![]() |
Yaprak biti yaprağın yarısını yemez, uçtan oluşan yeni sürgünlerin tam göbek kısmına zarar verir, daha doğrusu kıtır kıtır yemez, özsuyunu emer yaprak iki günde sararır, ölür.
Yaprağı yiyen mutlaka salyangoz ya da tırtıldır. Tırtıl çok iyi kamuflaj ustasıdır, yaprak arkalarına saklanır, salyangoz ise gece avcısıdır, el ayak çekilince çıkar sabaha dek karnını doyurur kaybolur. Salyangoz için bira formülü vardı, onu deneyebilirsiniz. Toprak hizasında bir kutuda, gömüyorsunuz kokusuna gelip, içine düşüp, boğuluyorlar. Aslında yaprakları yemesi çok önemli değil, bu baklaya zarar vermez, oluşan baklalarınız yeniyorsa o zaman tedbir alırsınız. |
Bilgiler için teşekkür ederim Berduray. Benim de aklıma geldi sonradan yaprak biti olamayacağı ama ortada başka kimse yoktu :) Demek ki gerçekten iyi saklanıyorlar. Baklalar büyümeye devam ediyor, demek büyütecek bişey yok, sevindim valla.
|
Eğer tüm bitkilerin yaprakları talan edilmiyorsa, bırakın o salyangozcuklar da nasiplerini yesin arkadaşlar. Biliyorum o kadar emek verip, bir de üstüne merakla olmasını beklediğiniz meyvenin başına bir iş gelmesi sinir bozucu ama, meyvelerle ilgileri yoksa varsın bir kaç yaprak yesinler.
|
Bence de. Yazık salyongozcuklara. Bir kaç yaprak eksilirse bitki ölmez ama salyangozlar ölür.
|
Ben yaprakların yenmesinden şikayetçi değilim. Hatta yaprakları yenilen sebzelerdeki delikler de rahatsız olmam, ilaçsız oldukları için daha keyifli tüketiriz. Ama bezelye fidelerindeki durum farklı, yaprak dışında toprak üstündeki tüm yeşil kısmı yiyorlar. Eğer bu mevsimde de varlarsa kesin kaplumbağaların işi diyeceğim. Tırtıl veya salyangoz işi değil gibi, biri veya birileri, kıtır kıtır toprak hizasına kadar afiyetle midesine indiriyor :) Yediğimiz sebzelerde ilaçlamadan kaçındığım için olanlara razıyım, herhalde bir kaç tane de bize bırakırlar diye düşünüyorum :)
|
Sineklik teliniz varsa fideleri çevirerek,sinekliğin kenarlarını, uçlarını toprağa gömerek, taşlarla sabitleseniz, bezelyeler kurtulur belki...
|
Valla bir zararı olmayacaksa afiyet olsun yesinler bir iki yaprak :) Ama üzerinde siyah siyah birşeyler vardı ben onlardan şüphelenmiştim önce. Tırtıllar ve salyangozlar turp ve rokaları da tırtıklıyor :) Demek üzülecek birşey yok, iyi bari.
|
O siyah şeyler yuvarlaksa , salyangoz dışkısı olabilir, çok mideniz kaldırmazsa odun külünü bir süzgeçten eleyiverin fidanlarınızın üzerinden yiyemezler artık. Ama her yağmurdan sonra tekrarlamak gerek, ıslanmaya gelmiyor.
