agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Turp Yetiştiriciliği (Raphanus sativus) (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/6171.htm)

limon 09-02-2009 14:26

Bir tane olur.

maviyeşil 11-02-2009 13:41

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar yaklaşık 1.5 ay önce turp tohumu ektim. Ben de acemilikten sık ekmişim, seyrelttim. Şimdi büyüdüler ama bazılarında problem var. Gövdeleri önce yamuluyor sonra güçsüzleşip kırılıyor. Bazılarının gövdelerini toprağın altına soktum. Rüzgardan mı yoksa toprak mı eklemeliyim?
Neden böyle olduğunu ve ne yapmam gerektiğini söyler misiniz?
Eklenti 62382
Eklenti 62381

Manta 01-04-2009 22:00

Merhabalar. Amerika'dan getirttiğim tohumların yanında deneme için "Redboy radish" yazılı tohumlar göndermişler. Turp olduklarını anladım ama internette ve sitede bu türe özel bilgi bulamadım. Islak havlunun arasına koymuştum, 24 - 25 saatte kotiledonları bile açılmış. Hıza hayret ettim. Bir gün daha beklesem herhalde kağıdı yırtıp çıkacaklarmış. Şimdilik 3 tane çimlendirmiştim, küçük bir saksıya 5-6 cm aralıklarla ektim. Bundan sonra ne yapmam gerek?

Manta 19-04-2009 12:57

Anladım. Peki beklemekten başka? :)

Yani ne kadar derin, ne kadar geniş bir kaba, ne zaman aktarayım? Belki de ben sorumu eksik sordum...

Lonicera 19-04-2009 16:27

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar ben de Koçtaş'tan hazır fındık turp paketlerinden alıp, yaklaşık 1 ay önce ekmiştim. Tohumların çimlenmesi çok kolay oldu. Ekim talimatında tohumları toprak içine yaklaşık 1,5- 2 cm derinliğe bırakın diye yazıyor. Tohum ekim aralığı da 5cm olacakmış. Daha sık ekim yapıldıysa sonradan seyreltme yapılmalıymış. Hasat 40 gün sonra oluyor ve sulama ihmal edilmeyecek. Yoksa acılaşma çok üst düzeylere çıkabiliyor. Dün plastik kova içerisine ektiğim fındık turplarını söktüm. Tabi biraz daha beklemem gerekiyordu, olması gerekenden biraz daha küçükler ama tatları nefis. Hele zeytinyağı , tuz ve limonla çerez gibi:D:D

akcan67 26-10-2009 21:26

Yaklaşık 5 cm olan olan diktiğim turpun yapraklarına henüz keşfedemediğim bir canlı musallat oldu.Yaprakları yemeye başladı.Acaba ne olabilir.

nariçi 12-01-2010 18:47

Kadirli!den Turp haberi var!

http://www.milliyet.com.tr/Ekonomi/S...2010&b=Bacasiz fabrika gibi

siniroluyorum 13-01-2010 16:08

1 Eklenti(ler)
Bunlarda benimkilerden.Güneşi çok seviyorlar galiba çünkü güneş gören bahçemdekiler devasa oldular.F1 tohumdan

yarenimex 07-04-2010 12:02

Yerli çeşitlere ilave olarak yetiştirdiğim Japon turbu da var. Daikin de deniyor. Beyaz iri bir havuç gibi.En önemli özelliği ise gaz yapmaması olarak belirtiliyor..

BuYrUn_1983 04-05-2010 10:45

merhaba ben kütahya tavşanlıdan ali ihsan 3 hafta önce fındık turp ekmiştim hayatımda ilk kez ekdiğim için yaprakları nasıl olur bilmiyorum ve bi takım yabancı otlarda çıktı çapa yapıcam ama arada turplarıda götürmeyeyim diye yapmadım elinizde fındık turp lara ilişkin ilk çıkım foto ları varsa yayınlarmısınız **** bu konu hakkında bilgilendirirseniz sevinirim..şimdiden başarılar

BuYrUn_1983 04-05-2010 10:47

ayrıca ben ziraat ten almış olduğum tohumları ekmiştim bursa tohumculuğa ait.toprağımda büyük hayvan gübreli.

himone 05-07-2011 21:15

Arkadaşlar turp tohumları Ağustos veya Nisan gibi ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde mi ekilir?

karamanliali 08-12-2011 22:38

Bu siyah turplardan bende ektim ama nedense bi turlu buyumuyorlar.
Yapraklari kocaman oluyor ama kendileri kucuk kaliyor, ne yapsam acaba?

