agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Yerelması (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/7151.htm)

gambet 21-01-2010 19:52

bahcemin bir köşesine pazardan alıp tukettiğim yer elmalarının gözlerini toprağa ektim bol su verdim ekim mart, hasatı kasım gibi yaptım 12 adet yer elmesını hasatlarını dağıta dağıta bitiremedim.ortalama bitki başına hasatım 3 kg üzerindeydi. rekoltede toprak altında yumrular gelişmesi için toprağın mutlaka gevşek ve süreli nemli olması gerekiyor.inanın içim dışım yer elması oldu fakat bu şeker hastalarının tüketmesi gereken bir sebze dikkat çiğ olarak fazla tüketirseniz gazdan bir bombaya dönüşürsünüz.pırasa gibi zeytinyağlı ve pirinçli yemeği çok lezzetlidir.tavsiye edilir.gözlediğim tek olumsuzluğu ekim yerini yanlış seçtiğim için gölgesindeki domates ve biberlerim yetişmediler.

agozce 22-01-2010 01:05

Hasan bey, şubat sonu, don geçince ekerseniz sorun olmaz. Toprak biraz gevşek olursa çok daha fazla çiçek ve meyve yapar.

balbay 09-03-2010 21:39

Sevgili Denizakvaryumu'
Yacon (Smallanthus sonchifolia) un bir çok çeşidi var bildiğim kadarıyla. Bana Peru dan tatlı patatese benzeyen bir çeşit gelmişti. Ben eski evimin bahçesinde Tekirdağ da 3-4 yıl verim almıştım. Daha sonra Alaçatı ya taşınırken yumru almayı unuttum. Şimdi fellek fellek arıyorum. Abd den değişik patates ve yacon sipariş vermeye çalışıyorum ama istediğim özel cinsleri Türkiye ye yollmanıyor bir çok firma. Elinde olan varsa seve seve alırım.

sametD 23-03-2010 13:30

Ben de şunu paylaşayım, yer elmasının mideye çok iyi geldiğini duydum, arkadaşım bizzat kullanmış ve mide yanma, ekşime gibi şikayyetleri son bulmuş...

hsivakci 15-11-2010 16:14

Yer elmasi genelde bahce kenarlarinda yetistirilir. Bu sene yer elmasini Guney batidan esen lodos ruzgarini kesmek icin kullandim. Niyetim misirlari ruzgardan korumakti. Gerci Londranin ruzgarina cok dayanamadi va 2 tanesi ruzgardan kirilip yikildi. Yaptigi golge dolayisiyla seneye daha degisik bir sekilde deneyecegim. Yetistirenlere, olgunlastiktan sonra topraktan hemen cikarmamalari, ihtiyaclari kadar alip kalani toprakta birakmalarini tavsiye ederim. ozellikle kis soguklari gelip de toprakta iken en az 2 kez don yemelerini beklemek gerekir. Boylelikle topraktan daha fazla lezzeti sofraniza tasirsiniz. Disarida kalanlarin ustunu toprakla ortup yumrularin direk dona maruz kalmalarini onlemeniz gerekebilir.
Subat sonuna kadar toprakta kalirsa da olur. Daha sonra yumrular cimlenmeye baslar ve toplamadiklariniz yeni yer elmasi bitkisine donusur. Dolap omru assagi yukari 3 aydir. Boylelikle Ekim ayindan Mayis sonuna kadar sofranizda bulundurabilirsiniz.

Huseyin SIVAKCI

serdar1 27-10-2013 17:39

1 Eklenti(ler)
Bu sene yer elmasıda yetiştirdim 3 kök yer elmasından 2 kğ kadar çıkarttım.

kasap.94 27-10-2013 21:17

Yer elması
 
1 Eklenti(ler)
Bahçemdeki yer elması boyu 3,5 metre.

uzman16 12-11-2013 21:32

2 sene önce diktiğim yer elması geçen sene toprağı iyice temizlememe rağmen bu sene yine çıktı. Kendi kendine çoğaldığı için toprakta 3-5 kök bırakırsanız bile kendiliğinden çıkıyor. Sarı çiçekleri de bonus oluyor. Görenler sebze değil sarı çiçek zannediyor. Şeker hastası olanlara tavsite ediyorlar. Ben zeytinyağlı pişiriyorum. Evde benden başka seven olmayınca ekmemiştim ama bu sene tekrar hasat ettim.:)

