agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Üyelerin Bonsai Çalışmaları > Yarım Kalmış Bonsailer
(https)

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-07-2006, 17:56   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-07-2006
gallus'un bonsai çalışmaları

Evet arkadaşlar bundan sonra tüm bonsai çalışmalarımı bu başlık altında toplayacağım. Burda tartışır burda karar veririz.böylelikle de dağınıklık olmaz.
şimdi dün resmini yolladığım cupressus sempervirensime bir iki budama telleme yaptım şöyle birşey ortaya çıktı. biliyorum bonsai kurallarına bir çok aykırı uygulama var. ama elimdeki dalları anca bu kadar kullanabildim.
gövdeye kıvrımlı dik stil verebilmek için kalıın bakır bir telle sarmıştım çok sıkı sarmamama rağmen 1 ay içerisinde (galiba ağaç çok hızılı gelişti) gövde de ne yazık ki tel izleri kaldı. ben de tellerin bir kısmını kestim. ilk denemede olur böyle şeyler diye düşünüyorum

bu ağacı ilk aldığım sıralar birşeye karar veremeyip abuk subuk bir şekil verme çabamdı
çiçek 109.jpg

alttaki dün yolladığım fotoğraf. bu haline biraz pinching yaparak uzayan sürgünleri kısalttım. ağaca üçgen formu vermeye çalıştım çünkü dallar arasında baya dengesizlikler var.( bu arada bir fidan alırken gerçekten çok iyi incelemeli aceleye getirmemeli. mesela benim ağacım iki gövdeye ayrılmış ve gövdenin biri kesilmiş. o civarda başka dal olmadığı için orayı kullanmak zorunda kaldım. bu da estetik açıdan pek güzel olmadı.
bahçe 045.jpg

işte ağacın son hali ön yüz olarak burayı kullandım . doğru mu ettim bilmiyorum.tellemeler tabi ki çok kötü. zamanla olacak heralde. ince dalları tellerken telefon kablosu kullandım dışındaki plastik kısımları soymadım. çok estetik olmasada (plastik kablonun rengi kahverengi ve yeşil çizgilerden oluşuyor bu yüzden uzaktan bakıldığında pek belli olmuyor aslında) ama en azından dallara daha az zarar verir herhalde
c.sempervirens 001.jpg

ve ağacın başka açıdan fotoğrafları
c.sempervirens 002.jpg

c.sempervirens 003.jpg

Düzenleyen gallus : 26-07-2006 saat 19:58
gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2006, 18:01   #2
Ağaç Dostu

fotoğrafların devamı
c.sempervirens 004.jpg

c.sempervirens 005.jpg

c.sempervirens 006.jpg

evet şimdide yorum ve önerilerinizi bekliyorum
şimdiden teşekkürler.

Eski 26-07-2006, 21:38   #3
Ağaç Dostu

bonsaireef's Avatar

Giriş Tarihi: 29-06-2005
Bence çok iyi olmuş.Eline sağlık.
Son tellemelerle tepe kısmınıda düzenlemişsin ve harika bişey çıkmış ortaya.Üçgen formu çok iyi yakalamışsın.Gövdeden her yöne dal çıkıyor,üstten çekimde çok iyi görünüyor.İlk girişim sonrası gayet iyi bir görüntü.Daha çok yolu var ama doğru yolda.

Ben ön yüz olarak aşağıdakini düşündüm.3 boyutlu göremediğim için karşıdan bakınca bana en iyi bu gibi geldi.Gövdeside bu açıdan tam görünüyor.Gövdeyi kapatacak dal yok.
c[1].sempervirens 002.jpg

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2006, 22:33   #4
Ağaç Dostu

evet aslında fotoğraflardan bakınca 2. fotoğraf daha güzel görünüyor ama tabi ben önü başta 1. foto olarak düşündüğüm için kıvrımlı dik stil yapmak için o tarafı kullnadım
dikkat ederseniz 2. fotoda dik stil gib görünüyor
ama bir avantajı daha var eğer ön yüzü 2.foto gibi yaparsam yandaki kesik dalı saklamaış olurum
tabi üç buyutlu olarak pek uygun olmayacak bu sefer. dallarda biraz daha oynama yapmam gerekecek.
aslında dikkat ettimde 2.fotadaki açıdan dalların çıkşı daha uygun. yani dallar genelde aynı hizdan çıkmıyor

c.sempervirens 005.jpg
yoksa kıvrımlı dik stilden vazgeçip, dik stil yapıp ön yüz olarak 2 nuarayımı seçsem. çünkü telli kestikten sonra bir daha tellemesi zor olabilir ve zaten tel yeteri kadar zarar verdi ağaca.
**** yeniden telleyip kıvrımlı dik stili 2.yüzde mi uygulasam?
ne dersiniz?

