agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Sebze Bahçeme Neler Diktim? (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/4459.htm)

amatör hobici 10-03-2011 10:48

Sn.sebnem&mircan,

Tohumlarınızı şişen tabletlerin içinde çimlediğinizi yazmışsınız, o tabletlerdeki bitki vitaminlerinin yeterli olmadığını düşünüyorum. Tohumlarınız çimlenmeye başlayınca bulabilirseniz yarım Kg. kadar yanmış hayvan gübresi bulunuz bunu üç litre kadar suda iki gün kadar bekletip süzünüz ve çimlerinizi bu suyla sulayınız. Fakat yapraklarına deydirmemeye dikkat ediniz. Bulamazsanız marketlerden organik sıvı gübre temin edip, kullanma talimatına uygun olarak kullanınız.
En iyi öğrenme metodu deneme yanılma metodudur.Denemeye ve araştırmaya devam ediniz. Doğruyu bulacaksınız. Selamlar.

limon_sever 10-03-2011 14:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pelpel (Mesaj 765143)
merhabalar,kasım ayında ektiğim turplar hala olmadıi olmadı derken köklenmedi. bütün kışı sağ salim atlattılar bundan sonra gelişirler mi acaba? baya sık ekmişim şimdi seyreltsem olur mu?
bir sorum daha olacak. bu bahar birşeyler ekmeden önce gübreleme ne zaman yapılmalı?
teşekkürler

Seyreltmenizde bir sakınca yok. Gübrelemeyi sayfanın birinde görmüştüm. Çiftlik gübresiyse Eylül-Ekim gibi gübreleme yapılabileceği yazıyordu. Geç kalmış olabilirsiniz. Direkt gübre vermeyi sakıncalı buluyorlar. Normal suni veya sıvı gübre tarzında ise fidan gelişimini tamamlayınca verilebileceği yazıyordu. Aklımda kalanlar bunlar.

verdoque 10-03-2011 14:49

Fideleri dikmeden önce dikim yapılan toprağa iyi yanmış hayvan gübresi eklenebilir diye biliyorum.

limon 10-03-2011 17:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pelpel (Mesaj 765143)
merhabalar,kasım ayında ektiğim turplar hala olmadıi olmadı derken köklenmedi. bütün kışı sağ salim atlattılar bundan sonra gelişirler mi acaba? baya sık ekmişim şimdi seyreltsem olur mu?
bir sorum daha olacak. bu bahar birşeyler ekmeden önce gübreleme ne zaman yapılmalı?
teşekkürler

Turp tohumu ekimi için zaman aralığı oldukça geniş. Aslında en çabuk çimlenen tohumlardandır. Seyreltme şarttır yoksa hem küçük hem de şekli bozuk ürünler alıyorsunuz.

Bahar gübrelemesi için Mart sonu Nisan ayı uygundur. Ben önce yabani otları temizliyorum sonra toprağı derin belliyorum, bolca yanmış gübreyi ekleyip toprakla iyice harmanlıyorum. Geçen yıl sn.Meyvelitepe'nin tavsiyesi üzerine toprağın yumuşaklığını kaybetmemesi ve su tutumunu arttırması için hindistan cevizi kabuğu da (cocopeat) ekledim. Hazırlık tamamlanınca yağan bahar yağmurlarıyla toprak ekime hazır hale geliyor.

Şaşırtma yaptığım sebze fidelerini daimi yerlerine geçirmeden evvel su dolu bir kapta 2-3 saat bekletip suya iyice doymalarını sağlıyorum. Onlar beklerken ben ekim yapacağım yeri iyice suya doyuruyorum. Daha sonra fideleri ıslak toprağa dikiyorum. Böylece fideler hiç sarsılmadan yeni yerlerine adapte oluyorlar. Direkt söküp, yeni yerine dikildiklerinde ve sonra sulandıklarında bazen 1-2 gün boyunlarını bükebiliyorlar. Bunu işin ehli bir çiftçi abla öğretmişti, denedim, gördüm, memnun kaldım :)

sebnem&mircan 10-03-2011 19:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi amatör hobici (Mesaj 766116)
Sn.sebnem&mircan,

