agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Sert Çekirdekli Meyveler
(https)

Beğeni Düzeni64Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-06-2008, 22:49   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 28-05-2008
sayın ozan utku,
sizin yandan kalem aşısını ilk defa görüyorum bu nasıl uygulanıyor.hem kalem hem göz gibi.aşı kırılmıyormu.
iyi günler.

ahmetgümüş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2008, 12:18   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-05-2008
Arkadaşlar Kiraz yetiştirmek istiyorum. Arazi Akdeniz Bölgesinde Silifke ilçesi Göksü Vadisi deltasında bölgede turfanda erik yetiştiriciliği yapılıyor rakım olarak 50-100 metre arasıdır.Erkenci Kiraz yetiştirmek istiyorum bu yükselti de kiraz yetişir mi acaba ?

kiziroglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2008, 13:26   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-05-2008
9 donumluk araziye kiraz dikimi yapsak bize ne kadara mal olur?
Hemen urun ala bilir miyiz?

serkan2172 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2008, 10:23   #4
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-05-2008
Duyduğum kadarıyla idrise aşılı kiraz fidanları pek tercih edilmiyor. En azından Hadim civarında durum böyle. Suya az ihtiyac duyduğunu bildiğimiz idris köklü fidanların aslında tam da bu bölgenin fidanı olduğu kanaatindeyim. Ancak durum hiç de öyle olmadı. Önceki yıllarda özellikle çimlendirmesi kolay olması sebebiyle çokca idris fidanı üretilip köylülere satılmış. Bu fidanları alan köylüler şimdi çok muzdarip. Fidanlar 6-7 yaşına geldiği zaman sebebsiz şekilde kuruyorlarmış. Acaba idris köklü kiraz ağacının sulaması, ilaçlaması ve gübrelemesi farklı mı? Konuyu bilen bir arkadaşımız ayrıntılı şekilde izeh ederse ben de öğrendiklerimi köylülerle paylaşırım.
Şimdiden teşekkür ederim.

AHMET DANIŞ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2008, 23:01   #5
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-11-2006
idrislerde kuruma

Sayın AHMET DANIŞ bey benin dördüncü baharına giren idrisie aşılı bahçem var şu anda sıkıntılar kendisini göstermeye başladı suyu sevmiyor susuzluğu hiç sevmiyor dozu nasıl ayarlarsan ayarla yani sulama sıkıntılı. Hastalıklara karşı dayanıksız aniden ölüyor yani faili meçhul ölümler oluyor saygılar.

musaduman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2008, 21:09   #6
Yeni Üye

***,benim hamamözü amasyada alaradan alarak kurduğum 150 adet yarı bodur 5.yaşında 0900 kiraz bahçem var.ama malesef henüz ürün alabilmiş değilim...tarlada bazı kısımlar kumlu ve biraz gölge olduğu için gelişimi az olan kirazlarda biraz meyve var.diğer fidanlarda tek tük meyve var.bazılarında ise hiç yok.ağaçların gelişimi iyi.bahçede birde capnodis sorunu var.uygulamada ilaç mücadelesiyapan varmı bu konuda görüş bekliyorum.

Eski 29-05-2008, 12:28   #7
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 13-04-2007
kiraz 26 bilgi için teşekkürler

dtlevent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2009, 10:53   #8
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 11-06-2009
Sayın Ahmet Danış!Merhaba. Ban Çankırıda sizin gibi kiraz bahçesi yapmak istiyorum. Özellikle Alaradan fidan almayı düşünüyorum. Bu yıl kasımda dikmeyi planladım. Hazırlık yapıyorum.On dönüm ve bin fidan düşünüyorum.Aladan fidan alarak dikenlerin düşüncelerini ve tavsiyelerini bekliyorum.Bildiğiniz alaradan alarak fidan dikenleri araştıryorum prk bilgi edinemedim.Yardımcı olursanız tavsiyelerinizi bekliyorum selam.

memiş emecen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2008, 14:54   #9
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-03-2007
Sayın ozanutku YUKARDAKİ aşı çeşidini ne olduğunu ne zaman ve yapılış şeklini bir resimle anlatırsan çok sevinirim TEŞEKÜRLER

sarı ibo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2011, 16:55   #10
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-12-2008
Çok zavallı bir soru olacak ama, acaba bodur kirazlar binaların gölgelediği alanda meyva verirmi? birde 2 metre uzunluğundaki yere 3 tane ekilirmi?
Birde ben mi yanlış anladım okuduğumdan bir daha net anlayayım diye sorayım dedim.
Örneğin 1 kiraz ağacı aldık cinsinide bilmiyoruz. Yanına vişne alınca, kiraz ne tür olursa olsun dölleyebilirmi?
Birde güneşli alan için soruyorum. 1 metre arayla ekelim meyva fidanları desek, 1 elma, 1 kiraz, 1 mandalina, 1 badem gibi yanyana ekebilirmiyiz. Bunların kök suları birbirini rahatsız edermi.
Yani yan yana 1 metre arayla 5 kiraz ektik oluyor ancak yan yana 1 metre arayla farklı tam bodur meyvalardan ektik gene olurmu?
Gölgede dut, hardy kivi, böğürtlen, likapa olur yanyana diye düşündüm acaba başka meyvada olurmu meyva verme şansı varmı?