UtkuMun 15-02-2012 14:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yarenimex (Mesaj 612204)
Yerli çeşitlere ilave olarak yetiştirdiğim Japon turbu da var. Daikin de deniyor. Beyaz iri bir havuç gibi.En önemli özelliği ise gaz yapmaması olarak belirtiliyor..

Sn. Yarenimex hala forumu kullanıyrmusunuz bilmiyorum ancak mesajımı görür cevap verirseniz sevinirim, Daikonlarınız sağlıklı bir şekilde yetiştimi? boyut ve ağırlıkları aşağı yukarı ne kadardı.? Saygılar

acemi ve çiftçi 15-02-2012 23:23

15 yıldır kullanılmayan ahırın dibindeki hayvan gübrelerini turp ekeceğim alana serpmemin bir faydası olur mu, var mıdır bu şaşkını bilgilendirecek.

agozce 16-02-2012 00:24

Sadece bir örnek, küçük saksılarda rahat yetişiyor.

http://www.agaclar.net/forum/balkon-...gi/19977-2.htm

cherry 21-03-2012 10:20

merhaba sizce turp ekmek için geç kalmış olabilir miyim?

yarenimex 23-03-2012 18:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi UtkuMun (Mesaj 912128)
Sn. Yarenimex hala forumu kullanıyrmusunuz bilmiyorum ancak mesajımı görür cevap verirseniz sevinirim, Daikonlarınız sağlıklı bir şekilde yetiştimi? boyut ve ağırlıkları aşağı yukarı ne kadardı.? Saygılar

Mesajınızı yeni gördüm, cevaplamakta geciktiğim için umarım hoşgörürüsünüz.
EveJapon turpları gayet güzel geliştiler, ortalama 15-20 cm uzunluk, 3- cm civarında kalınları oldu.Açıkcası gramaj konusunda bi şey demem yanıltıcı olabilir, çünkü tartmadım.Bir kısmını da tohuma bırakıp tohum da almıştım..

firuze 35 09-05-2012 16:33

Merhaba
Balkonda da olsa bir şeyler yetiştirmenin zevkini yaşamak istiyorum.Biber,domates,sarımsak,soğan tamam ama turpta başarılı olamadım.
Buzdolabının bir köşesinde çimlenmiş turptan bir sürü tohum elde ettim.O tohumlardan bir kaç tanesini kış aylarında diktim (saksıya) ama güneş yeterli olmadığı için çok cılız büyüdüler.Güneş yüzünü gösterdiğinde de hızla büyüyüp çiçek açtılar.Aylardır dikili olmalarına rağmen hiç yumru oluşmadığını görüyorum.Çiçek açtığı halde yumru oluşturmaması normal mi?Nerede hata yapmış olabilirim?

yarenimex 09-05-2012 17:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi firuze 35 (Mesaj 962706)
Merhaba
Balkonda da olsa bir şeyler yetiştirmenin zevkini yaşamak istiyorum.Biber,domates,sarımsak,soğan tamam ama turpta başarılı olamadım.
Buzdolabının bir köşesinde çimlenmiş turptan bir sürü tohum elde ettim.O tohumlardan bir kaç tanesini kış aylarında diktim (saksıya) ama güneş yeterli olmadığı için çok cılız büyüdüler.Güneş yüzünü gösterdiğinde de hızla büyüyüp çiçek açtılar.Aylardır dikili olmalarına rağmen hiç yumru oluşmadığını görüyorum.Çiçek açtığı halde yumru oluşturmaması normal mi?Nerede hata yapmış olabilirim?