Tohumlarınızı şişen tabletlerin içinde çimlediğinizi yazmışsınız, o tabletlerdeki bitki vitaminlerinin yeterli olmadığını düşünüyorum. Tohumlarınız çimlenmeye başlayınca bulabilirseniz yarım Kg. kadar yanmış hayvan gübresi bulunuz bunu üç litre kadar suda iki gün kadar bekletip süzünüz ve çimlerinizi bu suyla sulayınız. Fakat yapraklarına deydirmemeye dikkat ediniz. Bulamazsanız marketlerden organik sıvı gübre temin edip, kullanma talimatına uygun olarak kullanınız.
En iyi öğrenme metodu deneme yanılma metodudur.Denemeye ve araştırmaya devam ediniz. Doğruyu bulacaksınız. Selamlar.

Cevabiniz icin cok tesekkur ederim. O zaman oteki tohumlari burada gordugum sekilde torf + perlit karisimina mi ekmeliyim ? Tarif ettiginiz sekilde sulamayi kac gunde bir yapmaliyim acaba ?

efe-can 13-03-2011 21:38

Sn Sebnem&mircan;

Tohumları plastik bardaklara ekebilirsiniz. Torf perlit karışımı olabilir. Plastik bardakların tabanını sıcak bir metal iie birkaç yerinden deliniz. Torf+perlit karışımını doldurunuz. Tohumu orta noktasına (bir kaç tohum koyabilirsiniz birisi çıkmaz ise diğeri çıkar, çıktıktan sonra birisini koparırsınız) koyunuz. Üzerini ince bir elek ile tohumun üzerini örtecek kadar kapatınız. İnce bir süzgeçli sulama kabı ile sulayınız. Çok sulamayın tohum çürür. Nemli kalsın yeter. Bütün bardakları bir kasaya dizin sulayın. Üzerine bir gazete kağıdı örtün. Gazete kağıdı onun nemini kaçırmaz ve çabuk çıkar.
Not: Bardaklar büyük olursa fide uzun zaman orada büyür. Sonra istediğiniz yere şaşırtırsınız. Kolay gelsin.
Türkiye'den bol güneşli Selamlar

sebnem&mircan 14-03-2011 20:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi efe-can (Mesaj 767987)
Sn Sebnem&mircan;

Tohumları plastik bardaklara ekebilirsiniz. Torf perlit karışımı olabilir. Plastik bardakların tabanını sıcak bir metal iie birkaç yerinden deliniz. Torf+perlit karışımını doldurunuz. Tohumu orta noktasına (bir kaç tohum koyabilirsiniz birisi çıkmaz ise diğeri çıkar, çıktıktan sonra birisini koparırsınız) koyunuz. Üzerini ince bir elek ile tohumun üzerini örtecek kadar kapatınız. İnce bir süzgeçli sulama kabı ile sulayınız. Çok sulamayın tohum çürür. Nemli kalsın yeter. Bütün bardakları bir kasaya dizin sulayın. Üzerine bir gazete kağıdı örtün. Gazete kağıdı onun nemini kaçırmaz ve çabuk çıkar.
Not: Bardaklar büyük olursa fide uzun zaman orada büyür. Sonra istediğiniz yere şaşırtırsınız. Kolay gelsin.
Türkiye'den bol güneşli Selamlar

Sn efe-can;
Oncelikle ilginiz icin cok tesekkur ederim. Soylediklerinizi birdahaki tohum ekiminde dikkatlice uygulayacagim. Sanirim bu ilk denemem husranla sonuclanacak :)

limon 15-03-2011 10:40

Acemi şansı mıdır bilmem, ilk denemeler onca yanlışa ve acemiliğe rağmen başarıyla sonuçlanır. Sizin de başaracağınıza inanıyorum.

