agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Sebze Bahçeme Neler Diktim? (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/4459.htm)

Balıkcı 20-01-2008 10:49

Göbek(atom) salata, bizim bahçede pek güzel büyüdü fakat doğru dürüst yemek nasip olmadı, üstü yeşil, iç kısımları hep kararmıştı.:(
Neden oldu, anlayamadım. Acaba içine su mu gitti, çürüttü, bir zararlı mı var, vs. vs. sonuç, iç açıcı olmadı. Marul ve kıvırcıklar ise her sene çok iyi gelişiyor.
Geç kaldık diyenlere de ben tohumları Mart'ta-Nisan'da ekeceğim, kısmet olursa inşallah.
Hepinize bereketli ürün dilerim.

limon 20-01-2008 12:33

Sn. Balıkçı, ben de göbek salatayı 2 sene önce fazla tohum atınca çok fazla sayıda yetiştirmek zorunda kalmıştım. Göbek salatayı yiyecek büyüklüğe erişince hemen toplamak gerekiyor. Biraz geciktirince aynen dediğiniz gibi içi kararmaya başlıyor. Bende böyle oldu.

Kıvırcık çeşitleri en kolay yetişenler bence de . Onların çok çeşitleri var. Acemilere üzerinde yağlı yapraklı yazan tohum türünü almasını tavsiye ederim. Onlar diğerlerine göre daha sulu ve lezzetli oluyor kanaatindeyim. Bazı kıvırcık türleri çok susuz ve lezzetsiz oluyor. Bir de türünü bilmiyorum ama marul gibi uzun yapraklı, açık renkli, bir kıvırcık türü ekmiştim son derece lezzetli, sulu ve kıyır kıyır yapraklıydı.
Ben de Martta ekmeyi düşünüyordum fakat geçen gün marul tohumu aldım. Üzerinde Ocak ayında ekilmesi gerektiği yazıyor.

Balıkcı 20-01-2008 19:14

Sevgili Limon

Tohumların üzerindeki tarihler beni de hep düşündürmüştür.
Sonra uyandım, dedim ki, bu tohumlar sadece İstanbul için mi ? Adana'da Mart niye beklensin, o zaman hasat ediliyor. KArs'ta Nisan'da hala buz var belki de, nasıl eksinler.
Bu düşünceden sonra ben, kafama göre, her yıl da mevsime , havaya bakarak, biraz farklı zamanlarda ekiyorum tohumları.
YAni el terazi, göz mizan hesabı. ( Bu da ne demekse .P mizan da terazi demek aslında.)

Balıkcı 20-01-2008 19:17

Şimdi aklıma geldi.

Belki biraz reklam gibi olur ama deneyip memnun kaldığımız tohumları, sebeplerini belirterek tavsiye etsek. Ne güzel hazıra konarız.
Belki bu konuda özel bir başlık bile açılabilir.(Belki de var ama ben rastlamadım.)

Ne dersin, sevgili ve değerli yöneticimiz Malina? İyi olmaz mı?

imperfect 06-02-2008 14:10

Kış için bahçeme marul, roka, maydonoz (ama tutmadı), biraz nane, bezelye, bakla, soğan, sarımsak ektim. Ama hep işten çıkınca ektiğim için hepsi karmakarışık sanırım böyle yaptığım için toprağı çok yormuş oluyorum. Hem de güneş gitmeden işimi bitirebilmek için alelacele yaptığım için çok karışık. Ama olsun yine de bahçemde işe yarar bitkiler olması beni çok mutlu ediyor.

imperfect 06-02-2008 14:21

5 Eklenti(ler)
Bunlar da bahçemin fotoğrafları :)

limon 07-02-2008 20:40

Ben de bu kış hiç ilgilenemedim sebze bahçemle. İşlerimden fırsat bulur bulmaz düzenleyeceğim.

Sizin de bahçeniz bol taşlı gibi :) Ama baklalarınız oldukça güzel görünüyor. Bol sebze verir inşallah :)

imperfect 08-02-2008 10:26

Teşekkür ederim Limon, bahçem yaklaşık 10 yıldır işlenmemişti. Bu haline gelebilmesi için epey uğraştım. Dedim ya fazla ilgilenemiyorum. Ama bu hafta sonu çok özlediğim güneşin altında saatlerce bahçemde çalışmayı düşünüyorum. Belki taşları da ayıklayabilirim... :))

limon 16-02-2008 14:38

İki kilo pırasa emeklerimle beraber çöpe gitti :(

imperfect 18-02-2008 13:16

Sevgili limon, fotoğraflara baktım sebzelerin için gerçekten çok üzüldüm. Kurtlarla nasıl mücadele edildiğini bilmiyorum ama. Umarım en kısa zamanda bir çözüm bulursun. :(

