agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Fasulye (Phaseolus vulgaris) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/7673.htm)

cagatayyucel 06-09-2012 09:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serdar1 (Mesaj 1015742)
Cezayire çalışmaya giden tanıdığımın getirmiş olduğu fasulyeleri çoğaltıp ilk ürünü
nün yemeğini yapıp afiyetle yedik görünüşü yaprakları fasulye ürünü bezelye tadı bakla bezelye arası bu cins oradaki çöl iklimine alışık olduğundan kuraklığa çok dayanıklı ve soğuk a çıkan yıl aralık ayına kadar yeşilliğini korumuş hem kuraklığa hemde soğuğa dayanıklı bir cins fasulye.

lablab fasulye gerçekten çok lezzetli bir fasulyedir. bir kök bitkiden çok ürün alınabilir

serdar1 06-09-2012 09:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cagatayyucel (Mesaj 1015744)
lablab fasulye gerçekten çok lezzetli bir fasulyedir. bir kök bitkiden çok ürün alınabilir

Evet bir kök öyle bir şekilde yayılıyorki çalıyı taşımıyor. Yaprakları ve bağı ben ağaçların dibine ekmiştim her yanını kaplamıştı ağaçın kuraklığa dayanıklı ama sulanırsa bu fasulyeyi taşıyacak çalı yoktur çok yayılıyor sulayınca .

serdar1 23-10-2012 13:00

Lap lap fasulye

5 Eklenti(ler)
Dut ağacının dibine ektiğim lap lap fasulye öyle bir döküm yaptı ki salkım salkım kozalar dökmüş. Sadece dutun dibine 3 adet tohum ekimi yaptım .Hemen hemen bütün ağacı kapladı gibi . Olgunlaşan kozalardan biraz tohum aldım Diyarbakır karpuz tohumu dağıtımını yaparken bu tohumlar dan göndereceğim.

serdar1 23-10-2012 14:55

Hem kuraklığa hem soğuk havaya dayanıklı , çevrede 1 aydır dışarıda bundan başka fasulye yok.Lab lap fasulye harici tüm fasulyeler çoktan kurudu.

serdar1 05-11-2012 05:57

Lablab fasulye

1 Eklenti(ler)
Kasım ayındayız ,gece soğuklarına dayanan böyle cins fasulye görmedim.hala çicek ve fasulye dökümü var

nuri KANTAROĞLU 15-02-2013 17:02

bana lap lap fasulye tohumu yollaya bilir misin yazışma tek69niko@hotmail.com
NURİ KANTAROĞLU ARASEDAŞ İL MÜD BAYBURT

birnefestoprak 15-02-2013 17:45

Lablab fasulyesini pisirirken dikkatli olmakta yarar var. Bazi insanlarin bunyesinde toksik etki yaratabiliyor. Pisirirken suyunu yenilemek en iyisi ama zeytinyaglisini yapacaksaniz suyunu dokup yenilemek olmaz tabii. Bir de tazesini dalindan alip cok tuketmeyin.

Hülyab 21-04-2013 21:26

Merhabalar, merak ettiğim bir konu var sayfada arattım ama bulamadım. Fasülye'de domates ve hıyar gibi koltuk alma iştemi gerekiyor mu? gövde ile dalların birleştiği yerlerden minik yaprak gibi bişiler çıkıyor onlar biraz büyüdüğünde alınması gereken birşeymidir yoksa normal yapraklarmı çıkıyor oralardanda bilemediğimden sormak istedim.

h_dogan 21-04-2013 22:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hülyab (Mesaj 1142619)
Merhabalar, merak ettiğim bir konu var sayfada arattım ama bulamadım. Fasülye'de domates ve hıyar gibi koltuk alma iştemi gerekiyor mu? gövde ile dalların birleştiği yerlerden minik yaprak gibi bişiler çıkıyor onlar biraz büyüdüğünde alınması gereken birşeymidir yoksa normal yapraklarmı çıkıyor oralardanda bilemediğimden sormak istedim.

