![]() |
Sn.sebnem&mircan,
Tohumlarınızı şişen tabletlerin içinde çimlediğinizi yazmışsınız, o tabletlerdeki bitki vitaminlerinin yeterli olmadığını düşünüyorum. Tohumlarınız çimlenmeye başlayınca bulabilirseniz yarım Kg. kadar yanmış hayvan gübresi bulunuz bunu üç litre kadar suda iki gün kadar bekletip süzünüz ve çimlerinizi bu suyla sulayınız. Fakat yapraklarına deydirmemeye dikkat ediniz. Bulamazsanız marketlerden organik sıvı gübre temin edip, kullanma talimatına uygun olarak kullanınız. En iyi öğrenme metodu deneme yanılma metodudur.Denemeye ve araştırmaya devam ediniz. Doğruyu bulacaksınız. Selamlar. |
Alıntı:
|
Fideleri dikmeden önce dikim yapılan toprağa iyi yanmış hayvan gübresi eklenebilir diye biliyorum.
|
Alıntı:
Bahar gübrelemesi için Mart sonu Nisan ayı uygundur. Ben önce yabani otları temizliyorum sonra toprağı derin belliyorum, bolca yanmış gübreyi ekleyip toprakla iyice harmanlıyorum. Geçen yıl sn.Meyvelitepe'nin tavsiyesi üzerine toprağın yumuşaklığını kaybetmemesi ve su tutumunu arttırması için hindistan cevizi kabuğu da (cocopeat) ekledim. Hazırlık tamamlanınca yağan bahar yağmurlarıyla toprak ekime hazır hale geliyor. Şaşırtma yaptığım sebze fidelerini daimi yerlerine geçirmeden evvel su dolu bir kapta 2-3 saat bekletip suya iyice doymalarını sağlıyorum. Onlar beklerken ben ekim yapacağım yeri iyice suya doyuruyorum. Daha sonra fideleri ıslak toprağa dikiyorum. Böylece fideler hiç sarsılmadan yeni yerlerine adapte oluyorlar. Direkt söküp, yeni yerine dikildiklerinde ve sonra sulandıklarında bazen 1-2 gün boyunlarını bükebiliyorlar. Bunu işin ehli bir çiftçi abla öğretmişti, denedim, gördüm, memnun kaldım :) |
Alıntı:
|
Sn Sebnem&mircan;
Tohumları plastik bardaklara ekebilirsiniz. Torf perlit karışımı olabilir. Plastik bardakların tabanını sıcak bir metal iie birkaç yerinden deliniz. Torf+perlit karışımını doldurunuz. Tohumu orta noktasına (bir kaç tohum koyabilirsiniz birisi çıkmaz ise diğeri çıkar, çıktıktan sonra birisini koparırsınız) koyunuz. Üzerini ince bir elek ile tohumun üzerini örtecek kadar kapatınız. İnce bir süzgeçli sulama kabı ile sulayınız. Çok sulamayın tohum çürür. Nemli kalsın yeter. Bütün bardakları bir kasaya dizin sulayın. Üzerine bir gazete kağıdı örtün. Gazete kağıdı onun nemini kaçırmaz ve çabuk çıkar. Not: Bardaklar büyük olursa fide uzun zaman orada büyür. Sonra istediğiniz yere şaşırtırsınız. Kolay gelsin. Türkiye'den bol güneşli Selamlar |
Alıntı:
Oncelikle ilginiz icin cok tesekkur ederim. Soylediklerinizi birdahaki tohum ekiminde dikkatlice uygulayacagim. Sanirim bu ilk denemem husranla sonuclanacak :) |
Acemi şansı mıdır bilmem, ilk denemeler onca yanlışa ve acemiliğe rağmen başarıyla sonuçlanır. Sizin de başaracağınıza inanıyorum.
Fideleri geçireceğiniz toprak karışımını güzel hazırladıktan sonra sorunsuz büyüyeceklerdir. |
4 Eklenti(ler)
1 martta ektiğim tohumlarımın 8 mart itibariyle halleri.
|
5 Eklenti(ler)
Domates, bamya, yemeklik kara kabak ve 15 mart yani bugünkü halleri
|
5 Eklenti(ler)
Bir tanesini bugün bahçeye taşıdım. Kömür çuvalında yetiştirmek üzere üstünü poşetle örttüm. Bakalım nasıl olacak.
|
Arkadaşlar oturak fasulye tohumlarını ne zaman ekmeliyim?