Fideleri geçireceğiniz toprak karışımını güzel hazırladıktan sonra sorunsuz büyüyeceklerdir.

limon_sever 15-03-2011 12:57

4 Eklenti(ler)
1 martta ektiğim tohumlarımın 8 mart itibariyle halleri.

limon_sever 15-03-2011 12:59

5 Eklenti(ler)
Domates, bamya, yemeklik kara kabak ve 15 mart yani bugünkü halleri

limon_sever 15-03-2011 13:01

5 Eklenti(ler)
Bir tanesini bugün bahçeye taşıdım. Kömür çuvalında yetiştirmek üzere üstünü poşetle örttüm. Bakalım nasıl olacak.

aydın 15-03-2011 19:27

Arkadaşlar oturak fasulye tohumlarını ne zaman ekmeliyim?

mandalinci 16-03-2011 09:00

Merhaba,

Ankara'ya gelen 3. kar felaketi bu sene maydonoz yetiştirme girişimimi nasıl etkileyecek bekliyorum. Tohumları ektiğim saksıyı kalın çöp naylonu ile korumaya almıştım ama saksı bahçede kaldı. Şimdi de hava ısınmaya başladı ama naylonu arada bir açıp havalandırmama rağmen hala kaldırmadım. Göreceğiz bakalım.
Bahçede açıkta bulunan naneler tüm kış dayandı. Şimdi de toprak alıp, sıska soğanlarımı dikeceğim.
En garanti bitkiler bence soğan ve nane, semizotu. Semizotu tohumlarını bir kaç sene önce ekmiştim, her sene aynı yerden çıkıyorlar, yani aslında nane ve semizotu için pek bir şey yapıyorum denilemez.

Her sene domates tohumlarını ekiyorum, ama onları bırakıp yazın Bodrum'a gitmek durumundayım, bitki uzuyor, meyvesi az. Başında olmadığım için nasıl sulanıyor bilmiyorum. Bodrum' a fide olarak götürdüklerimden de bir türlü ürün alamadım, sabit bir yerde kalabildiğim zaman inşallah ciddi olarak uğraşabileceğim.

Sizlere kolay gelsin.

limon 16-03-2011 11:55

Sn.Aydın Fasulye tohumu uygun sıcaklıkta çok çabuk çimlenir. (20 derece ve üstü uygun deniliyor) Havaların ani ısınması hep böyle gidecek anlamına gelmiyor, özellikle gece sıcaklıkları düşük oluyor. Ben olsam Nisan ortalarından sonra ekerdim. Bir de Ağustos ortalarında ekip sonbaharda ürün alıyorlar.

mandalinci 28-03-2011 11:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mandalinci (Mesaj 769182)
Merhaba,

Ankara'ya gelen 3. kar felaketi bu sene maydonoz yetiştirme girişimimi nasıl etkileyecek bekliyorum. Tohumları ektiğim saksıyı kalın çöp naylonu ile korumaya almıştım ama saksı bahçede kaldı. Şimdi de hava ısınmaya başladı ama naylonu arada bir açıp havalandırmama rağmen hala kaldırmadım. Göreceğiz bakalım.
Bahçede açıkta bulunan naneler tüm kış dayandı. Şimdi de toprak alıp, sıska soğanlarımı dikeceğim.
En garanti bitkiler bence soğan ve nane, semizotu. Semizotu tohumlarını bir kaç sene önce ekmiştim, her sene aynı yerden çıkıyorlar, yani aslında nane ve semizotu için pek bir şey yapıyorum denilemez.

Her sene domates tohumlarını ekiyorum, ama onları bırakıp yazın Bodrum'a gitmek durumundayım, bitki uzuyor, meyvesi az. Başında olmadığım için nasıl sulanıyor bilmiyorum. Bodrum' a fide olarak götürdüklerimden de bir türlü ürün alamadım, sabit bir yerde kalabildiğim zaman inşallah ciddi olarak uğraşabileceğim.

Sizlere kolay gelsin.

Merhaba,

Mart'ın 16'sında ektiğim maydonozlar tek tük de olsa minik yapraklar vermeye başladı, çok sevindim. Çünkü, tekrar bir kar yağışı (yerlerde tutmasa bile) ve bildik Ankara ayazı oldu.

Eğer maydonoz hasadı yapmayı başarırsam çok memnun olacağım. Gelen mesajlardan öğrendim, saksının üzerini tülbentle korumaya alıp, sulamayı da ordan yapıyorum ve resim çekmeye başladım.

İnşallah bu büyük ürün alma işi gerçekleşir!

