![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-08-2008
|
Ağaç Yetiştirmede Toprak Seçimi
Uzun zamandır uğraştığım ağaçlar konusunda bazı konularda bilgi eksiğim bulunmaktadır bu konulardan birisi ağaç yetiştirmede kullanılan toprak karışımının hazırlanmasıdır. Bu konuyu detaylı öğrenemedim ve hatalar yapmaktayım. Elime geçen fidanları sahaya dikmeden saksılarda boylandırmak istiyorum. Forumda yazılanları dikkatli bir şekilde takip etmekteyim. Bilgilerini bizlerle paylaşan sayın forum üyelerinede teşekkür ederim. Bildiğiniz üzere Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolu Genel Müdürlüğü'nün tüm Türkiye'de orman fidanlıkları var. Bu fidanlıklarda gerekli şartlar ve malzemeler mevcuttur, ama benim gibi bu işi amatörce yapan insanlar için bu malzemeleri bulmak (toprak) zor. 2 sene önce Behiçbey Fidanlığı'ndan meşe palamutlarını tüplemek üzere toprak getirmiştim. Bu toprak özel karışım toprağıydı. Kış mevsimi olduğu için çok çamurdu toprak ve bir de ben bir hata yapıp bu toprağı düzgün bir yere döktürmeyip toprağın altına naylondan bir örtü serdirince toprak bir türlü içindeki suyu dışarı veremedi. Toprak çok su tuttu zannederimki kil oranı da fazlaydı. Bu toprağı saksılarda kullandım ama maaleseff ağaçları kökleri çürüdüğü için kurudu. Bu seferde forumdan öğrendiklerimle toprağı kendimce karıştırdım içine dere kumu ilave ettim yine olmadı ağaçlarım kurudu. Bir başka denememde ise sadece saksılara dere kumu koyup ağaçları diktim yine başarısız oldum. Bu seferde dere kumu suyu hiç bırakmayıp nemli kaldı. Sizlerden ricam orman toprağı bulamazsam ağaç yetiştirmede hangi tür toprak karışımı kullanmam gerekir. Şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla Torf dere kumu/mil bahçe toprağı Torf perlit bahçe toprağı bu karışımlar uygunmudur? son olarak kendimce uyguladıklarım. Düzenleyen seaa : 08-04-2011 saat 19:36 Neden: Yazım yanlışları |
![]() |
![]() ![]() |
|
|