agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sert Çekirdekli Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/sert-cekirdekli-meyveler/)
-   -   Kiraz (Cerasus) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/sert-cekirdekli-meyveler/958.htm)

mersin 24-03-2009 09:56

sayın Hizals öncelikle verdiğiniz cevaptan dolayı teşekkür ederim.yakın bir zamanda çanakkale tarafında birkaç kiraz bahçe sahibiyle telefonda görüşüm ve gisela 5 anaçlı fidanlarda sıkıntı olduğunu öğrendim.benim 22 dekar 1100 mt yükseklikte damla sulama yapılan sahile 29 km uzaklıkta soğuklama ihtiyacını karşılayacak arazim var.Silifke güneyde olduğundan 5 dekarını erkenci çeşit düşünüyorum.gisela 6 veya maxma 14 cinsi iki anaca ihtimali indirdim ama siz maxma 60 önermişsiniz.aralarında ne fark var vede maxma mı yoksa gisela 6 anacımı önerirsiniz.erkenci çeşit olan early burlat çok çatlama yaptığı söyleniyor yinede tavsiye edermisin early lory nasıl bir çeşit özellikleri nelerdir.ilginize ***.

hizals 24-03-2009 11:00

Max60 da gisela 6 ve max14 gibi yarı bodur bir anaçtır. Ancak kuvvetli gelişime sahiptir. Yani ağaç gisela6 ve max14 e göre biraz daha büyür. Bahsettiğiniz rakım düzeyi hava koşulları ile orantı yapacak olursak tahminen Haziran 2. haftası civarı hasat edilir. Çeşide göre bu Temmuz başı ya da Haziran başına denk gelebilir. Early Lory , Burlat'tan 3-4 gün önce olgunlaşan bir çeşittir. Turfanda için en ideal çeşit diyebiliriz. Ancak gerek arazinizin 22 dekar oluşu gerekse rakıma uygunluğundan erkenci yanında geç çeşitleri daha çok düşünmenizi öneririm. Erkencilik ne kadar kazançlı ise geç de aynı oranda kazançlıdır. Geç çeşitlerden ihracata en yakını Sweet Heart çeşididir. Early Lory ile Sweet heart hasat süresi farkı 38-40 gün civarıdır. 0900 Ziraat ana ihracat çeşidi olduğundan onu da göz ardı etmeyin. Ürünün çeşidi ne kadar iyi olursa olsun ihracat için önemli olan hasat sonrası dayanıklılığıdır. Firmamız bünyesinde ve üniversitelerle birlikte yürüttüğümüz araştırmalarda 0900 ziraat çeşidini paketlendikten 45 gün sonra bile yenilebilir şekilde muhafaza edebiliyoruz. Ancak diğer çeşitlerde ne yazık ki bu form sağlanamıyor. Tabii ki bahçe plantasyonunuzu yaparken dölleyici çeşitleri diktiğiniz çeşitlere göre seçmeyi unutmayın. Her çeşidin dölleyicisi farklı olabilir.

Burlat'ın çatlama yapması ya çok kalite yapınca ya da hasat döneminde yağmur yağarsa meydana gelir. Aslında bu özellik tüm kiraz çeşitlerinde söylenebilir. Yine de çatlamaya çok dayanıklı çeşitler vardır.

ayax 08-04-2009 12:16

1 Eklenti(ler)
2008 ekim ayında aldığım kiraz ağacım bu sene meyve mi veriyor? çiçekler açmış hayret ederek baktım ilk senesin de meyve vericek sanırım fotoğrafdan anlayan arkadaşlar cevap rica ediyorum. saygılar...

k0900 08-04-2009 17:29

Sadece çiçeklenme yetmez.

