agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Fasulye (Phaseolus vulgaris) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/7673.htm)

yenal5353 12-06-2015 15:59

merhabalar arkadaslar 1 2 sorum olucak ama gerci gören olurmu ustunden bayagı gecmıs neyse resımlerı yukluyorum fasulyem hastalıklı assagıdakı resımlerdekı sorunlar var tohumcudan ustunde demır cınko mangan yazan bır ılac verdı 15 gunde 1 bundan 2 cay kasını 1 lt suya kor dedı yeşil toz bişey ılk sulamamı yaptım 7 gun gectı bı degısme yok fazla sudan olabılır dedı sulamadım 5 gunden berı hala aynı

yaprak yesılden sarıya donuyor sonunda sararıp dusuyor
[IMG]http://i.hizliresim.com/5d3rvD.jpg[/IMG]

bıde boyle beyaz benekler var

[IMG]http://i.hizliresim.com/d5azgr.jpg[/IMG]

tohumlar topraktan cıktıklarında assagıdakı gıbı yaralı cıkıyor baktım bocek falanda yok acaba topragın altındamı **** basla bıseymı var

[IMG]http://i.hizliresim.com/LaX7Wz.jpg[/IMG]

şimdiden cevaplarınız için teşekkur ederım

YCLERDM 18-06-2015 19:19

Merhaba Arkadaşlar.
Ankara alacaatlı da bahçeme geçen yıl bir sıra fasulye dikmiş güzel sonuç almıştım.
Bu sene aynı yere diktiğim fasulyeler birkaçı dışında yok oldular resmen.
Salatalık fideleri de zarar görünce şüphelendim.
Sabah erken kabuklu ve kabuksuz sümüklü böcekleri görünce bahçedeki katliamı kimlerin yaptığı belli oldu. Gece ortaya çıkıp bahçeyi talan ediyorlar gündüz saklanıyorlar. Allahtan domateslere yaklaşmıyorlar.
Biraz ilaç attım her taraf kabuklu sümüklü böcek ölüleri ile doldu.
Fasulyelerin katili de bunlar olabilir mi. Benim tahminim fasulyelerin daha filizi toprak üstüne çıktığı anda bunlar tepelerini yiyerek çürümelerine sebep olmuş olabilir. Tekrar diktim bakalım ne olacak.
Bir arkadaş danaburnu böceği de olabilir dedi.
Nasıl tesbit edebiliriz.

Dr - beyazzz 01-07-2015 22:31

arkadaşlar songur fasulyesinin oturak **** sırık olduğunu bilen var mı? ilk 3 yaprağını verdikten sonra çiçek tomurcuklanmaya başladıda merak ettim ...

Dr - beyazzz 02-07-2015 01:54

nasıl oluyor bilmiyorum ,nazar değmesin ama 3 gün önce suda bekletmeden ekmiş oldum 7 songur fasulyem çimlendi ...böyle olunca mutlu oluyorum ...

İsmail Kuzucu 02-07-2015 02:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YCLERDM (Mesaj 1388834)
Merhaba Arkadaşlar.
Ankara alacaatlı da bahçeme geçen yıl bir sıra fasulye dikmiş güzel sonuç almıştım.
Bu sene aynı yere diktiğim fasulyeler birkaçı dışında yok oldular resmen.
Salatalık fideleri de zarar görünce şüphelendim.
Sabah erken kabuklu ve kabuksuz sümüklü böcekleri görünce bahçedeki katliamı kimlerin yaptığı belli oldu. Gece ortaya çıkıp bahçeyi talan ediyorlar gündüz saklanıyorlar. Allahtan domateslere yaklaşmıyorlar.
Biraz ilaç attım her taraf kabuklu sümüklü böcek ölüleri ile doldu.
Fasulyelerin katili de bunlar olabilir mi. Benim tahminim fasulyelerin daha filizi toprak üstüne çıktığı anda bunlar tepelerini yiyerek çürümelerine sebep olmuş olabilir. Tekrar diktim bakalım ne olacak.
Bir arkadaş danaburnu böceği de olabilir dedi.
Nasıl tesbit edebiliriz.

Dana burnu keser ve fazla yemeden diğer bitkilere geçer. Sümüklü böcekler ise yeşil ne varsa hiç acımadan yerler. Özellikle yeni çimlenen bitkilere bayılırlar.

Çoğalmadan önlem almak şart.

Dr - beyazzz 09-08-2015 01:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1392695)
Dana burnu keser ve fazla yemeden diğer bitkilere geçer. Sümüklü böcekler ise yeşil ne varsa hiç acımadan yerler. Özellikle yeni çimlenen bitkilere bayılırlar.

Çoğalmadan önlem almak şart.

syn ismail kuzucu bu dana burnu dediğiniz böcek yeşil ve tırtılının minyatür versiyonumudur

TCM 09-08-2015 10:00

Benim fasulyelerde geçen sene olduğu gibi tek-tük basıralanmaya başladı. İnsektisit ile ilaçladım.