Birde diyelimki hep meyvaları 50 cm arayla ektik bonzai gibi ufak kalsalar bunu kabul ettim mesela hepsinden 1 er meyva alabilirmiyim. Yani bahçe içinde kirazı vs. bonzai gibi budasak şekillendirsek veya serbest bıraksak genede meyva alırmıyız.

Sorularım eminim ki çok kolay cevapları vardır (mesela Asla olmaz diyeceksiniz sanıyorum bazılarına gibi) ancak çok merak ediyorum ve bu tür sıkıntılı yeri imkanı olanların çözümler neler olabilir diye düşünüyorum sürekli okuyorum ama bu sefer hepsi birbirine giriyor.

Birde merak ettim günümüzde DNA ile oynanıyor GDo çıktı vs. vs. Acaba bu doğal ortamda olmayan anaçlar sıkıntı yaratırmı meyvalara.
Yani normal bir elma içindeki bütün vitaminler bu bodurların meyva içeriği ile aynımıdır.
Çoluk çocuk yiyeceğiz bıktım tadsız domatezlerden acaba çok ekecez filan diye hata yaparmıyız.

Umarım kızmadan yorum yaparsınız çok acemice oldu bazısı ama yorum yapan bilinçli kişilere şimdiden teşekkür ederim.

canannuman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2011, 16:09   #11
Ağaç Dostu

aydoner's Avatar

Giriş Tarihi: 05-10-2007
Ben gölgede düzgün bir şekilde meyve veren bir tür tanımıyorum henüz. kirazda en önemli problem eş durumu, 8 ağaçta biri muhakkak dölleyici olmalı. Ama vişnenin kirazı döllemesi bana kalırsa zor biraz. Çünkü her türün çiçeklenme dönemi bile farklı iken bir başka türden döllenmenin sıhhatli olması beklenmemeli...
GDO'lu ürünlerde sadece mısırın tehlikeli olduğunu biliyorum. Hatta kısırlaştırılmış tohumlar şu an kolalarla çoktan bünyemize girdi, bizi de kısırlaştırdı belki de. Son yıllarda gazlı içeceklerin bu kadar ucuz olmasının sebebi mısırdan elde edilen glikoz şurubu, tüm kola ve tatlılarda kullanılıyor, bilmeden yiyoruz işte.
kiraz kanı sulandıran tam bir ilaç meyve ve ülkemiz hakikaten dünya liderliğine oynuyor üretimde. Ama herşeyin boduru iyidir demeyin. Bodur türler için çuvalla para harcamayın derim ben. Her türde zaten bodur olayı tutmaz da.

Düzenleyen aydoner : 21-06-2011 saat 00:03
aydoner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2012, 18:24   #12
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-08-2011
Kiraz ağaçlarıma yapraktan çinko,bor ve üre uygulaması yapmak istiyorum.Acaba miktarları nasıl olacak.Selamlar.

ahmetmutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2012, 19:34   #13
Ağaç Dostu

ihsankaya45's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmetmutlu Mesajı Göster
Kiraz ağaçlarıma yapraktan çinko,bor ve üre uygulaması yapmak istiyorum.Acaba miktarları nasıl olacak.Selamlar.
sayın ahmetmutlu; bor genelde çiçekler açmadan önce ve yaz sonu yapraklar solmadan önce seneye oluşacak çiçeklenmeye etkilesin diye önermekdeler.
100 litreye ; yapraktan
250 gr üre
250 gr çinko sülfat (toz )
200 gr magnezyum sülfat (toz)
100 gr humik asit
2000 gr potasyum nitrat
ve yapıştırıcı
meyveler daneye dönünce ve 20 gün sonra tekrar atılması önerilmektedir.
saygılarımla.

ihsankaya45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2012, 21:13   #14
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ihsankaya45 Mesajı Göster
sayın ahmetmutlu; bor genelde çiçekler açmadan önce ve yaz sonu yapraklar solmadan önce seneye oluşacak çiçeklenmeye etkilesin diye önermekdeler.
100 litreye ; yapraktan
250 gr üre
250 gr çinko sülfat (toz )
200 gr magnezyum sülfat (toz)
100 gr humik asit
2000 gr potasyum nitrat
ve yapıştırıcı
meyveler daneye dönünce ve 20 gün sonra tekrar atılması önerilmektedir.
saygılarımla.
Acaba benmi yanlış anladım? 3 kg. Tuz 100 Litre su ile yapraktan nasıl verilir?? Benim bildiğim yaprak gübreleri 50 gr- 250 gr /100 Litre su şeklinde uygulanır.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2008, 14:04   #15
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-05-2006
Sayın Sarı İbo ;