Döllenmelide.

kopshtar 08-04-2009 19:08

Merak etme sn ayax meyveyi besleyebildiği sürece kiraz kolay tozlaşıyor. Benim geçen sene 4 tane açan 1 ad. yarıbodur kiraz fidanımdan bile kiraz yedim :)

osmangenc74 09-04-2009 09:01

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hizals (Mesaj 385555)
Bitkilerin uyandığı dönemde aşırı soğuk yemesinden dolayı çatlak ya da yarılmalar olabilir. Ancak fotoğraflar olursa daha da net bir yorum yapabiliriz.

resimleri gönderdim. gövde de meydana gelen yarılmalar neden olmaktdır.tedavisi nasıl yapılacak

osmangenc74 09-04-2009 09:09

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 385039)
Fotoğraf yüklerseniz size daha fazla yardım edilebilir.

diğer resimleride yükledim .sorun nedir. ne yapmama gerekiyor.

ayax 09-04-2009 10:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kalbara (Mesaj 395841)
Merak etme sn ayax meyveyi besleyebildiği sürece kiraz kolay tozlaşıyor. Benim geçen sene 4 tane açan 1 ad. yarıbodur kiraz fidanımdan bile kiraz yedim :)

Ben bu sene kiraz yiyebileceğimi düşünmüyordum, benim için supriz oldu. sizin 4çiçeğiniz varmış ona rağmen yediyseniz benim çiçeklerim fazlasıyla var hepsi olmasa bile olanların kırmızı kırmızı görüntüsünü izlemek bile büyük keyif yaşatacak. ayrıca arasıra arıların dolaştığını farkediyorum buda tozlaşmayı sağlayacaktır. Potasyumla güçlendirmeyi düşünüyorum sizce uygunmudur.

nazmican19 09-04-2009 11:12

Merhaba arkadaşlar;
Benimde meyva fidanlarından oluşan küçük bir bahçem var. Ağaçların bir kısmını geçen sene, bir kısmını da bu sene diktim. Onları zararlılardan korumak için ilaç yapmalımıyım? Evet ise ne önerirsiniz? Bordo bulamacı ile ilgili birtakım yazılar okudum ancak sanırım zamanı geçti veya geçmek üzere, bilgilendirirseniz çok sevinirim.

kopshtar 09-04-2009 11:57

Sn ayax;
Merak etmeyin sulamada problem olmazsa bu sene kiraz seyreder ve kuşlardan kalırsa yersiniz :P Bendeki kirazların bazılarının yarısı kuşların gazabına uğramıştı. Onların da hakkı var tabi kızmamak lazım :)
Potasyumlu gübreleme daha çok çiçek oluşumunu desteklemek için gerekli. Bence şu anda böyle bir takviyeye ihtiyaç görünmüyor. Kirazdaki çiçek gözleri oluşurken vermek daha mantıklı bence...

ayax 09-04-2009 14:50

sayın kalbara, kuşların bahçeme girebileceklerini zannetmem yanlız büyük kuşlar dalında bırakırlarmı bilemem :). saygılar...

ayax 09-04-2009 15:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nazmican19 (Mesaj 396370)
Merhaba arkadaşlar;
Benimde meyva fidanlarından oluşan küçük bir bahçem var. Ağaçların bir kısmını geçen sene, bir kısmını da bu sene diktim. Onları zararlılardan korumak için ilaç yapmalımıyım? Evet ise ne önerirsiniz? Bordo bulamacı ile ilgili birtakım yazılar okudum ancak sanırım zamanı geçti veya geçmek üzere, bilgilendirirseniz çok sevinirim.

sayın nazmican, size yeni öğrendiğim bir ilaç tarif edicem inek sütünü yaz güneşinde 2-3 saat bekletin süt kesilecektir kesilen sütü süzün ve ağaçların gövdesine sürün. böcekler için zehirli bir ilaçtır.

k0900 09-04-2009 16:49

Sn. Osmangenç;

Mutemel hastalıklardan, Bakteriyel Kanser ve Zamklanma Hastalığı (Pseudomonas syringae), kıraz dal yanıklığı, strese dayalı zamklanma, aşagıdakı linkten bilgi alınız.

http://www.agaclar.net/index.php?id=1424

hizals 14-04-2009 00:17

Sn.Osmangenç
Zamklanma konusunda bende k0900 ile hemfikirim. Gerekenleri linkten bulabilirsiniz.

osmangenc74 14-04-2009 09:29

2 Eklenti(ler)
mersin kiraz budama resimlerim

k0900 14-04-2009 09:32

Kolay gelsin, bol ürünler.

kaktüs 14-04-2009 15:12

Bu bodur ağaçtı, yarı bodur ağaçtı, anaçtı amatörler için zor işler...

