![]() |
Eğer tomurcuk tıpkı bamyaya benziyorsa olabilir:o Daha önce bamya tomurcuğu görmedim. Ama tıpkı bamyaya benziyor. Yarın sabah yakın çekim bir fotoğraf yükleyip sizden görüş alabilirsem çok sevinirim.
|
Büyük ihtimal tomurcuk :) Gerçekten de bamyayı andırır. Ayrıca çiçek açsaydı mutlaka görürdünüz, güzel sarı çiçekleri vardır.
|
Çok teşekkür ederim. Ben de bamyanın çok güzel çiçeği olur diye duymuştum. Ama o kadar bamyaya benziyor ki :) Acemilik insana komik anılar olarak kaldığında çok iyi :)
|
Keşke tüm yanılgılarımız böyle olsa :)
İlk kez bamya yetiştirenlerin çoğu bu yanılgıyı yaşarlar. 25 yıl önce ben de az düşünmedimdi bu kadar kocaman bamya nereden çıktı ve ne işe yarayacak diye. |
Koyu Yeşil, ben Bamya'daki durumu yaşadıktan sonra "Artık herşeyi öğrendim" edasıyla, "Enginarlar ne zaman çiçek açacaklar?" diye sorunca daha da komik bir duruma düşmüştüm. :)
-Abla sen Enginarı çiçeği için mi yetiştireceksin? -Yok sanım, olur mu? -E Enginar çiçek açınca işi bitmiş demektir. Hiç görmedin mi ayıklarken içindeki çiçeği? Nereden görecem içindeki çiçeği, bu seneye kadar hazır soyulmuş aldım. Hiç merak bile etmedim, "bu nasıl bir şeydir nasıl ayıklanır?" Nihayet 40 a yaklaşırken Enginarı yapraklarıyla pişirince nasıl leziz bir şey olduğunu öğrendim. Buna da şükür değil mi? ;) |
Karnabaharın dikim şekli, tarihi hakkında bilgisi olan varmı?
|
1 Eklenti(ler)
Patetes ve kabaklar:) Ürünler gözüktükce, kimi marttan bu yana tohum, çimlenme, fide, şaşırtma, bakım vs. tüm yorgunluklar unutuluyor.
Başlangıçtan bu yana, hiç bir kimyasal kullanılmadı. |
2 Eklenti(ler)
SEvgili Meyvelitepe ve Limon, çok hoş yanılgılar gerçekten :)
Hasat etmeye kalkıştığım bamyalar işte bu ilk resimdeki gibiydi. Dün akşamüstü 'yok canım herhalde çiçek açtı düştü ben göremedim daha büyümeden koparayım şu bamyaları' diye başına gittiğimde bamyalardan birinin tıpkı bir gonca gibi açılmakta olduğunu gördüm ve Meyvelitepe'nin kulaklarını çınlattım :) İkinci resimde bu sabah ki halleri yer alıyor. İkinci resimde bamya zannettiğim açmak üzere olan goncayı da işaretledim. Bu hale gelmeden bamyadan hiç farkı yok. Çiçek goncası sebzenin tıpatıp aynı olan başka bir sebze var mı acaba? |
Çok güzeller... Çiçekten sonra bamyalar çok hızlı büyür. 10 santim uzunluğunda bir bamya istemezseniz istediğiniz büyüklüğe geldiğini iyi takip etmelisiniz :)
İlk resimde sağ alttaki gözünüzden kaçmış bir bamyaya benziyor. |
İşte o sizin de bamyaya benzettikleriniz, benim de bamya zannettiğim ve zaten bütün bu sohbete konu olan gonca ya da tomurcuk oluşumları :) Bu sabah ilk 2 çiçeğini açtı henüz. Sıkı bir takiple, normal sırasına göre 'çiçek açar ve sonra sebze verir' sırasını takip ederek hasat etmeyi planlıyorum. Çiçek açanları birer minik kurdelayla işaretlemekte çözüm olabilir belki :))
|
[QUOTE=MeyveliTepe;454874
İlk resimde sağ alttaki gözünüzden kaçmış bir bamyaya benziyor.[/QUOTE] Evet o bamya. Ben de yetiştirdiğimden bunu net olarak söylüyorum. Sayın Koyu yeşil bence siz gidin bir daha bakın. Bana hak vereceksiniz. Ben 2-3 yıldır ekiyorum. Ama sizin de söylediğiniz gibi bamya toplamak dikkat gerektiriyor. Sonra toplanan bamyaların arasından açmamış çiçek çıkmasın.;) Bir de bamya toplarken çok kaşıntı yapar, ellerimiz ve kollarımız çok kaşınır. Önlemini almalıyız. |
Bu bamya alem bir sebzeymiş. Akşamüstü ilk işim gidip bamyaları kontrol etmek olacak. İşi bilene teslim etmeli :) Çok teşekkür ederim yardımınız için Sayın Meyvelitepe ve Safranbolu78.
|
Bu yazdan sonra siz de hiç yanılmadan bulursunuz bamyaları :) Geçen yıl ektiklerimi toplarken "Bir daha bamya için pahalı demeyeceğim" demiştim. Koca bir tarla ekildiğini ve toplandığını düşünemedim. Bu yıl da biraz artan çilekleri toplarken aynı şeyi düşündüm. 4 TL da deseler pahalı demiyorum.
