agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sert Çekirdekli Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/sert-cekirdekli-meyveler/)
-   -   Kiraz (Cerasus) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/sert-cekirdekli-meyveler/958.htm)

Sagun 16-07-2017 12:28

Mevcut sorun; kullanılan anaçla alakalı olarak kireçli toprağa direnç gösterememesinden kaynaklı olabilir. çünkü o bölgede benim bildiğim kadarıyla kireçli toprak hakimiyeti vardır. ilk 3 yıl normal gelişme göstermesi de kireçli tabakaya tam ulaşamamış olmasındandır. diye düşünüyorum.
Bu kültür çeşitlerinin ömrü 25 yıl olarak söylenmekle birlikte çoğu zaman 10. yıldan sonra agaçta gerileme dönemi başlamaktadır.

akeles198657 24-07-2017 15:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tuna06 (Mesaj 1508561)
Selam arkadaşlar bahçemde 4 yıl önce dikmiş oldugum kiraz ağacı ve aynı sıraya geçen sene diktigim armut tun yaprakları sarardı ne yaptıysam düzelmedi demir eksikligi dediler sonbahar ve bahar uyguladım ama bu senede yaprakları sapsarı neden olabilir sizce,ne yapmalıyım.

https://lh3.googleusercontent.com/nx...0=w524-h931-no

https://lh3.googleusercontent.com/qm...r=w524-h931-no

https://lh3.googleusercontent.com/9E...4=w524-h931-no

Bizim ağaçlarda böyle sorunlar var her sene giderek sayıları artıyor sanki. irileri toz deterjan atın kükünden biraz uzağı dediler ama bakalım nasıl olacak.
Bu arada bizim buralarda bu sene çok yaprak düren oldu, bunun sebebi nedir sizce? Bu sene biraz fazla yağışlı geçti ondan mı acaba

akeles198657 24-07-2017 23:25

Bugün bir ziraatçı ile görüştüm demir eksikliği veya çinko eksikliği olabilir dedi. Yapraktan uygulanan ilaç aldık deneyeceğiz akalım. Ağaç 3-4 yıllık ağaçsa aşı tutmamış bir fidan olabilir dedi.

akeles198657 27-07-2017 22:50

Herkes hasatla mı uğraşıyor :) Arkadaşlar ufak bir bahç aldım 630 m2 lik. Ticari amaçlı kiraz dikmek istiyorum. Nasıl bir tür Kiraz türü önerirsiniz. 1600 rakımlı Niğde nin ilçesi . Ben biraz araştırdım max 14 anaçlı yarı bodur ziraat 0900 düşünüyorum, ne dersiniz? Bu anaçlı tüplü fidanı da bulamadım hiç bir yerde.

tarku 28-07-2017 07:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akeles198657 (Mesaj 1514342)
Herkes hasatla mı uğraşıyor :) Arkadaşlar ufak bir bahç aldım 630 m2 lik. Ticari amaçlı kiraz dikmek istiyorum. Nasıl bir tür Kiraz türü önerirsiniz. 1600 rakımlı Niğde nin ilçesi . Ben biraz araştırdım max 14 anaçlı yarı bodur ziraat 0900 düşünüyorum, ne dersiniz? Bu anaçlı tüplü fidanı da bulamadım hiç bir yerde.

630 m2 ticari bahçe için çok küçük bir alan. Kiraz yetiştiricileri, hasatın zor, maliyetlerin yüksek ve aracıların insafsız olması nedeniyle pek çok bölgede ağaçlarını sökerken iyi araştırmadan bu işe girmeyin derim. Küçük bir alanda ticari yetiştiricilik yapacaksanız, örtü altı çilek yetiştiriciliği yapmanızı öneririm. Çilek fiyatları hiç bir zaman düşmüyor ve çok çabuk şekilde kazanç elde edersiniz. Ayrıca fikir değiştirdiğiniz de yıllarınız değil, bir sezonunuz boşa gitmiş olur.

akeles198657 28-07-2017 08:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarku (Mesaj 1514350)
630 m2 ticari bahçe için çok küçük bir alan. Kiraz yetiştiricileri, hasatın zor, maliyetlerin yüksek ve aracıların insafsız olması nedeniyle pek çok bölgede ağaçlarını sökerken iyi araştırmadan bu işe girmeyin derim. Küçük bir alanda ticari yetiştiricilik yapacaksanız, örtü altı çilek yetiştiriciliği yapmanızı öneririm. Çilek fiyatları hiç bir zaman düşmüyor ve çok çabuk şekilde kazanç elde edersiniz. Ayrıca fikir değiştirdiğiniz de yıllarınız değil, bir sezonunuz boşa gitmiş olur.

