agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sıcak Kompost (https://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/)
-   -   Kompost hazırlama (sıcak kompost) (https://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181.htm)

taskıslalı 14-11-2009 18:17

1 Eklenti(ler)
Selamlar, ben de nihayet kompost yapma sürecine başladım, öncelikle burada yazı yazan tavsiyelerde bulunan herkese teşekkürler, yazılarınızdan çok yararlandım..

Uygulama süreçlerinden pek bahsedilmediği için ben de yaptıklarımdan bahsedeyim dedim.. Terasta köşede uygun bir yer ayarladım, umarım kokusuz, ve bol yanmalı, verimli bir şekilde kompostlama işlemini gerçekleştiririm..

Bodrumda bulduğum çıtalardan bir iskelet oluşturdum, altına da bir ahşap taban monte ettim..

Etrafını da dışarıdan lacivert naylon ile kafesleyeceğim, içine de siyah taşıma naylonlarından oturtacağım, boyuna göre kesip dikeceğim, üstüne de bir kapak uyduracağım, ona karar vermedim henüz..

Bunu kompost yapmak için ana kap olarak düşünüyorum.. Malum ev olduğu için hemen atık çıkmıyor, sürekli çıkan bir atık söz konusu, o yüzden 1 çamaşır sepetini atık biriktirme kabına çevirdim, ayrıca bir de biriktirme kabı koyacağım, büyük çöp bidonları işimi görür sanırım..

Bir de ev ahalisini atık ayırma konusunda bilinçlendirme kısmı var, o da uğraştıracak.. :p:p:p

Şimdilik sormak istediğim 2 şey var..

Büyüklüğü yeterli midir acaba?

Kompost yapma süreci başlayınca atık dahil etmek mümkün müdür? Süreç başlayınca atıklar çoğalır ve her 2 biriktirme kabımı kompost süreci bitmeden doldurursa o zaman döngüyü sekteye uğratmış, organik atıkları kapıcıya vermiş olucağım.. Buna bir çözüm bulmam gerek, sanırım biriktirme kaplarını artırmam gerekebilir..

Ayrıca istatistik tutacağım, bakalım 4 kişil ayda ne kadar organik atık çıkartıyoruz?

Saygılar sevgiler.. ;););)

epsody 17-11-2009 07:50

taskıslalı arkadaş başlığa hoş geldin.
 
Sayın.taskıslalı arkadaşım kolay gelsin diyeceğim ama işin sonu iyi görünmüyor çünkü yapacaığın işin yöntemi balkonunuza göre değil, umduğun gibi bu iş kokusuz olmıyacağa benzer C/N oranını ayarlamada zorlanacaksın atıkların tek kaynaktan sağlanıyor mutfak ağırlıklı olarak nem dengesini de ayarlaman zor olacak çünkü mutfak atıkların yapısında bol miktarda su bulunuyor .

Malzemelerin dengesini ayarlamadan kompostlama süreci başlamaz, büyüklük önemli değil malzemeleri alt üst etmen gerekecek bu işlemi nasıl yapacaksın, sonradan malzeme ilave edebilirsin ama tekrar homojen karışımı nasıl sağlıyacaksın.

Bu sorulara vereceğin cevaplar dahilinde kompost işemin balkona uymasada sonuçlarına katlandığın sürede işlem tamamlanacaktır.

Çevreye duyarlı başlangıcında işlerin kolay gelsin sevgiyle kal.

epsody 17-11-2009 08:03

Taşkışlalı arkadaşa bir öneri ile yardım sağlama.
 
Taşkışlalı arkadaş atıkları süzek kapalı bir kapta birkimini sağlıyarak atıkların süzülen sularınıda bir kapta birikimini sağlaması ile, hem atıklarının nemini azaltmış olacağı hemde toplanan bu atıkların suyuna su ilave ederek balkondaki çiçeklerin gübrelenmesi sağlanabilir.

taskıslalı 18-11-2009 00:49

1 Eklenti(ler)
Epsody, önerileriniz için teşekkürler..

Mutfaktan aldığım atıkların oranı %90 N ve %10 C oranında.. Terastan da Azot için sayılan ot çıkıyor..

