![]() |
Sevgili uzman16,
Seni yanıltmak istemem ama radika tohumu yanılmıyorsam kırmızı endivyen olarak geçiyor. Kendim yetiştirmedim ama bildiğim kadarıyla sıcaktan hoşlanmıyor ve olgunlaşması uzun sürüyor. Çok eskiden izlediğim bir programdan aklımda kalan bir bilgi daha var: rengi için karanlıkta bırakılması gerekiyor. Kıvırcık endivyenin de üzerine hasattan 10 gün önce beyazlaması için tabak kapatılıyor diye biliyorum. Pratiğini bilmiyorum ama. :D |
Sevgili Üzüm fotoğraf için teşekkür ederim. Benimkiler en dış yapraklar gibi 3-4 yaprak olabildiler ancak, göbeklenmeye niye bile etmediler. :)
Ben Radika yı hep görür, görüntüsünü sever ama almazdım. Tadını bilmiyorum ama yabancı yemek kanallarında çok kullanıyorlar. Geçen gün acı olduğundan bahsetmişlerdi ama acı dedikleri acaba biber acısı gibi mi yoksa Roka acısı gibi mi? Alıp deneyeceğim. Ben Kaşık Marulu bağladığımdan bahsetmiştim, bunu da bana çitfçi arkadaşım "Burada marullar zor göbek yapar" diyerek önermişti. Deneyip başarılı olunca, Iceberg te de denedim, biraz yamuk şekilli olsalar da onlarda da başarılı olmuştum. Test edip onaylamadan yazmıyorum. :) Bu sıra Antalya'dan geldiğini söyledikleri değişik, yağlı yapraklı, ortasında göbeği olan kıvırcık türleri görüyorum. Tadını bilmiyorum ama görüntüsü pek güzel. Sevgili Cemo fotoğraflar için teşekkürler. Özellikle Lahana çok güzel görünüyor. İlk defa bakla yetiştirenler, pazardakiler ile arasındaki farkı görünce eminim şaşıracaklar. Pazardakiler düdüklü tencere zor pişerken bahçeden topladıklarınız, tencere yarım saatte lokum gibi olacak. Toplarken her dalda bir kaçını özellikle bırakıyorum, içleri biraz irileşince yine aynı yeşil bakla gibi pişiriyorum. Onun lezzeti körpesinden de güzel oluyor, içleri kestane gibi, öneririm. :) |
En acemi zamanlarım en itina gösterdiğim zamanlarımdı.
İlk Ispanak yetiştirdiğimde, tek tek her köküne öyle itina göstermiştim ki, hiç abartmıyorum sadece bir kökünden bir tencere yemek çıkmıştı. Bahçede iş yapmadan ağaçlar.neti açıp, Selahattin Hocamızın yazılarını okuyup, okuduklarımı anında sebzelerime uyguluyordum. Birisine yazılmış "Çok sık olmuş, seyreltmek gerek" önerisini okuyup, koşa koşa gibip seyreltiyordum. Ispanakları kıvırcık gibi tek tek kökler halinde bırakınca, çapalayıp kök boğazlarını doldurunca, sararmış alt yapraklarını toplayınca, Şubat sonlarına doğru bir kök Ispanak, abartmıyorum bir kucak dolusu olmuştu. Komşumun annesi "Bunlar kesin hormonlu, ne vermiş acaba" demiş, yemin etsem de ikna edememiştim. :) Tabii, bahçe toprağının ilk senesi olmasının etkisi büyüktü. Aynı yerde hem yaz hem kış sebze yetiştirince, ne kadar gübrelesemde yıldan yıla verimde ve kalitesinde düşüş oldu. Her sene toprak değişimi yapamayacağımızdan, bahçe küçük te olsa ikiye ayırıp, sıralı olarak bir tarafı dinlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Ben özellikle domateste açgözlülük yapıp, tıka basa dikmiştim. İlk yıl çok ürün aldım almasına ama ikinci yıla verim yarı yarıya azalmıştı. Meğer domates yetiştirilen yerde sonraki yıl domates yetiştirilmezmiş. Bunu ilk yıl bilseydim bahçenin yarısına domates diker, sonraki yıl diğer yarısına dikerdim. |
Sevgili Limon, yaprak biti istilasına uğramış olabilirler. Bende de yaprak biti istilasına uğrayanlar baş yapamıyor. Bu dönemde uğur böcekleri yok, fırsatını bulunca saldırıya geçiyorlar.
