![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Merhabalar; bu yıl bahçemiz için birkaç çeşit erik fidanı aldık. Burada fidancılar eriğin adından çok numara kullanıyorlar. Bahçemiz için aldığımız eriklerin 4 numara, 5 numara ve 9 numara olduklarını söylediler. Eriklerin adları konusunda yardımcı olabilirmisiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-03-2010
|
topraksız aldım.yani biraz toprağı kazdım köklüce söktüm ama toprağı yoktu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
![]() Benim 16 senelik can eriklerine papaz eriği denmeye başlandı. Bundan birkaç sene önce satıcılar can erik diye bağırırken şimdi nasıl oluyorsa herkez papaz erik diye bağırıyor. Dün bir manavın önünde durdum baktım benim can eriklerin aynısı. Sordum bu eriğin cinsi ne diye papaz eriği dedi. Benim eriğin cinside aynı, zamanında can erik olarak almıştık dedim bana şunu dedi; "Papaz eriği budur, can eriği ise papaza göre sarımtırak ve çekirdeği daha küçüktür." O dediğin eriğe biz süt eriği deriz dedim; "Can eriği süt eriği olarakta geçer." dedi. Sonuçta benim kafa karıştı ![]() 1) Koyu yeşil renkli, çekirdeği büyük, olgunlaşmayı tamamladığında kızarıp dalında bekleyen eriğin ismi nedir ![]() 2)Açık yeşil renkli, çekirdeği küçük, olgunlaştığında sararıp dökülen eriğin ismi nedir ![]() Saygılarımla... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-01-2009
|
Sn Samsunlu55; 1) Koyu yeşil renkli, çekirdeği büyük, olgunlaşmayı tamamladığında kızarıp dalında bekleyen eriğin ismi PAPAZ ERİĞİ. 2) Açık yeşil renkli, çekirdeği küçük, olgunlaştığında sararıp dökülen eriğin ismi CAN ERİĞİDİR. Bizde de yıllarca meyve vermediler sonra baktık ki hiç tozlayıcı dikilmemiş ![]() Eriklerle ilgili olarak aşağıdaki linkten biraz bilgi edinilebilir. http://www.perkgulfidan.com/erik.html Bir de Ağustos Papazı diye ağustos ayında olgunlaşan bir tür var ki bu sene 2 fidan diktim, bakalım gerçekten ağustos ayında yeşil erik yiyebilecek miyiz göreceğiz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-01-2009
|
Katılıyorum, bugüne kadar 15'ten fazla avrupa ve japon eriği türü inceledim ama bu şekilde iri, yeşil bir tür görmedim. Fidancı arkadaşların ilgilenmesi gerekli bence. Tadı gayet güzeldi, insan ağzına atana kadar ekşiymiş hissi verip tadınca ne kadar tatlı dedirten bir tür. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-02-2010
|
Sizlere katılıyorum.Ankara eriği diye bir erik çeşidini araştırdım.Böyle bir erik türü yok.Bu ankara eriği ismi bizim yöresel ismi olabilir.Bu erik turgutlu ovasında çok yaygındır.Budak olarak çok kuvvetli budanır.Yoksa meyveleri küçük olur.Aşağıda kışın eriğin budanmış hali. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Şunu da belirtmeden geçmeyeyim.Bu erik türünün dikenleride olur. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Bir akrabağmın bahçesinde sözü geçen ankara eriğinden 5 ağaç var. Meyveleri diğer yeşil eriklere göre daha büyük fakat mayhoş. Hazır mesaj yazmışken kendimdende bilgi verim. Can eriklerinin tamamını bitirdim. Papaz eriklerinden 400 kg elden çıkardım. Papaz eriğinden 16 yaşında 6 ağaç var, diğer erikler 2-7 yaşında. Birşey daha eklemem gerekirse papaz eriği için tozlayıcı gerektiği söyleniyor fakat bende bilerek ekilmiş tozlayıcı bir çeşit yok acaba yabani eriklerden felan mı alıyor tozunu yoksa birbirlerinimi tozluyorlar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Papaz eriği kısmen kendine verimlidir.Esas tozlayıcısı aynalı dır.Aynı dönem çiçek açtığı başka bir cins var ise ondan tozlama alabilir.Ankara eriği koruk haldeyken ekşimsi-kekremsidir.Ama olmuş hali sulu,tatlı ve çok iyi aromalıdır.Ben şahsen papaz eriğine değişmem olmuş haldeki tadını.Sevgili samsunlu55 bahsettiğiniz eriğin resimleri ni koyarsanız daha net bir şeyler söyleye bilirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Ankara eriği resimlerine devam.... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
![]() ![]() ![]() ![]() Aşağıdaki resimde yeme olumuna gelmiş Ankara eriği ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Ağaç Dostu
|
![]() Alıntı:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Samsunlu55 papaz erikleri için tozlayıcı çeşit kullanıyormusunuz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
![]() Meyve sapı kısa gözüküyor veya kısa olduğu için gözükmüyor. Bir-iki ağaç aşıladım, meyve sapları oldukça uzun kiraz gibi sallanıyorlar. Ancak bu ağaçların meyveleri çok az oluyor. Bazılarında hiç olmuyor; aşılı olarak fidancılardan aldıklarımda da birkaç meyve ancak oluyor neden olabilir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-07-2010
|
Eriklarden aldığımız çekirdekleri tohumları ne zaman toprağa ekersek çıkarlar ve bu çıkacak fidelerden kaç yıl sonra üzerine göz aşısı yapaliriz? Bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum elimde yediğimiz eriklerin tohumlarını birikdirdim bunlardan çoğaltım kendi bahçemde aşılı erik yapmak istiyorum. Şimdiden cevaplayan arkadaşlara teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Mart da ekebilirsiniz, fazla derine ekmeyiniz, 5cm lik derinlik yeterlidir. Yeterli kalınlığa gelenleri ikinci yıl aşı yapabilirsiniz. Kalem ve ya biraz daha kalın olanlara ingiliz aşısı da yapabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
/
Giriş Tarihi: 03-07-2010
|
Papaz erikleri kendine kısmen verimlidir. Havran ve Aynalı çeşitleri tozlayıcı olarak kullanılabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Bu erikler mürdüm eriğine çok benziyor.Galiba mürdüm eriği... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Mürdüm eriği
Birde mürdüm eriği var yaz sonu olan her sene beğenerek yediğim bir erik çeşididir. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-02-2008
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |