agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Fasulye (Phaseolus vulgaris) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/7673.htm)

yağmur 06-08-2013 15:38

Bunlarda da hafif diken var ama sizin dediğinizden değil tabi.Fasulye ise sırık diye biliyorum.

Murat Uysal 12-08-2013 21:40

Ayşe Kadın Fasülyesininde sırık olanı da var oturak olanıda... Benim tercihim en güzeli şeker fasülye dediğimiz fasülyedir. konservelik..

yağmur 12-08-2013 22:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Murat Uysal (Mesaj 1188919)
Ayşe Kadın Fasülyesininde sırık olanı da var oturak olanıda... Benim tercihim en güzeli şeker fasülye dediğimiz fasülyedir. konservelik..

Acemilik işte benim ki.Aldım koçtaştan,attım bahçeye.Zeytinyağlı pişirmeye daha uygun bir fasulye çıktı.Bakalım seneye memleketten gelecek tohumdan ekeceğim inşallah.

birnefestoprak 06-12-2013 01:42

Bu degerli cesidin adi, diger cesitlerle karistirmamak ve yetistirmede birligi saglamak adina, Şenberber Fasulyesi olarak belirlenmistir.

http://www.agaclar.net/forum/1193960-post3.htm

Sn heyyamola'ya bize bu cesidi kazandirdigi icin tesekkur ederim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1187206)
Uzun yassı fasulye ismini fazlasıyla hak ediyor.

Eklenti 431984

Eklenti 431985

dadaşım 06-02-2014 21:32

[QUOTE=MeyveliTepe;561085]İspir fasulyesi sırık mıdır oturak mı?[

İSPİR FASULYESİ

Merhaba arkadaşlar;
İspir fasulyesi (namı diğer şeker fasulye)
Özelliğini yetiştiği coğrafyanın toprak iklim ve suyundan almaktadır.
Erzurum İspir ilçesinde orijinal olarak yetişir. Ancak genelde Lüks Lokantalarda Çayeli fasulyesi olarak tüketilir.
Sırığa gitmez. (Şakhar istemez) Oturak fasulyedir. Ona iyi bakarsanız, oda size iyi bakar. iSPİR FASULYESİ'nin üretim azlığı sayesinde bir anda ülkede fasulye fiyatları yükseldi.
Sağolsun

Ersin Eren Köln 31-03-2014 08:07

Seker veya Ispir Fasulyesi

Merhaba arkadaslar, elime Seker veya diger adiyla ispir fasulyesi tohumu gecti. Nete bulamadim, Sorum Ispir fasulye agaci bildigimiz normal fasulye gibi yukariya dogrumu yoksa yer fasuylesi gibimidir ?

alimallah 31-03-2014 10:03

Doğrudan bir bilgim yok ama,
Ben olsam diker ve bitkinin davranışına bakardım.
Uzamadan verime geçmişse yer fasulyesi gibidir derdim.
Boyu sarmaşık gibi davranıyorsa, hemen sırık dikerdim yanına.
Selamlar

Ersin Eren Köln 31-03-2014 11:33

Tesekürler, benimde bilmek istedigim sirik dikmeme gerek varise ona yer secicem bahcemde.

birnefestoprak 05-04-2014 07:33

Seker fasulyesi olarak adlandirilan, farkli yorelere ait degisik cesitler var.

Eger Ispir'den bahsediyorsaniz Ispir, cok boylanmayan bir fasulye; bununla birlikte, Sarikiz gibi yere cok yakin yetismiyor ve gorece uzun kollar atiyor. Taze halinde, fasulyelerin ustunde barbunya fasulyedekine benzeyen silik kirmizi seritler olusturuyor. Her kapsul, asagi yukari 3-4 dane yapiyor.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ersin Eren Köln (Mesaj 1265324)
Merhaba arkadaslar, elime Seker veya diger adiyla ispir fasulyesi tohumu gecti. Nete bulamadim, Sorum Ispir fasulye agaci bildigimiz normal fasulye gibi yukariya dogrumu yoksa yer fasuylesi gibimidir ?