İlk yöntemim kapalı bir kapta bu atıkları biriktirmek, 2 büyük çöp bidonu işimi görebilir, arka balkona atabilirim, sonra da yukarı çıkartabilirim..

Karbon dengesini sağlamak için kuru ot, yaprak ihtiyacını karşılayabilirim, bahçeli bir apartman ve önümde baya büyük bir park var, kuru yaprak temininde sorun yaşamam,oradan da epey kurumuş yaprak çıkıyor, onları da katabilirim, C:N 1:1 karıştırma işlemini yaptıktan sonra kompost sürecini başlatabilirim.. Elimde oradan buradan temin ettiğim gübre de var, kat kat karıştırarak herbir katmana gübre katmanı da ilave ediceğim..

Karıştırma işini de kendi içinde yapıcağım..

Ya da ikinci yöntem olarak kompost süreci devam ederken ekleyerek yapıcağım..

Belki sırayla her iki yöntemi dener, en verimli olanı tercih ederim..

Ayrıca kompost yapmak istediğim yer teras, havalandırma ve güneş görme imkanı var, eğer koku sorunu yaşarsam kompost kabının yerini değiştiririm, en uca koyarım, rüzgar tersine esmeyeceği için kokuyu bertaraf etmiş olurum,

Atıkların suyu için de bir çözüm yaratmayı deniyeceğim.. Alta açıcağım bir deliği, kapa akıtma suretiyle yapabilirim...

Sonra da tabii sıra bu kompostu terasta balkon sebzeciliği için kullanmaya gelicek, o aslında daha meşakkatli olan iş.. :rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Saygılar, sevgiler..

bernacyhn 18-11-2009 14:24

Bİrbuçuk ay öncesine kadar istanbulda yaşıyordum ama artık balıkesirdeyim. Burada sanki yaz bitmiş de tekrar bahara başlamış gibi bir hava var heryerde fıstıkçamı var ve yerler çam ibresiyle dolu. Kurumuş çam yaprakları düşmüş kozalaklar... Benim size bir önerim var yağmurlar iyice bastırmadan kompost için malzeme sıkıntısı çeken arkadaşlarıma bol miktarda çam ibresi gönderebilirim. Saçma gelebilir ama buradakiler toplanıp çöpe gidiyor benim de içim acıyor.

MeyveliTepe 18-11-2009 14:31

Çam ibrelerini asitik toprak seven bitkilerinize malç yapbilirsiniz.

epsody 18-11-2009 17:38

Bernacyhn la tekrar beraberliğe.
 
Sayın, bernacyhn neden istanbulu terk ettiniz, Seni uzun zamandır bu başlıklarda hatta epsody bahçesinde görmüyordum, bahçemin güzelliklerinde senin gibi bir güzel bayan güzelliğini artıtırıyordu.

Şu düşünceni ayni berdurayında bir düşüncesiyle özdeştirdim aynı yürek sizdede var anlaşılan organik atıkların değerlendirilmesi sizinde uhdenizde var ama imkanlarınız el vermiyor her halde, içinizin yanması sizin bu konulardaki hassasiyetnizi belirtiyor.