limon 06-03-2008 16:40

1 Eklenti(ler)
Sebze bahçemle tüm kış boyunca hiç ilgilenemedim. Şu anki içler acısı durumunu fotoğrafladım. Keyfimin olduğu bir gün tanınmayacak hale getireceğimden emin olabilirsiniz. :)
Eklenti 31632

gangava 06-03-2008 17:58

Sebze Bahçem
 
5 Eklenti(ler)
Uzun bir aradan sonra herkese merhaba.
Sebze bahçeme bu kış dikkitiğim brokoliler, baklalar. dereotu, maydanoz, lahana ve bezelyeler gayet güzel oldu. Sadece küçük kırmızı tuprlar yumru gelişimini tamamlayamadılar ve çok küçük kaldılar. Galiba fideleri toprağa almakta çok geç kaldım ondan. Yazdan kalan plastik bidonlardaki domateslerim kahvaltı için bize yetiyor. Kış ayında kendi domatesini yemenin zevki de bir başka oluya hani :p
şevketi bostanlardan 2 kez yemek yapabildim. Bezelyeler 3-5 tane yaptılar devamıda geliyor. Ama ben bezelyenin çiçeğini de çok seviyorum. Enginarların gelişimi gayet güzel gidiyor bakalım bu sene afiyetle enginar yiyebilecek miyiz?:rolleyes: Bahçemden 5 tane resim yoluyorum. Ama sizlerin bahçelerini de merakla bekliyorum. hepinize kolay gelsin.
Not: Bu sene sebzelerin arasından ot temizlemekten yorgun düştüm....:o

limon 06-03-2008 20:55

Kışın bahçenizden domates yemek ne güzeldir kimbilir... Yabani otlar dışındaki tüm sebzeleriniz harikalar :) Benim sebze bahçemde de çok fazla su otu denilen yabani ot türü var. Neyseki kökleri çok ince temizlemesi diğerlerine nispeten kolay. Vakit bulur bulmaz üşenmediğim bir gün :) bahçemi yeniden düzenleyip, gübrelemeyi düşünüyorum.

şükran ünal 07-03-2008 09:06

Sevgili gangava bahçene hayran oldum, Sevgili Limon da bu konuda çok becerikli. Hem mevsiminden hem toprağından oralarda taş eksen oluyor, olmak ne kelime coşuyor. Bizde Ankara ikliminde bir sap bitki yetiştirelim diye gözüne bakıyoruz. İnşallah bu sene bende burada edindiğim bilgilerle bahçemde daha iyi bir sebze ve yeşillikler yetiştirebilirim. Bahçemizin toprağı bildiğimiz kadarıyla killi. Bunun için bahçenin ekeceğimiz bölümüne kum atmak ve toprakla iyice karıştırıp sonra ekimi yapmak daha doğru olacak. İyi kalitede ahır gübresi zaten her sene dolu dolu seriyoruz. Bende bahçedeki gelişmeleri sizlerle önümüzdeki günlerde paylaşmak için sabırsızlanıyorum.

Güler 07-03-2008 09:24

Sevgili limon, sebze bahçeni gördüm. Sana biraz ıpucu vermek istedim. Bitki bölümlerini yeşil naylon separelerle ayırmışsın. Ben şu şekilde yapıyorum: Her sebze için eni 70 cm lik kümbetler yapıyorum, boyları sana kalmış. yükseklikleri de zeminden birbuçuk karış filan yüksek oluyor. Eğer çilek ekeceksem, kümbeti siyah naylonla kaplıyor ve her iki taraftan 25 cm bırakarak (hem sağ, hem soldan) 30 cm de bir çilekleri (naylon üzeinde açtığım + lar içine) ekiyorum. Diğer sebzelerde naylon yok. Ama o sebzeleri de yine aynı şekilde dikiyorum. Bir kümbette 2 sıra aynı cins sebze oluyor. İstersen sen bir sıra domates bir sıra biber ekebilirsin. Ben diplerinden damlalıklı sulama dolaştırdım ama sen sanırım az ekiyorsundur elle de rahatça suluyabilirsin. Kümbetler arasında da rahatça dolaşabiliyorsun
Otlarla da rahatça savaşırsın. Zemin otları da sebzeleri rahatsız etmez.
Kümbetleri yapınca üstlerini tırmıkla düzleştir.