Hocam tavsiyenin için teşekkürler, bahçeyi yatırım amaçlı aldım.Bizim buralar hep kiraz bahçesi bende boş duracağına kiraz dikeyim sene de 3-5 kuruş harçlık gelsin diye şey ettim. Ticari derken öyle geçim sağlayacak değil, tüccara satabileceğimiz kiraz çeşidi anlamında söylemiştim.

CornusMas 02-08-2017 06:19

Sayin akeles198657
Gunumuzun deterjanlari en onemli su ve toprak kirleticilerindendir. Topraga deterjan dokmek bitkinize yarar degil zarar verir, hatta kurutabilir. Topraginizda bazi minerallerin eksik olabilecegini dusunuyorsaniz en dogru yontem toprak analizi yaptirmak ve ihtiyac oraninda gubrelemektir.

Mehmet89 26-11-2017 15:40

Merhaba ege bölgesi sahil tarafında bahçemize 2 tane kiraz ağacı dikmek istiyorum. Bu bölgeye uygun pek kiraz çeşidi yok. Ancak erkenci türleri tavsiye ediyorlar.
Erkenci türlerin kiraz verdiği zaman biz orada olmadığımızdan işimize yaramıyor. Soğuklama sürelerine baktığımda stella cinsi kiraz izmir bölgesine uygun gözüküyor. Bir de sweatheart cinsi diksem acaba meyve verir mi? Ticari amaçla bakmıyorum az kiraz verse de olur. Bu cinsler sahil bölgeler için tavsiye edilmiyor.
Ayrıca birçok kiraz cinsinin soğuklama ihtiyacını internetten bulamadım.

Kerem Örenç 13-12-2017 22:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mehmet89 (Mesaj 1523573)
Merhaba ege bölgesi sahil tarafında bahçemize 2 tane kiraz ağacı dikmek istiyorum. Bu bölgeye uygun pek kiraz çeşidi yok. Ancak erkenci türleri tavsiye ediyorlar.
Erkenci türlerin kiraz verdiği zaman biz orada olmadığımızdan işimize yaramıyor. Soğuklama sürelerine baktığımda stella cinsi kiraz izmir bölgesine uygun gözüküyor. Bir de sweatheart cinsi diksem acaba meyve verir mi? Ticari amaçla bakmıyorum az kiraz verse de olur. Bu cinsler sahil bölgeler için tavsiye edilmiyor.

Evet izmir ege nin antalyası sayılır Oyüzden çevre illere göre don vurmaz.Ondan dolayı erkencilerde olur geççilerde olabilir.tek fidan dikçekseniz kendine verimli türlere yönelmenize tavsiye ederim

Mehmet89 28-12-2017 00:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kerem Örenç (Mesaj 1525113)
Evet izmir ege nin antalyası sayılır Oyüzden çevre illere göre don vurmaz.Ondan dolayı erkencilerde olur geççilerde olabilir.tek fidan dikçekseniz kendine verimli türlere yönelmenize tavsiye ederim

Teşekkür ederim cevap için fakat merak ettiğim acaba ağaçlar meyve verir mi?

tarku 28-12-2017 15:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mehmet89 (Mesaj 1526485)

Dikeceğiniz kirazın çeşidinin soğuklama ihtiyacını ve bulunduğunuz bölgenin ortalama soğuklama süresini öğrenmenizi tavsiye ederim. Soğuklama ihtiyacı karşılanmamış ağaçlar çiçek açsalar bile meyve tutumu olmaz.

Muda 28-12-2017 17:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mehmet89 (Mesaj 1523573)

Sn. Mehmet89;

Çevrenizde kiraz ağaçları var mı? Onlardan meyve verenler var ise ismini öğrenip o çeşitten dikersiniz. Meyve tutumu olmaz ise ağacın cinsine ve gelişimine göre değişebiliyor diktiğiniz çeşide aşı ile meyve veren kirazı elde edersiniz.

Yeriniz kurak ise idris, sulak ise yabani kirazı çekirdekten dikerek aşılarsanız daha sağlıklı ve verimli bir ağacınız olur.

tarku 28-12-2017 22:42

Kirazların soğuklama ihtiyaçlarını MGM internet sitesinde ziraat bölümünde bulabilirsiniz. Yeni çeşitler henüz girilmemiş ancak onlarında 1000 saatin altında olduğunu sanmıyorum.