serdar1 25-10-2014 11:10

1 Eklenti(ler)
Bu yılki yerelmaları geçen yıldan kalan parçalardan daha gür çıkıyor.

Lonicera 29-01-2015 12:53

1 Eklenti(ler)
Çuval içerisine 2 adet yer elması ekmiştim. Bugün biraz hasat edeyim dedim. Tahminime göre en az 5-6 kg. yumru yapmış. Bir kısmını geri koydum çuvala tüketemem diye. Geçen yıl bu kadar iri ve fazla olmamıştı. Resimdeki yumurta en iri boy olanı. Elmalar çok iyi beslenmişler. Toprak, ahır gübresi ve kompost karışımına ektiğim elmaları karakafes otu çayı ile besledim. Piyasada satılan elmalardan çok daha tatlılar.

durdu 29-01-2015 18:13

selamlar,
Biz yerelmasını herkes gibi çiğ tüketiyoruz ama turşusu da çok güzel oluyor. kornişon turşuyu nasıl kuruyorsanız aynı türde kurabilirsiniz hele sarımsak seviyorsanız bir baş sarımsak attıgınızda tadına doyum olmuyor.
saygılarımla

Muda 29-01-2015 21:03

Bir zamanlar üstte sonbaharda açan çiçekleri istediğim zaman topraktan çıkan yumruları ile önceden orada oldukları için uzun bir süre kaldılar. Ne kadar temizlemeye çalışsam da mutlaka kalan parçalardan bile yeniden çoğaldılar. Daha sonra bahçe de kalmadı yerelmaları da. Bu yıl birkaç cinsini görünce diktim. Bakalım nasıl olacaklar. Sarı çiçeklisinin yanında beyaz çiçekli olduğunu da söyledi. Kendisinde olmadığını da. Kendisindekiler kırmızı idiler. Ben beyaz uzun olanları da almıştım. Bakalım söylediği gibi beyaz çiçeklisi o aldıklarımdan çıkacak mı. Çocuklara bahçede bir şey kalmadığı zaman tadına bakabilecekleri bir şey olacak. Eşim bir kere yemeğini yapmıştı. İlk defa yememize rağmen güzel olmuştu.

cagajosef 29-05-2015 18:16

Biz tarlada mısırın yanında yapıyoruz Yerelmasını. Küçüklüğümden beri her zaman vardı bizde. Mısırı hasat ederken işaret koyardik yerlerine. Kışın oraları eşer çıkarırdık. Her yıl en az 15 kg kadar olur severek tüketiriz. Bizim ordaki çok tatlı oluyor.

Lonicera 07-08-2015 12:20

1 Eklenti(ler)
Çiçeklenmesine az kaldı. Bu yıl çuval yerine sıkış tepiş bir yer bulduk, bakalım ürün nasıl olacak.

belgi.info 07-07-2016 20:40

yer elması
 
2 Eklenti(ler)
Sağlımız için önemli olan yer elmasının nektar ve polen üretimi oldukça fazla. Yer elmasının kıymetinin ve bilinirliğinin artması için hem forumdaki konuya destek verelim hemde boş alanlarda yetiştirelim istiyorum.Bu sayede yeşilsiz alanlarımıza can verip toprağımızı korumuş oluruz.

Kurak karasal iklimde ekosistem oluşturmak zor olsa da çok güzel bir uğraş.Bu amaçla gelecek nesillere karşı kendimi sorumlu hissedip hobi amaçlı ekip dikiyorum.


http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1467914771

Kayalıktan ufalan parçaların oluşturduğu kumlu taşlı kötü bir yamaca diktiğim köklerin çoğu dallandı.
Bitki ile ilgili hiç bilgi tecrübem yok.İlk seferde hatamı da gördüm.Gün boyu güneş alan bir yer olduğundan toprağın su kaybı çok.Amacım kalite ve rekolte olmadığından sadece su takviyesi yapıyorum.
Hasat zamanı alacağım köklerin bir kısmını eski yerinde bir kısmını daha gölge bir yerde kendi haline bırakarak etrafta kalıcı olmasını sağlamaya çalışacağım.