Umarım ilerde ateşli bir çevreci olurda bu konuda daha iler girişimlerle bulunarak çevre savaşçılarına katılırsınız sevgiyle kalın. güzel bayan

bernacyhn 19-11-2009 09:10

Sevgili epsody, ablam öğretmen ve ataması balıkesire oldu ben de okulumu bitirdiğim için onunla geldim. Buraya geldikten sonra daha çok içim cız etti çünkü burası tarla-bahçe diyarı yapabilecek çok şeyim varken durmak -bazenn de durmak zorunda olmak- gerçekten kötü hissettiriyor. Biryerlerden başlamak gerek, öyle değil mi? Ben fıstık çamı tohumu toplayıp onları ekmekle başladım ancak daha da ileri gitmek istiyorum. Onların filizlenmelerini ve ağaç olmalarını bekleyemem yeni bir şeyler yapmak için.

epsody 24-11-2009 10:50

Sevgili bernacyhn Bulunduğun ortamın toprak çalışmaları için uygun ortam oluşturduğunu belirtiyorsun, benden sana ilk tavsiye çevre temizliği ile başlıyarak çevredeki organik atıkları bir çukurda toplıyarak ilerki zamanda bitki yetiştirecek bitki toprağına ilave edeceğin kompostu oluşturarak iyi bir organik mataryel sağlayabilirsin.

Senin girişken yapından bu çalımaları başarıyla yürüteceğini ve sana boş vakitlerini değerlendirme imkanı sağlayacağı açısından önermekteyim.

Yaklaşan dini bayramını kutlar ablanızla birlikte esenlik içinde geçirmenizi dilerim.sevgiyle kalın saygılar sunarım.

epsody 07-12-2009 19:18

Konuları yerinde bulmak.

--------------------------------------------------------------------------------

Arkadaşlar konuları yerinde tartışmanız gerekmezmi büyük bir yanlışlık yapılmakta, kompost başlığındaki bilgiler EM başlığında, fermantasyon başlığına ait paylaşımlarda EM başlığında tartşılır duruma gelmesinin sebebini anlamak güç olsa gerek arkadaşlar, EM'i ne çabuk tanıdılarda büyüsüne kapıldılar.

Ama yönetimin dikkatini çeken yok her halde, yönetimimizde bu başlıkların işlerliği kalmadı diyerek yeni başlık içinde tartişılmasını mı öngörmekte midir.

Ben bir uzman olarak konuları nereden takip edeceğimi şaşırdım,kaldıki yeni üye arkadaşlar nasıl edecekler.

taskıslalı 24-12-2009 20:14

Alıntı:

Sayın.taskıslalı arkadaşım kolay gelsin diyeceğim ama işin sonu iyi görünmüyor çünkü yapacaığın işin yöntemi balkonunuza göre değil, umduğun gibi bu iş kokusuz olmıyacağa benzer C/N oranını ayarlamada zorlanacaksın atıkların tek kaynaktan sağlanıyor mutfak ağırlıklı olarak nem dengesini de ayarlaman zor olacak çünkü mutfak atıkların yapısında bol miktarda su bulunuyor .

Malzemelerin dengesini ayarlamadan kompostlama süreci başlamaz, büyüklük önemli değil malzemeleri alt üst etmen gerekecek bu işlemi nasıl yapacaksın, sonradan malzeme ilave edebilirsin ama tekrar homojen karışımı nasıl sağlıyacaksın.
Yukarıda eklediğim resimde olduğu gibi kompost kabımı ürettim, etrafını kalın naylonlarla sardım, bir adet de PVC 5lik boru aldım, onu matkaplarla deldikten sonra orta kısıma koyacağım, aşağı bölgelerin havalanmasını sağlayacağım...

Neredeyse kompost kabımın %70i doldu, artık kuru yaprak ve gübre de stoklayabiliyorum, ayrıca bir de mutfak atıkları için biriktirme kabı alacağım...

Kompostun durumuna gelince iş tam da Epsody'nin dediği gibi oldu, ayrıca yağmuru engelleyebilmek için kapağım da yoktu, o yüzden epey yaş bir karışım haline geldi, dışarıdan toplanan kuru yapraklar da yaştı, güneş bir türlü çıkamadığından kurutamadık, C ve Nyi hemen elde edemediğimiz için katmanları iyice yapamadık, tabii böyle olunca kompostlaşma süreci bir türlü başlayamadı...