Fasulyede böyle bir uygulama yok Hülya Hanım. ;)

Hülyab 22-04-2013 07:34

Teşekkür ederim yanıtınız için o zaman sevinmeliyim fasülyelerim yeni yapraklar çıkartarak gelişiyor demekki :)

GÖNÜLLÜ ÇİFTÇİ 03-05-2013 19:44

bahceme ektıgım seker fasulyelerimi 2 gun cımlenene kadar sısırdım.sonra ektım ve her gun suladım.4 gun oldu hala goremedım.bır yanlısımmı var acaba.sulamasammı ?

bugrahan45 06-05-2013 11:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi GÖNÜLLÜ ÇİFTÇİ (Mesaj 1148715)
bahceme ektıgım seker fasulyelerimi 2 gun cımlenene kadar sısırdım.sonra ektım ve her gun suladım.4 gun oldu hala goremedım.bır yanlısımmı var acaba.sulamasammı ?

suda çimlendirdiğiniz için ekerken taze filizlerine zarar vermiş olabilirsiniz.

Hülyab 07-05-2013 12:15

fasülye fidelerimde minik fasülyecikler çıkmaya başladıkça tekrar heveslendim şimdi tekrar tohumdan eksem olurmu bu zamanda birkaç tane daha? bende 10 kök var ne kadar fasülye verir acaba şimdilik çok sayıda çiçek var ama onlar olgunlaşıp toplayınca yeni çiçekler yeni fasülyeler çıkacaktır değilmi?

elifiyilik 15-06-2013 01:07

Merhaba,
Yıllar sonra ilk defa tekrar küçük bir bahçem oldu. Domates biber patlıcan ve yeşillikler ektim. Bahçem apartman bahçesinin küçük bir köşesi. Bahçemin her boşluğunu değerlendirmek istiyorum. Hala kullanabileceğim boşluk var ama fide mevsimi geçtiği için fide bulamıyorum. Soğan sarımsak vs. ise yeterince var. Kalan alana fasülye ekmek istiyorum. Fakat cevaplarını tam anlayamadığım sorular var.
1. Mevsim fasülye ekmek için çok mu geç?
2. Aynı domates fidesi diker gibi belirli aralıklarla çukur açıp iki gündür suda bekleyen kuru fasülye tanelerinden her çukura bir kaç tane 5 cm derine ekmeyi düşünüyorum doğru mu ?
3. Sulama konusunda çok farklı yorumlar okudum ve anlayamadım. Tam olarak nasıl ne aralıklarla sulamalıyım. Diğer sebzeleri sularken bahçenin geneliyle birlikte sulamam yeterli mi ?
4. Yedi fasülye büyüyecek kadar yerim var. Yedi fasülyeden ne kadar ürün çıkar. Eğer bir iki kez ancak yemek yapacak kadar çıkacaksa, alana yine yeşillik de ekebilirim.
5. Ne zaman ürün almaya başlarım sizce, hatırladığım kadarıyla kolay büyüyen hemen ürün veren bi sebzeydi.

Yıllar sonra tekrar bir bahçem olduğu için çok mutluyum ve heyecanlıyım. Bana yardım ederseniz çok mutlu olurum..

limon_sever 04-07-2013 11:59

2 Eklenti(ler)
Sayın heyyamola'nın uzun yassı fasulyelerinden sadece bir tane çimlendi. Bu sene tohumluk bırakıp seneye yemeklik yapmayı düşünüyorum. Boyu 2 metreyi geçti. Yeni çiçeklenme başladı.

Eklenti 423366

Eklenti 423367

limon_sever 06-07-2013 12:42

1 Eklenti(ler)
Fasulyenin meyveye dönüşümü

Eklenti 423810

limon_sever 12-07-2013 10:08

1 Eklenti(ler)
Uzun yassı fasulyelerde güzel meyve tutumu var.

Eklenti 425406

limon_sever 05-08-2013 10:31

2 Eklenti(ler)
Uzun yassı fasulye ismini fazlasıyla hak ediyor.

Eklenti 431984

Eklenti 431985

yağmur 05-08-2013 15:33

1 Eklenti(ler)
:o Bunlarda benim ilk fasulye hasadım.

Murat Uysal 06-08-2013 01:49

yer salatalıkları da çıtır çıtır hani. Adamın ağzı sulanıyor. Ama keşke organik dikenli salatalıklardan da dikseydiniz. Çok lezzetli olurdu. Fasülye de Ayşe Kadın herhalde..

yağmur 06-08-2013 15:38

Bunlarda da hafif diken var ama sizin dediğinizden değil tabi.Fasulye ise sırık diye biliyorum.

Murat Uysal 12-08-2013 21:40

Ayşe Kadın Fasülyesininde sırık olanı da var oturak olanıda... Benim tercihim en güzeli şeker fasülye dediğimiz fasülyedir. konservelik..

yağmur 12-08-2013 22:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Murat Uysal (Mesaj 1188919)
Ayşe Kadın Fasülyesininde sırık olanı da var oturak olanıda... Benim tercihim en güzeli şeker fasülye dediğimiz fasülyedir. konservelik..