Eski 26-07-2006, 22:37   #5
Ağaç Dostu

bonsaireef's Avatar

Ben hala 2 diyorum
Dik stilde fena değil

Eski 26-07-2006, 22:39   #6
Ağaç Dostu

yarın bi bakıyım ağaca bakalım olabilecek gibimi?

Eski 26-07-2006, 22:55   #7
Ağaç Dostu

bonsaireef's Avatar

Sen ağacı yakından görüyorsun ben sadece burdan gördüğümle yorum yaptım.
Zaten ne olursa olsun son karar hep senin kararındır.Biz sadece fikir söyleriz.
En doğru karar senin kararındır ve bu içine sinen bir karar olmalıdır.

Eski 26-07-2006, 23:08   #8
Ağaç Dostu

ağacın 1.fotodaki halinin bir fotoğrafını daha çektim karanlık oldu biraz ama flaşlı ve flaşsız hallerini yolluyorum bi daha bakın bakalım

c.sempervirens 001.jpg
belki şimdi biraz daha iyi görünüyordur

c.sempervirens 003.jpg

burada beyazla dallanmayı biraz daha belli ettim. siya okun gösterdiği dal kesik bir gödeydi. onu biraz daha kısaltarak alttan çıkan dalın devamı gibi göstermeya çalıştım.
sizce kötümü görünüyor yani pek doğal gigi durmuyormu?
ac.sempervirens 001.jpg

Eski 30-09-2006, 03:57   #9
Ağaç Dostu

hibiscus rosa

Tüm Kardeşlerime yeniden merhaba!
uzun bir aradan sonra tekrar aranızdayım. bonsai çalışmalarıma sonbahar kış demeden devam ediyorum. geçenlerde fırsat bulupta gittiğim çoban çeşme fidanlığından baya bir fidan aldım. oradaki görevli tam ben giderken taprağı dağılmış ölmek üzere olan bir çin gülünü;al bunu kurtarabilirsen senin olsun diyerekten elime tutuşturuvermişti. eve gelip geniş bir saksıya alıp beklemeye koyuldum . önceki hali içler acısıydı. zaten sararmış olan iki üç yaprağı vardı. fakat kısa bir sürede kendini toparladı ve bu hali aldı.
hibiscus.jpg

hibiscus (1).jpg

hibiscus (2).jpg

hibiscus (3).jpg

bonsaisi olur mu bilmem. internette pek fazla örneğini bulamadım. ama ben denemeye kararlıyım. gövde kalınlığı son resimde de görüldüğü gübü yeterli seviyeye gelmiş. sizce bunda sonra ne yapılabilir. boyu çok uzun. ana gövdenin ortalarında bir yerlerden kessem ve yeni çıkacak sürgünlerle birşeyler yapsam sizce nasıl olur.
sonuçta ortaya şöyle birşeyler çıkablir diye umuyorum. tabi şansım iyi giderse
budama3.jpg

Eski 30-09-2006, 04:04   #10
Ağaç Dostu

ya da şu tarz budamalar yapılabilir
budama1.jpg budama2.jpg
buradan hareketle farklı tarzlar denenebilir. örneğin alttaki resimde tek bıraktığım dal aşağıya doğru bükülerek dallanma bu kesimde arttırılabilir.
karar veremedim en akıllıca hangisi olur biliemiyorum. yardımlarınızı bekliyorum.