Sevgi Durul 09-08-2015 10:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dr - beyazzz (Mesaj 1400768)
syn ismail kuzucu bu dana burnu dediğiniz böcek yeşil ve tırtılının minyatür versiyonumudur

Danaburnu

Dr - beyazzz 09-08-2015 11:16

teşekkürler syn sdurul ,bu zararlı değilmiş bende kizaten sevindim.

Milla 26-12-2015 08:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dutlubahçe (Mesaj 1428607)
İspir Şeker Fasulye'nin cinsi acaba sırık mı, oturak mı?

Aslında bu sorunun cevabını tam bilemiyorum. Ben İstanbul'da balkonda küçük bir saksıda yetiştirdim. Kuşlar girmesin diye balkonu kapladığım kuş filesine asıldılar ama oturak ya da sırık diyebilmek için boyların kaç metre olması gerektiğini bilmiyorum. Lezzeti çok güzel ve iyi şişiyor. Ben tatlı tadları sevmediğim için pek fazla ekmiyorum artık. Tatlı damağınız varsa tavsiye ederim.

Dutlubahçe 28-12-2015 10:22

Sayın Milla, ben kendimce şöyle bir kriter oluşturdum; bitki bir yere sarılmadan kendi başına ayakta durabiliyorsa oturak, aksi takdirde sırık diye düşünüyorum. Tabii bu kriterin doğruluğu da tartışılabilir.

gtasdeviren 25-06-2016 18:11

Acil Yardım - Fasulye gövdeleri kırılıyor

1 Eklenti(ler)
Selamlar,

Acil 10 dönüm ekili yer Sakarya, fotoğraftaki gibi fasulyeler toprak üstü tam çift çenek ilk çıktığı boğumdan kırılıyor. İki günde kaybım %10 a ulaştı. Hastalık mı, zararlı mı kimse anlayamadı. Aşırı rüzgar yok, dolu yok. Acil yardım rica 532 2236250

gtasdeviren 27-06-2016 14:49

Kırılan fasulyeler - ACİL

2 Eklenti(ler)
Daha açıklayıcı fotoğraflar ekledim.

birnefestoprak 27-06-2016 17:04

Danaburnu diyeceğim ama fidelerin kırıldığı nokta toprak seviyesinde değil. Birşey kemirmiş sanki...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gtasdeviren (Mesaj 1470905)
Daha açıklayıcı fotoğraflar ekledim.

Ninna 09-03-2017 11:11

Merhabalar herkese
Bu sene fasulye tohumu almak istiyorum. Ama yuvarlak cinsten (fotodaki gibi).
Amerikan fasulye oyleymis fakat onu tek oturak olanlardan buldum. Ben sirik olsun istiyorum.
Oneriniz var mi?

(Fotolar bana ait degil, internetten alinti)
http://www.am-agro.hr/wp-content/upl...EL-214x194.jpg

http://cak.hr/sites/cak.hr/files/cr-...74c1b7e92a.jpg

birnefestoprak 09-03-2017 14:29

Fotoğraftaki fasulye French filet fasulye olarak geçer.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ninna (Mesaj 1498302)
Merhabalar herkese
Bu sene fasulye tohumu almak istiyorum. Ama yuvarlak cinsten (fotodaki gibi).
Amerikan fasulye oyleymis fakat onu tek oturak olanlardan buldum. Ben sirik olsun istiyorum.
Oneriniz var mi?

(Fotolar bana ait degil, internetten alinti)
http://www.am-agro.hr/wp-content/upl...EL-214x194.jpg

http://cak.hr/sites/cak.hr/files/cr-...74c1b7e92a.jpg

Ninna 10-03-2017 22:55

Cok tesekkur ederim.
Turkiyede onun tohumu satiliyor mu? Internette yokmus.
Son iki sene memleketimden aliyordum benzer bir cinsin tohumu. Bu sene alamadim. Turkiyede de simdiye kadar bulamadim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1498336)
Fotoğraftaki fasulye French filet fasulye olarak geçer.

birnefestoprak 11-03-2017 02:06

French filet, çeşit adı değil, bir kategori. Çeşit adını Sazova olarak arayın, o da bu tiptedir. Ticari tohumunun olması lazım. Arzuman'ın tohumlarını satan dükkanlara sorabilirsiniz, onların kataloglarında vardı.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ninna (Mesaj 1498571)
Cok tesekkur ederim.
Turkiyede onun tohumu satiliyor mu? Internette yokmus.
Son iki sene memleketimden aliyordum benzer bir cinsin tohumu. Bu sene alamadim. Turkiyede de simdiye kadar bulamadim.

bahcedenn 11-03-2017 21:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1498577)
French filet, çeşit adı değil, bir kategori. Çeşit adını Sazova olarak arayın, o da bu tiptedir. Ticari tohumunun olması lazım. Arzuman'ın tohumlarını satan dükkanlara sorabilirsiniz, onların kataloglarında vardı.