Acemilik işte benim ki.Aldım koçtaştan,attım bahçeye.Zeytinyağlı pişirmeye daha uygun bir fasulye çıktı.Bakalım seneye memleketten gelecek tohumdan ekeceğim inşallah.

birnefestoprak 06-12-2013 01:42

Bu degerli cesidin adi, diger cesitlerle karistirmamak ve yetistirmede birligi saglamak adina, Şenberber Fasulyesi olarak belirlenmistir.

http://www.agaclar.net/forum/1193960-post3.htm

Sn heyyamola'ya bize bu cesidi kazandirdigi icin tesekkur ederim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1187206)
Uzun yassı fasulye ismini fazlasıyla hak ediyor.

Eklenti 431984

Eklenti 431985

dadaşım 06-02-2014 21:32

[QUOTE=MeyveliTepe;561085]İspir fasulyesi sırık mıdır oturak mı?[

İSPİR FASULYESİ

Merhaba arkadaşlar;
İspir fasulyesi (namı diğer şeker fasulye)
Özelliğini yetiştiği coğrafyanın toprak iklim ve suyundan almaktadır.
Erzurum İspir ilçesinde orijinal olarak yetişir. Ancak genelde Lüks Lokantalarda Çayeli fasulyesi olarak tüketilir.
Sırığa gitmez. (Şakhar istemez) Oturak fasulyedir. Ona iyi bakarsanız, oda size iyi bakar. iSPİR FASULYESİ'nin üretim azlığı sayesinde bir anda ülkede fasulye fiyatları yükseldi.
Sağolsun

Ersin Eren Köln 31-03-2014 08:07

Seker veya Ispir Fasulyesi

Merhaba arkadaslar, elime Seker veya diger adiyla ispir fasulyesi tohumu gecti. Nete bulamadim, Sorum Ispir fasulye agaci bildigimiz normal fasulye gibi yukariya dogrumu yoksa yer fasuylesi gibimidir ?

alimallah 31-03-2014 10:03

Doğrudan bir bilgim yok ama,
Ben olsam diker ve bitkinin davranışına bakardım.
Uzamadan verime geçmişse yer fasulyesi gibidir derdim.
Boyu sarmaşık gibi davranıyorsa, hemen sırık dikerdim yanına.
Selamlar

Ersin Eren Köln 31-03-2014 11:33

Tesekürler, benimde bilmek istedigim sirik dikmeme gerek varise ona yer secicem bahcemde.

birnefestoprak 05-04-2014 07:33

Seker fasulyesi olarak adlandirilan, farkli yorelere ait degisik cesitler var.

Eger Ispir'den bahsediyorsaniz Ispir, cok boylanmayan bir fasulye; bununla birlikte, Sarikiz gibi yere cok yakin yetismiyor ve gorece uzun kollar atiyor. Taze halinde, fasulyelerin ustunde barbunya fasulyedekine benzeyen silik kirmizi seritler olusturuyor. Her kapsul, asagi yukari 3-4 dane yapiyor.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ersin Eren Köln (Mesaj 1265324)
Merhaba arkadaslar, elime Seker veya diger adiyla ispir fasulyesi tohumu gecti. Nete bulamadim, Sorum Ispir fasulye agaci bildigimiz normal fasulye gibi yukariya dogrumu yoksa yer fasuylesi gibimidir ?

birnefestoprak 07-04-2014 19:54

1 Eklenti(ler)
Tohumunu cogaltmak icin ektikten sonra, bu sefer urun almak icin yetistirdigim Şenberber'den dun ilk hasadi aldim. Gorunuse bakilirsa, mevsim icinde 5-6 kez daha fasulye dokecek. Genis ve uzun dane kapsulleri dahi kilciklanmiyor. Cesit hakkindaki ayrintili bilgileri Anadolu Tohumlarını Koruma ve Yaygınlaştırma Projesi-Anatolian Heirloom Seeds Recovery and Preservation Project (ANATOHUM) • View topic - Şenberber (Senberber) adresinde bulabilirsiniz.

Sn heyyamola'nin bize kazandirdigi bu cesidin tohumundan, bu seneki Agaclar.net tohum etkinliginde paylasanlar olabilir; lutfen takip edin.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025