Sayın Firuze, turplar soğuklama yaşadıktan sonra yeterli sıcaklığı bulunca çiçeklenir.Buzdolabinda soğuklama ihtiyacı tamamlanmış olan turplarınız yumru yapmadan çiçeğe kalkmışlar.. Normal herhangi bir turp tohumunu ekerseniz yumrulu turplarınız olacaktır..

firuze 35 10-05-2012 14:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yarenimex (Mesaj 962750)
Sayın Firuze, turplar soğuklama yaşadıktan sonra yeterli sıcaklığı bulunca çiçeklenir.Buzdolabinda soğuklama ihtiyacı tamamlanmış olan turplarınız yumru yapmadan çiçeğe kalkmışlar.. Normal herhangi bir turp tohumunu ekerseniz yumrulu turplarınız olacaktır..

Çok teşekkür ederim.Elimdeki tohumlarla yeniden deneyeceğim,inşallah bu sefer başarıp ürettiklerimi sizlerle paylaşacağım.:)

Tura 23-03-2013 06:45

1 Eklenti(ler)
Bahçedeki 3.5 kğ. şalgam.
Ne zaman, nasıl büyüdün anlayamadım.
Bunun gibi onlarca var. En ufağı 1 kğ geliyor.
Personelle paylaştık.
Ortadan kestiğinizde portakalı suyu gibi suyu akıyor.
Lezzeti fevkalade, güzel. :)

Eklenti 380897

Boska 23-03-2013 11:35

Maşallah, özellikle yetiştirmeye çalışanların bile imreneceği bir büyüklük. Kutlarım sayın Tura

h_dogan 23-03-2013 11:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 1125716)
Bahçedeki 3.5 kğ. şalgam.
Ne zaman, nasıl büyüdün anlayamadım.
Bunun gibi onlarca var. En ufağı 1 kğ geliyor.
Personelle paylaştık.
Ortadan kestiğinizde portakalı suyu gibi suyu akıyor.
Lezzeti fevkalade, güzel. :)

Eklenti 380897

Daha büyüğü var mı acaba şimdi merak ettim tebrikler, bir aylık ihtiyaca yeter bu. :D

Tura 23-03-2013 13:03

Büyükleri bu civarda.
Küçükleri yok...Yani 1.kğ dan aşağısı yok.
Ben de hayret ettim. Çok sulu.

nesli60 22-06-2013 21:08

bu da benim dayanamayıp yerinden cektigim turp dokunmasaydım daha da büyüyyecekti :( :)
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.n...97715698_n.jpg

yağmur 31-07-2013 01:50

yakında fındık turp ekeceğim.yalnız aklıma bir şey takıldı; yaprakları yeniyor mu?yeniyorsa nasıl?salatada vs. mi?

botanikerdi 02-08-2013 10:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yagmurr (Mesaj 1185550)
yakında fındık turp ekeceğim.yalnız aklıma bir şey takıldı; yaprakları yeniyor mu?yeniyorsa nasıl?salatada vs. mi?

evet yapraklarını salata yaparakta yiyebilirsiniz yemek yaparakta ;)

p.m.nihan 25-11-2013 12:43

Merhaba bu sene tohuma bıraktığım fındık turplarımın üzerinde asimetrik ince ağlar ve çok çok küçük böceğe benzeyen oluşumlar gördüm. yaklaşık iki hafta sonra turplar pörsüdü ve öldü. Aynı zamanda beyaz kül benzeri bir madde de salgılıyorlar sanırım. Bunlar yanındaki çilek fidelerine de bulaşmış. Trips olmasından süpheleniyorum. Ne olduğunu bilen var mı acaba?

Bir de arka bahçede yetiştirdiğim kırmızı turplarım köklerinde kurt yemiş gibi oyuklar oluştu. Turplarda en yaygın kök zararlısı nedir? Doğal bir mücadele yöntemi var mı?

p.m.nihan 26-03-2014 08:02

Küçük böceklerin mite olduğuna karar verdim. Bir arkadaşım doğal bir mücadele için neem yağı gönderdi, 3-4 günde bir üzerinde yazan miktara göre hazırladığım solüsyonu uyguluyorum. Özellikle Ankara'da 2 senedir ciddi bir mite problemi var.

Ama kökte zarar yapan hayvanı hala tahmin edemiyorum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025