Katmanlara gübre eklemiştim, aralardan çıkan kızıl solucanlar olunca, benim yapmak istediğim sıcak kompost oldu vermikompost :))

Ama tabii hedefim sıcak kompost yapmak, üstünü kapamak için bir kapak buldum, yağmurlu havalarda ıslanmasını engelleyeceğim, ayrıca ilk denemem olduğu için evdekiler herşeyi büyük atıyorlar, henüz onu oturtamadık, içinden bazen koca koca havuç çıkartıyorum.. :)

Şimdi hazır solucanları da bulmuşken bir güzel onları temizleyeceğim, ufak bir kapalı kapta da vermikompost deniyeceğim, epey bir solucan var çünkü, hem sıcak hem vermikompost sanırım solucanları öldürüyor..

Deneye deneye uygun C:N dengesine ulaşacağım sanırım, karıştırma işi pek sorun olmuyor, kolaylıkla altüst edebiliyorum..

Umarım başarırım..

Saygılar, sevgiler..

epsody 27-12-2009 19:07

Arkadaşım taskıslalı, çalışmaların iyi yönde gidiyor uygulamalarından iyi sonuçlar ummaktayım, atıklarının nem oranını ayarlamanın bir yönüde marongoz talaşı ileve ederek dengeleyebilirsin.

Atıklarınla beraber elinizde kalmış ekşi yoğurt ve ekmek mayası ilave edebilrsen fermetasyon işini daha hızlandırabilirsin, mutfak atıklarının fazlalığı karşısında melas veya pekmez ilave etmen kompostunda karbon dengesini sağlamada ideal C/N oranına yaklaşacaktır.

Kompost torbasının altında açacağın delikler sayesinde mutfak atıklarının fazla suyunun direnejını sağlandığı gibi toprağındaki solucanların bu bölgede toplanmalarının beslendiklerinin işareti ile, dışkılarıya toprağına solucan gübre oluşumuna hizmet edecektir.

Bu başlığa gerek pratik gerek düşünsel fikirler üreterek paylaşımlar sağlıyan arkadaşlarıma şükranlarımı sunar, çalışmalarını geliştirme yönündeki katkılarım devam edecektir, hepinize sağlık esenlikler içinde mutluluklar dilerim.

nariçi 27-12-2009 19:32

Kuru sonbahar yapraklarını nasıl değerlendirmek gerekir?

epsody 28-12-2009 07:51

nariçi Arkadaşımızla paylaşımlarımız.
 
Sevgili nariçi arkadaşım, Sorunuz ve sizin gibi doğa dostu bir uzman arkadaşın bu başlığa katılmınızdan dolayı şükranlarını sunarım, ormanlar doğal hayatın temel taşlarını oluşturduklarından, burada eko sistemin işleyişi bütün canlıların bir uyum içinde bulunmalarıyla açıklanabilir,

Yetkililerde bu doğal dengenin işleyişini ormanın içinden bir yaprağın alınmasıyla dahi bozulabilir hassasiyetiyle açıklamışlardır, sözün kısası yaprak ormanın ve ağacın bir parçası olarak değerlendirmemiz gerekmektedir.

Arkadaşım benim bu konudaki hassasiyetimi kompost uygulamalarından gelmekle beraber, sizin sorununuza kaynak teşkil edecek bir başlıkta dal ve yapak öğütücüler konulu yazılarımı tavsiye ederek, sorunuza kısmende olsa bir açıklama getirmek isterim.

Sayın nariçi, bildiğimiz üzere yapraklar ağaçlarımızın üretim dönemlerinde oksijen sağlama özümseme organları olarak görev yaparak aynı zamanda ağacın üzerinde toksinlerin birikim noktaları olarakta bilinirler.