|
Merhaba,
Ankara'ya gelen 3. kar felaketi bu sene maydonoz yetiştirme girişimimi nasıl etkileyecek bekliyorum. Tohumları ektiğim saksıyı kalın çöp naylonu ile korumaya almıştım ama saksı bahçede kaldı. Şimdi de hava ısınmaya başladı ama naylonu arada bir açıp havalandırmama rağmen hala kaldırmadım. Göreceğiz bakalım. Bahçede açıkta bulunan naneler tüm kış dayandı. Şimdi de toprak alıp, sıska soğanlarımı dikeceğim. En garanti bitkiler bence soğan ve nane, semizotu. Semizotu tohumlarını bir kaç sene önce ekmiştim, her sene aynı yerden çıkıyorlar, yani aslında nane ve semizotu için pek bir şey yapıyorum denilemez. Her sene domates tohumlarını ekiyorum, ama onları bırakıp yazın Bodrum'a gitmek durumundayım, bitki uzuyor, meyvesi az. Başında olmadığım için nasıl sulanıyor bilmiyorum. Bodrum' a fide olarak götürdüklerimden de bir türlü ürün alamadım, sabit bir yerde kalabildiğim zaman inşallah ciddi olarak uğraşabileceğim. Sizlere kolay gelsin. |
Sn.Aydın Fasulye tohumu uygun sıcaklıkta çok çabuk çimlenir. (20 derece ve üstü uygun deniliyor) Havaların ani ısınması hep böyle gidecek anlamına gelmiyor, özellikle gece sıcaklıkları düşük oluyor. Ben olsam Nisan ortalarından sonra ekerdim. Bir de Ağustos ortalarında ekip sonbaharda ürün alıyorlar.
|
Alıntı:
Mart'ın 16'sında ektiğim maydonozlar tek tük de olsa minik yapraklar vermeye başladı, çok sevindim. Çünkü, tekrar bir kar yağışı (yerlerde tutmasa bile) ve bildik Ankara ayazı oldu. Eğer maydonoz hasadı yapmayı başarırsam çok memnun olacağım. Gelen mesajlardan öğrendim, saksının üzerini tülbentle korumaya alıp, sulamayı da ordan yapıyorum ve resim çekmeye başladım. İnşallah bu büyük ürün alma işi gerçekleşir! Sizlere iyi günler ve bol ürünler diliyorum. |
1 Eklenti(ler)
Maydonozlarımın son hali. Hala tübentle koruyorum, suyunu da aynı şekilde veriyorum.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Teşekkürler, ilk defa maydonoz ektim, o yüzden heyecanlanıp resimlerini çekiyorum. Sıska soğanlarım da büyüyorlar. Sarımsak fiyatlarının yüksekliği beni sarımsak yetiştiriciliğine de teşvik ediyor. Size güzel bir haber, 3 sene evvel bir derginin verdiği fesleğen tohumlarını ekmiştim ve her sene baharda tekrar çıkmaya başlıyorlar. Fesleğen saksısını düzenli olarak sularsanız tekrar çıkma olasılığı yüksek. Hatta ben Ankara'dan, Bodrum'a götürüp yazlığın bahçesine de ekmiştim, her sene orda da çıkıyorlar. Ama bunun için fesleğenin toprağa tohum dökmesine müsaade etmek lazım. Size kolay gelsin, iyi ürünler dilerim |
Alıntı:
Size de bol ürünler |
Alıntı:
Bence nedeni; toprak kalitesi çok iyi değildi, hava çok sıcak (özellikle bu sene), ve sürekli bir yerlere gitmek zorunda kaldım, sulamayı düzenli yapamadım. Ama, semizotlarım (bence yetiştirmek için ideal bitki, kendi kendine büyüyor neredeyse) bütün yaz salatalarımda yer aldı ve nanelerim de onlara eşlik etti. Bitkilerde aynı yemek gibi son aşamaya kadar birlikte olmazsanız sonuç hüsran. İyi günler dilerim. |
4 Eklenti(ler)
Günaydın,
Bugün maydonozlarım, sıska soğanlarım, tohumdan yetiştirdiğim atkestanem ve çelikten geçen sene yetiştirdiği asmamın, ve kıştan çıkan (hep bahçede kaldı) nanelerimin son durumunu aktaracağım. Maydonozlar paketle aldığım ve iri yapraklı, kokulu bir cinsmiş. İyi günler dilerim. |
Bu yıl genişleyen sebze bahçesi alanı için 7 çeşit domates tohumdan çimlendirildi. Bugün itibariyle hepsi şaşırtılarak küçük saksılara alındı. Doğrudan bahçeye mısır, maydanoz ekildi. Nane ve soğanlar yerlerine alındı. Geride halen çimlenmeleri süren biber, kudret narı, yer kirazı, casper patlıcan, kavun, karpuz, bal kabağı, goji berry fideleri bekliyor. Mayıs başında patates de bunlara eklenecek.
|
5 Eklenti(ler)
Aekadaşlar ben de bahçemin fotoğraflarını yüklemeye çalışıyorum.
|
Bu sene damla sulama sistemi kurdum bahçeme. Biber,domates,patlıcan,kabak,fasülye,mısır,çilek,a yçekirdeği,nane,maydonoz,bamya,salatalık vb... ektim.
