![]() |
Bunlarda da hafif diken var ama sizin dediğinizden değil tabi.Fasulye ise sırık diye biliyorum.
|
Ayşe Kadın Fasülyesininde sırık olanı da var oturak olanıda... Benim tercihim en güzeli şeker fasülye dediğimiz fasülyedir. konservelik..
|
Alıntı:
|
Bu degerli cesidin adi, diger cesitlerle karistirmamak ve yetistirmede birligi saglamak adina, Şenberber Fasulyesi olarak belirlenmistir.
http://www.agaclar.net/forum/1193960-post3.htm Sn heyyamola'ya bize bu cesidi kazandirdigi icin tesekkur ederim. Alıntı:
|
[QUOTE=MeyveliTepe;561085]İspir fasulyesi sırık mıdır oturak mı?[
İSPİR FASULYESİ Merhaba arkadaşlar; İspir fasulyesi (namı diğer şeker fasulye) Özelliğini yetiştiği coğrafyanın toprak iklim ve suyundan almaktadır. Erzurum İspir ilçesinde orijinal olarak yetişir. Ancak genelde Lüks Lokantalarda Çayeli fasulyesi olarak tüketilir. Sırığa gitmez. (Şakhar istemez) Oturak fasulyedir. Ona iyi bakarsanız, oda size iyi bakar. iSPİR FASULYESİ'nin üretim azlığı sayesinde bir anda ülkede fasulye fiyatları yükseldi. Sağolsun |
Seker veya Ispir Fasulyesi
Merhaba arkadaslar, elime Seker veya diger adiyla ispir fasulyesi tohumu gecti. Nete bulamadim, Sorum Ispir fasulye agaci bildigimiz normal fasulye gibi yukariya dogrumu yoksa yer fasuylesi gibimidir ?
|
Doğrudan bir bilgim yok ama,
Ben olsam diker ve bitkinin davranışına bakardım. Uzamadan verime geçmişse yer fasulyesi gibidir derdim. Boyu sarmaşık gibi davranıyorsa, hemen sırık dikerdim yanına. Selamlar |
Tesekürler, benimde bilmek istedigim sirik dikmeme gerek varise ona yer secicem bahcemde.
|
Seker fasulyesi olarak adlandirilan, farkli yorelere ait degisik cesitler var.
Eger Ispir'den bahsediyorsaniz Ispir, cok boylanmayan bir fasulye; bununla birlikte, Sarikiz gibi yere cok yakin yetismiyor ve gorece uzun kollar atiyor. Taze halinde, fasulyelerin ustunde barbunya fasulyedekine benzeyen silik kirmizi seritler olusturuyor. Her kapsul, asagi yukari 3-4 dane yapiyor. Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Tohumunu cogaltmak icin ektikten sonra, bu sefer urun almak icin yetistirdigim Şenberber'den dun ilk hasadi aldim. Gorunuse bakilirsa, mevsim icinde 5-6 kez daha fasulye dokecek. Genis ve uzun dane kapsulleri dahi kilciklanmiyor. Cesit hakkindaki ayrintili bilgileri Anadolu Tohumlarını Koruma ve Yaygınlaştırma Projesi-Anatolian Heirloom Seeds Recovery and Preservation Project (ANATOHUM) • View topic - Şenberber (Senberber) adresinde bulabilirsiniz.
Sn heyyamola'nin bize kazandirdigi bu cesidin tohumundan, bu seneki Agaclar.net tohum etkinliginde paylasanlar olabilir; lutfen takip edin. |
1 Eklenti(ler)
Yukardaki resimden iki gun sonra, iki kisiye yetecek kadar daha fasulye hasat ettim (asagidaki resim). Bir bu kadar daha bitkilerin ustunde vardi. Yarin, sepette gorulen kadar daha hasat alacagim gibi duruyor.
|
Alıntı:
|
60-70 kadar. Mevsim sonunda verimini de bildirmeye calisirim. Gecen gun cok az su ilave ederek, domates ve soganla birlikte zeytinyaglisini yaptik; cok lezzetli oldu. Dane kiliflari cok iri olduklari anda bile kilcik yapmiyor, bunu da belirteyim...
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
|
Runner Bean olarak bilinen fasulyeden yetiştiren var mı? Elimde Enorma Elit çeşidinden bir miktar var. Deneyip denememekte kararsızım. Tecrübesi olan varsa paylaşabilir mi acaba?
|
"Runner bean" sırık fasulyelerin genel adıdır :)
|
Cok yillik olurlar. Kokleri donmadigi surece, sonraki sene geri gelir. Bunlar genelde yaz yerine daha serin iklimi severler. Cicekleri de cok guzel olur.