Sonbaharda oksijen alma ve özümseme işlevi yapamaz duruma gelince, ağacın dalları üzerindeki görevlerinden ayrılırlar, bu yapraklar artık atık olmuşlardır, üzerleri toksinlerle dolu olduklarından düştükleri topraklara yorgunluk sağlarlar, tabii bu toksin oluşumu kendi ağacı içindir o ağacın gelişimine katkı sağlıyamadığı yararlı elementler taşımadığındandır.

Ama kendi ağacına yarara sağlamıyan bu atıklar başka ağaçlar için besin taşımıyor anlamınada gelmemelidir, ağaçların altından toplanan bu yaprak atıkları ve dallar dal öğütme makinalarından geçirilerek ilk senesinde malç yapılarak bahçemizdeki bir başka işte kullanılabilir, ikinci senesinde organik olgunluğa erdiklerinden kompost oluşumlarına katılarak doğal dengedeki yerini alarak tamamlamış olurlar. bahçe çalışmalarında başarılar dilerken paylaşımlarımızın devamını beklerim, sevgiyle kalın.

nariçi 28-12-2009 09:03

Teşekkür ederim, orman ekosistemi kendi doğal ortamı içinde gerekeni yapıyor. Biz bahçedeki çınar, dışbudak, böğürtlen, üzüm asması, fındık ve diğer meyve ağaçları yapraklarını değerlendirmek için sormuştum şimdi daha bilinçli olarak hareket edeceğim.

epsody 28-12-2009 09:14

Paylaşımlarda devamlılık.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 553043)
Teşekkür ederim, orman ekosistemi kendi doğal ortamı içinde gerekeni yapıyor. Biz bahçedeki çınar, dışbudak, böğürtlen, üzüm asması, fındık ve diğer meyve ağaçları yapraklarını değerlendirmek için sormuştum şimdi daha bilinçli olarak hareket edeceğim.

Arkadaşım daha bilinçli hareket edeceğim sözünü biraz açıklıyarak devam edersiniz, daha öceki ve bundan sonraki uygulamalarınızın hakkındaki bilgilerinizden faydalanarak paylaşımlar açısından bilgi sürecine katılım sağlamış olursunuz iyi dileklerimle çalışmalarınızda başarılarınızla mutlu esenlikler içinde olasınız.

adavci 28-12-2009 14:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi epsody (Mesaj 553018)
Sevgili nariçi arkadaşım, Sorunuz ve sizin gibi doğa dostu bir uzman arkadaşın bu başlığa katılmınızdan dolayı şükranlarını sunarım, ormanlar doğal hayatın temel taşlarını oluşturduklarından, burada eko sistemin işleyişi bütün canlıların bir uyum içinde bulunmalarıyla açıklanabilir,

Yetkililerde bu doğal dengenin işleyişini ormanın içinden bir yaprağın alınmasıyla dahi bozulabilir hassasiyetiyle açıklamışlardır, sözün kısası yaprak ormanın ve ağacın bir parçası olarak değerlendirmemiz gerekmektedir.

Arkadaşım benim bu konudaki hassasiyetimi kompost uygulamalarından gelmekle beraber, sizin sorununuza kaynak teşkil edecek bir başlıkta dal ve yapak öğütücüler konulu yazılarımı tavsiye ederek, sorunuza kısmende olsa bir açıklama getirmek isterim.

Sayın nariçi, bildiğimiz üzere yapraklar ağaçlarımızın üretim dönemlerinde oksijen sağlama özümseme organları olarak görev yaparak aynı zamanda ağacın üzerinde toksinlerin birikim noktaları olarakta bilinirler.

Sonbaharda oksijen alma ve özümseme işlevi yapamaz duruma gelince, ağacın dalları üzerindeki görevlerinden ayrılırlar, bu yapraklar artık atık olmuşlardır, üzerleri toksinlerle dolu olduklarından düştükleri topraklara yorgunluk sağlarlar, tabii bu toksin oluşumu kendi ağacı içindir o ağacın gelişimine katkı sağlıyamadığı yararlı elementler taşımadığındandır.