Eski 30-09-2006, 04:27   #11
Ağaç Dostu

ağaç mine

yine aynı fidanlıktan aldığım mineye biraz budama yaptım. aslında bu konuda mine konusunda uzman olmuş bonsaireef e danışmak istiyordum. ama sabırsızlığımdan ötürü yine böyle birgün gecenin beşinde ağaca giriştim. tam anlamıyla kuşa çevirdim. ne yazık ki eski resmi elimde yok yanlız öylece çektiğim fotoğrafların bir köşesinde biraz görünmüş.

mineeski.jpg

Eski 30-09-2006, 04:31   #12
Ağaç Dostu

şimdi de yeni halini gönderiyorum. ben birşeyler düşündüm ama hala yapılabilecek (kurtarılabilecek durumu kaldıysa) bir şeyler varsa önerilerinizi bekliyorum. kestiğim yerlerin hemen altından 3-4 gün geçmemesine rağmen yeni sürgünler verdi bile. gerçekten de çok dayanıklı çıktı. koklerinini neredeyse 5 te birini budadım. boyu ise aynı şekilde 5 te birine indi.
mine 002.jpg
mine 006.jpg
mine 007.jpg
mine 008.jpg
mine 005.jpg
ilk resmi ön yüz olarak seçtim. soldaki zayıf dalı ne olur ne olmaz diye bıraktım.
yorum ve tavsiyelerinizi bekliyorum.

Düzenleyen bonsaireef : 17-10-2006 saat 12:15 Neden: Resimler alt alta sıralandı.Yan yana boyutları sayfayı aşıyordu.
Eski 30-09-2006, 12:04   #13
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-06-2006
Galeri: 232
Gallus aramiza tekrar hos geldin[Bonsaireef sende hosgeldin],Gallus umarim sinavlarin diledigin gibi gecmistir.

*******, Bonsaireefin onerdigi resmi agacin on tarafi yapsan guzel olur.Sag taraftaki en altta olan 3 dali da budarsan soldaki buyuk dal ilk dal olur, sonra da diger dallari dizersin. Dallarin alt taraflarindan uzayan dalciklari buda dallarin altinda dalcik kalmasin. Dalin ust tarafindaki dalciklar da daha teze gorunuyor, onlari da cimcikleyip epeyce kisaltirsan[makas kullanma, cunku makasla kestigin yerlerin uclari kuruyup kahverengi bir renk alacak] agacin dahada guzel duracak.
kolay gelsin.

Cin gulunun govdesinin ortalarina dogru, kabarmis tomurcuklar goruyorum. Eger gordugum gibi ise ben, agaci oralardan bir yerden budamabi oneririm ve yeni cikacak surgunlere gore bir tarz belirlersin.

Mine agacina su an yapabilecegin birsey yok. yeni surgunlerin cikmasini bekle sonra nasil bir tarz yapacagini dusunursun.
Her sey dilediginiz gibi olsun

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2006, 14:06   #14
Ağaç Dostu

Ali Hocam Teşekkürler.
Çin Gülü İçin ben deaynı şeyi düşünmüştüm ve ortalardan biryerlerden budamak daha iyi olacak sanırım.
mine tomurcuklarını verdi bile. ilerleyen günlerde tekrar resmini koyarım.
servinin resmi eski aslında.Haziran ayında yaptığım bir çalışmaydı. dediklerinizi bu mevsimde yapmam doğru olur mu onu merak ediyorum. eğer olur derseniz hemen başlıyım. şu anda resimde görülen formun yerinde yeller esiyor.çünkü ağaç tahmin etttiğimden de hızlı büyüdü. yani baya bir sert girişim daha gerektiriyor.
teşekkürler.
(not: bu arada merak eden dostlarım için sınavda istediğim sonucu elde edemedim. yani kurtulamadım. hayırlısı olmuştur inşallah. nisan da tekrar gireceğim.ühüüüü )

Eski 30-09-2006, 14:53   #15
Ağaç Dostu

Gallus, derin bir budama yapacaksan kis sonuna birak. Bir iki dalcik, uc alimini ve dallarin altinda buyuyen dalciklari simdi budarsan, bir sorun olacagini sanmiyorum.

Sinavlar icin uzulme bir dahaki sinavi mutlaka basarirsin.
Hosca kal.

