediyorum...

Sevgili Yarkin,

soru sorma değil cevap verme aşamasına geldiğinizdendir. ;)

Halil Önen 10-02-2011 01:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yarkin (Mesaj 742641)
Yurtdisinda kompost yapilisinda, havalandirma amaciyla plastik boruda kullanildigini gördüm. Bu 8-10 cm capinda pimas boru oluyor. Cevresine bazi deilkler deliniyor. 8-10 mm capinda. borular kompostun icinde kaliyorlar. Fakat bu ne kadar elverisli bir ortam yaratir. Olurmu? ne kadar iyi olur, sahsen bilmiyorum.

Örneğin yukarıdaki denemeyi yaptınız mı? Sonuçlarını soracaktım.

Bence pratik bir uygulama, deneyeceğim. Solucanları bir yerde yetiştirmektense tarlanın bir çok yerinde uygulamak ve _ boruların _yerlerini değiştirmek, onlara daha özgür yaşama ortamı sağladığı gibi, sınırsız gübreleme şansı verilmiş olur.

Saygılar

üzüm 10-02-2011 09:33

Halil Bey, sanırım Yarkın Beyin bahsettiği alt katmanlara hava sağlamak için kullanılan borular.

Yarkin 10-02-2011 09:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 753550)

Bence pratik bir uygulama, deneyeceğim. Solucanları bir yerde yetiştirmektense tarlanın bir çok yerinde uygulamak ve _ boruların _yerlerini değiştirmek, onlara daha özgür yaşama ortamı sağladığı gibi, sınırsız gübreleme şansı verilmiş olur.

Saygılar

Sevgili Halil Önen; Tesekkür ederim. Ürettiginiz düsünce pek güzel. Hatta genial. Denemeye gelince, malesef henüz bahceme gidemedim. Tedavimiz mart basina kadar sürecek. Insallah mart ayinda is basi yapacagim. Sizin yöreden geciyorum, Dikili ye giderken. Hatta , aliaga iskelede balik yemenin tadi baska oluyor.
Insallah bir gün sizede ugramak nasip olur.
Selamlar

Yarkin 10-02-2011 09:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 753628)
Halil Bey, sanırım Yarkın Beyin bahsettiği alt katmanlara hava sağlamak için kullanılan borular.

Sn Üzüm; evet bu pimas borulari kompostun havalanmasina hizmet ediyor. Hemde, ayni borular solucanlar icinde, yukaridan yiyecek verilme halinde kullanilabiliyor anladigim kadari ile. Halil bey de ona dikkat cekmis.
Selamlar

üzüm 10-02-2011 10:03

Sayın Yarkın,

Bildiğim kadarıyla solucanların yiyecekleri kompostun kendisidir ve buradan 'yiyecek verilirse' alt katmanların hava alması önlenecek; kompost kabındaki kompost oluşumu olumsuz etkilenecektir.

epsody 10-02-2011 10:10

Ham organik mataryeller doğrudan toprağa birakılmamalı.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 753550)

Saygılar

Arkadaşım pratik uygulama düşüncen tam olarak uygun olduğunu söylemek mümkün değil, sebeblerini aşağıdaki satırlarda açıklamak istiyorum.

Senin örneklerini gördüğün toprak içindeki delikli borularla solucan gübresi uygulamaları büyük topraklarda uygulamaya yönelik bir model olarak algılanmamalı, çünkü anlatılan bu uygulamalar içinde işlenmemiş organik atıklar kullanılmaktadır, üretim yapılacak topraklara doğrudan bu atıkların uygunlanması toprak içi canlıların yaşamları üzerinde aktif olursada toprak yapısının dengeleri alt üst eden oluşumlarla bozulacaktır.

Artık bilimsel litartürde ahır gübreleri dahi işlenmemiş ham organik madde olarak tarif edilerek, bitki köklerinin yararlanamıyacağı forumda oldukları için kompostlanarak minerilizyona tabi tutularak içeriklerindeki minerallerin çözünmeleri gerekliliğine inanılmaktadır.

Klasik kompostlaşma ile organik atıkların minerilizasyon sürecinin kısaltılarak daha yarayışlı hale sokmanın gereğini solucanların sindirim sistemleriyle fermantasyona tabi dışkılanması uygulamalarının bu şekilde organ maddenin daha hızlı ve yarayışlı olarak işlenmesinin uygunluğu ile solucan gübresi mucizesi ortaya çıkmıştır.

Senin pratik uygulamalar içinde topraklarında solucan populasyonlarını artırmak için organik atkıklarını bitki yetiştirmediğin bir köşede kompost işlemine tabi tutarak, olgunlaşanları topraklarına karıştırmak suretiyle solucanların beslenmeleri ile bunları dışkıları toprakların için değerli gübreye dönüşecektir.

Yarı olgunlaşmış kompostunuda ağaçların altlarına sererek malç olarak solucanların buralarda toplanmalarını sağlıyabilirsin.

AgacSevdalisi 17-02-2011 07:14

arkadaşlar ben asidik bir kompost yapmayı düşünüyorum. yani ph değeri 4-5 olan bir kompost yapmak için nasıl bir malzeme hazırlamak gerekir?

epsody 17-02-2011 09:01

Asidik özellikte kompost yapmak.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AgacSevdalisi (Mesaj 756479)
arkadaşlar ben asidik bir kompost yapmayı düşünüyorum. yani ph değeri 4-5 olan bir kompost yapmak için nasıl bir malzeme hazırlamak gerekir?

Arkadaşım AğaçSevdalısı ; Asidik karbon özellikli çam ibresleri, narenciye kabukları ağırlıklı malzeme kullanılarak böyle bir kompost oluşturabilirsin.

AgacSevdalisi 17-02-2011 09:56

teşekkür ederim sayın epsody ben bu asidik kompostu yaman mersini fidanlarım için kullanmak istiyorum.çam ibrelerinin yanında çam kabuklarını da kullanabilirmiyim?Elde ettiğim kompostu toprak olmadan sadece kompost olarak yaban mersini fidanını dikmek için kullanabilirmiyim?teşekkürler.

epsody 17-02-2011 10:12

Yaban mersininin toprak isteklerinin karşılanması.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AgacSevdalisi (Mesaj 756572)
teşekkür ederim sayın epsody ben bu asidik kompostu yaman mersini fidanlarım için kullanmak istiyorum.çam ibrelerinin yanında çam kabuklarını da kullanabilirmiyim?Elde ettiğim kompostu toprak olmadan sadece kompost olarak yaban mersini fidanını dikmek için kullanabilirmiyim?teşekkürler.

Arkadaşım asidik özellikli organik atıklarının kompostlaştırılması sürecini kısaltmal için mümkün olduğunca öğütülmesi gerekmektedir, çam kabuklarıda ideal malzeme olmasına karşın bunlarında öğütülerek malç uygulaması içinde yaban mersini ağaçların dal iz düşümüne uygun sermelisiniz burada dikkat edeceğiniz nokta malç malzemesinin ağaç gövdelerine değmiyecek uzaklıkta olmasıdır.

seaa 26-02-2011 17:18

Bugün bauhausta 1.sayfada Mine hanımın resmini gösterdiği kompost kutusunun bir örneğini gördüm fiyatı da uygundu. Bu hafta içi 2 tane alıp kullanmaya başlayacağım böylelikle kendi gübreli toprağımı kendim üreteceğim.

the_mc 26-02-2011 19:01

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23542

arkadaşlar sıcak kompost yapmak için sıcak yastık yöntemini kullansak nasıl olur?

seaa 26-02-2011 19:11

Syın the mc bugün bauhaustaki kutular çok pratik ve 1 ay gibi sürede yaprakları çürütmeye başlıyor. Benim açtığım çukura döktüğüm yapraklar ne alemde bilmiyorum açıkçası.

the_mc 01-03-2011 18:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seaa (Mesaj 760896)
Syın the mc bugün bauhaustaki kutular çok pratik ve 1 ay gibi sürede yaprakları çürütmeye başlıyor. Benim açtığım çukura döktüğüm yapraklar ne alemde bilmiyorum açıkçası.

kutulara baktım yapılmıyacak birşey değil plastikten yapılımış ön cepesinde altta bir kapagı var. oluşmuş kompostu almaya yarayan (asagıdaki kapaktan bahsediyorum). hava alması 4 er köşesinde iki düzlemin birleştigi köşe oluşturduygu dogrultuta delikleri var o kadar. bauhausta bütün ürünler pahalı oldugu gibi o kompost kutusuda aşırı pahalı. o paraya rahat 20-30 tane kutu yapar bir insan.

