agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Sert Çekirdekli Meyveler
(https)

Beğeni Düzeni49Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-08-2014, 23:16   #1
Ağaç Dostu

tarku's Avatar

Giriş Tarihi: 23-05-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ömür-uşak Mesajı Göster
Vişne hasatını halatlı sarsıcı makine ile yaptım.Vişne 1.2 tl olunca işçilikte 80kr başka çare kalmadı.8 kişi ile 2700 kg hasat taptım.Traktör ağır olacak kuyruk mili çalıştıkça halatta boşluk oluşuyor halat dalgalanıyor halatın geçtiği yerdeki filizleri kırıyor.Kuyruk mili devri 1000 devirde daha verimli oluyor.Vişne tamamen olgunlaşacak.Traktör şöförü çok usta olacak.Halatı bağlayan kişi nereden bağlıyacağını iyi bilecek.Çok iyi makina ama çalışan ekip çok bilinçli ve sabırlı olacak.Sabırsız hızlı dikkatsiz çalışılırsa ağaçta dallar zedelenir yaralanır hatta kırılır.
makine ile topladığınızda, doğal olarak saplar ağaçta kalıyor. Topladığınız vişne sapsız ve olgun olunca, suyunun akıp gitmesini nasıl önlüyorsunuz? Ayrıca toptancı vişneleri bu şekilde, sapsız olarak kabul ediyor mu? Videolarda gösterilen makineleri bende gördüm. sapsız olarak toplayıp direkt olarak soğuk suya atarak şoklama prensibi ile çalışıyor yanılmıyorsam. Toptancı ile fiyatların neden böyle olduğunu konuştuğumda "bu piyasayı macarlar ile Polonyalılar belirler" demişti. Adamlar bizim bir haftada topladığımızı bir saatte toplarken, nasıl rekabet ederiz? Herhalde bir makinede ben almalıyım. Fiyatı ne kadar acaba?

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2014, 08:47   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-11-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarku Mesajı Göster
makine ile topladığınızda, doğal olarak saplar ağaçta kalıyor. Topladığınız vişne sapsız ve olgun olunca, suyunun akıp gitmesini nasıl önlüyorsunuz? Ayrıca toptancı vişneleri bu şekilde, sapsız olarak kabul ediyor mu? Videolarda gösterilen makineleri bende gördüm. sapsız olarak toplayıp direkt olarak soğuk suya atarak şoklama prensibi ile çalışıyor yanılmıyorsam. Toptancı ile fiyatların neden böyle olduğunu konuştuğumda "bu piyasayı macarlar ile Polonyalılar belirler" demişti. Adamlar bizim bir haftada topladığımızı bir saatte toplarken, nasıl rekabet ederiz? Herhalde bir makinede ben almalıyım. Fiyatı ne kadar acaba?
Biraz fire veriyoruz.Suyu akıyor.Komüsyoncu 2kg kasa darası yerine 3 kg düşüyor.Başka çare yok.Bazı kasaların altına naylon koydum. Makine yerli kadıoğlu makineden aldım.1550 tl dediler ben izmir ve denizli fuarlarında daha önce görüşmüştüm 1300 tl idi.Öyle görüştük dedim vermek zorunda kaldılar.Benim traktör yağmur efsane 40. Hafif olduğu için kuyruk mili çalışınca ağaç dalı traktörü 3-5 cm geri çekiyor boşluk oluşuyor.Traktör gücü yetrli fakat hafif kaldı.2 ton ağırlığında firenleri sağlam bağımsız kuyruk mili olan traktör ve usta şöför olursa, vişnelerde tam olgunlaşırsa problem yok.

tarku beğendi.
ömür-uşak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2015, 20:43   #3
Ağaç Dostu

fsuzen's Avatar

Giriş Tarihi: 28-04-2008
Saplar toplanmasa agaca zarari olurmu

fsuzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2015, 20:35   #4
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-08-2012
Merhaba
Bahsi geçen videodaki Vişne hasat makinaları belirli bir ölçüye göre dizayn edilmiş bahçeler içindir, ilgili sitelerde bu bahçelerdeki ağaçların 2x4 m veya 1,5x4 m aralıklar ile dikildiği ve ağaç yüksekliği en fazla 3,5 m olacak şekilde tutulduğu görülebilir. Bu şartlara haiz vişne bahçelerini ekonomik olarak hasat etmek mümkün görünüyor.
Türkiyede mevcut vişne bahçeleri genellikle idris ancına aşılı Kütahya olarak tesis ediliyor. Bu konuda da malesef birbirine tezat düşen birçok veriye rastlamak mümkün ,
Örneğin idris anacına aşılı Kütahya cinsi vişne bahçesi tesis etmede en iyi aralığın 4x6 m olduğu söylenirken , bir başka kaynakta bu aralığın en iyi 5x5 olduğudur .
Bu cinste ağaç boylarının ise 5 ila 7 m arasında değiştiği söyleniyor, hal böyle olunca Hasat makinalarının ebatlarına aykırı olduğu için makina ile hasat mümkün görünmüyor ( Türkiye şartlarına uygun makinalar yapılana kadar )
Yine Kütahya cinsi ağaçlardan elde edilen bir bahçede ilk verimin 3.yılında olduğu söynelirken , aşılı tesis edilen bahçelerde ilk yıldan itibaren verim alındığı söylenmekte,
Yine Kütahya cinsi vişne bahçelerinde maksimum verime 5.yılında ulaşacağı ve bunun ağaç başına 50 Kg ila 150 kg arasında olacağı söylenirken(Bu geniş marjın ağaç bakımı ile alakadar olduğunu düşünüyorum) , bir başka kaynakta 5.yılda en fazla verimin 10 kg ila 20 kg arasında olduğudur..
Hal böyle olunca kafalardaki bu tip karışıklıkları sonlandıracak nihai bir dökümana ihtiyacın olduğu açıktır.
Kabaca A dan Z ye Ticari amaçlı bahçe kurmak isteyen bir yatırımcının kafasında oluşabilecek suallere cevap verebilecek bir kaynaktan haberdar olmak isteyenlerin sayısı tahminlerin üzerindedir .
Kolay gelsin

ajlanucar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2015, 21:57   #5
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 18-08-2015
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fsuzen Mesajı Göster
Saplar toplanmasa agaca zarari olurmu
Vişne saplarının ağaçta kalması zararsız.

uşak ceviz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025