birnefestoprak 07-04-2014 19:54

1 Eklenti(ler)
Tohumunu cogaltmak icin ektikten sonra, bu sefer urun almak icin yetistirdigim Şenberber'den dun ilk hasadi aldim. Gorunuse bakilirsa, mevsim icinde 5-6 kez daha fasulye dokecek. Genis ve uzun dane kapsulleri dahi kilciklanmiyor. Cesit hakkindaki ayrintili bilgileri Anadolu Tohumlarını Koruma ve Yaygınlaştırma Projesi-Anatolian Heirloom Seeds Recovery and Preservation Project (ANATOHUM) • View topic - Şenberber (Senberber) adresinde bulabilirsiniz.

Sn heyyamola'nin bize kazandirdigi bu cesidin tohumundan, bu seneki Agaclar.net tohum etkinliginde paylasanlar olabilir; lutfen takip edin.

birnefestoprak 10-04-2014 17:37

1 Eklenti(ler)
Yukardaki resimden iki gun sonra, iki kisiye yetecek kadar daha fasulye hasat ettim (asagidaki resim). Bir bu kadar daha bitkilerin ustunde vardi. Yarin, sepette gorulen kadar daha hasat alacagim gibi duruyor.

limon_sever 10-04-2014 17:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1269280)
Yukardaki resimden iki gun sonra, iki kisiye yetecek kadar daha fasulye hasat ettim (asagidaki resim). Bir bu kadar daha bitkilerin ustunde vardi. Yarin, sepette gorulen kadar daha hasat alacagim gibi duruyor.

Çok güzel olmuşlar. Acaba kaç kök var?

birnefestoprak 11-04-2014 04:15

60-70 kadar. Mevsim sonunda verimini de bildirmeye calisirim. Gecen gun cok az su ilave ederek, domates ve soganla birlikte zeytinyaglisini yaptik; cok lezzetli oldu. Dane kiliflari cok iri olduklari anda bile kilcik yapmiyor, bunu da belirteyim...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1269281)
Çok güzel olmuşlar. Acaba kaç kök var?

limon_sever 05-05-2014 17:06

1 Eklenti(ler)
Niğde Hançerli Köyü Dermason Fasulyesi...

Eklenti 489664

bahcedenn 19-07-2014 21:47

Runner Bean olarak bilinen fasulyeden yetiştiren var mı? Elimde Enorma Elit çeşidinden bir miktar var. Deneyip denememekte kararsızım. Tecrübesi olan varsa paylaşabilir mi acaba?

MeyveliTepe 19-07-2014 22:37

"Runner bean" sırık fasulyelerin genel adıdır :)

birnefestoprak 19-07-2014 22:39

Cok yillik olurlar. Kokleri donmadigi surece, sonraki sene geri gelir. Bunlar genelde yaz yerine daha serin iklimi severler. Cicekleri de cok guzel olur.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn (Mesaj 1307615)
Runner Bean olarak bilinen fasulyeden yetiştiren var mı? Elimde Enorma Elit çeşidinden bir miktar var. Deneyip denememekte kararsızım. Tecrübesi olan varsa paylaşabilir mi acaba?

MeyveliTepe 19-07-2014 22:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1307629)
"Runner bean" sırık fasulyelerin genel adıdır :)

Pardon, sırık fasulyeye "pole bean" deniyordu :)

birnefestoprak 19-07-2014 22:55

Ozellik itibariyle pole bean gibi kol atiyorlar zaten, runner beanlerin de siriga alinmasi gerekiyor.

bahcedenn 19-07-2014 23:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1307630)
Cok yillik olurlar. Kokleri donmadigi surece, sonraki sene geri gelir. Bunlar genelde yaz yerine daha serin iklimi severler. Cicekleri de cok guzel olur.