Mehmet89 29-12-2017 05:27

Şimdi benim genel olarak seçtiğim çeşitler ziraatle ilgili üniversite tezlerinden aldığım veriler. Mesela stella cinsi için soğuklama 650 saat yeterli diyorlar. Sweatheart yazmıyor onu bulamadım. Çevremizde kiraz ağacı da yok.
Ancak izmir bornova hatta manisa merkez buradan pek farklı değil oralarda z900 yetiştiriyorlar.
Zaten ticari üretim değil bahçemizde ağacı olsun diye istiyorum. Buraya tavsiye edilenler ise genellikle erkenci türler onlarında meyvesini biz görmeyiz.

Mehmet89 29-12-2017 05:51

Maalesef bu işlerden sizin kadar anlamıyorum. Ancak araştırıp birşeyler deniyorum. Mesela şu kiraz fidanı bunu ancak internetten alabilirim. İnternetten aldıklarımız da küçücük oluyor. Fidancıya gidip desem yarı bodur şu cins kiraz lazım bana elinde ne varsa verir. Şu cins istiyorsun ondan yok demezler. Fidan dikim harcı istedim o ne dediler? Koyun gübresi varmış onu verdiler.
Zaten aşılama gibi işlerden anlasam bahçede tatsız tuzsuz büyük bir armut var onu güzel bir türe aşılardım. Ne bileyim lime limon var onu da iyi bir limona çevirirdim.

Beşiktaş 29-12-2017 08:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mehmet89 (Mesaj 1526572)
Maalesef bu işlerden sizin kadar anlamıyorum. Ancak araştırıp birşeyler deniyorum. Mesela şu kiraz ı bunu ancak internetten alabilirim. İnternetten aldıklarımız da küçücük oluyor. cıya gidip desem yarı bodur şu cins kiraz lazım bana elinde ne varsa verir. Şu cins istiyorsun ondan yok demezler. dikim harcı istedim o ne dediler? Koyun gübresi varmış onu verdiler.
Zaten aşılama gibi işlerden anlasam bahçede tatsız tuzsuz büyük bir armut var onu güzel bir türe aşılardım. Ne bileyim lime limon var onu da iyi bir limona çevirirdim.

Sertifikalı fidan alın sizde. Piyasada genellikle ziraat 900 fidanı satılıyor yani napolyon. Regina kirazı da alabilirsiniz. Eğer verim istiyorsanız mutlaka starks gold 1 adette olsa dikin derim. Çünkü kirazlar bu cinsle tozlaşmasını yaparlar.

tarku 29-12-2017 11:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mehmet89 (Mesaj 1526572)
Maalesef bu işlerden sizin kadar anlamıyorum. Ancak araştırıp birşeyler deniyorum. Mesela şu kiraz fidanı bunu ancak internetten alabilirim. İnternetten aldıklarımız da küçücük oluyor. Fidancıya gidip desem yarı bodur şu cins kiraz lazım bana elinde ne varsa verir. Şu cins istiyorsun ondan yok demezler. Fidan dikim harcı istedim o ne dediler? Koyun gübresi varmış onu verdiler.

Büyük ve tarım bakanlığı denetiminde olan fidancılardan almanızı öneririm. Bildiğim kadarıyla perakende satışları da var. Hem soğuklama süresi düşük, hem de geççi bir kiraz duymadım. Sweetheart kendine verimli bir çeşit bu yüzden tozlayıcı dikmenize gerek yok. Ziraat 900 verim ve tozlaşma bakımından çok sıkıntılı bir tür. Kendi yiyeceğiniz için bir ağacım olsun ve bu ziraat 900 olsun diyorsanız; Bir fidan alın ve bir kaç sene sonra bir dalına tozlayıcı bir tür aşılatın. Acemi görüşlerim bu kadar.

Fidanın küçük olmasına takılmayın, sağlıklı olsun. Fidanın çapı ve yaşı ne kadar büyürse, tutma oranı o kadar düşer.

Beşiktaş 29-12-2017 12:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akeles198657 (Mesaj 1514342)

Bu mevsimlerde açık kök dikebilirsiniz aslında. Özelden ulaşırsanız niğdede tanıdığım bir abimden aşılı sertifikalı kiraz türlerinden alabilirsiniz. Hemen hemen bütün kiraz türlerinden var elinde.

Mehmet89 31-12-2017 02:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi besiktas (Mesaj 1526604)
Bu mevsimlerde açık kök dikebilirsiniz aslında. Özelden ulaşırsanız niğdede tanıdığım bir abimden aşılı sertifikalı kiraz türlerinden alabilirsiniz. Hemen hemen bütün kiraz türlerinden var elinde.

Peki hocam aradığımı çevremde bulamazsam size haber ederim.