Çanakkale iklimine uyabilecek bodur kiraz bulmak istesem nereden temin edebilirim?

k0900 14-04-2009 15:21

Size yakın Alara fıdancılık var. Bursa'da başka fıdanlıklarda var.

Bu yıl kiraz fidanı bol.

mescalito75 14-04-2009 16:55

Herkese iyi günler

Lüleburgaz için maxma 14 tavsiye ediliyor ürün verimi ve dayanıklılık yönünden.Bilgisi olanlar tavsiyede bulunursa sevinirim.

İyİ günler dileğiyle

hizals 14-04-2009 20:28

Max 14 genel anlamda dayanıklı bir anaçtır. Ancak klasik anaçların dayanıklılığı her zaman daha iyi durumdadır.

avukat-3 14-04-2009 22:04

Sayın hizals sorum özellikle size yönelik... Bu yıl kiraz piyasası ihracat anlamında krizden çok etkilenir mi sizce kiraz fiyatları iç piyasadan umudum yok ama ihracat iyi olur inşallah siz nasıl görüyorsunuz sezonu? Selamlar

aydın 14-04-2009 23:35

2 Eklenti(ler)
Seneler önce çekirdekten çıkmış bir kiraz ağacı :p
Acaba bu yıl meyve verir mi? Yani aşılanmadan da meyveye yatar mı?
Eklenti 72676
Eklenti 72677

hizals 15-04-2009 09:18

Sayın avukat,
İhracat açısından kirazda sorun satış açısından yok talep var ancak fiyatlar konusunda birşeyler söylemek için henüz çok erken. İç piyasa için birşey diyemiyorum biz iç piyasaya ürün vermiyoruz.

Sayın Hasantahsin,
Gözlerin hiçbiri meyve gözü değil gibi görünüyor. Bana göre budayıp aşılama yapmalısınız. :D

avukat-3 15-04-2009 09:47

Peki konumunuz gereği şu soruyu da cevaplandırmanızı rica edeceğim. En çok ihraç edilen kiraz türü nedir? Ve kirazın geleceğini nasıl görüyorsunuz teşekkürler

hizals 15-04-2009 11:10

Kiraz özellikle Türkiye meyveciliği için konuşmak gerekirse meyvelerin altınıdır denilebilir. Fiyatı her daim yüksek olup satış şansı kaliteli üründe garantidir.
İhracatta lider çeşidimiz Ziraat 900 diye bilinen yöreye göre değişmekle birlikte genelde "Napolyon" olarak hitap edilen kiraz çeşididir. Son dönemlerde Sweet Heart vb. geç hasat edilen çeşitler de ihracatta ilgi görmektedir. Bu dediğim çeşitler Avrupa pazarı için geçerlidir. Rusya gibi talebi daha yüksek pazarlarda bizm içeride yediğimiz kirazlar da ihrac edilebiliyor.
Güzel ülkemin en büyük avantajı Ziraat 0900 çeşidine sahip olmasıdır. Bu kirazımızın en önemli özelliği uzun süre muhafaza edilebilmesidir. Tat olarak pembe kirazlara benzemesede dayanıklılık ve görünüm olarak ticari değeri çok yükselir.

avukat-3 15-04-2009 14:03

1 Eklenti(ler)
bu yıl tesis ettiğimiz kirazlıkta ağırlık ziraat 900 olması beni mutlu etti. doğru birşey yapmışık ayrıca tozlayıcı olarak lambert diktik inşallah gelecekte faydalı olur

kaktüs 15-04-2009 14:15

Sarı pembemsi renkli kirazlar, hangi cins kiraz oluyor?

ayax 16-04-2009 13:01

Arkadaşlar benim kiraz ağacımın çiçekleride dökülmeye başladı meyveye durdu sanırım erkenci bir kiraz olacak gibi geliyor.