Bizim köyde Domates tarımı yapılır en çok. (Çanakkale) 10-15 yıl önce köylüler Domatesin çok ucuza gittiğini düşünerek arayışa girmişler. Annemlerin anattığına göre, bir kozmetik şirketi, çok iyi paraya Salatalık sütü yapmak için, salatalıklar daha çiçekten sebzeye dönerkenki o minicik halini isteyince, köylüler bu işe girişmişler. Öncelikle bizim köylülerin çok ehlikeyif olduklarının altını çizeyim :) Bu minik salatalıkları toplamak için sabah gün ağarmadan tarlaya gidip, güneş çıkmadan işi bitirmeleri gerekiyormuş. Biraz bile geç kalınırsa salatalıklar işe yaramayacak büyüklüğe geliyorlarmış. Çiçek sebzeye dönerken "çıtır çıtır" sesler geliyormuş. (aynen böyle anlattılar, anlatanların yalancısıyım, hepi topu 5 kök salatalığımı gözlemledim;) ) O yıl kazandıkları para, domatesten kazandıklarının kat kat üzerinde olmuş. Ama bir dahaki sene bu işe hiç yanaşmayıp, yeniden domatese devam etmişler :) |
Bugün pazardan ilk defa gördüğüm bana değişik gelen bir karpuz türü aldım. Karpuz minicik, kabukları incecik, çekirdekleri ayıklamaya gerek olmayacak kadar minik. %100 Organik olduğunu söylediler. Bol sulu, orta şekerli, çok gevrek, tanımlamama yeterli mi bilemiyorum. Kendisi ufak ama bir dilimi, kocaman bir karpuzun bir dilimine eşit sanki. (su oranı, yoğunluğu vs..) Dış kabuğunun yeşil tonu bildiğimiz karpuzlardan daha farklı. %100 organik olduğuna göre çekirdeklerini seneye dikmek için ayırabilir miyim?
Aynı yerden aldığım kavunlarda minicik, dış kabuğu sapsarı, henüz kesmedim ama tadını çok methettiler. Bir de keçi memesi dediğimiz iri taneli uzun üzüme benzeyen çeri domates cinsi var ki, çok leziz, yoğun aromalı, yerken ben domatesim diyor, şeker oranı yüksekçe... İlk geçen hafta almıştım hemen tohumlarını toprağa diktim. Bu saatten sonra olmaz ama yine de denemek istedim. Tohumlar henüz çimlenmedi. Köylü bir amca da aynı çocukluğumuzdaki iri ama çekirdeksiz, bol sulu, mis gibi kokulu salatalıklardan satıyor. Acemi bahçıvanlar sorarlarken kulak misafiri oldum. Her gün suladığını söyleyen birisine, her gün sulamaması gerektiğini haftada iki kez bolca sulamanın yeteceğini söylüyordu. Her gün sulanınca çiçekleri döküp, yeşile gideceğini söylüyordu. Annem de hep sebzeleri çok suladığımı söyler. Ben de bu sene kendimi tutuyorum, haftada en çok 3 sulama yapıyorum. İlk salatalıkları geçen gün topladım, 5 adet :) Bugün 5 adet daha vardı üzerlerinde yarın toplarım. Sulamanın faydası mı, fasulyenin cinsinden midir bilmiyorum, fasulyeden güzel ürün alıyorum. Kızılderili çadırı şeklindeki sırıklarım işe yaramadı, çünkü fasulyeler sırık çıkmadılar. 70-80 cm boyundalar. Fasulye ne kadar daha verir, bitkinin salatalık gibi bir ömrü var mıdır? (salatalık bitkisinin ömrünün kısa olduğunu yazmışlardı) Kabaklar, bitki fazla gelişmeden çok fazlaydı üzerlerinde, büyümediklerinden bahsetmiştim. Aynı sorun devam ediyordu. Bugün fazla sık olduklarına karar vererek aradan 5 kök kadar çıkardım. Çapaladım, oluklarını biraz daha genişlettim. Kök boğazlarına toprak ilavesi yaptım. Bakalım nasıl olacak? |
Evet deneyimli gözler haklıymış. İki tane bamya hasat ettim akşamüstü. Biri 4 cm kadar olmuş. En iyisi bunları ipe dizip kurutmak olacak. Çünkü 5 adet fideden yemek yapacak kadar bamya çıkar ama bamyaları bekletmek gerekir.
