agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar
(https)




Beğeni Düzeni7Beğeniler
  • 1 Gönderen Nariel
  • 1 Gönderen Nariel
  • 1 Gönderen Sûz-i Dilârâ
  • 1 Gönderen Sûz-i Dilârâ
  • 1 Gönderen Hasan
  • 1 Gönderen Buladan
  • 1 Gönderen ETKİ

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 26-01-2010, 17:26   #1
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Batırık (Silifke-Mersin)

Öncelikle şunu söyleyeyim, batırık esasında yenmez-içilir

Genellikle yazın soğuk suyla yapılan, içince insana ferahlık veren soğuk çorba benzeri bir yemektir. Önce kısır gibi köftesi yapılır, daha sonra bu köfte sulandırılarak kıvamlı bir çorba haline getirilir. Sulandırılmış halini sevmeyenler köftesinden yer. Yazın eş-dost ziyaretlerinin vazgeçilmez yiyeceğidir. Benim gibi müptelalar ise yılın her mevsimi batırık yapıp, kaselerce içebilir.

Batırığa tadını veren esas malzemeler "bulgur ve kavrulmuş, çekilmiş yerfıstığı"dır, fıstıksız yapıp da adına "dul batırık" diyenler vardır ama ben fıstıksız batırığa batırık denemeyeceği kanaatindeyim.

Malzemeler(8-10 kişi birer kaselik):

5 çay bardağı incecik bulgur
Yarım kiloya yakın kavrulmuş ve blenderde çekilmiş yerfıstığı
1 orta boy kurusoğan
3-4 orta boy domates
2,5 yemek kaşığı salça (domates-biber karışık olunca harika olur)
2 dolu yemek kaşığı tahin
1 demet maydonoz
Yarım demet taze nane/fesleğen
2 orta boy salatalık
Nar ekşisi
Limon suyu
Tuz
Su

Bulgur derince bir kaba konup sıcak suyla ıslatılır ve şişmesi sağlanır(5 dk).
Kavrulmuş yerfıstığının kabukları soyulur ve blenderde çekilir, bulgura eklenir ve karıştırılır.

Name:  DSC08292.JPG
Views: 23819
Size:  68.2 KB

Sonra soğan ve kabukları soyulmuş domates ya rendelenir ya da blenderde püre haline getirilir (ben blender kullanmayı tercih ediyorum). Soğan ve domatesle birlikte tahin ve salça da karışıma eklenir.

Name:  DSC08293.JPG
Views: 28276
Size:  62.1 KB

Kaşıkla şöyle bir altüst edildikten sonra karışım elle yoğurulmaya başlanır. Malzemeler fıstıklı bulgura iyice yedirilir ve bulgur ağıza tane tane gelmeyene kadar yoğurmaya devam edilir. Sonra üzerine kıyılmış maydonoz, nane ve fesleğen eklenir (ben taze fesleğen bulamadığımdan maydonoz ve taze nane kullandım, fesleğen eklenmesini tavsiye ederim) ve yoğurmaya devam edilir.

Name:  DSC08294.jpg
Views: 22222
Size:  47.1 KB

İnce doğranmış salatalık da eklenir.

Name:  DSC08295.JPG
Views: 21749
Size:  65.0 KB

Tuzu da bolca atılır ve isteyenin bu halde yemesi için el ile parçalar koparılıp bir tabağa konur. Dileyen bu haldeyken üzerine limon suyu ve nar ekşisi döker.

Name:  DSC08298.JPG
Views: 21259
Size:  49.1 KB

mrduran beğendi.
Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025