Sizlere iyi günler ve bol ürünler diliyorum.

mandalinci 02-04-2011 05:56

1 Eklenti(ler)
Maydonozlarımın son hali. Hala tübentle koruyorum, suyunu da aynı şekilde veriyorum.

loveflower 02-04-2011 11:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mandalinci (Mesaj 778125)
Maydonozlarımın son hali. Hala tübentle koruyorum, suyunu da aynı şekilde veriyorum.

çok güzel gözüküyor fideleriniz,çok güzel bir duygu tohumdan yetiştirme,ben de fesleğen ektim,yemeklerde kullanılan türden,gerçek yapraklarını çıkardılar,geçen yıl kardeşimden almıştım fidesini ,Kasım ayına kadar yedik,tohumlarını almıştım bu yıl ektim,umarım yetiştirebilirim

mandalinci 02-04-2011 11:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi loveflower (Mesaj 778269)
çok güzel gözüküyor fideleriniz,çok güzel bir duygu tohumdan yetiştirme,ben de fesleğen ektim,yemeklerde kullanılan türden,gerçek yapraklarını çıkardılar,geçen yıl kardeşimden almıştım fidesini ,Kasım ayına kadar yedik,tohumlarını almıştım bu yıl ektim,umarım yetiştirebilirim

Sn loveflower,

Teşekkürler, ilk defa maydonoz ektim, o yüzden heyecanlanıp resimlerini çekiyorum. Sıska soğanlarım da büyüyorlar. Sarımsak fiyatlarının yüksekliği beni sarımsak yetiştiriciliğine de teşvik ediyor.

Size güzel bir haber, 3 sene evvel bir derginin verdiği fesleğen tohumlarını ekmiştim ve her sene baharda tekrar çıkmaya başlıyorlar. Fesleğen saksısını düzenli olarak sularsanız tekrar çıkma olasılığı yüksek.
Hatta ben Ankara'dan, Bodrum'a götürüp yazlığın bahçesine de ekmiştim, her sene orda da çıkıyorlar.
Ama bunun için fesleğenin toprağa tohum dökmesine müsaade etmek lazım.

Size kolay gelsin, iyi ürünler dilerim

loveflower 02-04-2011 14:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mandalinci (Mesaj 778276)
Sn loveflower,

Teşekkürler, ilk defa maydonoz ektim, o yüzden heyecanlanıp resimlerini çekiyorum. Sıska soğanlarım da büyüyorlar. Sarımsak fiyatlarının yüksekliği beni sarımsak yetiştiriciliğine de teşvik ediyor.

Size güzel bir haber, 3 sene evvel bir derginin verdiği fesleğen tohumlarını ekmiştim ve her sene baharda tekrar çıkmaya başlıyorlar. Fesleğen saksısını düzenli olarak sularsanız tekrar çıkma olasılığı yüksek.
Hatta ben Ankara'dan, Bodrum'a götürüp yazlığın bahçesine de ekmiştim, her sene orda da çıkıyorlar.
Ama bunun için fesleğenin toprağa tohum dökmesine müsaade etmek lazım.

Size kolay gelsin, iyi ürünler dilerim

Çok sevindim,fesleğenlerimi tekrar salatalarımda görebileceğim,organik kendi yetiştirdiğim,çok zevkli.Bahçeniz var ise istediğiniz her sebzeyi yetişterebilirsiniz bence,Ben milaslıyım orada her türlü sebzeyi yetiştiriyor akrabalarım,sizin Bodrum'daki yazlık evinizin bahçesi sebzeleriniz için harika olur:)
Size de bol ürünler

mandalinci 02-04-2011 14:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi loveflower (Mesaj 778351)
Çok sevindim,fesleğenlerimi tekrar salatalarımda görebileceğim,organik kendi yetiştirdiğim,çok zevkli.Bahçeniz var ise istediğiniz her sebzeyi yetişterebilirsiniz bence,Ben milaslıyım orada her türlü sebzeyi yetiştiriyor akrabalarım,sizin Bodrum'daki yazlık evinizin bahçesi sebzeleriniz için harika olur:)
Size de bol ürünler

Ankara'da tohumdan çıkardığım domatesleri (fideleri arabada götürüp orada diktim) Bodrum'da yetiştiremedim bir türlü.

Bence nedeni; toprak kalitesi çok iyi değildi, hava çok sıcak (özellikle bu sene),
ve sürekli bir yerlere gitmek zorunda kaldım, sulamayı düzenli yapamadım.