|
Merhaba, baharın yüzünü göstermesiyle içim içime sığmamaya başladı.:)
Benim sebze bahçem 3 hafta önce bellendi, bu hafta çapalandı, dinlenmeye bırakıldı. Sonbaharda topladığım damla sulama sistemini tekrar kuracağım. Sadece yeşillikler (nane, maydanoz, marul...) ve baklalar sökülmedi. Geçen sene ilk defa bu işlere başladığımda bilmediğim için çeşit azdı. Sadece 2 çeşit domates, salatalık, patlıcan, biber ve yeşillikler vardı. Ama bu sene daha çok çeşit domates ve sebze istiyorum. Ahududu ve isabella üzümü yapraklanmaya başladılar. Frenk üzümü aldım, merak ediyorum nasıl olacağını. Bahçeye evdeki yer elması ve pancarlardan biraz diktim. Mart sonunda çimlendirmeye başladığım sebze fidelerim dikilecek hale geliyorlar. Evde tohumdan fidelediklerim; - Kokulu köy domatesi, - Yayvan iri kıvırcık domates, - Pembe domates, - Black Krim domates, - Armut (Kemalpaşa) domates, - Likopen domates, - Tarhana biberi, - Acı kırmızı süs biberi, - Çengelköy salatalık, - Normal salatalık, - Süs patlıcan, - Kemer patlıcan, - Radika (mor marul) - Kavun, - Karpuz, - Kudret narı, - İtalyan fesleğen, - Ayçiçeği, - Spagetti Kabak, - Minik dolmalık kabak Yakında hepsini bahçeye aktaracağım. :) Enginar fidelerim hazır, bahçeye aktarılmayı bekliyorlar. Ayrıca bu sene yer fıstığı, patates, nohut, fasulye çeşitleri, mısır, börülce, barbunya çeşitleri, baş yapacak soğan ve çeşitli yeşillikler ekeceğim. Patates, nohut, yer fıstığı nasıl olacak bilmiyorum. Biraz araştırmam gerekiyor. Yani hafta sonları çok çalışmam gerekecek. Hafta sonu gelse de çalışsam.:) ------------------------------------------------- İlave: Çilek bahçemi geçen hafta sonu büyüttüm, eski çilekleri temizledim. Alanı belleyip çapalayıp çileklerimi tazeledim, Selahattin hocadan aldığım yeniçilek fidelerini de diktim. Çileklerin üzerinde çiçekler dolu. Ama Selahattin hocadan aldıklarımın çiçeklerini 1 ay boyunca onun tavsiyesi üzerine koparacağım. Sarımsaklarım 25- 30 kök vardı. Onlara da ellemedim. Bakalım nasıl olacaklar! |
Sevgili uzman16,
Harikasınız gene.:) Listede bir eksik gördüm, balkabağı yok; kabak tatlısı ile aram yok ama pastada, açma gözlemede kullanmak için bir veya iki kök dikiyorum. Geçen seneden kalan kabaklarıda pestil yapmak için bekletiyorum. Sıcaklık yeterli olduğu zaman yapacağım. Bu arada yaptığım bir uygulamayı paylaşayım. Salatalık, yemeklik kabak, süt mısırı, fındık turbu, yeşil soğan gibi sebzeleri 15-20 gün arayla 2-3 partide ekiyorum. Örneğin 5 tane salatalık fidesini toprağa diktiğim zaman 5 gözede tohum olarak ekiyorum. Bazılarında neme bağlı hastalıklarla uğraşmamak için, bazılarında ürün devamlılığı sağlamak için işime yarıyor. Herkese bol hasatlı bir sezon dilerim. |
Sn.Üzüm
bal kabağı pestilini nasıl yapıyorsunuz? |
Sayın denizakvaryumu,
Bu şekilde yapmıştım. Geçen sene balkabağı hasat zamanı geldiğinde sıcaklığa güvenemediğim için denemedim. Bu sene ikince kez yapacağım. |
Alıntı:
Aslında balkabağı hiç aklıma gelmedi. Bir bakayım tohum bulursam ondan da ekeyim. Sıralı ekim işi çok mantıklı. Hatırlattığı için teşekkür ederim. Özellikle salatalıkta uygulamak istiyorum, zira geçen sene doğru dürüst salatalık yiyemedik. Sonra ekmeyi düşündüğümde de tohum bulamamıştım. Pestil işini de bir okuyayım bakayım, denemek istiyorum. Tekrar teşekkürler. |
Bunlar da bu senenin urunleri
4 Eklenti(ler)
Dereotu- tohumlarini serptim, kisin don yese de baharda kendini kurtardi
Maydanoz- Topraga oylece tohumlari ativerdim, kisin 2-3 don yedi, biraz yapraklari bozuldu ama bahari goruru gormez costu. Turp-Ikinci defa deniyorum, cok sik ekilince kokleri gelismiyor, yapraklari cikar cikmaz aralanmasi lazim. Pancar- Mevsimsiz ekmisim, bakalim yetisirlerse Kirmizi sogan- bas yapmasina meydan vermeden kahvaltilarda yedigimiz icin bu kadar kaldi. Bizden kurtulurlarsa buyuyecekler |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:13. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025