limon 07-03-2008 12:35

Güler Hanım eskiden kümbet yapıyorduk fakat kışın her bahçeye girişte ayaklarım feci çamur oluyordu. Ben de geçen sene sera gibi düzenleme yaptım. Bölümlere ayırdım aralara mıcır serdim ama o zaman mıcırın altına siyah naylon sermeyi öğrenmemiştim. :) Haliyle mıcırların arasından bol miktarda yabani otlar çıktı. Bu haftayı bir atlatayım, önce otları temizleyeceğim, sonra mıcırları tırmıkla toplayacağım, bu sefer bahçeyi enine değil boyuna hazırlayacağım. Yürüme yoluna önce siyah naylonu serip sonra üzerine mıcırları dökücem.
Çileklerin yerini değiştiricem, dikmeden önce aynen sizin dediğinizi yapıcam. (Altına naylon döşeyeceğim) Böylece çileklerim toprak olmayacak. Ha bir de damlama sulama düzeneği alıp döşeyeceğim. Her ne kadar güzel toprak sersem de alt kısım kum olduğundan sulama suyu boşuna akıp gidiyor. Damlama ile az su ile çok fayda sağlayacağım. Bunlar hayalimde tasarladıklarım. :) Kolları sıvayıp yapmak bana düşüyor. Haftaya inşallah....

limon 07-03-2008 12:39

Selahattin Hocam pırasa tohumlarını Nisan'da mı atıyorduk?
Ben bu sene ekmeyeceğim, tüm pırasalarım kurtlandı boşuna emek vermek istemiyorum. Fakat ekmek isteyen arkadaşlar için soruyorum, sebze tohumlarında zaman çok önemli.

gangava 09-03-2008 20:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi şükran ünal (Mesaj 212119)
Sevgili gangava bahçene hayran oldum, Sevgili Limon da bu konuda çok becerikli. Hem mevsiminden hem toprağından oralarda taş eksen oluyor, olmak ne kelime coşuyor. Bizde Ankara ikliminde bir sap bitki yetiştirelim diye gözüne bakıyoruz. İnşallah bu sene bende burada edindiğim bilgilerle bahçemde daha iyi bir sebze ve yeşillikler yetiştirebilirim. Bahçemizin toprağı bildiğimiz kadarıyla killi. Bunun için bahçenin ekeceğimiz bölümüne kum atmak ve toprakla iyice karıştırıp sonra ekimi yapmak daha doğru olacak. İyi kalitede ahır gübresi zaten her sene dolu dolu seriyoruz. Bende bahçedeki gelişmeleri sizlerle önümüzdeki günlerde paylaşmak için sabırsızlanıyorum.

Sevgili Şükran Ünal inanıyorum ki sizinde bahçeniz en az bizimkiler kadar güzel olacaktır. Sizin dezavantajınız dondurucu soğuklar, bizim ki ise kavurucu sıcaklar.... Ama inatla devam edeceğiz vazgeçmek yok. İnsanın doğa ile uğraşırken kafasındaki bütün dertler tasalar uçup gidiyor değil mi?:rolleyes:

berduray 09-03-2008 21:13

Çilek yetiştirme hakkında
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Guler (Mesaj 212132)
Ben şu şekilde yapıyorum: Her sebze için eni 70 cm lik kümbetler yapıyorum, boyları sana kalmış. yükseklikleri de zeminden birbuçuk karış filan yüksek oluyor. Eğer çilek ekeceksem, kümbeti siyah naylonla kaplıyor ve her iki taraftan 25 cm bırakarak (hem sağ, hem soldan) 30 cm de bir çilekleri (naylon üzeinde açtığım + lar içine) ekiyorum..



Güler Hanım'cığım bu yöntemin fotoğrafı var mı acaba ?

Çok merak ettim, peki damlama yöntemi yoksa, hortumla bu şekilde sulama zor olmaz mı?

Mesela su naylonun üzerinde birikmez mi?

Siyah naylon sıcak havada bitkiyi yakmaz mı?

Aklıma takıldı da, ben bu sene kesin çilekle uğraşacağım, detaylandırabilir misiniz tecrübelerinizi, çook teşekkürler.

Selahattin Yılmaz 09-03-2008 21:38

Buradan görebilirsiniz.

berduray 09-03-2008 22:24

Hocam harikasınız, tak soru, şak cevap.