Lahanagillerde en büyük sorunum tırtıllar ve yaprak bitleri. Bende çözümü bahçenin iki farklı yerine 10-15 gün arayla dikerek buldum. Genelde ilk diktiklerime saldırıyorlar; ikinci diktiklerimi rahat bırakıyorlar. Esas ürünü ikinci diktiklerimden alıyorum; ilk dikilenler zararlılara yem oluyor, onlardan artan olursa hasat yapıyorum. |
1 Eklenti(ler)
bunlar hindiba diye biliniyor
|
5 Eklenti(ler)
bunlar da bazı değişik cinsleri
|
Sevgili Limon,
O mor sebzenin tadındaki acılık rokanınki gibi bir acılık. Biber gibi değil. Sn.Üzüm ve Sn.dermananın fotoğraflarıyla bitki isimlerinde bir karışıklık var galiba. Sn. dermana Google aramasında hindiba yazınca fotoğraflardaki bitki çıkmıyor. Radika yazınca da çıkmıyor. O ıceberg marul gibi olanlardan da yetiştirmek istiyorum. Ama tohumunu aramama rağmen bulamadım. |
Google görsellerde "red endive" veya "red chicory" diye aratıp sendeki resimle karşılaştır istersen (ben resimlerden benzettim).
Sayın dermana'nın resimleri endivyenin diğer türleri yanılmıyorsam. |
eklediğim resimlerin adresi.. www.metgen.com.tr tohum da temin edebilirsiniz.
|
Teşekkürler link için.
Firmayı arayıp tohum temin etmeye çalışacağım. |
Alıntı:
Bu yüzden bende ektim, ama tohumdan olsa gerek tek tük cıktı. Evvelki gün yeniden tohum alıp ektim. Aralarına turp tohumu da attım. Biryerde turp azot sever diye okumuştum, ama nerede okudum unuttum;) Denedim, olursa:) |
izmir`ìn meşhur SAKIZ baklası
2 Eklenti(ler)
havaların ılık gitmesi baklaları beklenenden 20gün önce getirdi
|
benim saksıdaki baklalarım halen çiçek halinde. baklalaşmalarını bekliyorum.
saygılar |
5 Eklenti(ler)
Sayın dermana,
Bakla konusunda agaclar.net'te en erkenci herhalde benim diyordum ama siz benden erkenci davrandınız. Benim baklaların boyu 1.5 metreyi buldu, üzerleri çiçek dolu, ama henüz bakla yiyemedik. Üç gün önce biber, domates, patlıcan, hıyar ve acur tohumlarını, bu yıl hazırladığım ilk kompostuma ektim. İnşallah geç kalmamışımdır. |
Alıntı:
Mart sonunda radika diye aldığım tohumları ekeceğim. Sn. indomea maşallah, bahçeniz çok düzenli ve sebzeleriniz çok sağlıklı. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Kompostunuz çok güzel görünüyor.Amatör şartlarda nasıl hazırladığınızı detay vererek açıklarsanız memnun olurum. |
Alıntı:
Kompost çalışmaları Sayın Mine Pakkaner'in açmış olduğu Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) / Kompost hazırlama (sıcak kompost) (Evsel ve bitkisel atıklar) başlığı altında detayları ile anlatılıyor. Ben de, Sayın Pakkaner'in önerilerinden ve Sayın Meyvelitepe'nin deneyimlerinden feyz alarak kompost denemelerine başladım. Yaptığım birkaç çalışmayı bu başlığın 22'nci sayfasından itibaren detayları ile anlatmaya çalıştım. Saygılarımla. |
Sayın indomie;
Çok çok düzenli bahçeniz, yolların genişliği konusunda öneriniz nedir? Çapalama, ot alma işlemlerinde yollara toprak düşmemesi için bir önlem alınıyor mu? Sağlıklı günler dilerim. |
3 Eklenti(ler)
Pırasalarım oldular galiba. Hava şartlarının bir sıcak, bir soğuk olması yapraklarda sararmaya neden oldu. Haftaya birazını toplayıp pişireceğim.