Eski 01-10-2006, 05:02   #16
Ağaç Dostu

çin gülünü ortadan budadım. havalar biraz değişmeye başladığı ve gelişiminin duraksamasını istemediğim için içeriye aldım hazırladığım florasanla aydınlatmalı
bir bir köşeye koydum. gelişmelerden sizleri haberdar edicem. inşallah doğru yerlerden güzel dallar çıkar. tomurcuk kabartılarının en yoğun olduğu bölgeyi seçerek üstünden budama yaptım. artık yapılacak tek şey beklemek.

Eski 08-10-2006, 18:10   #17
Ağaç Dostu

minenin 7 gün sonraki halinin paylaşmak istedim
x 001.jpg
x 002.jpg

Düzenleyen bonsaireef : 17-10-2006 saat 12:16 Neden: Resimler alt alta kondu.
Eski 08-10-2006, 18:13   #18
Ağaç Dostu

kırmızı yapraklı taflan

bunlar yeni adaylarım tavsiyelerinizi bekliyorum
taflan (2).jpgtaflan.jpg

Eski 08-10-2006, 18:22   #19
Ağaç Dostu

pittosporum

bu ağacada kış başında biraz budama ve telleme yapmak istiyorum.önerileriniz?
pittosporum (1).jpg
pittosporum (3).jpg
pittosporum.jpg

Eski 08-10-2006, 18:29   #20
Ağaç Dostu

ateş dikeni

adaylara devam
ateşdikeni (1).jpg
ateşdikeni (2).jpg
ateşdikeni (3).jpg

Eski 08-10-2006, 18:46   #21
Ağaç Dostu

bonsaisever's Avatar

Giriş Tarihi: 13-08-2005
Galeri: 48
Ateş dikenini bu şekilde budar, kalan dalı yukarı doğru teller ve gövdenin kalışlaşmasını beklerdim

ateşdikeni-(3)1.jpg

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2006, 19:16   #22
Ağaç Dostu

aboorey nettin bonsaisever kardeş?
aslında bana gövde kalınlığı yeterli gibi gelmişti. fotoğrafta pek belli olmuyor galiba ama çapı 2,5cm kadar var. yeterli değil mi sence? yoksa dediğin gibi kesmek daha mı mantıklı?

Eski 08-10-2006, 19:24   #23
Ağaç Dostu

bonsaisever's Avatar

Sen yeterli gördükten sonra
Gövdenin başlangıç noktasını mümkün olduğunca kalın olmasını seviyorum da

Eski 08-10-2006, 19:25   #24
Ağaç Dostu

adaylarıma devam ederken elektriklerin azizliğine uğradım. tekrar geldim.
şimdilik son adayım cüce nar. süpürge stilini yapmak istiyorum. yanlız yapacağım budamanını nekadar derin olması gerektiğini bilmiyorum. photoshopla çizdiğim yuvarlağın içindekiler numaralı dalların üstten görünüşü. fotoda pek belli olmadığını düşündüm. diğer numaralı resimde 1-2-3 şeklinde nekadar derin bir budama yapmalıyım konusunda yardımcı olması açısından. sevgili bonsaisever yoksa bunu da ortadan biryerlerden uçurayım mı?

birde bu kadar derin budamayı ağaç kaldırabilir mi? kışın içeri almayı düşünüyorum. nezaman almalıyım. tam soğuklar başlamadan ağaç tüm yapraklarını dökene kadar bekliyim mi?
nar (1).jpg
nar (2).jpg
nar.jpg

Eski 08-10-2006, 19:28   #25
Ağaç Dostu

bunlar da bahsettiğim fotoğraflar
nar (1).jpg
nar.jpg

Eski 08-10-2006, 19:31   #26
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisever
Sen yeterli gördükten sonra
Gövdenin başlangıç noktasını mümkün olduğunca kalın olmasını seviyorum da
dediğin gibi bir budama mantıklı olabilir aslında.
bunun için kış sonunu beklemek gerekir mi?