Teşekkürler...

limon 16-03-2008 19:08

İki gündür sebze bahçemi düzenlemeye çalışıyorum. Daha çeyreğini bile yapamadım. Çok yorucu bir iş. Artık sebze fiyatlarına pahalı dememeye karar verdim. Gerçi parayı yetiştiren alamıyor...

imperfect 17-03-2008 10:45

Sevgili limon size kolay ben de çok zorlandım bahçede çalışırken. Hatta bir kaç saatlik çalışma sonrasında 1 hafta boyunca ağrı çektiğimi bilirim. Ama o keyfi de hiçbir şeye değişmem.... :)

abk 17-03-2008 11:42

Geçen hafta fasulye ektim bahçeme. Marul, roka, dereotunu daha önce ekmiştim. Maydanozlarım geçen yıldan beri duruyorlar. Bir saksıya gülbiber,sivribiber ve domates ekmiştim. Dün markette marul fiyatlarını görünce şaşırdım. Nerdeyse saksılara bile sebze ekeceğim.

darknights 17-03-2008 13:51

bende bahce duzenlemesıne basladım. daha once dıktıgım sarımsaklar kafalarını cıkarmaya baslamıslar bile. soganlarda ufaktan cıkmaya calısıyorlar.

abk 18-03-2008 10:42

Marul ve rokalarım çimlenmişler. Çok mutlu oldum.:p

limon 18-03-2008 11:53

Oooo ben geç kalıyorum, bu hafta sebze bahçesi düzenlemesini bitirip tohumları ekmem gerek. Panikledim şimdi sizleri okuyunca...

abk 18-03-2008 12:08

Siz geç kalmadınız, ben sabırsız davrandım bu yıl.:p

ezgili dünyam 18-03-2008 15:03

2 Eklenti(ler)
Elime geçen plastik kasaların içlerini kaplayarak sebze fideleri yetiştirmek istiyorum. Fotoğrafta gördüğünüz marul fidelerini, geçen sene mevsim sonunda bahçeye tohum olarak ekmiştim, çıkmadığını görünce artık umudum kesilmişti,:( bunca zaman sonra yeşeren marulları görünce, yok olmasınlar diye alıp kasalara diktim. İçinde sadece toprak olan kasalarda şu an tohum ekili değil, biraz daha havaların ısınmasını bekliyorum, belki sadece marul ve maydanoz tohumlarını ekebilirim.

abk 18-03-2008 15:53

Aynı tarz kasanın içini poşetle kaplayıp toprak doldurdum. Hafta sonu da marul ve roka ektim. Hepsinin de çimleneceğini umuyorum.

Penelophe 18-03-2008 15:57

Ezgili Dünyam, marulları şaşırtacaksınız değil mi? Zira çok sık dilmişsiniz.

abk 18-03-2008 16:08

Annemler bahçelerine marul eker ve hiç şaşırtmazlar. Marullar biraz büyüyünce aralarından sökerek salatada kullanırlar. Böylece seyreltmiş olurlar.

ezgili dünyam 18-03-2008 16:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe (Mesaj 215731)
Ezgili Dünyam, marulları şaşırtacaksınız değil mi? Zira çok sık dilmişsiniz.

Biraz daha büyüdükleri zaman bahçede uygun bir yere ekmeyi düşünüyorum.

ezgili dünyam 18-03-2008 16:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi abk (Mesaj 215729)
Aynı tarz kasanın içini poşetle kaplayıp toprak doldurdum. Hafta sonu da marul ve roka ektim. Hepsinin de çimleneceğini umuyorum.

Ben toprağa değecek olan kısımlarına, poşetten sonra koli kutuların kartonu ile kapladım. Umarım ıslandığı zaman bir şey olmaz.

abk 18-03-2008 16:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ezgili dünyam (Mesaj 215747)
Ben toprağa değecek olan kısımlarına, poşetten sonra koli kutuların kartonu ile kapladım.

Sizin yönteminiz daha pratik bence.

ezgili dünyam 20-03-2008 12:19

Bugün daha önce hazırladığım kasalardan bazılarına, marul ve maydanoz tohumları ektim.

ezgili dünyam 21-03-2008 08:38

Elimde kaç sene önceden kalma olduğunu hatırlayamadığım bir tane süs kabağı var. Baktım içinde tohumları sağlam duruyor, bu sene ekmeye karar verdim, acaba olurmuki:confused:

abk 21-03-2008 09:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ezgili dünyam (Mesaj 216988)
bu sene ekmeye karar verdim, acaba olurmuki:confused:

Bence denemekte fayda var.

şükran ünal 23-03-2008 15:33

3 Eklenti(ler)
bahçeme ektiğim ıspanak,tere ve sevgili Envor'un yolladığı sebze fidelerim.( Domates, biber, patlıcan ve salatalık.).Sebze fidelerini bu hafta sonu ektim. Tere tohumunu geçen hafta ekmiştim, 3. resimde görüldüğü gibi yeni yeni çıkmaya başladı. Ispanak da 5 haftalık (1. resim).

limon 23-03-2008 18:04

Çok güzeller Şükran Hanım. Bu arada bugünkü hava durumuna göre çarşamba günü oldukça soğuyacakmış hava. Hatta gece -1 veriyor İstanbul için fakat günlük değişebiliyor.
Bu körpelere zarar gelmez umarım. Yağmur yağınca hava yumuşar inşallah.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025