![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-03-2013
|
Serada havalandırma sorunu
En yüksek yeri 3,5 metre, genişliği 7 metre uzunluğu 14 metre olan bir seram var. Kısa kenarlarında karşılıklı kapılar ve kapı üstlerinde pencereler var. 350 mikron sera naylonu kullandık. Serayı bu kış kurduk. Henüz yaz sıcakları başlamadan sıcaklarla başım belaya girdi. İçerisi gündüz aşırı sıcak oluyor. Bitkiler halinden hiç memnun değil, fasulyelerin çoğu yandı. Domatesler buruştu. ![]() Komşumun küçük bir serası var. 6x3 metre. Yüksekliği 2 metre. İki tarafında birer metre genişliğinde kapıları var. Kapıları açık bıraktığı zaman yeteri kadar havalanıyor ve bitkileri halinden memnun. Buna dayanarak kapı sayısını arttrdım ve iki tarafa birer kapı daha yaptım. ![]() Fakat yine de yeterli havalandırmayı sağlayamadım. Seranın kapıları kuzey güney yönünde. Komşunun küçük serası doğu batı yönünde. Naylonu açmak istemiyorum, açıp kapatırken deforme olur ve rüzgarda yırtılabilir. Yanlardan veya üstten yeni pencereler açmamı, yaz boyu tüm naylonu açmamı, gölgelik file çekmemi, söyleyenler var. Yeni bir işe girişmeden önce foruma danışmak istedim. Teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2007
|
Seranın yan taraflarını açmanız gerekiyor. Bunun için, plastik örtüyü boruya sarma yöntemi var. Boru ağır olduğu için redüktörlü dişli sistemi kullanılır. Tartes Tarım'da var: https://www.e-tartes.com/buyuk-sarma-reduktor-3917 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2017
|
Gölge tozu veya belli oranlarda gölge yapan tüller var seranıza uygun ebatta sera üstüne bunlardan uygulamalısınız.Havalandırsanızda çözüm olmaz gölge yapmadan. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaçsever
|
Gölgelendirmeyi dıştan sera naylonunun üzerine mi yapmak gerekir yoksa içten file çekilse olur mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2007
|
Dışarıdan yapılması gerekiyor. Isı ışınları (infrared) seranın içine girmesin diye. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaçsever
|
Anladım. Havalandırmak için pencere açmak yerine gölgelendirmeyi tercih edeceğim. Bu hem daha kolay hem de düşük maliyetli olacak. Kabaca bir hesap yaptım, komşumun küçük serası 36 metreküp ve 4 metrekare kapı ile havalanabiliyor. Benim seram ise 343 metre. Şu anki kapı pencere açıklığı 12kare. Oranlarsak 25 metrekare daha açık alan gerekiyor. Cevap verenlere teşekkür ederim. Başka önerilere açığım. Düzenleyen avare71 : 07-06-2024 saat 23:54 Neden: Yeni fikir |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-10-2011
|
Adana da muz seraları var yaz mevsiminde içerisinin 50 derece olabildiğini söylüyorlar ama gördüğüm kadarıyla hepsinde dıştan kireç badanası gibi badanası var. Serası olan arkadaşlar da her sene mayısta tekrar dıştan püskürtme yoluyla bu işlemi tekrarlıyorlar. Sonra ben de kendi çiçek seramda yaptım .Evet güneşi bir müddet süzdü ama yeterli gelmedi bu işlem gölgeleme filesi ile kapladım tavanını sonra batı tarafını kuzeyine pek gerek yok şimdilik. Sağdan soldan hava alması için alt kısımdan sera naylonunda toplamalar yaptım .Aslında gölgeleme filesini üstten ve naylondan daha yüksek olacak şekilde germek gerekiyormuş yani seranın boyu 3 metreyse 3.5 metre yükseklikte olacak şekilde kenarlardan direk dikerek direkleri de iplerle bağlayarak germek gerekiyormuş o şekilde seranı içi daha serin oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-10-2011
|
aslında seranın güney ve batı tarafına kış mevsiminde yaprağını döken ağaçlar dikilse baharda ve yaz mevsiminde güneşin etkisini azaltır kış mevsiminde bu ağaçların yaprağı olmadığı için gerekli güneşi sağlar. Bir de pitahya ejder meyvesi serasında görmüştüm yarım metre eninde uzun pencereler yapılmış dışa açılan üstten menteşeli gerektiğinde açılıp seranın havalandırılması sağlanıyor yarı açık kalması için alttan dayanak verilmiş şekilde oluyor. Üstten ve sera naylonundan daha yüksek gerilmesi gereken gölgeleme filesi sağdan soldan çıkıntılı da olursa daha verimli olacağını düşünüyorum. Kış mevsiminde bu pencerelerin kenarlarından soğuk hava girebileceği için biraz düşünmek gerek ya da gerçekten bir ev penceresi gibi bir şey monte etmek gerek. Aslında seranın büyüklüğünü de ele alırsak gölgeleme filesi en mantıklı olan fikir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaçsever
|
Kireç ile badanaladım, sera yüksek olduğu için üstüne yetişemeyeceğimden hem de yağmurlardan etkilenmemesi için badanayı içten yaptım. Belki doğru belki yanlış. İçerisi eskiye göre daha iyi vaziyette. Havalar tam ısınınca ne olur bilemiyorum. Naylona değmeyecek şekilde üstten gölge filesi çekmek benim için hem zor hem ekonomik değil. Yine de son çare olarak aklımda. Agaclar.net'ten yaptığım araştırmalarda sera taban alanının %20'si kadar havalandırma penceresi olması gerekiyormuş. Benim seram 98 metrekare ve havalandırma kısımları yaklaşık 10 metrekare. Galiba yanlardan yeni pencereler açmam gerekecek. Deneyerek ve kademe kademe ilerliyoruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|