Ama kendi ağacına yarara sağlamıyan bu atıklar başka ağaçlar için besin taşımıyor anlamınada gelmemelidir, ağaçların altından toplanan bu yaprak atıkları ve dallar dal öğütme makinalarından geçirilerek ilk senesinde malç yapılarak bahçemizdeki bir başka işte kullanılabilir, ikinci senesinde organik olgunluğa erdiklerinden kompost oluşumlarına katılarak doğal dengedeki yerini alarak tamamlamış olurlar. bahçe çalışmalarında başarılar dilerken paylaşımlarımızın devamını beklerim, sevgiyle kalın.

epsody iyi günler;yaklaşık bir senedir foruma üyeyim ve fakat sıklıkla yazılanları okumakla yetiniyorum.öncelikle bu vesileyle sizin nezdinizde tüm forum üyelerine saygılarımı sunuyorum.benim yaklaşık 250 m2 civarı bir bahçem var.(ilerleyen zamanlarda resimlerini de eklemeyi düşünüyorum)öğrenmek istediğim ve yardımıınızı esirgemeyeceğinizi düşünürek fikrinizi almak istediğim konu şu:komşumda odun talaşı var,2 yıldır yağmur almış ve kahverengileşmiş durumda.ben bunu torf ya da malçlamak olarak kullanabilir miyim ya da en doğru şekilde hangi amaçla ve nerede kullanabilirim?ilginiz için şimiden teşekkür ederim.

epsody 28-12-2009 14:43

Arkadaşım adavci, Öncelikle kompost başlığına katıldığın için ve sorularına teşekkür ederim, arkadaşım odun talaşı öncelikli olarak malç olarak değerlendirilecek daha sonra da kompost oluşumuna karbon malzeme sağlayıcısı olarak kullanılabilir.

adavci 28-12-2009 19:35

Arkadaşım,bildiğiniz gibi beyaz olan talaş uzun süre kullanılmamış.Dışarda yağmur çamur derken kahveringileşmiş. Açıkta atıl vaziyette, Yaklaşık 5-6 çuval kadar.Torf olarak toprağa karıştırmamda mahsuru olurmu. Toprağa karıştırdıktan sonra bitkilere zarar veririm endişesi taşıdığım için bilginize ihtiyacım oldu.Talaş yukarıda bahsettiğiniz malç ve kompost oluşum aşamalarından geçmiş.

epsody 29-12-2009 08:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adavci (Mesaj 553430)
Torf olarak toprağa karıştırmamda mahsuru olurmu. Toprağa karıştırdıktan sonra bitkilere zarar veririm endişesi taşıdığım için bilginize ihtiyacım oldu.Talaş yukarıda bahsettiğiniz malç ve kompost oluşum aşamalarından geçmiş.

Arkadaşım gösterdiğin samimi yaklaşımından dolayı seni torf hakkında bilgilendirmem gerekeçek torfun oluşumu bilindiği üzere her türlü bitkilerin uzun yıllar su birikintilerin içinde çökelmeleriyle meydana gelmektedir.

Halbuki senin talaşın açık alanda oksidasyona uğruyarak içindeki enerji değerlerini gaz ve koku olarak kaybederek gelişimini tamamlamış ama içerik yönünden kompost değerinde olmayan tek karbon malzemeden oluşum, torf gibi bitki besin değerleri taşımamaktadır.

Malç olarak iyibir organik mataryel, ama toprağa karıştırılırsa toprağa gevşeklik su tutma gibi görevler üstlenerek toprakta iyileştirme sağlanabilir.