Tohumları da daha iricene, koyu renkli ve kırçıllı gibi. Lezzeti nasıldır? Sizin bizim yerli çeşitlerimiz diğer çeşitlerden daha lezzetlidir lafınızı hatırlıyor gibiyim. Lezzet bakımından ekmeye değer mi? Yoksa riske girmeye gerek yok mudur? :)

Ekersem şu an değil de Ağustos sonu gibi mi ekmeliyim?

limon_sever 26-07-2014 22:28

Tepeköy ve Şenberber fasulyelerinden bir miktar tohum elde ettim. Kapsülden çıkardığım gibi daneleri tekrar ekebilir miyim?

birnefestoprak 27-07-2014 08:30

Bizim fasulye cesitliligimiz muazzam boyutlarda. "Bizimkiler daha lezzetliler" demeyeyim de "eger, hicbir yabanci geleneksel fasulye tohumuna ulasma sansiniz yoksa ama yerli tohumlara sahipseniz, lezzet anlaminda pek birsey kacirmiyorsunuz" diyeyim. Domates icin ayni seyi soyleyemem. Tabii, bu benim kendi kanaatim, baskalari ne dusunur bilemem. Cok lezzetli yabanci fasulye cesitleri de var.

Ben Scarlet yetistirmistim. En bilinenlerden biri odur. O, cok lezzetli bir cesit. Bitki de cok guzel, cicekleri de muhtesem. Iyi bir sirik sistemi hazirlamaniz gerek. Bence fazla gecikmeden ekin, Agustos sonu gec olur, genelde 45-50 gun gibi hasada gelirler. Cesidine ve sizin damak tadiniza gore sonuc degisir ama ben kesin deneyin derim. Bir de iyi dokmesi icin bol su ister, susuz birakmayin.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn (Mesaj 1307658)
Tohumları da daha iricene, koyu renkli ve kırçıllı gibi. Lezzeti nasıldır? Sizin bizim yerli çeşitlerimiz diğer çeşitlerden daha lezzetlidir lafınızı hatırlıyor gibiyim. Lezzet bakımından ekmeye değer mi? Yoksa riske girmeye gerek yok mudur? :)

Ekersem şu an değil de Ağustos sonu gibi mi ekmeliyim?

limon_sever 15-08-2014 19:01

1 Eklenti(ler)
Bir tanıdığın verdiği ziraatin dediği fasulyeler...

Eklenti 513594

Tohumları yuvarlaktı. Güz soğuklarına kalmadan fasulyelerini görmeyi ümit ediyorum...

Muda 30-01-2015 16:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakagun (Mesaj 715676)
Geçen sene Göynük'ten aldığım fasulye tanelerini bu sene ektim. Satan kişi Göynük dışında bir yere ekerseniz bu kadar büyümez. Buraya özgü bir fasulye demişti. Denedim ve büyüdü. Haşladığınızda biraz daha şişiyor ve piyazı güzel oluyor.

2014 sonlarında satış yapan bir marketten çok iri taneleri olan bir fasulye gördüm. Üzerini okuduğum zaman yurt dışından gelmişti. Denemek için aldım. Piyaz olarak yedik. Hoşumuza gitti. Fasulyelerden bir tanesini deneme amaçlı saksının birine dikmiştim. Dün gece tesadüfen çimlendiğini gördüm. Ağır olduğu için iki parçadan bir parçası düşmüş. Aynı fasulye olabilir mi? Ne kadar büyüyeceğini merak ettiğim için ekmeyi düşünüyorum.

h_dogan 30-01-2015 16:18

Fasulyede hibrit çeşit olmadığı için ektiğiniz de aynısı olacaktır.

nkutsay 10-04-2015 12:47

Selamlar

Fazlaca uzamis Senberber sirik fidelerini bahceye dikerken kotalidonlara kadar gommek mumkun mu yoksa kok bogaz seviyesini muhafaza mi etmeliyim

dongyul 10-04-2015 14:42

çok fazla gömmenizi tavsiye etmem sadece köklerinden 4 parmak kalınlığından gömün.. eğer çok uzunsada rüzgardan zarar görmemesi için yanına destek bi çubuk dikin derim..