Arzuman'da adı Atlantis 40 Günlük olarak geçiyor. Bahsettiğimiz bu çeşide bizim köyde ise sadece 40 günlük diyorlardı. :)

dongyul 11-03-2017 22:06

2 Eklenti(ler)
Bende 3 yıl kadar önce atlantis ve sazova çeşitlerini daha önce yetiştirdim. Arzuman firmasına ait ikisi de oturak ve erkenci çeşitler... Çekirdekleri kahverengi tonlarındaydı...

Sazova daha düz uzun...

Eklenti 640642

Atlantis olan hafif kıvrık olabiliyor..

Eklenti 640643

İkisi de gayet verimli ve konservesi çok güzel oluyor erime söz konusu değil..

dongyul 11-03-2017 22:20

1 Eklenti(ler)
Benimde elime az miktarda bu fasulye tohumu geçti hakkında sadece sırık olduğunu biliyorum..

Acaba ne zaman ekmeliyim? verimli midir? Yeşil olarak tüketilir mi?

Eklenti 640644

Ninna 12-03-2017 08:46

Cok tesekkur ederim :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1498577)

hasanbatiray 24-03-2017 16:50

Merhabalar,

Ticari olarak yetistirilip satilacak fasulye turu ne onerirsiniz ?
Sera kurup yetistiriciligini yapacagim insallah.

Saygilar...

dongyul 24-03-2017 18:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasanbatiray (Mesaj 1500205)
Merhabalar,

Ticari olarak yetistirilip satilacak fasulye turu ne onerirsiniz ?
Sera kurup yetistiriciligini yapacagim insallah.

Saygilar...

Sayın hasanbatiray;

eğer sırık olarak yetiştirmek isterseniz... Alman Ayşe, helga, limka, sofya çeşitleri yetiştirebilirsiniz...

Eğer oturak çeşit yetiştirmek isterseniz; gina, nazende ekebilirsiniz...

bu çeşitler kılçıklanmayan yeşil olarak satabileceğiniz çeşitlerdir...

Sırık olarak saydıklarım genelde taze olarak toplanmalı uzun süre beklenilmeli çünkü kılçıklanma özelliği gösterir...

İsmail Kuzucu 24-03-2017 20:17

Sera ekimleri için en iyi çeşit seminis tohumun ribera çeşidi. Hasat süresi kısa ve çiçek tutumu daha yüksek, ayrıca makinalı hasada uygun. Yani 2 toplama tüm verimi alabilirsiniz.

hasanbatiray 24-03-2017 23:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1500219)
Sayın hasanbatiray;

eğer sırık olarak yetiştirmek isterseniz... Alman Ayşe, helga, limka, sofya çeşitleri yetiştirebilirsiniz...

Eğer oturak çeşit yetiştirmek isterseniz; gina, nazende ekebilirsiniz...

bu çeşitler kılçıklanmayan yeşil olarak satabileceğiniz çeşitlerdir...

Sırık olarak saydıklarım genelde taze olarak toplanmalı uzun süre beklenilmeli çünkü kılçıklanma özelliği gösterir...

Bilgiler icin tesekkur ederim insallah ufak bir serayla baslayip buyutecegim. Bu isle ilgili baska onerileriniz varsaseve seve dinleyebilirim.

hasanbatiray 24-03-2017 23:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1500235)
Sera ekimleri için en iyi çeşit seminis tohumun ribera çeşidi. Hasat süresi kısa ve çiçek tutumu daha yüksek, ayrıca makinalı hasada uygun. Yani 2 toplama tüm verimi alabilirsiniz.

Cok tesekkur ederim dikkate alip inceleyecegim. Baska fikir ve onerileriniz varsa onlari da dinleyenilirim.

birnefestoprak 30-04-2017 16:51

Seminis'in sahibi Monsanto, bir GDO'lu tohum devidir. Seminis'in sattığı Ribera fasulye tohumu GDO'suz olabilir ama tohumu para verip aldığınıza göre, sonuçta yine maddi katkıda bulunmuş oluyorsunuz ve üstüne bir de başkasına tavsiye ediyorsunuz.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1500235)

havlayanPapatya 14-05-2017 07:51

1 Eklenti(ler)
nisanda ektiğimiz taze fasulyeler yakında çiçek açacak gibi duruyor
Eklenti 647968

remus2 08-03-2018 18:30

dwarf runner bean hestia

2 Eklenti(ler)
İlk sayfada 22 mesajdaki fasulyeden(dwarf runner bean hestia) ektim gerçekten çok hızlı büyüdü çiçekleri açmaya başladı şuan renkleri de farklı olduğu için güzel gözüküyor. Tek sıkıntılı durum hemen o yeşil sinekler yapışmaya başladı belki şuan içerde olduğu içindir dışarıya çıkınca umarım sineklerden kurtulurum. =)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025