Ama, semizotlarım (bence yetiştirmek için ideal bitki, kendi kendine büyüyor neredeyse) bütün yaz salatalarımda yer aldı ve nanelerim de onlara eşlik etti.

Bitkilerde aynı yemek gibi son aşamaya kadar birlikte olmazsanız sonuç hüsran.

İyi günler dilerim.

mandalinci 09-04-2011 08:57

4 Eklenti(ler)
Günaydın,

Bugün maydonozlarım, sıska soğanlarım, tohumdan yetiştirdiğim atkestanem ve çelikten geçen sene yetiştirdiği asmamın, ve kıştan çıkan (hep bahçede kaldı) nanelerimin son durumunu aktaracağım.

Maydonozlar paketle aldığım ve iri yapraklı, kokulu bir cinsmiş.

İyi günler dilerim.

k_donmez 17-04-2011 17:20

Bu yıl genişleyen sebze bahçesi alanı için 7 çeşit domates tohumdan çimlendirildi. Bugün itibariyle hepsi şaşırtılarak küçük saksılara alındı. Doğrudan bahçeye mısır, maydanoz ekildi. Nane ve soğanlar yerlerine alındı. Geride halen çimlenmeleri süren biber, kudret narı, yer kirazı, casper patlıcan, kavun, karpuz, bal kabağı, goji berry fideleri bekliyor. Mayıs başında patates de bunlara eklenecek.

namik1470 22-04-2011 08:27

5 Eklenti(ler)
Aekadaşlar ben de bahçemin fotoğraflarını yüklemeye çalışıyorum.

namik1470 22-04-2011 08:30

Bu sene damla sulama sistemi kurdum bahçeme. Biber,domates,patlıcan,kabak,fasülye,mısır,çilek,a yçekirdeği,nane,maydonoz,bamya,salatalık vb... ektim.

uzman16 22-04-2011 08:57

Merhaba, baharın yüzünü göstermesiyle içim içime sığmamaya başladı.:)

Benim sebze bahçem 3 hafta önce bellendi, bu hafta çapalandı, dinlenmeye bırakıldı.

Sonbaharda topladığım damla sulama sistemini tekrar kuracağım.

Sadece yeşillikler (nane, maydanoz, marul...) ve baklalar sökülmedi.

Geçen sene ilk defa bu işlere başladığımda bilmediğim için çeşit azdı. Sadece 2 çeşit domates, salatalık, patlıcan, biber ve yeşillikler vardı.
Ama bu sene daha çok çeşit domates ve sebze istiyorum.

Ahududu ve isabella üzümü yapraklanmaya başladılar.

Frenk üzümü aldım, merak ediyorum nasıl olacağını.

Bahçeye evdeki yer elması ve pancarlardan biraz diktim.

Mart sonunda çimlendirmeye başladığım sebze fidelerim dikilecek hale geliyorlar.

Evde tohumdan fidelediklerim;
- Kokulu köy domatesi,
- Yayvan iri kıvırcık domates,
- Pembe domates,
- Black Krim domates,
- Armut (Kemalpaşa) domates,
- Likopen domates,
- Tarhana biberi,
- Acı kırmızı süs biberi,
- Çengelköy salatalık,
- Normal salatalık,
- Süs patlıcan,
- Kemer patlıcan,
- Radika (mor marul)
- Kavun,
- Karpuz,
- Kudret narı,
- İtalyan fesleğen,
- Ayçiçeği,
- Spagetti Kabak,
- Minik dolmalık kabak
Yakında hepsini bahçeye aktaracağım. :)

Enginar fidelerim hazır, bahçeye aktarılmayı bekliyorlar.

Ayrıca bu sene yer fıstığı, patates, nohut, fasulye çeşitleri, mısır, börülce, barbunya çeşitleri, baş yapacak soğan ve çeşitli yeşillikler ekeceğim.

Patates, nohut, yer fıstığı nasıl olacak bilmiyorum. Biraz araştırmam gerekiyor.