çilekkentli67 10-01-2010 20:07

bu da babamla benim hazırlamış olduğumuz kompost yeri
 
3 Eklenti(ler)
inşallah çürüdükten sonra(kompost olduktan sonra da fotoğraflarını koyabilirim:)

çilekkentli67 10-01-2010 20:08

yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyoruz:D

epsody 12-01-2010 02:48

İlgine karşı, en samimi yorumum seni kutlarım.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çilekkentli67 (Mesaj 561268)
yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyoruz:D

Arkadaşım bu kompost çalışmalarında yanlız olmadığını, hep birilerinin bu başlıkta senin çalışmalarına destek sağlamak için, yanında olacağını hatta burada kendi adıma söz vererek bu çalışmalardaki arkadaşlarımın takipçisi olarak destekliyeceğimi bilmelerini isterim.

Arkadaşım çilekkentli, kompost çalışmalarının resimlerinden anladığım kadarıyla oluşumuna başladığın kompostun içeriğinin kuru ot ve yeşil otlardan müteşekkil bir durum arz ediyor, bu şekildede kompost oluşumu sağlanabilirsede içerik olarak biraz zenginleştirmek amacıyla mutfak atıklarıylada desteklemek gereği vardır.

Kompost yerinizin üstünün açık olmasıda, kış aylarında olmamız sebebiyle yağmurlardan etkilenerek kompost sürcinin işlemesinde sakıncalar doğabilir bu yüzden üstünün bir plastik malzemeyle örtülmesi gerekmektedir.

Arkadaşım çalışmalarında kolaylıklar dilerim sevgiyle kalın.

Savaş 12-01-2010 10:58

Sayın çilekkentli67,

hazırladığınız düzenek, dış çevreden gelebilecek müdahalelere oldukça açık gibi. Düzeneği daha korunaklı bir hale getirebilirsin. Bu arada, kompostun homojen bir biçimde yanmaya uğraması her tarafından bol hava alması ile mümkün oluyor. Keşke tuğla yapı yerine doğrudan çıta ve eleklerle bir yapı kuraydın. Ama bu da olur, sayın Epsody'nin dediği gibi yağmur ve kardan koruman için üstünü örtmen gerekecek. Havalar soğuk olduğu için kompostlaşma uzun sürecektir.

Kolay gelsin!

epsody 13-01-2010 11:45

İstanbulda'ki Kompost çalışmalarım.
 
Arkadaşlar geliboluda bahçemdeki faaliyetler son bulupta, 22 ekim tarihi itibariyle istanbula döndüğümde, buradaki mutfak atıklarımı kompost yapma düşücemi her sene uygulmaktayım, bahçemden topladığım her türden yaprak kurularını, hatta komşulardan da talep ederek kompost çeşitliliğimi artırarak bahçemin bir köşesinde toprak üzerinde hobilerimi burdada sürdürmek ve atıkların bertarafını sağlamanın yanında çevreci düşüncemi hayata geçirmekten büyük keyf almaktayım.

Bu seneki kompost uygulamalarıma geçen senelerde göre farklı bir uygulama ile mutfak atıkları ve ağaç yapraklarını uygulamalarına ilaveten komşulardan çeşitli kümes hayvanlarının dışkılarınıda ilave ederek içerik yönünde daha zengin bir kompost uygulaması başlatmıştım; Sizlere bu farklı uygulamayı daha detaylı olması bakımından kümes hayvanlarından bahsetmekte yarar görmekteyim, tavuk, horoz, tavşan, keklik ve güvercin olarak sıralanabilir.

Karışıma aktivatör olarak EM A yı kullanmaktayım EM ayı önce bir miktar pekmez kullanarak aktif ederek sulandırıp, kompostuma sprey halinde uygulamış bulunuyorum, kompostuma devamlı oluşan atıkları havalandıma maksadıyla karıştıma sırasinda ilavelerle kompostumun hacminde de büyümeler olmakta, tabii bu arada yeni ilaveler kompostun olgunlaştırma sürecine etki ederek sürecin işlemesine engel teşkil etmiş görülsede bu uygulama benim nihayi işlemdeki kompost işlemimin solucan kompostuna bir etkisi olmamaktadır.

