![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-01-2008
|
Sn. eoztaylan, Bu hastalığın adı şeftali yaprak kıvırcıklığı (klok) tur. Bu hastalık bakteriyel bir hastalıktır. Ağaçta ortaya çıktıktan sonra heryıl tekrar ortaya çıkar. Baharın serin ve yağışlı hava şartlarında ortaya çıkar. Hava sıcaklığı 27 derecenin üzerine çıktığında hastalık kendiliğinden durur. Fakat daha önce bulaştığı yapraklar dökülmediğinden hastalık devam ediyormuş gibi görülür. Bu hastalık görülmeden ilaçlama yapmak gerekir. Yapraksız dönemde gözler açılmaya yakın % 1,5-2 lik bordo bulamacı uygulaması yapılmalıdır. Fakat % 2lik bordo bulamacı bazen şeftalide taç yaprağ olmayan veya zayıf taç yapraklı çiçeklenmeye neden olmaktadır. Borda bulamacı uygulaması yapılırken gözlerin iyce ıslanmasına dikkat edilmelidir. Gözler iyce ıslanmassa bu gözlerde hastalık ortaya cıkabilir. yaprak açtıktan sonra ise bakırlı ilaçlarla ilaçlamaya devam edilmelidir. sıcaklıklar 27 derecenin üzerine çıktığında ilaçlama yapmanıza gerek yoktur. Fakat ağaç üzerinde kalan ve enson aşamada kahverengini almış yapraklar temizlenmelidir. diğer meyvelerde zarar yapmaz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-04-2015
|
bu hastalığın adı yaprak kıvırcıklığı.ibrahimin dediği gibi ağaç yeşermeden ilk uygulamayı yapmak gerek |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-04-2008
|
Şeftali ağacı için bordo bulamacı hangi dönem ve nasıl uygulanabilir?
Merhaba, Forumda hasta şeftali ağacıma bordo bulamacı yapma tavsiyesi aldım. Ancak ağacım şu anda çiçeklerini döktü, yapraklandı. Bir sitede yapraklanmadan sonra yapılması uygun değildir diyor. Ayrıca hastalıklı bölümler ağaçtan uzaklaştırılmalıdır da diyor. Bulamacı ne zaman uygulamalıyım? Hastalıklı bölümleri kesince ağaçta zaten yaprak kalmayacak. Dalları kesip şu anda bulamaç yapmam uygun mudur? Bulamaç nasıl ağaca tatbik edilir? Bilgi verebilirseniz sevinirim. Teşekkürler.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-01-2008
|
Sn. eoztaylan, önerimizde yapraksız dönem olduğu belirtilmişti şimdi çiçeklenmesonunda herhangi bir bakırlı ilaç atsanız olur. Ayrıca kesme yerine ağaçtaki yaprak miktarı arttıktan sonra dökülmeyen ve kahve rengini almış yaprakların temizlenmesi gerekir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-04-2008
|
Teşekkürler ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-05-2008
|
izmirliyim arazimiz bahsettiginiz rakimlardan asgida zannedersem 200-250 ola bilir. Ama deniz gordugu icin ruzgar var o onu telafi eder mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar benimde bahçemde iki adet şeftali ağacı var. Yaprakların tamamı yukarıdaki gibi kıvrık. Neredeyse benim bahçeye uyum sağlamadı diyerek kesip başka birşeyler ekmeyi bile düşünüyordum. Ancak bir sene çok güzel meyve verdikleri için bir türlü kıyamadım. Geçen sene ağaçları kurumaktan zor kurtardım. Önce kıvrık yapraklar kuruyor ardından bu kuruyan yaprakları toplamazsam ince dallar kuruyor. Derken bu senede yaprakların tamamı kıvrık. Bu durum azda olsa elma ve erik ağaçlarımdada oluşuyor. Anlaşılan ben en önemli noktayı kaçırıyormuşum. Ben ilaçlamayı hep çiçeklenip yapraklanmalardan sonra yapıyordum. Oysa ilkbahardan önce yapmak gerekiyormuş. Önümüzdeki yıllarda buna mutlaka dikkat edeceğim. Benim hesas öğrenmek istediğim bu durumun sebebi nedir. Benim bahçe hafif kuzeye açık ve rüzgar alıyor. Bundan olabilirmi?. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaçsever
|
nektarlarda sorunlar
arkadaşlar terasımda büyükçe saksılarda bodur ağaçlarım var. içlerinde iki şeftali be bir nektarin var. sanırım bunlar erkenci. çünkü mayıs sonunda meyvelerini verdi. ağaçlar henüz genç olduğu için az meyve vardı. topladıktan kısa bir süre sonra yapraklarında sararma oluştu. iyice incelememe rağmen herhangi bir böceğe rastlamadım. ekte resimleri koydum. bana yardımcı olabilrmisiniz ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-01-2007
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-06-2009
|
sorunlu nektarin..