Muda 14-10-2016 22:59

5 Eklenti(ler)
Komşumda yetişen yer elmalarının çiçeklerinin bazılarında farklı bir oluşum oldu gibi.

Eklenti 630279

Eklenti 630280

Eklenti 630284

Eklenti 630285

Eklenti 630286

Güler 15-10-2016 09:33

Ben de denemek istiyorum.
Bitki başlığını bir inceleyeyim.

belgi.info 25-12-2016 14:48

Kasım söküm
 
1 Eklenti(ler)
Kökleri diktikten yaklaşık 7- 8 ay sonra dalları söktüm.Normalde Ankarada susuzluk Temmuz Ağustos aylarında olurken bu sene Aralığa kadar sürdü.Temmuz Ekim ayı süresince kök başına 10 litre su verdim fakat yarım kilo ancak hasat aldım.Aldığım tüm kökleri olduğu gibi etrafa yaydım.Bu sefer görece daha gölge yerlere ve ağaç yakınlarına kökleri diktim.Bakalım su vermeden kendi halinde yayılıp büyümesini göreceğiz.

heyyamola 31-01-2017 19:28

4 Eklenti(ler)
Normalde Kasım veya Şubat ayında yumrular sürgün vermeden dikim yaptığımız yerelması için biraz zahmetli olsa da, bir de aşağıdaki yöntemi deneyelim istedik.

Kışa girerken sökülüp, bir sıra toprak, bir sıra yer elması şeklinde bir kovaya doldurulan ve serin bir yerde saklanan yumrular sürgün verip, yaprak ve kök geliştirmeye başlamış haldeyken bu adamıza dikildiler.

Dikim tarihi: 4 Mayıs 2014
Eklenti 638002

1 Haziran 2014
Eklenti 638003

20 Eylül 2014
Eklenti 638005

Aralık ayı içinde hasadını gerçekleştirdik. Verimi güzeldi. Yine deneme amacıyla iki kökünü sökmeyip onların hasadını Mart sonuna kadar erteledik.

29 Mart 2015
Eklenti 638006

Daha önceleri Ocak-Şubat aylarında da deneme amaçlı hasada bıraktığımız olmuştu. Biraz soğuğa maruz kalanların daha lezzetli olduğu söyleyebilirim.

dongyul 31-01-2017 19:53

Sayın Heyyamola, paylaşımınız çok güzel bende bu sene deneyeyim...

Size bir sorum var geçen senelerde yer elması yetiştirdim tükettim lezzetli herhangi bir koku yoktu ancak bu yıl ektiklerim çok güzel oldu ilk söktüklerim anlatamam bir ağır koku ve tadı bozuk süt gibiydi berbattı ve tüketemedik daha sonra ilk kar sonrası söktüğüm 2 3 kökü lezzetli herhangi bir koku tadında bir anormallik yoktu...

Sizde böyle tuhaf bir olayla karşılaştınız mı?

heyyamola 31-01-2017 21:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1493830)
Sayın Heyyamola, paylaşımınız çok güzel bende bu sene deneyeyim...

Size bir sorum var geçen senelerde yer elması yetiştirdim tükettim lezzetli herhangi bir koku yoktu ancak bu yıl ektiklerim çok güzel oldu ilk söktüklerim anlatamam bir ağır koku ve tadı bozuk süt gibiydi berbattı ve tüketemedik daha sonra ilk kar sonrası söktüğüm 2 3 kökü lezzetli herhangi bir koku tadında bir anormallik yoktu...

Sizde böyle tuhaf bir olayla karşılaştınız mı?

Çok nadir de olsa, don zararına uğramış olanlar dışında (hava ayaz gider, kar da yağmazsa toprak yüzeyine yakın yumrular zarar görebilir.) tadında fenalaşma görmedik.