Bu arada bamya ile goncayı birbirinden ayırmanın kolay yolunu buldum, bamyaya benzer oluşumun sivri ucuna dokunduğunuzda eğer gonca ise bu uç yumuşak oluyor, bamya ise sert oluyor :) Acemilerin dikkatine. |
Alıntı:
|
sevgili Koyu yeşil bamyaların en güzeli 2-3cm boylularıdır.bu boydakilerinin lezettli bir tatı ve yemeği olur. 5-6cm'likler tohumlaşmaya başladığından pek tutulmaz.ayrıca dikkenlerine dikkat etmek gerekir büyük tarlalarda özellikle eldivenle toplanmasına dikkat edilir.Alerjik vakalar oluşmaktadır.
saygılar |
Arkadaşlar, biberlerde izolasyon mesafesi en az 250 metre olmalı bilgisi kalmış aklımda. Balkonda yoğurt kapları içinde acı tatlı karışık biber fidelerim var. Son bir haftadır neredeyse tamamı meyve bağladı. Sanırım artık hepsi acı olacak. Peki, aslı tatlı biber olan cinsin acı biber ile tozlanması sonucu acılaşırsa, bu biberin tohumları ekildiğinde acı olarak mı devam edecek, yoksa tatlı olarak mı kalacak?
|
Sn Lonicera;
Biberde deneyimlerim sonucu acı geninin baskın olduğunu farkettim. Araya birkaç tane bile acı karışsa birkaç sene içinde alınan tohumlardan çıkan biberlerin tamamı acı olmaya başlıyor. Sulamanın az olması biberi daha acı yaparken, tohumlar olgunlaştıktan sonra acılaşan tatlı biberler de var. |
O zaman şu sonuç çıkıyor yanlış anlamadıysam. Tatlı biberler arasında bulunan acı biberler, bir şekilde tozlanma sonucu tatlı biberleri acılaştırdığı gibi, tatlı olarak ekilmiş veya dikilmiş biberlerin bundan sonraki akıbeti tam olarak net değil. Teşekkürler Sn kopshtar.
|
Acı olan biberlerin tatlı olarak dikilen biberleri aynı sezon içinde acılaştırdığını ilk defa duyuyorum. Biberin kendisine değil ancak tozlaşma yoluyla bir sonraki neslin genetiğine etkisi olabileceğini düşünüyorum.
|
1 Eklenti(ler)
İlgili başlıkta da bahsettiğim "Malabar Ispanağı" tohumlarından bazılarını saksıya ekmiştim. Bahçeye ektiklerim biraz daha büyüdüler. Sarıcılı olduğundan Sırık Domateslerin yanına ektim.
Eklenti 91304 Sebzeyle ilgili daha çok bilgi için http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10142 |
5 Eklenti(ler)
merhabalar eşimin köyündeki sebze bahçemizin görüntülerini sizinle paylaşmak istedim...
domateslerimiz, patlıcan ve biberlerimiz. hatta mısırlarımız bile var. inşallah olgun hallerini de fotoğraflayabilirim.... |
3 Eklenti(ler)
devamı....
|
ilk ürünler görülmeye başladı bile. inşallah kısa sürede toplanacak boyuta gelecektir. son fotoğraflar siyah böğürtlen (ahududu). saygılarla...
|
Elinize, emeğinize sağlık. Çok güzeller. Benim de bahçemde domates, biber, patlıcan, mısır var ve boyları sizinkiler kadar. Sanki kendi sebzelerimi gördüm bahçede. Ben domatesleri yemeye başladım, siz de bir kaç güne kadar kızardığını görürsünüz.
|
1 Eklenti(ler)
Aynı şeyleri tekrarlamak beni sıktı, ama yine şiddetli rüzgar ve yağış tekrarlandı. Fotoğrafları sabah çekmiştim.
Bahçeden kaçarken mısırlar rüzgarın şiddetinden yere değiyordu. Bir an için geçimini topraktan sağlayanları düşündüm, işleri hiç kolay değil. |
1 Eklenti(ler)
Daha önce resimlerini yüklediğim sebzelerimin son resimleri.
İlkin patlıcanlar bunlar 9 gün önceki resimler, patlıcanları yemeye başlamıştık. |
1 Eklenti(ler)
Biberlerim de bayağı biber veriyorlar.
Tek mesajda göndermeye çalıştım tüm resimleri fazla resim olunca yüklemede sıkıntı oluştu. |
1 Eklenti(ler)
Bugün baktığımda domateslerden birinin kızarmaya başladığını gördüm :)
Resimlerde gördüğünüz bahçede ağaçlar netin ve üyelerimizin payı çoktur, herkese teşekkürler. Bahçemi taşınma dolayısıyla komşuma emanet ettim. Yakında bırakmak zorunda kalacağım:( |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:51. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025