selamlar..nektarındekı sorun nedir? resimdegördüğünüz mantarların nedenı ve zararı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-03-2011
|
Bu sene ilk defa bordo bulamacı kullandım. Amacım armut ve şeftali ağaçlarımın çeşitli hastalık ve zararlılardan korumak içindi zaten ama bahsettiğiniz o hastalığa da iyi geldiğini bilmiyordum. Geçen yıl o kıvırcık hastalığı ya da klok denilen hastalık benim şeftali fidanlarımda da vardı. Bu sene ise şu ana kadar onun belirtisine ve izine rastlamadım. Şimdi sizin verdiğiniz bilgiler ışığında anlıyorum ki, çiçek gözleri kabarmadan önce yapmış olduğum bordo bulamacı fayda etti mutlaka onun için o hastalık bu sene yok benim şeftalilerde. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-03-2010
|
klok
bu aşamada nasıl mücadele etmemiz gerekir klok hastalığı ile. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-06-2011
|
değerli arkadaşım ben de şeftali yetiştiriyorum kışa girerken %2 lik ve ağçlar uyanmaya yakın %2 lik olmak üzere iki defa bordo bulamacı uygulaması yapıyorum ama buna rağmen yaprak kıvrıklığı hastalığı çok oluyor araştırmam sonucunda bakırlı ilaçların iyi geldiğini öğrendim geçtiğimiz iki aylık dönem içersinde üç defa bakırlı ilaç uygulaması yaptım iyi geldi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Bu durumda bordo bulamacı hazırlarken kireci bakır solusyonunun üzerine dökerseniz o bordo bulamacı olmaz!! kireç olur ve etkisi olmaz. Bakır eriyiği kirecin üzerine dökülür ve HEMEN kullanılır. Bilmiyorum sanki bir yanlış yapmışsınız gibi geliyor bana. Kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar nkbalki ye aynen katılıyorum. Sorunlarınızın onun söylediklerinde var. Yeterki ne demek istediğini ne dediğini iyi okuyup anlamak düşünmek ve zamanında uygulamak lazım. Bir şey ilave edeyim,belki onuda söylemiştir benim gözümden kaçmış olabilir, klok astalığında mücadele zamanlama açısından çok önemlidir, bir gün iki gün çok önemlidir, onun zamanını dediği gibi tam uygularsanız başarılı olursunuz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Kurtuldum deyip seneye ihmal etme, şubatta kış ilaçını, gözler uyanmadan göztaşını atmayı unutma. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Evet ne yazık ki insektisit ilaçlarla doğayı katlettik,Zararlı böceklerin yanında yararlılarıda yok ettik. Kulanılan ilaçların çoğu kanserojen kullanırken ister istemez bir şekilde temas ediyorsun, ben kullanmamaya bakıyorum çok zor durumda kalmadığım sürece. Değerli arkadaşlar meyvelerinizin sebzeleriniz' in kurtlu olmasından korkmayın ****** kurtsuz olması daha iyi, ama ilaçlarla kurtsuz olacaksa, ilaçsız kurtlu olsun,kurtlu yerini at diğer kısmını gönül rahatlığı ile yiyebilirsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-05-2008
|
Annemin çekirdekten yetişmiş nektarin ağacı var gövdesinde ve dallarında beyaz pamukçuk pamukçuk bişeyler oldu . Ne olduğunu bilen birisi varsa paylaşırmı ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın zfkg; şu an yapabileceğiniz, elinize kalınca bir bez parçası alıp o bitleri ağaçtan sıyırarak bir parçada olsa yok etmek. Ağaçlar için büyük bir zararlı ağacın suyunu emer ağaçı zayıflatır, çok sardığı zaman ağaçı kurutur. Şubat ayında kış ilaçlaması mutlaka yapınız, |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Çok teşekür ederim sevgili liliyum şu an annemdeyim zaten, annem çok sevindi ve teşekürediyor. İlaçlamayı da her sene yaparmış fakat bu yıl tam ilaçlama yapacağı dönemde eniştemi kaybettik ve annemde uzun zaman teyzemde kaldığı için ilaçlıyamamış.Hemen işe girişelim.SAĞOLUN! ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-06-2013
|
şeftali ağacı hastalığı
Benim bahçemde de şeftali ve kayısı ağacının üzerinde resimde gördüğünüz gibi beyaz beyaz ufak böcekler var ve yapış yapış oldu. Bunun ne hastalığı olduğunu bilen var mıdır? Ne yapmam gerekir. Şu anda da üzerinde meyveler var |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-10-2007
|
Alıntı:
meyva veriyor mu cekirdek yetişen agacınız? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili kuzen38 şeftalimizi İzmite yaşayan ve bitki ve bahçe ile arası çok iyi olan amcam nektarin çekirdeğinden yetiştirmiş .ziyarete gittiğimizde hediye etti annemde neredeyse bir karış olan bahçesinde büyüttü. İki yıldır meyvasını alıyoruz harika liliumun da dediği gibi biraz küçükler(annem duymasın asla kabul etmiyor ). ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Çekirdekten yetiştiği için genlerinden birine çekmiştir, İyi bir çins şeftaliden alacağın kalem ile aşı yapabilirsin. Birde şu var ağaç üzerinde meyve çoksa ondanda ufak kalır, 40 yaprağa 1 meyve olmalıdır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|