Kerem Örenç 09-01-2018 16:16

Alıntı:

Her cins meyve verebilir ; soğuklama isteğini yaptığı takdirde.
İzmir in ortalama yıllık soğuklama isteği 861 saattir. (1980- 2017 ortalamasıdır)
En yüksek soğuklama isteği 1982-1983 senesi 1646 saat oluşmuştur
En düşük soğuklama isteği 2000-2001 senesi 397 saat oluşmuştur.

Bitki soğuklama isteğini karşılayamazsa meyve verimini çok etkileyebilir.

Kerem Örenç 09-01-2018 16:42

Alıntı:

Her cins meyve verebilir ; soğuklama isteğini yaptığı takdirde.
İzmir in ortalama yıllık soğuklama isteği 861 saattir. (1980- 2017 ortalamasıdır)
En yüksek soğuklama isteği 1982-1983 senesi 1646 saat oluşmuştur
En düşük soğuklama isteği 2000-2001 senesi 397 saat oluşmuştur.

Bitki soğuklama isteğini karşılayamazsa meyve verimini çok etkileyebilir.

aziztoprak 21-05-2018 23:00

1 Eklenti(ler)
Merhaba, Ocak ayında diktiğim kiraz (early burlat) birden bire yaprakları soldu kurudu. Sebebi ne olabilir?

Eklenti 674404

tarku 22-05-2018 16:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aziztoprak (Mesaj 1540991)
Merhaba, Ocak ayında diktiğim kiraz (early burlat) birden bire yaprakları soldu kurudu. Sebebi ne olabilir?

Eklenti 674404

Monilya olabilir. Herhangi bir ilaç kullandınız mı?

şippin 25-05-2018 20:03

Kerem Bey merhaba,
Ben soğuklama ihtiyacının türden türe değiştiğini yaklaşık sayılarla sabit olduğunu , biliyordum.
Sizin anlatımınızdan, yıldan yıla soğuklama ihtiyacı süresinin değiştiği bilgisini aldım, Lütfen açıklar mısınız, soğuklama süresini belirleyen nedir.
Şimdiden teşekkürler.

tarku 25-05-2018 21:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi şippin (Mesaj 1541355)
Kerem Bey merhaba,
Ben soğuklama ihtiyacının türden türe değiştiğini yaklaşık sayılarla sabit olduğunu , biliyordum.
Sizin anlatımınızdan, yıldan yıla soğuklama ihtiyacı süresinin değiştiği bilgisini aldım, Lütfen açıklar mısınız, soğuklama süresini belirleyen nedir.
Şimdiden teşekkürler.

Yukarıdaki soğuklama süreleri ile ilgili yazıda bir yazım hatası oldu sanıyorum. Yukarıda bahsedilen süreler, bitkilerin ihtiyaç duyduğu soğuklama süreleri değil, bahsedilen bölgede gerçekleşen en uç soğuklama süreleridir.

aziztoprak 31-05-2018 23:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarku (Mesaj 1541047)
Monilya olabilir. Herhangi bir ilaç kullandınız mı?

Hiç ilaç kullanmadım. Köklerde sorun olabilir mi? Şeftalinin yaprakları da büzüşüyordu. Kaolin kili attım kötü yaprakları temizledim, şu anda sağlıklı yapraklar çıktı. Ama elmanın nesi var bilmiyorum. Kökleri kadı lokması yemiş olabilir diye şüpheleniyorum. Açabilirsem diplerini kontrol edeceğim bu hafta.

tarku 01-06-2018 23:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aziztoprak (Mesaj 1541951)
Hiç ilaç kullanmadım. Köklerde sorun olabilir mi? Şeftalinin yaprakları da büzüşüyordu. Kaolin kili attım kötü yaprakları temizledim, şu anda sağlıklı yapraklar çıktı. Ama elmanın nesi var bilmiyorum. Kökleri kadı lokması yemiş olabilir diye şüpheleniyorum. Açabilirsem diplerini kontrol edeceğim bu hafta.

Siz daha iyi bilirsiniz elbette ancak havalar aşırı yağışlı gittiği için mantari hastalıklar artabiliyor. Kirazlarda monilya benim de başımda, sürekli ilaçlamama rağmen her gün yağmur yağınca pek bir faydası olmuyor. Kirazın yaprakları ve çiçekler suda haşlanmış gibi duruyorsa, büyük ihtimal monilyadır. Şeftalinin yapraklarının büzülmesinin pek çok nedeni olabilir. Klok veya yaprak bitleri büzüşmeye neden olabilir.

metcelikhan 14-05-2020 10:41

Kirazı sadece orjinal Kiraz çekirdeğinden yetişmiş Kiraz fidanına aşılamak lazım. Aksi halde Eski Kirazların tadını bulamazsınız.Hele hele alt taraf üstü ile uyumlu değilse aşılı Kiraz 5-6 yıl sonra kurur.Alt gövde üst gövdeye yeterli besin, su ulaştıramaz.Hem de kökler orjinal Kiraz aromasını toplayamaz .Kirazın tadı bozulur.Kendi Öz ve Orjinal çekirdeğinden asla şaşmayın.Bazıları bilinçli olarak meyve ve sebzeler ile böyle oynuyorlar.