Nisan ayının başında yaptığımız aşı çeşitleri ince gövdeli olanlara yanaştırma, kalın gövdeli olanlara yarma kalem aşı , yarma kalem aşı ile ilgili aşağıdaki linkte resimli anlatım var.

http://www.cherrykiraz.com/index.php...=93&Itemid=100

ozanutku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2008, 20:01   #16
Yeni Üye

sayın kiraz 26,
***,benim hamamözü amasyada alaradan alarak kurduğum 150 adet yarı bodur 5.yaşında 0900 kiraz bahçem var.ama malesef henüz ürün alabilmiş değilim...tarlada bazı kısımlar kumlu ve biraz gölge olduğu için gelişimi az olan kirazlarda biraz meyve var.diğer fidanlarda tek tük meyve var.bazılarında ise hiç yok.ağaçların gelişimi iyi.bahçede birde capnodis sorunu var.uygulamada ilaç mücadelesi yapan varmı bu konuda görüş bekliyorum.ağaçlarda tomurcuklar kabarıp döküldü çiçek açmadı.ne dersiniz.

Eski 12-06-2008, 11:22   #17
Ağaç Dostu

Sayın Ahmetgümüş sertifikalı satın alınan fidanlardaki en büyük sorun, kullanılan aşı kaleminden kaynaklanıyor.
Normalde kirazda 10-15 senelik ağaçlardan alınan kalemlerden aşılama yapılması gerekirken bazı üreticiler 5-6 senelik ağaçlardan alınan kalemlerle aşılama yapıp bu fidanları piyasada satıyor.

Böyle olunca bu ağaçlardan ürün elde etme süresi normalde 3-4 seneden 8-9 seneye çıkıyor.

Bundan dolayı biz aşılama işini kendimiz yaptık,

Eski 12-06-2008, 17:48   #18
Yeni Üye

sayın ozanutku,bu fidanlarıben alaradan alarak diktim.aşı kaleminin genç fidanlardan alınmasının firmaya ne gibi bir faydası olabilirki.anaç olsa yeni ithal edildiği için yaşlı ağacı olmadığından kalemleri genç ağaçlardan alır ama 0900 kalemi bulmakta zorlanmasa gerek.
kalemlerin genç veya yaşlı ağaçlardan alındığını sonradan nasıl anlayabiliriz.bunun bir yöntemi varmı.benim sorunumla daha önce karşılaştınızmı.iyi günler

Eski 12-06-2008, 23:48   #19
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 26-05-2008
arkadaşlar elimde çok kaliteli kiraz çekirdeği mevcut,bunları nasıl çimlendirebilirim ?

malesef hiç bir bilgim yok yardımcı olursanız sevinirim.

damat ferit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2008, 10:53   #20
Ağaç Dostu

Sayın Ahmetgümüş

Ben hiçbir firma **** şahsı zan altında bırakmak istemem ,

Fakat aşılı kirazlar normalde 3. sene azda olda meyve verir (tadımlık) 5 veya 6 seneden sonra da artık olgunlaşmış tam verime gelmiş olması gerekir.

Ben sadece aşı kalemlerini alırken , kalemleri bana veren kişiden duyduğumu söyledim,şayet 3 veya 4 .ncü sene meyve almak istiyorsan en az 10-15 senelik ağaçlardan kalem al demişti.

Kalemleri hangi yaştaki ağaçlardan alındığını anlamanın yöntemini bilmiyorum..

Eski 14-06-2008, 16:45   #21
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 26-05-2008
arkadaşlar elimde çok kaliteli kiraz çekirdeği mevcut,bunları nasıl çimlendirebilirim ?

malesef hiç bir bilgim yok yardımcı olursanız sevinirim.

