![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-06-2010
|
deride yara izine sebep olan bitki
merhaba, geçen hafta benim sağ elimde ve oğlumun sol el başparmağında önce kızarıklık,sonra hafif ağrılı yanma hissi, daha sonra kabuk bağlama ve şu anda iyileşme sürecinde yara izi başgösterdi. Doktara gittim. Görür görmez yabani otlardan kaynaklanan kimyasal yanma sonucu oluştuğunu söyledi. benim alerjim yoktur. yıllardır aynı evde oturuyorum, ne benim ne de komşularımın başına böyle bir şey gelmemiş. Doktor hangi bitkilerin sebep olabileceğini söyleyemedi. Acaba sizin başınıza geldi mi? gerçekten deride yaraya sebeb olan bitkiler var mı? ısırgan otu kaşıntı yapıyor ama yara yapan ot duymadım, aklıma gelen başka bir şey, her zaman dokunduğum,söktüğüm otların kök suları sorun yapmış olabilir. havuz yapmak için oldukça yeşil bir köşede 50cm çukur kazdım. Yabani yetişen bir dut ağacının parlak sarı renkli köklerini kopardım. bununla alakalı olabilir mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-12-2012
|
Cilt veya dahiliye dr'unun bitki adı verebilmesi mümkün mü? Ne ilaç verdi merak ettim ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
maalesef doktor bir bitki adi vermedi, ben defalarca sordum hatta yerel adlarini bile soylese olurdu ama soyleyemedi, gorur gormez bu yabani otlardan kaynaklaniyor dedi, herhangi bir ilac kullanmadim, tam olarak doktorun dedigi gibi 2 ay icinde iz tamamen kayboldu. doktorun tavsiyesi, her sene ayni tarihlerde dikkatli olmami ve bahcede calisirken eldiven kullanmami soyledi. bahcemde bolca isirgan otu var. her bahcede olabilecek her turlu yabani ot var, isirgan, ebegumeci, semiz otu, hindibag, karahindibag, bogurtlen, mucver, v.s. yukarida da soyledigim gibi 2x2m olculerinde 50cm derin havuz cukuru kazdim, ertesi gun elimin dis tarafinda dirsegime dogru 2-3 cizgi seklinde iz belirdi, bana yardim eden 8 yasindaki oglumun sol el parmaklarinda da ayni iz olusdu, hatta doktor oglumun solak oldugunu dogru tahmin etti, Allah`tan gozume surmemisim, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Moderatör
|
Isırgan iri yapraklıysa büyük ihtimalle ondan diye düşünüyorum. Genelde her yerde bulunan ısırgan küçük yapraklı yani Urtica urens, bu tür kaşıntı yapıyor uyuz gibi kaşınıyorsunuz. Diğer tür Urtica dioica tahriş ediyor özellikle alerjisi olanlar daha fazla etkilenir. Resim koysanız hangi yabani bitki olduğunu daha kolay gösterebilsek. 1. si Urtica dioica- Büyük ısırgan 2. si Urtica urens- Küçük ısırgan Düzenleyen h_dogan : 03-01-2013 saat 15:56 Neden: Resim ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-12-2012
|
Alıntı:
![]() Çevremde hiç bir yan etkisini görmemekle birlikte yine de Ultralan Pomat sayfasına göz atmanızda fayda olabilir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2012
|
Bizim aile hekimimiz "fenistil jel" vermişti. Yıllardır böcek sokmaları ve ot tahrişlerine karşı kullanıyoruz. Yararını gördük. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Cildin hafif reaksiyon gösterdiği durumlarda, içinde Hamamelis virginiana bulunan losyon ya da pomadlar kullanıldığında, ciltteki tahriş, kızarıklık, yanma, kaşınma gibi sorunları, serinletici, ferahlatıcı, yumuşatıcı bir etki ile rahatlatarak, çözüme yardımcı oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2006
|
Günlerdir bu konu başlığına gelip takılıyorum. Yazsam mı, yazmasam mı bir türlü karar veremedim. Kimseyi kırmak, üzmek, gücendirmek istemiyorum ama terazinin öbür tarafı ağır bastı. "Bu ilaç bana iyi geldi; size de iyi gelir." muhakemesi ile tavsiyede bulunmayın. Unutmayın, tavsiye ettiğiniz bir zehirdir. Allerji ilaçlarına dahi allerjik reaksiyon gösterecek bünyeler vardır. Kimseye zehir önermeyin. Oluşabilecek en ufak bir tersliğin, hayati ve vicdani vebali ağır olur. Özürlerimle... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2012
|
Alıntı:
Özür dilemeniz gereksiz sevgili doktorum. Özür dilemesi gereken ben olmalıyım. Yazdığım anda hatamı fark ettim ama geri alamadım. İnsan bazen başkasında eleştirdiğini kendi de yapıyor işte. Teşekkürler ve sevgiler... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-02-2012
|
Allerjen ile direkt temasın yol açtığı allerjik egzemalar güneş ışığı da söz konusu ise komik bir isimle anılır. 'Fotofitodermatit'. Bildiğiniz maydanoz veya kereviz yaprağı, ya da parfümlerde sıklıkla kullanılan turunçgiller dahil binlerce bitki buna yol açabilir. Sulantı, kabuklanma, olasılıkla sekonder infeksiyonun yol açtığı yara da aynı allerjinin safhalarıdır. Tedavide öncelik allerji yapan bitkiyle teması kesmektedir. Anti allerjik krem ve pomatlar, haplar, bazan sulu pansuman ya da injeksiyonla (duruma göre ) kontrol altına alınırlar. Madem böyle bir başlık açılmış, bari özet bir bilgi de olsun diye yazdım. Yoksa olguyu ilk gören meslekdaşımın yaklaşımı yeterli ve doğrudur. Ayrıca yabani bir otu alıp dr a gösterseniz de botanikle şahsen ilgilenmiyorsa adını söylemesi olanaksızdır. Saygı ve sevgiyle. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
'Fotofitodermatit' gorsellerini internette inceledim, benim basima gelen olayla cok benzer yanlari var. sadece bendeki yara izinde deride su toplama olmadi, dogrudan yarada kizarikli ve kabarma ile basladi, ardindan izlerde hassaslasma ve agri basladi, daha sonra yara oldugu gibi kabuk bagladi. daha sonra kendiliginden iyilesdi, Ben , bu olayin gunesin etkisiyle olabilecegini tahmin etmemisdim, haziran ayinda dogrudan gunes altinda calistigim sirada bu olay basgosterdi, genede sebeb olan bitkiyi tam olarak bilmek isterdim, bahcemde baldiran otu cok var. ama neden daha once basima gelmedi ve ya koylu komsularimin basina gelnedi hala anlamis degilim,,, Doktrun dedigi gibi eldivensiz calismaya son 'Fotofitodermatit' bilgisi icin sn. egulnur`a cok tesekkur ederim, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Öncelikle geçmiş olsun. Hazır Dr. ve bitki severler bir aradayken sormak istedim. ![]() Aloe vera, deri tahriş ve yanıklarında (açık ve sulu yarada hiç kullanmadım, duymadım) iyileşmeye yardımcı oluyor. Bu tip 'fotofitodermatit' ya da 'fitodermatit' durumunda etkili olur mu acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-02-2012
|
Sn Muhsin Hanif, tam da belirttiğiniz gibi iyileşmeye yardımcı olur. Nemlendirir ve rahatlatır ama tek başına tedavi edici özelliği yoktur. Sağlıklı deride kullanmak daha doğru olabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|