sadrainman 10-04-2015 20:34

2 Eklenti(ler)
bunlarda benim fasulyem 4 kök biri diğerlerinden bayağı önde gidiyor.toprakları torf ağırlıklı birazda bahçe toprağı var sürekli hayvan gübresi döküyorum diplerine

sadrainman 17-04-2015 10:30

2 Eklenti(ler)
merhaba,fasulyemde çiçeklenme başlıyor koparsam mı acaba gelişimi için.biraz erken gibi geldi

sadrainman 24-04-2015 08:59

2 Eklenti(ler)
çiçekler tuttu artık fasulye oldular

bizimbahcemiz 30-04-2015 16:20

Merhaba.
Tohum paylaşım etkinliğinden gelen iki çeşit fasulye tohumum var. Biri şenberber, birisi de ispir. İkisi için de aynı yetiştirme koşullarını sağladığım halde şenberber fasulyelerim çok güzel çimlenip büyürken hiçbir ispir fasulyesini çimlendiremedim. Tohum kök saldı ama taç yaprakların çıkacağı yer kurudu ve çenekler açılmadı. İki farklı şekilde çimlendirmeye çalıştım, birisinde direkt toprağa ektim birisinde de pamukta şişirip filizlenince toprağa aldım. İki türlü de başaramadım.
Acaba neyi yanlış yapmış olabilirim, ispir için ayrıca özel bir yöntem mi uygulamalıyım?

birnefestoprak 30-04-2015 17:01

Cok fazla su almis olabilirler mi?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bizimbahcemiz (Mesaj 1374794)
Merhaba.
Tohum paylaşım etkinliğinden gelen iki çeşit fasulye tohumum var. Biri şenberber, birisi de ispir. İkisi için de aynı yetiştirme koşullarını sağladığım halde şenberber fasulyelerim çok güzel çimlenip büyürken hiçbir ispir fasulyesini çimlendiremedim. Tohum kök saldı ama taç yaprakların çıkacağı yer kurudu ve çenekler açılmadı. İki farklı şekilde çimlendirmeye çalıştım, birisinde direkt toprağa ektim birisinde de pamukta şişirip filizlenince toprağa aldım. İki türlü de başaramadım.
Acaba neyi yanlış yapmış olabilirim, ispir için ayrıca özel bir yöntem mi uygulamalıyım?

bizimbahcemiz 02-05-2015 07:18

Yanitiniz icin tesekkur ederim sevgili birnefestoprak. Olabilir belki de bilemiyorum. Senberber fasulyelere ne yaptiysam onlara da aynisini yaptim. Simdi elimde kalan tohumlari kullanmaya kiyamiyorum ya onlar da kurursa diye. Gercekten uzuldum.

sadrainman 05-05-2015 00:13

1 Eklenti(ler)
fasulyeler güveç olma yolunda:D

bizimbahcemiz 05-05-2015 08:50

Maaşallah maaşallah Sayın Sadrainman... Cinsi ne fasulyelerinizin, ispirse ağlayacağım :D

sadrainman 05-05-2015 09:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bizimbahcemiz (Mesaj 1376015)
Maaşallah maaşallah Sayın Sadrainman... Cinsi ne fasulyelerinizin, ispirse ağlayacağım :D

Yanlış hatırlamıyorsam sırık.ablam almıadığım için yine de tam emin değilim
İçindeki taneleri yok gibi sanırım ispir iri fasulye.

bizimbahcemiz 05-05-2015 11:13

Şaka olsun diye dedim Sn. Sadrainman.:) Ben ispir konusunda dertliyim de. Afiyetle yersiniz umarım. Sevgiler.

sadrainman 05-05-2015 12:58

Teşekkür ederim

cgdsfdn 10-05-2015 09:15

fasulyelerim çimlenmedi

28 nisan da toprağa ektiğim fasulye tohumlarım hala çimlenmedi ve aynı gün ektiğim kabak, nohut, barbunya, börülce ve mısır tohumlarımdada çimlenme yok sadece ayçiçeklerim ve bamyalarım güzel çimlendiler neden böyle oldu acaba ? Ne yapmam gerekiyor derine gömdüysem ve çürümediyseler beklesem çıkarlar mı yoksa yeni tohummu alsam ?

bizimbahcemiz 11-05-2015 13:49

Merhaba Sn. cgdsfdn, toprağı eşeleyip bi baksanız, tohumlar çürümüşler mi diye. Fazla sulandıysa çürümüş olabilirler belki... Benim fasulyelerim galiba bu yüzden çürüdüler.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025