Eklenti 195077 Aynı sararma taze soğanlarda da var. Eklenti 195079 Marullar yeni yeni kendine gelmeye başladılar. Eklenti 195078 Lahanaların yapraklarını toplayıp yemek yaptım. Kendim yetiştirdiğim için galiba tadı çok güzel geldi.:rolleyes: Havuçları çok sık ekmişim zor gelişiyorlar ama parmak kadar olanları topraktan çıkarıp yemek ayrı bir güzel. Tadı bambaşka geliyor insana.;) Baklalar çiçekteler. Yakında mahsul alırız. Maydanoz, tere, roka zaten iyi geliştiler, onlarda sorun yok. Ispanaklar büyümeyi durdurdular. Turplar az da olsa yenecek durumdalar. Bahar hazırlıkları için sabırsızlanmaya başlıyorum.;) |
Tanışma
Merhabalar,
Sebze yetiştirmek çok istediğim ve arada düzensiz olarak yaptığım bir iş. Yaz tatillerinde sürekli aynı bölgede kalamadığımız için, soğan, semizotu, maydonoz ve nane, bir kez de çok amatörce patates yetiştirdim. Ayaş'a çok yakın bir köyden bulıp aldığımız ince kabuklu ve kokulu domateslerin tohumlarını alıp, sakladım. Çevreden de ellerinde bulunan yerel olduğunu düşündükleri tohumları araştırıyorum. Şimdilik yazılanları takip ediyorum. Herkese kolay gelsin |
Harika başlık olmuş.
Mini bahçemde tüketmek üzere bitki yetiştirme işine geçen sene malabar ıspanağı ile başladım. Soğanlar yeşerdikçe de onları bahçeye taşıdım. Bu sene mevsimi maydanoz tohumu ekmekle başladım. Devamında melisa, ada çayı, nane ve bahçe kekiği izledi. Brokoli tohumlarım şu an ılık su içinde. Diğer bardakta da çıtır salatalıklar var. Pet bardaklara tane tane ekeceğim. Long yard been fasulye tohumlarım ve meksika fasulyesi tohumlarım da sırada. Bunca uğraşıp bir domates bile yetiştirmemek utanç verici. Herkese kolay gelsin. |
Ne güzel bir başlık,bahçe serüvenine benim gibi yeni başlayanlar için süper bilgiler var ;) Ellerinize sağlık,sık sık bu sayfada dolaşacak gibiyim :p
|
Alıntı:
Sayın ligustrum, Sebze adacıklarının genişliği 90 cm, yollar ise 50 cm. Yerim müsait olsa idi sebze adacıklarının genişliğini en az 100-110 cm, yolları ise 60-70 cm yapmayı tercih ederdim. Sebze adacıklarını temiz bahçe toprağı ve kendi yaptığım kompost ile doldurduğum için yabancı ot olmuyor. Arada bir ot çıksa bile daha büyümeden kökünden söküp atıyorum. Bel ve çapa yapma işlemleri de gayet kolay. Yollara pek toprak düşmüyor. Saygılarımla. |
Alıntı:
Mesela çoğumuz maydanoz yetiştirmede pek başarılı sayılmayız. :) Alıntı:
Bahçemde rengarenk bitkiler yetiştirmeyi seviyorum ama sebze yetiştirmenin ve eşe dosta onları sunmanın keyfi bambaşka. Hiç yer bile olmasa kıyıya köşeye bir iki domates, biber fidesi dikerim herhalde. :) Alıntı:
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Sn. limon,
değişik, yenebilen, GDO olmayan bitkiler de yetiştirilebilir. Mesela kırmızı brüksel lahanasından sonra bir de kırmızı salatalık fena olmaz Eklenti 195377 Ivy Gourd (Coccinia grandis) |
Alıntı:
Kolay gelsin. |
Sn.cemalS,
ninem bana "Bilenin bilmeyene borcu vardır" derdi;) Ben de bu borcu elimden geldiğince ödemeye çalışıyorum;) Saygılar. |
merhabalar,kasım ayında ektiğim turplar hala olmadıi olmadı derken köklenmedi. bütün kışı sağ salim atlattılar bundan sonra gelişirler mi acaba? baya sık ekmişim şimdi seyreltsem olur mu?
bir sorum daha olacak. bu bahar birşeyler ekmeden önce gübreleme ne zaman yapılmalı? teşekkürler |
Merhaba. Oncelikle benim gibi ilk defa toprakla ugrasmaya basliyanlar icin cok faydali bir sayfa oldugunu belirtmek isterim. Gercekten ilk 5 sayfayi buyuk bir heyecanla ve keyifle okudum. Sonrasini yarina sakladim. Zaten bu siteyle tanistim tanisali isimi gucumu yapamaz oldum. Her gun bir sey bakicam diye giriyorum, iki uc saat kalip zor cikiyorum. Cocuklarda olmasa heralde hic cikmazdim ya :) gercekten cok sey ogrenebilecegim bir topik burasi sn. limon'a ve diger arkadaslara emekleri icin cok tesekkur ederim. Dun salatalik ve amcasinin kizi domates tohumuyla ilk defa hasir nesir olduk.