Yani hafta sonları çok çalışmam gerekecek. Hafta sonu gelse de çalışsam.:)
-------------------------------------------------
İlave: Çilek bahçemi geçen hafta sonu büyüttüm, eski çilekleri temizledim. Alanı belleyip çapalayıp çileklerimi tazeledim, Selahattin hocadan aldığım yeniçilek fidelerini de diktim. Çileklerin üzerinde çiçekler dolu. Ama Selahattin hocadan aldıklarımın çiçeklerini 1 ay boyunca onun tavsiyesi üzerine koparacağım.

Sarımsaklarım 25- 30 kök vardı. Onlara da ellemedim. Bakalım nasıl olacaklar!

üzüm 22-04-2011 11:08

Sevgili uzman16,

Harikasınız gene.:) Listede bir eksik gördüm, balkabağı yok; kabak tatlısı ile aram yok ama pastada, açma gözlemede kullanmak için bir veya iki kök dikiyorum. Geçen seneden kalan kabaklarıda pestil yapmak için bekletiyorum. Sıcaklık yeterli olduğu zaman yapacağım.

Bu arada yaptığım bir uygulamayı paylaşayım.
Salatalık, yemeklik kabak, süt mısırı, fındık turbu, yeşil soğan gibi sebzeleri 15-20 gün arayla 2-3 partide ekiyorum. Örneğin 5 tane salatalık fidesini toprağa diktiğim zaman 5 gözede tohum olarak ekiyorum. Bazılarında neme bağlı hastalıklarla uğraşmamak için, bazılarında ürün devamlılığı sağlamak için işime yarıyor.

Herkese bol hasatlı bir sezon dilerim.

denizakvaryumu 22-04-2011 11:21

Sn.Üzüm
bal kabağı pestilini nasıl yapıyorsunuz?

üzüm 22-04-2011 11:34

Sayın denizakvaryumu,

Bu şekilde yapmıştım. Geçen sene balkabağı hasat zamanı geldiğinde sıcaklığa güvenemediğim için denemedim. Bu sene ikince kez yapacağım.

uzman16 22-04-2011 15:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 790342)
Sevgili uzman16,

Harikasınız gene.:) Listede bir eksik gördüm, balkabağı yok; kabak tatlısı ile aram yok ama pastada, açma gözlemede kullanmak için bir veya iki kök dikiyorum. Geçen seneden kalan kabaklarıda pestil yapmak için bekletiyorum. Sıcaklık yeterli olduğu zaman yapacağım.

Bu arada yaptığım bir uygulamayı paylaşayım.
Salatalık, yemeklik kabak, süt mısırı, fındık turbu, yeşil soğan gibi sebzeleri 15-20 gün arayla 2-3 partide ekiyorum. Örneğin 5 tane salatalık fidesini toprağa diktiğim zaman 5 gözede tohum olarak ekiyorum. Bazılarında neme bağlı hastalıklarla uğraşmamak için, bazılarında ürün devamlılığı sağlamak için işime yarıyor.

Herkese bol hasatlı bir sezon dilerim.

Sevgili üzüm,
Aslında balkabağı hiç aklıma gelmedi. Bir bakayım tohum bulursam ondan da ekeyim.
Sıralı ekim işi çok mantıklı. Hatırlattığı için teşekkür ederim.
Özellikle salatalıkta uygulamak istiyorum, zira geçen sene doğru dürüst salatalık yiyemedik. Sonra ekmeyi düşündüğümde de tohum bulamamıştım.
Pestil işini de bir okuyayım bakayım, denemek istiyorum.
Tekrar teşekkürler.

lalebruli 22-04-2011 17:17

Bunlar da bu senenin urunleri

4 Eklenti(ler)
Dereotu- tohumlarini serptim, kisin don yese de baharda kendini kurtardi
Maydanoz- Topraga oylece tohumlari ativerdim, kisin 2-3 don yedi, biraz yapraklari bozuldu ama bahari goruru gormez costu.
Turp-Ikinci defa deniyorum, cok sik ekilince kokleri gelismiyor, yapraklari cikar cikmaz aralanmasi lazim.
Pancar- Mevsimsiz ekmisim, bakalim yetisirlerse
Kirmizi sogan- bas yapmasina meydan vermeden kahvaltilarda yedigimiz icin bu kadar kaldi. Bizden kurtulurlarsa buyuyecekler

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025