seaa 03-03-2011 19:35

Bugün gittim hepsinin satıldığını öğrendim

Ayşe Yıldız 10-03-2011 12:38

3 Eklenti(ler)
Acaba doğru yoldamıyım?

Malzemelerim bunlar ve mutfak artıklarım.
Eklenti 196051

Sırasıyla koymaya çalıştım: Kovam delikti ve en alta gazete yerleştirdim. Üzerine yosundan koydum, mutfak artıkları, toprak, aynı şekilde tekrar yerleştirdim
Eklenti 196052

En sonda toprak var ve kapağını kapattım
Eklenti 196053

Bundan sonra yapmam gerekenler nelerdir? Mesela ne sıklıkla karıştırmalıyım? Ya da karıştırmamalı mıyım? Arada üzerine su dökmeli miyim?

epsody 10-03-2011 16:19

Ayşe hanım iyi yoldasınız, hatta balkonda kompost yaparak bitki toprağını zenginleştirecekler için örnek sayılırsınız, sizden artık eminim, mutfak atıklarınızdan en ideal şekilde bitki besinleri yapacanızıdan şüphem kalmadı, şimdi size ikinci bir kova gerekecek.

Edineceğiniz ikinci kovaya mutfaktan çıkan atıklarınızı koyacak, üstünede bu birinci kompost kovasından alacağınız malzemelerle örterek böylece devam edeceksiniz, sakın endişeniz olmasın üçüncü bir kovaya ihtiyacınız olmıyacak, olgunlaşma sırasında malzemeleriniz iki kap arasında küçüleceklerdir, çalışmalarınızı paylaşarak ilerliyorsunuz, başarılar sizinle olsun.

the_mc 10-03-2011 19:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seaa (Mesaj 763249)
Bugün gittim hepsinin satıldığını öğrendim

en hayırlısı olmuş. kümes teliyle istedigin büyüklükte istedigin sayıda yapabilirsin. metresi 50 kr.kafesteliyele yapılan, o üründen daha iyi kompost yapacagı belli bir şey.

the_mc 10-03-2011 19:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi epsody (Mesaj 766292)
Ayşe hanım iyi yoldasınız, hatta balkonda kompost yaparak bitki toprağını zenginleştirecekler için örnek sayılırsınız, sizden artık eminim, mutfak atıklarınızdan en ideal şekilde bitki besinleri yapacanızıdan şüphem kalmadı, şimdi size ikinci bir kova gerekecek.

Edineceğiniz ikinci kovaya mutfaktan çıkan atıklarınızı koyacak, üstünede bu birinci kompost kovasından alacağınız malzemelerle örterek böylece devam edeceksiniz, sakın endişeniz olmasın üçüncü bir kovaya ihtiyacınız olmıyacak, olgunlaşma sırasında malzemeleriniz iki kap arasında küçüleceklerdir, çalışmalarınızı paylaşarak ilerliyorsunuz, başarılar sizinle olsun.

bu şekilde çürüme uzun sürmez mi? O2 eksikligi ve O2 siz çürümede de sıgaklığın eksikliği sonuçlarında.

seaa 10-03-2011 19:15

the mc kafesteliyle nasıl yaptıracağım biraz daha açarmısın acaba??

the_mc 10-03-2011 20:52

1 Eklenti(ler)
istediğin boyutta çıtalarla (5x5) sende yapabilirsin. zaten mantıgı aynı sadece bizim kafes teli ile yaptıgımız çürüme daha hızlı olucak. ek olarak çürümenin etkisiyle ve çürütülecek maddenin çeşidine baglı olarak kokuşma yapacagı gerçektir. onun için yapıpta balkona koymayın.balkona koymamak için bir sebep daha sinekler bu ortama bayılacak ve kompostun yapımına mikro organizmalar gibi yarım edecek. bizim yatıgımız kokuyor veya sinekleri çekiyorda bauhause deki bunları yapmıyor mu ? onda da aynı şeyler söz konusu kokma ve sinek aynı. bizimkinde tellerden daha fazla oksijen girmesiyle kompostun erken olgunlaşmasını sağılyacak.

epsody 15-03-2011 09:40

Ticari kaygılar olmadığına göre hobilerimiz içinde en ideal olanı.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi the_mc (Mesaj 766388)
bu şekilde çürüme uzun sürmez mi? O2 eksikligi ve O2 siz çürümede de sıgaklığın eksikliği sonuçlarında.