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Ozellik itibariyle pole bean gibi kol atiyorlar zaten, runner beanlerin de siriga alinmasi gerekiyor.
|
Alıntı:
Ekersem şu an değil de Ağustos sonu gibi mi ekmeliyim? |
Tepeköy ve Şenberber fasulyelerinden bir miktar tohum elde ettim. Kapsülden çıkardığım gibi daneleri tekrar ekebilir miyim?
|
Bizim fasulye cesitliligimiz muazzam boyutlarda. "Bizimkiler daha lezzetliler" demeyeyim de "eger, hicbir yabanci geleneksel fasulye tohumuna ulasma sansiniz yoksa ama yerli tohumlara sahipseniz, lezzet anlaminda pek birsey kacirmiyorsunuz" diyeyim. Domates icin ayni seyi soyleyemem. Tabii, bu benim kendi kanaatim, baskalari ne dusunur bilemem. Cok lezzetli yabanci fasulye cesitleri de var.
Ben Scarlet yetistirmistim. En bilinenlerden biri odur. O, cok lezzetli bir cesit. Bitki de cok guzel, cicekleri de muhtesem. Iyi bir sirik sistemi hazirlamaniz gerek. Bence fazla gecikmeden ekin, Agustos sonu gec olur, genelde 45-50 gun gibi hasada gelirler. Cesidine ve sizin damak tadiniza gore sonuc degisir ama ben kesin deneyin derim. Bir de iyi dokmesi icin bol su ister, susuz birakmayin. Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Bir tanıdığın verdiği ziraatin dediği fasulyeler...
Eklenti 513594 Tohumları yuvarlaktı. Güz soğuklarına kalmadan fasulyelerini görmeyi ümit ediyorum... |
Alıntı:
|
Fasulyede hibrit çeşit olmadığı için ektiğiniz de aynısı olacaktır.
|
Selamlar
Fazlaca uzamis Senberber sirik fidelerini bahceye dikerken kotalidonlara kadar gommek mumkun mu yoksa kok bogaz seviyesini muhafaza mi etmeliyim |
çok fazla gömmenizi tavsiye etmem sadece köklerinden 4 parmak kalınlığından gömün.. eğer çok uzunsada rüzgardan zarar görmemesi için yanına destek bi çubuk dikin derim..
|
2 Eklenti(ler)
bunlarda benim fasulyem 4 kök biri diğerlerinden bayağı önde gidiyor.toprakları torf ağırlıklı birazda bahçe toprağı var sürekli hayvan gübresi döküyorum diplerine
|
2 Eklenti(ler)
merhaba,fasulyemde çiçeklenme başlıyor koparsam mı acaba gelişimi için.biraz erken gibi geldi
|
2 Eklenti(ler)
çiçekler tuttu artık fasulye oldular
|
Merhaba.
Tohum paylaşım etkinliğinden gelen iki çeşit fasulye tohumum var. Biri şenberber, birisi de ispir. İkisi için de aynı yetiştirme koşullarını sağladığım halde şenberber fasulyelerim çok güzel çimlenip büyürken hiçbir ispir fasulyesini çimlendiremedim. Tohum kök saldı ama taç yaprakların çıkacağı yer kurudu ve çenekler açılmadı. İki farklı şekilde çimlendirmeye çalıştım, birisinde direkt toprağa ektim birisinde de pamukta şişirip filizlenince toprağa aldım. İki türlü de başaramadım. Acaba neyi yanlış yapmış olabilirim, ispir için ayrıca özel bir yöntem mi uygulamalıyım? |
Cok fazla su almis olabilirler mi?
Alıntı:
|
Yanitiniz icin tesekkur ederim sevgili birnefestoprak. Olabilir belki de bilemiyorum. Senberber fasulyelere ne yaptiysam onlara da aynisini yaptim. Simdi elimde kalan tohumlari kullanmaya kiyamiyorum ya onlar da kurursa diye. Gercekten uzuldum.
|
1 Eklenti(ler)
fasulyeler güveç olma yolunda:D
|
Maaşallah maaşallah Sayın Sadrainman... Cinsi ne fasulyelerinizin, ispirse ağlayacağım :D
|
Alıntı:
İçindeki taneleri yok gibi sanırım ispir iri fasulye. |
Şaka olsun diye dedim Sn. Sadrainman.:) Ben ispir konusunda dertliyim de. Afiyetle yersiniz umarım. Sevgiler.
|
Teşekkür ederim
|
fasulyelerim çimlenmedi
28 nisan da toprağa ektiğim fasulye tohumlarım hala çimlenmedi ve aynı gün ektiğim kabak, nohut, barbunya, börülce ve mısır tohumlarımdada çimlenme yok sadece ayçiçeklerim ve bamyalarım güzel çimlendiler neden böyle oldu acaba ? Ne yapmam gerekiyor derine gömdüysem ve çürümediyseler beklesem çıkarlar mı yoksa yeni tohummu alsam ?
|
Merhaba Sn. cgdsfdn, toprağı eşeleyip bi baksanız, tohumlar çürümüşler mi diye. Fazla sulandıysa çürümüş olabilirler belki... Benim fasulyelerim galiba bu yüzden çürüdüler.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:21. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025