Kompostumun uygulanabilirliği farklı bir çalışma sergilediğinden ilgilenen arkadaşlarımı bu çalışmada beni destelemek maksadıyla takdir veya önerileriyle hatta eleştireliyle burada paylaşımlara davet ediyorum, sitemize hayırlı olması dileğimle sevgi ve saygılar sunarım, hepinize teşekkür ederim.

çilekkentli67 17-01-2010 17:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Savaş (Mesaj 561970)
Sayın çilekkentli67,

hazırladığınız düzenek, dış çevreden gelebilecek müdahalelere oldukça açık gibi. Düzeneği daha korunaklı bir hale getirebilirsin. Bu arada, kompostun homojen bir biçimde yanmaya uğraması her tarafından bol hava alması ile mümkün oluyor. Keşke tuğla yapı yerine doğrudan çıta ve eleklerle bir yapı kuraydın. Ama bu da olur, sayın Epsody'nin dediği gibi yağmur ve kardan koruman için üstünü örtmen gerekecek. Havalar soğuk olduğu için kompostlaşma uzun sürecektir.

Kolay gelsin!

çok saolun önerileriniz için üstünü bugün örttüm :) farkkettim ki kompost yavaş yavaş çürümeye başlamış ayrıca evsel atıklar da var içinde ama altta kaldı:)

epsody 18-01-2010 08:11

çilekkentli67 Arkadaşımıza önerilerimiz,
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çilekkentli67 (Mesaj 561268)
yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyoruz:D

Arkadaşım mutfak atıklarını bir poşette toplandıktan sonra, haftada bir veya 10 günde bir yığını karıştırmak için açtığında bu yeni toplanan atıklarıda arasına karıştırman gerekecek, işlerin kolay gelsin.

indomie 19-01-2010 21:45

Sayın Pakkaner,

Bir aksilik olmazsa yarın kompost yapmağa çalışacağım. Bugün hazırladığım ve henüz karışımını yapmadığım kıyılmış malzemeler ile miktarları şöyle:

150 lt Keçi gübresi
105 lt talaş
60 lt sebze-meyve atığı (Pazar yerinden toplanan)
15 lt kuruyaprak
15 lt taze biçilmiş çim
15 lt yeşil bitki (ebegümeci)

Bir sitedeki Excel dosyası yardımıyla yaptığım hesaplamaya göre C/N oranı 28/1 oluyor.

1. Bu karışım kompost için uygun mudur?
2. Hesapladığım C/N oranı doğru mudur?
3. Hangi malzemeleri arttırıp eksiltmem gerekir?
4. Elimde kullanabileceğim yeteri miktarda organik/mikrobiyal sıvı gübre var. Gerekli nem oranını sağlamak için bu sıvı gübreleri tarifelerinde belirtildiği şekilde incelterek kullanırsam kompost oluşumunu hızlandırıcı görevi yapar mı?
5. Hızlandırıcı görevi yapmasa bile faydası olur mu?

Kusura bakmayın biraz uzun oldu.

Saygılarımla.

Mine Pakkaner 19-01-2010 23:48

Karışımınız kompost için uygun. Ben c/n oranınızı 30/1 olarak hesapladım. 28/1 veya 30/1 fark etmez, bu oran komposta gayet uygun. Yalnız genelde meyve ve sebzeyi ayrı ayrı hesaplamak daha doğru olur, unutmayın.

Bakteri eklemeniz elbette faydalı olur, hem süreç hızlanır, hem içerik zenginleşir.
Ayrıca iri parçaları da küçültmeyi unutmayın.

indomie 20-01-2010 00:37

Şahanesiniz Sayın Pakkaner,

Bir yandan sizin cevabınızı beklerken bir yandan da bu başlığı baştan itibaren okuyordum, 8. sayfanın ortasına gelmiştim.

Çim biçme makinası ile bütün kuru yaprak, sebze ve meyveleri parçaladım.

Teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025