Boni Bonta 01-10-2020 19:28

Geç ilkbahar donlarina karsi avantajli olabilen bir kiraz cinsi var midir?

Boni Bonta 08-02-2021 19:57

1 Napolyon
1 Starks Gold
1 Regina
1’de Sweet Heart diktim

Bakalim ��

bee 21-02-2021 09:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi souLshah (Mesaj 98347)
Merhaba,

Ben bu anaç olayını anlamadım biraz açıklayabilir misiniz?

Aşı olayını biliyoruz; bahçemizde erik ağacı var ama verdiği erikler küçük, ekşi ve susuz. Komşumuzun bahçesindeki erik sulu, iri ve lezzetli. Komşumuzun bahçesindeki erikten uygun genç dalları alıp, uygun bir şekilde bizim bahçedeki yetişkin eriğe aşılıyoruz ve kendi bahçemizdeki erik ağacının da o şekilde lezzetli erikler vermesini sağlıyoruz.

Aşı olayının amacı budur;
-toprak çeşidine uyumlu, dikilen yerde sağlam kök salabilen bir bitki,
-aynı zamanda taçlanma, yani büyüdükçe dallarının dikine boy yapma veya kısa kalıp yanlara yayılması (bodur)
durumlarına göre bir kök ve gövde ağacı (anaç) seçilir.

Bu anaç tohumdan elde edilmiş te olabilir; belirttiğim gibi, tercih edilmesindeki esas kriterler dikileceği yerdeki zemin ve toprak yapısına uygun olmalı ve oluşturacağı gövde amacımıza uygun olmalı.
Mesela; kireçli ve sulama imkanımızın olmadığı toprakta kiraz yetiştirecek isek mahlep cinsi yabani kirazı anaç olarak seçmemiz adara veya maxma14 cinsi kiraz anaçlarından çok daha faydalı olacaktır. Ama hayrat amaçlı, kamuya ait meraya kiraz dikecek isek, büyükbaş hayvanların ve diğer insan hayvanlarının kirazı toplamak için dallara asılıp kolay kırmaması açısından kiraz ağacının büyük ve daha sağlam gövdeli olması için yabani kuş kirazı anacı tercih edilmeli. Bu anaç büyüdükten sonra dallanma yerlerine mevsine uygun kiraz cinsi seçilip (baharda don veya kırağı yaşanmayan ılıman iklimlerde erken çiçek açan early lory, early burlat; çiçeklenme döneminde don olabilecek, yörelerde geç çiçek açan regina cinsi) bu anacın gövdesine aşılanabilir.
Aşı yapmak için illaki anaç gövdenin çok büyümesini beklemek gerekmez , sahip olduğumuz şartlara göre bir veya iki yaşındaki anaçlara da aşı yapabiliriz.

ozanutku 21-05-2021 09:23

4 Eklenti(ler)
Mayıs ayının ilk haftası çekilen Kirazlarımız, Rakım 780 kiraz türü Ziraat 900 (Halk tabiri ile Allahdiyen Kirazı ) Ticari olarak çok riskli (fiyat olarak) bir tür, sabah 6 ila öğlen 12 ye kadar kadar topladığınız ürünleri tüccarların belirlediği fiyata göre mecburen satmak zorunda olduğunuzdan dolayı 250 ağaç kaldı , 750 ağaç maalesef söküldü yerine badem dikildi.

maydemir 04-12-2022 22:32

3 Eklenti(ler)
Eklenti 727504

Eklenti 727505

Eklenti 727506

Bahçemde bulunan kiraz ağaçları, çok verimli.
Her yıl sektirmeden bu şekilde meyve tutuyor.
EARLY BURLAT cinsi olduğunu düşünüyorum.

Mustafa99 11-03-2024 18:26

1 Eklenti(ler)
Merhaba,
Geçen baharda diktiğim aşılı kiraz kurudu.Ancak kökünden fotoğrafta göreceğiniz şekilde 4 tane fidan çıktı. Bu fidanları bu şekilde bırakmalı mıyım yoksa köklerini ayırıp farklı yerlere mi dikmeliyim? Bu fidanlardan meyve alınabilir mi? Teşekkürler

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025