damat ferit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2008, 18:32   #22
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-04-2008
sayın

kiraz26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2008, 19:49   #23
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-04-2008
sayın AHMETGÜMÜŞ
benimde bahçenin bitanesi G6 üzerine 0900 yarıbodur ve beşinci yaşında.geçen yıl 600 kg aldım.
bu yıl 1500 kg meyve var görünüyor.on güne kadar hasata başlarız herhalde.
bahsettiğiniz sorunu biz dodan etkilendiğimiz dönemde karşılaştık.aynı ağaçta bazı tomurcuklar çiçek açar, bazıları açmadan dökülür. dondan etkilendiğinizi tomurcukların içini açtığınızda çiçek özü simsiyah yanmış olarak görürseniz,bilinki sizde don maduru oluyorsunuz.ne yapabiliriz sulama sisteminiz nedir bilmiyorum ama,ağacı -2 dereceye düştüğünde duş (siprink) sistemiyle ağacın gövdesini salkım salkım buz yapıp dondan koruna biliyorsunuz. buzun dışında -10 da olsa buzun altındaki gözler -2 veya -3 gibi rakamlarda kalıyor ki dondan sizi koruyor.
bahçe kuracağımız zaman biz
1 güney tarafa meyilli
2 o bölgenin yüksek yerine
3 don çana olmayan yerlere (dere içlerigibi)
4 su düşe olmayan yerlere (çayır veya ilk baharda sürekli su bekleyenyerler)
bu kurallar meyve almanız açısından çok çok önemli
bizde don tarihi 25nisan 6mayıs arasında bir gün, o bir günü nasıl takip ediyoruz. cumartesi günleri milliyetin ekinde havadan tozdan prf A.CEMAL SAYDAM bir haftalık tahmin yapıyor,ve aynen tutturuyor.**** meteor yazıp internetten takibimizi yapıyoruz.
birde ben capnodis nedir. nasıl bir sorundur.onu anlayamadım,ilk defa duyuyorum.

kiraz26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2008, 21:21   #24
Yeni Üye

sayın kiraz 26,capnodis kiraz dip kurdudur.benim bahçemde 7 kadar fidanımı kuruttular.larvası kambiyum ile besleniyor.bu nedenle hayati önemde.
benim bahçemin yanından ufak bir dere geçiyor.don olması halinde diğer meyvelerinde etkilenmesi gerekmezmi.geçen yıl bahçenin etrafındaki elma ,ayva ve armut ağaçlarında meyve çok fazlaydı.bu yıl bu ağaçlarda ve 3.yaşındaki vişne ağacında yine meyve var.çevrede ciddi bir don olayıda olmadı.meteorolojiyi bende yakından takip ettim.burada don uyarısı olmadı.ama dere kenarı olmasınedeniyle özel bir durum olabilir.sulamam salma sulama şeklinde.cevabınız için teşekkürler...

Eski 19-12-2008, 02:16   #25
Ağaç Dostu

Sevtap's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2008
Galeri: 4
geçtiğimiz bahar bir kiraz ağacı diktim yaklaşık 2 metre boyunda ve hiç yan dalı yok sopa şeklinde kaç yıl sonra meyve verebileceğini tahmin edebilirmisiniz ? çok teşekkür ederim

Sevtap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2008, 09:17   #26
Ağaçsever

Mevlüt36's Avatar

Giriş Tarihi: 16-08-2008
Sayın Şaziment ,
Çok fazla uzamış , soğukların hemen ardından tepe budaması yapıp yan dal oluşumunu teşvik etmelisiniz.. Kişisel tecrübelerime göre...

Mevlüt36 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2008, 09:31   #27
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 19-06-2008
Galeri: 25
Kiraz fidanlarının erken verime geçememesi, bilinçsiz budama ve gereğinden fazla gübrelemeden kaynaklanmaktadır. İlk dikimden sonra, kamçı halindeki fidanın kesim yapılırken aşı yerinden itibaren 70-80 cm'den tepe kesimi yapılır lider olarak bırakılacak gözün hakim rüzgara karşı gelmesine dikkat edilmelidir. Sonraki yıllarda lider dal olarak bıraktığımız dal üzerinden yaklaşık 80 cm üzerinden tepe kesimi yapılmalı, lider dal 80cm civarında olursa herhangi bir tepe kesimi yapılmamalı.

Emine Aktaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2008, 02:06   #28
Ağaç Dostu

Sevtap's Avatar

Ben şimdi kesmeye nasıl kıyarım, geçtiğimiz bahar yani sanırım haziran başı gibi ektim ektiğimde 1,5 m civarıydı kamçı şeklinde duruyor tabii minik pırtlaklar var yani tutmuş ama şimdi tepe kesimi mi yapmalıyım ? ve ne zaman ? yanıtlarsanız çok sevinirim

Eski 25-12-2008, 09:56   #29
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 19-06-2008
Galeri: 25
Tepe kesiminde acele etmenize gerek yok. Bahar mevsiminde bordo bulamacı uygulamadan önce, tepe kesimini yapabilirsiniz. Ağaçlarda budama işlemini, bordo bulamacı uygulaması yapmadan hemen önce yapmanız, bordo bulamacından da maksimum istifade etmenizi sağlar.

Emine Aktaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2009, 23:38   #30
Ağaç Dostu

Sevtap's Avatar

çok teşekkür ederim aynen uygulayacağım

Etiketler
agac, dal, kiraz, köklendirme

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025