Taşlıbahçe 31-01-2017 22:20

Biz ihtiyac duydukca duzenli bir sira takibederek hasadini yapiyoruz, mart ayina kalan son yumrular mart ortasinda koklenmeye baslamis oluyorlar, onlari da sonraki sezonun urunu icin kullaniyoruz. Sn Heyyamola'nin da yazdigi gibi birkac dona maruz kalanlarin daha lezzetli oldugu bazi kaynaklarda yaziyor. Su ana kadar dondan ve soguktan veya baska bir nedenden kaynaklanan herhangi bir bozulma biz de gormedik, sizin anlattiginiz koku ve tadin soguklardan oldugunu sanmam.

çiğdem42 10-02-2017 23:12

Yer elması büyük taşların altında yumru yapmayı çok seviyor.O zaman fazla su da istemiyor.

umutyolcusu 06-08-2017 21:31

Evde buzdolabında duran yer elmalarından filizlenenleri bahceye şimdi eksem olur mu?

su teresi 14-10-2019 15:04

diyabet kolon kanseri ve obezite hastalıklarında, kalınbarsakta çözünen dirençli nişasta içermesi nedeniyle(inulin) alt sindirim sistemini yan etki vermeden çalışmasına yardımcı olan yerelması bir gün hak ettiği değeri bulacak ki o zamanda sanırım evlere ambalajlarda toz halinde girecek. yapılan çalışmalarda inulin oranı en yüksek gıdalarda en fazla yerelması ardından hindibağ gelmekte. popüler kültürün bombardımana tutarak piyasa yaptığı normal patatesten 4 kat fazla şeker barındıran bol nişastalı tatlı patatesi yetiştirmeyi yuksek oranda protein içeriyor yalanıyla chia ithal etmeyi oysa mercimekte chiadan daha fazladır. gdo suz tam buğdayın arpanın çavdarın kendi doğal besinlerimizi üretim ve tüketimini yok edip bine bin kattıkları palavralarla kendi piyasalarını yaratan tarım devlerinin tuzaklarından kurtlumamızı dilerim. bu ülkede kimse A vitamini eksikliği yaşamıyor lakin tum medyada hangi yiyeceklerde en fazla bulunur algısıyla sanki almadığımız algısı yaratılıyor mantık yahu kırmızı biber salçası domates salçası havuç -A vitamini- yemekten deri döküntüsu yaşıyor halkın yarısı (evet abartılı bir iddia yeterince alıyoruz demek istedim)pardon konumuz yer elmasıydı kendisi hakkında yapılmış bilimsel araştırmalar deneyler dileyen nette bulabilir.

atila filmer 30-04-2020 20:19

Kızarma ile problemi olmayanlar için, toprağı iyice temizlendikten sonra kabuğu ile ince dilimler halinde önce hafif unlayıp sonra kızartıyoruz. Yumuşamasın diye ince göz bir ızgaraya dizip kuruttuğunuzda çok güzel cips oluyor toprak tatlı. Biz bayılıyoruz.

aydemiraydın 27-06-2020 11:04

1 Eklenti(ler)
aslında açlıkla mücadelede kullanılabilecek Perma kültür bitkisi.
Bal arılarının sevdiği benim yer elması ormanım.




Eklenti 710979

evandevan5 06-12-2023 14:49

yer elması olarak 3 kök çıktı bahçede sonra sadece 1 tanesi çiçek verdi. hava istanbulda 11 derece açaba söküp baksam mı bilemedim. dibinde yer elması bitkisi varmı? ne yapmalıyım.

evandevan5 06-12-2023 14:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1482453)
Komşumda yetişen yer elmalarının çiçeklerinin bazılarında farklı bir oluşum oldu gibi.

Eklenti 630279

Eklenti 630280

Eklenti 630284

Eklenti 630285

Eklenti 630286

birinin cinsi farklı sanırım beyaz çiçek vermiş. bende bahçede 3 kökten birinde sarı çiçek gördüm.

i.sunaz 06-12-2023 18:02

yerelması hangi ayda dikilir?Bunu da denemek isterim.Çocukluğumda babam bahçeye ekerdi.Fakat çok küçüktüm.Ekiliş vaktini hatırlamıyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025