Arkadaşım Burada esas gaye organik atıkların bertarafını sağlarken toprağa yarayışlı organik maddeye çevirerek yetiştireceğimiz bitkilerimize besin maddesi sağlamak olduğudur.

Benim uygulama yöntemi olarak toprak içinde veya toprak üstünde bahçemizin ekili alanlarından uzakta bir yerde yığınlar oluşturarak pratik yöntemler sunmayı amaçlamaktayım, bu çalışmalara tali olarak başka uğraşılara girmek bizi amacımızdan uzaklaştıracağı endişesi vardır.

the_mc 15-03-2011 14:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi epsody (Mesaj 768700)
Arkadaşım Burada esas gaye organik atıkların bertarafını sağlarken toprağa yarayışlı organik maddeye çevirerek yetiştireceğimiz bitkilerimize besin maddesi sağlamak olduğudur.

Benim uygulama yöntemi olarak toprak içinde veya toprak üstünde bahçemizin ekili alanlarından uzakta bir yerde yığınlar oluşturarak pratik yöntemler sunmayı amaçlamaktayım, bu çalışmalara tali olarak başka uğraşılara girmek bizi amacımızdan uzaklaştıracağı endişesi vardır.

haklısınız en ergonomik uygulama herkes için ideali oluşturuyor ancak daha fazla kompost üretmek isteyenlere diger uygulamaları önerebiliriz.

epsody 16-03-2011 09:58

Sonuç alınmış uygulamalarım.

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi the_mc (Mesaj 768795)
haklısınız en ergonomik uygulama herkes için ideali oluşturuyor ancak daha fazla kompost üretmek isteyenlere diger uygulamaları önerebiliriz.

Şu anda ceviz yaprağı, çınar yaprağı, kavak yaprağı, incir yaprağı, çitlenbik ağacının yaprağı diğer çeşitli yapraklar ile bıldırcın gübreleri, kahvelerden topladığım çay posaları ve mutfak artıklarının karışımıyla oluşturulmuş 3ton civarındaki bu organik maddeler toprak üstünde 4-5 ay gibi zamanda kompostlanarak solucan gübresi üretiminde kullanımına uygun duruma gelmiş vaziyette.

aydın 26-03-2011 23:44

Hocam bu bahsettiğiniz artıkları çuvala koyup içine işçilerimizi doldursak ara sıra su püskürtüp az da toprak ilave etsek olur mu? Ben bir miktar çay posası biriktirdim. Kurutup da mı vereyim yoksa nemli olsa da farketmez mi?

epsody 27-03-2011 00:20

Yer darlığın mı var.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydın (Mesaj 774903)
Hocam bu bahsettiğiniz artıkları çuvala koyup içine işçilerimizi doldursak ara sıra su püskürtüp az da toprak ilave etsek olur mu? Ben bir miktar çay posası biriktirdim. Kurutup da mı vereyim yoksa nemli olsa da farketmez mi?

Yerin yoksa çuvaldada olur niye olmasın, daha iyi karışım sağlanır, malzemeler homojen bir karışım sağlandıktan sonra su ilavesi yapılmalı, çay posalarını kurutmana gerek yok, çuval uygulamasında atıklarını ufaltman işini daha kolaylaştıracaktır.

aydın 27-03-2011 00:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi epsody (Mesaj 774938)
Yerin yoksa çuvaldada olur niye olmasın, daha iyi karışım sağlanır, malzemeler homojen bir karışım sağlandıktan sonra su ilavesi yapılmalı, çay posalarını kurutmana gerek yok, çuval uygulamasında atıklarını ufaltman işini daha kolaylaştıracaktır.

Yer darlığından ziyade daha kolay olur diye demiştim.

Güzel Ülke'm 04-04-2011 20:33

Arkadaşlar merhaba,
Komposta eklemek için talaştan söz ediyorsunuz.Ben de aradım da,marangoz ''MDF talaşı var'' dedi.Olur mu?
Bu konuda birkaç gün önce de soru sormuştum ama görünmüyor. Ne oldu acaba?
Selamlar

Mine Pakkaner 04-04-2011 20:36

Mine Pakkaner'e soralım başlığında sormuştunuz ben de cevaplamıştım MDF talaşı olmaz çünkü yongaların arasında sentetik yapıştırıcı kullanılıyor. Önerdiğim talaş kavak talaşıdır.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025