Hepsini tek tek ayri ayri minnacik toprak tabletler vardi sulayinca sisiyolar onlara ektim. Salataliklarda bugun tirnak ucu kadar bas kaldirmalar baslamis domateslerden henuz goruntu yok. Burada okudugum kadariyla ilk hatami buldum. 72 tane tohumun hepsini birden ektim :) varsayalim yarisi oldu napicam ben o kadar fideyi, bide bu kis kiyamette evinde saksida salatalik yetistirecek birilerini ara dur :))) |
Sn.sebnem&mircan,
Tohumlarınızı şişen tabletlerin içinde çimlediğinizi yazmışsınız, o tabletlerdeki bitki vitaminlerinin yeterli olmadığını düşünüyorum. Tohumlarınız çimlenmeye başlayınca bulabilirseniz yarım Kg. kadar yanmış hayvan gübresi bulunuz bunu üç litre kadar suda iki gün kadar bekletip süzünüz ve çimlerinizi bu suyla sulayınız. Fakat yapraklarına deydirmemeye dikkat ediniz. Bulamazsanız marketlerden organik sıvı gübre temin edip, kullanma talimatına uygun olarak kullanınız. En iyi öğrenme metodu deneme yanılma metodudur.Denemeye ve araştırmaya devam ediniz. Doğruyu bulacaksınız. Selamlar. |
Alıntı:
|
Fideleri dikmeden önce dikim yapılan toprağa iyi yanmış hayvan gübresi eklenebilir diye biliyorum.
|
Alıntı:
Bahar gübrelemesi için Mart sonu Nisan ayı uygundur. Ben önce yabani otları temizliyorum sonra toprağı derin belliyorum, bolca yanmış gübreyi ekleyip toprakla iyice harmanlıyorum. Geçen yıl sn.Meyvelitepe'nin tavsiyesi üzerine toprağın yumuşaklığını kaybetmemesi ve su tutumunu arttırması için hindistan cevizi kabuğu da (cocopeat) ekledim. Hazırlık tamamlanınca yağan bahar yağmurlarıyla toprak ekime hazır hale geliyor. Şaşırtma yaptığım sebze fidelerini daimi yerlerine geçirmeden evvel su dolu bir kapta 2-3 saat bekletip suya iyice doymalarını sağlıyorum. Onlar beklerken ben ekim yapacağım yeri iyice suya doyuruyorum. Daha sonra fideleri ıslak toprağa dikiyorum. Böylece fideler hiç sarsılmadan yeni yerlerine adapte oluyorlar. Direkt söküp, yeni yerine dikildiklerinde ve sonra sulandıklarında bazen 1-2 gün boyunlarını bükebiliyorlar. Bunu işin ehli bir çiftçi abla öğretmişti, denedim, gördüm, memnun kaldım :) |
Alıntı:
|
Sn Sebnem&mircan;
Tohumları plastik bardaklara ekebilirsiniz. Torf perlit karışımı olabilir. Plastik bardakların tabanını sıcak bir metal iie birkaç yerinden deliniz. Torf+perlit karışımını doldurunuz. Tohumu orta noktasına (bir kaç tohum koyabilirsiniz birisi çıkmaz ise diğeri çıkar, çıktıktan sonra birisini koparırsınız) koyunuz. Üzerini ince bir elek ile tohumun üzerini örtecek kadar kapatınız. İnce bir süzgeçli sulama kabı ile sulayınız. Çok sulamayın tohum çürür. Nemli kalsın yeter. Bütün bardakları bir kasaya dizin sulayın. Üzerine bir gazete kağıdı örtün. Gazete kağıdı onun nemini kaçırmaz ve çabuk çıkar. Not: Bardaklar büyük olursa fide uzun zaman orada büyür. Sonra istediğiniz yere şaşırtırsınız. Kolay gelsin. Türkiye'den bol güneşli Selamlar |
Alıntı:
Oncelikle ilginiz icin cok tesekkur ederim. Soylediklerinizi birdahaki tohum ekiminde dikkatlice uygulayacagim. Sanirim bu ilk denemem husranla sonuclanacak :) |
Acemi şansı mıdır bilmem, ilk denemeler onca yanlışa ve acemiliğe rağmen başarıyla sonuçlanır. Sizin de başaracağınıza inanıyorum.
Fideleri geçireceğiniz toprak karışımını güzel hazırladıktan sonra sorunsuz büyüyeceklerdir. |
4 Eklenti(ler)
1 martta ektiğim tohumlarımın 8 mart itibariyle halleri.
|
5 Eklenti(ler)
Domates, bamya, yemeklik kara kabak ve 15 mart yani bugünkü halleri
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:09. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025