Eski 08-10-2006, 19:36   #27
Ağaç Dostu

bonsaisever's Avatar

Dediğim gibi, gövdenin aynı boyutta yükselmesi benim pek hoşuma gitmiyor.
Onun için mümkün olduğunca diplerden fakat en azından bir ufak dalın olduğu bölümden budama yapıyorum.
Burada olduğu gibi

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gallus
dediğin gibi bir budama mantıklı olabilir aslında.
bunun için kış sonunu beklemek gerekir mi?
Şubat sonunu (tomurcuklanmayı) beklesen daha iyi

Eski 09-10-2006, 13:32   #28
Ağaç Dostu

Iyi gunler gallus.
Narin guzel, bence su an hic elleme , birak yapraklarini doksun,uzerindeki narlar ciplak dallar uzerinde bir baska guzellikte duracak, keyfini cikar sonrada kis sonu, 3 numarali cizgiden budarsan guzel bir supurge tarzi olur.[kisa ve ucu yuvarlak olan tomurcuklara dikkat et onlar gelecek yilin cicekleririr budarken, agac uzerinde en az 5- 6 tane o tomurcuklardan birkmiya calis]. Kis sonu budamayi yaparken kok budamasi da yapip bonsai saksisina gecirirsen, onumuzdeki yil, narini, buyuk bir zefkle seyredersin. Kis sonu budadiktan sonra, baharda cikacak yeni surgunler uzerinde 4 veya 5 yaprak olustugu zaman yeni surgunleri budayip uzerlerinde yalniz iki yaprak birak, boylece agacin daha toplu duracak ve tarzini daha kolay ayni sekilde tutabileceksin.
Kolay gelsin.

Eski 09-10-2006, 15:06   #29
Ağaç Dostu

hocam teşekkürler nar konusunda dediğinizi yapmaya karar verdim. artık yapraklarını dökünce de bir resmini koyarım. yanlız sorun şu; kış soğuklarından nasıl korumalıyım ona henüz bir karar veremedim. çok soğuklar başladığında ağacı içeri alsam erken uyanmasına sebep olurmuyum ya da ağaç üzerinde ani sıcaklık değişimi kötü etki yaratabilir mi onu bilmiyorum. yoksa dışarıda hazırla
yacağım şeffaf naylonlu kapalı bir sera sistemi onu korumam için yeterli gelir mi? yine döktürüyorum soruları
ağaç kışı dışarıda mı geçirsin?
yarısını dışarıda yarısını içeride mi?
yoksa kış başında ufaktan alıştırarak içeriye mi almalı? gibi sorular kafamın içinde dolanıp durmakta

Eski 10-10-2006, 23:13   #30
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-07-2005
Galeri: 2
Ben 1989 yılından beri Ankarada yaşıyorum. Özellikle Veteriner Hekimlik yaptığım yıllarda geceyarıları, sabaha karşı açıkhavada çok bulundum ve diyebilirimki Ankara'da geçtiğimiz kış kadar soğuk bir kış hiç olmadı 4 tane nar fidesi geçen kışı balkonda geçirdiler. Herhangibir sorunla karşılaşmadım.

A.Palmatumları riske atamadığım için apartman boşluğuna aldım. Acerları apartman boşluğuna almam erken uyanmalarına sebep oldu. Zamanından önce uyanan Acer larda özellikle şu 2 sorunla karşılaştım.
1- Zamanından önce uyanan ağaçlar yeterli güneş görmedikleri için uzun sürgünler verdiler.
2-Yine ağaçlar güneş görmediği için yaprakları yeşil açtı ve sezonu bu şekilde geçirdiler. A.Palmatum Atropurpureum larda kırmızı renkli yaprak oluşumu için direk güneş ışığı çok önemli.
Kısaca bu konudaki tecrübelerimi paylaşmak istedim.

Bu yıl Japon akçaağaçlarını sürekli dışarıda açık havada sadece çok soğuk ve don görülen gecelerde naylon bir örtü ile muhafaza etmeyi düşünüyorum. Bence sabaha karşı donlarından korumak yeterli olacaktır. Ayrıca belirtmek isterim ki; Ankarada ağaçların olduğu bölge malesef yüksekte bir semt. Çeşitli kereler gözlemlediğim kadarı ile hava sıcaklığı örneğin Kızılay'a göre 2-4 C daha düşük. Bu da Kızlayda gece hava -8 C iken ağaçların olduğu yerde -12 C demek. Karşıyaka'da, Kızılay'da yağmur yağarken ağaçların bulunduğu bölgeye kar yağıyor.

Ağaçlarımız donmasın.

Uğur KANLI
ANKARA

acerpalmatum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025