osmangenc74 20-04-2009 08:24

bahçemde lambert ve ziraat 900 çeşidi var. 9 da bir lambert diktim. lambert çeşidini ziraat 900 den gözle baktımda ayırıcı en belirgin özellik nedir. nasıl tespit edebilirim lambert çeşidini. bieln biri cevabını yazarsa sevinirim

k0900 20-04-2009 17:29

1 Eklenti(ler)
Alara 3 yaş K0900 lerin tomurcukları büğün patladı.
Bahar ve kiraz çok güzel.

osmangenc74 21-04-2009 07:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 403851)
Alara 3 yaş K0900 lerin tomurcukları büğün patladı.
Bahar ve kiraz çok güzel.

maşallah çok fazla çiçeklenme yapacak. fakat gövde çok gelişmemiş

k0900 21-04-2009 15:35

Sadece 3 yaşındalar :)

ayax 22-04-2009 12:18

Sonunda çiçekler meyveye dönüştü, sanırım en erken kirazı ben göreceğim.

mersin 23-04-2009 17:43

ayax bey .kiraz ağacın fotoğrafını çeksen bizde görebilsek.ayrca bukadar erkenci kirazın çeşidi nedir ve hangi ilde yetiştirdiniz, giden yıl hangi ayda olgunlaştılar özellikleri nedir ***

ayax 25-04-2009 12:10

3 Eklenti(ler)
sn. Mersin, 6 ay kadar önce bir marketden fidan olarak alıp dikmiştim. hangi cins olduğu konusunda bilgim yok napolyon diye aldım. istanbul da yetiştiriyorum. şu anda yeşil yeşil bezelye gibi gözüküyolar. fotolarını ekledim. Saygılar...

hizals 26-04-2009 17:22

Bu mevsimde Napolyon'un bu şekilde olması biraz güç muhtemelen erkenci çeşitlerden birisi :D

mersin 28-04-2009 09:45

sayın "ayax"fotoğraflar için teşekkürler size zahmet verdik.ancak mevsimin ilk meyvesini olgunlaşmadan da olsa görmek bizi mutlu etti.sapı uzun gözüksede erkenci galiba ,kirazınızın gelişimini ve görüntüsünü paylaşırsanız sevinirim çünkü mersin yöresi ilk turfanda ya uygun olduğu için 4-5 dekar erkenci kiraz bahçesi düşünüyorum ,saygılar.

ayax 29-04-2009 11:39

Sayın hizals, net olarak napolyon diyemem ama o niyetle almıştım belkide başka bir cinsdir. Meyveleri olgunlaşınca buna daha kesin bir cvp olacaktır.

Sayın mersin, benim içinde büyük bir zevkti paylaşım. elimden geldiğince ve zaman buldukca gelişmeleri fotoğraflayıp paylaşacağım. Ayrıca düşünmüş olduğunuz kiraz bahçesini umarım en kısa zaman da gerçekleştirirsiniz, saygılar...

bahcevan0618 29-04-2009 21:57

Selam. Alara fidancılıktan 3 adet gisela 6 anacı üzerine aşılı 0900 ziraat çeşidi aşılı bodur kiraz fidanı ve tozlayıcı çeşidi aldım. Memlekete götürdüm diktim,uzun zamandır gidememiştim, bu hafta sonu gitmeyi planlıyorum son durumu çok merak ediyorum.Diktiğim zaman gözler bayağı kabarmıştı, resimlerini çekip ekleyeceğim.

avukat-3 02-05-2009 12:23

Bu yıl havalar çok yağışlı gidiyor yeni dikilen fidanlar için çok iyi ama ağaçlar için dölleme konusunda problem olabilir erken çiçek döken ağaçlardan olan sertefil kirazında bu yıl seyrek meyve oluşumu olduğunu gözlemledim napolyon ağaçlarımız daha yeni çiçekte olduğu için döllenme problemi hususunda birşey söyleyemeyeceğim diğer üreticilerde durum nasıl merak ettim cevap bekliyorum ***

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025