|
Sevgili Berduray, anneme köyde siz ne yapıyordunuz böceklere karşı diye sormuştum. Annem de sizin gibi odun külü dök demişti, bir kere yaptım. Ama dediğiniz gibi yağmurdan sonra tekrarlamak gerekir. Yağmurda sürekli yağıyor, şimdilik böyle kalsın. Öyle rahatsız edici bir durumda yok zaten. Alıştım artık börtü böceğe, hatta solucanlara bile :(
Yardımlarınız için teşekkürler. |
5 Eklenti(ler)
Kışın fazla ilgilenemesem de, sebze bahçemi yabani otlar sarsa da, sebzelerim ürün vermeye devam ediyorlar. Yarısını biz yarısını tırtıllar yiyor :)
Baklalar büyüyorlar. Sevmeyen çoğunlukta ama biz çok seviyoruz. Eklenti 66289 Brokolilerin ilk sebzelerini toplamıştım, bunlar ikinci parti. Buharda pişirip üzerine sarımsaklı yoğurtla ailedeki sevmeyenlere bile şifa niyetine yediriyorum :) Eklenti 66290 Kırmızı Lahanaları çeşit olsun ekmiştim ama galiba olmayacaklar. Havaların ısınmasıyla yakında top top olamadan tohuma kaçarlar gibi geliyor. Bir daha ekmeyi düşünmüyorum. Eklenti 66291 Karalaha ve Brokoli yapraklarını tırtıllar çok seviyor. Bu da "Demek ki çok faydalı bir sebze" diye düşünmeme sebep oluyor. Eklenti 66292 Ispanak tohumu çok sayıda atmıştım ama çoğu çıkmadı. 2 yıllık tohumdu belki ondandır. Ama bu çıkanların lezzetini anlatamam. Aroması, Lezzeti pazarlarda satılanların en az 5 katı diyebilirim. Unuttuğumuz Ispanak kokusunu yeniden hatırlatıyor bize :) Eklenti 66293 |
1 Eklenti(ler)
Bezelyeler de boylanmaya başladılar.
Eklenti 66294 Dün bahçenin boş bulduğum bir köşesine Marul tohumu attım. Taze Soğan yetiştirmek isteyenler, arpacık soğanlardan alıp dikebilirler. (Benim bahçede olmuyor) Bugün Maydanoz ve Dereotu tohumlarından ekmeyi planlıyorum. Roka ve Tere zaten bol miktarda var hatta bazıları çiçek açmaya hazırlanıyor. Hemen tepelerini budalayıp, seyreltme yapacağım. |
bende bahçemde geçen sene domates diktim 10 tane fide bunlardan 16 tane domates topladım çok güzeldiler, be senede salatalık yetiştirmek istiyom salatalık tohumlarını ne zaman dikmeliyim,kıvırcık tohumu ne zaman dikilir saygılarla
|
Kıvırcık tohumunu bu günlerde ekebilirsiniz. Salatalık için ay sonunu beklemekte fayda var.
|
Harika görünüyorlar Limon, ellerine sağlık.
|
Sağol Koyu yeşil.
Dün Marul tohumlarını bir köşeye serpiştirdim. Maydanoz ve Dereotu tohumlarını da bir an önce ekmem gerek. Geçen gün bir marketten küçük bir kutuda Acı Meksika Kırmızı Biberi aldım. Tohumlarını çıkarıp bir saksıya ektim ama çıkarlar mı bilmiyorum. |
Marketten aldığınız biber ne şekildeydi Sayın Limon? Turşu, közlenmiş? Bu iki şıktan biriyse çimlenme ihtimali yok..
Ben şu ıspanaklara takıldım, tohumluk biraz fazlaca ayırsanız, biraz da bana düşerse çok sevinirim. |
Biberler serada yetişmiş taze kırmızı biberdi. O kadar acı ki kimse yiyemedi. Aslına bakarsan bu sıralar Tv de Amerikalı bir aşçıya takılmış durumdayım. Yemeklerinde devamlı taze Meksika Biberi kullanıyor. Biberin tohumlarını alınca acı olmadığını iddia ediyor. O kadar zevkli yemekler yapıyor ki... Ben de markette dolaşırken bu biberlere raslayınca alıp denemeye karar verdim. Ama o kadar acı ki kullanmak mümkün değil gibi :) Tohumlarını ektim küçük bir saksıya. (Yetiştirse ne yapacaksam ;), merak işte...) Beklemedeyim...
Ispanakların bir kaç kökünü tohumluk bırakırım. Sana da ayırırım tabii. |
Teşekkür ederim şimdiden, benim bir tai biber sosum vardı, ondan yapabilirsiniz acılarla...Ekmeği bandırıp yemek bile çok zevkli, makarnanın üzerine de azıcık koyabilirsiniz.
Acıyı hafifletmenin bir yolu da limon suyudur, yiyeceğiniz kadar doğrayıp, bolca limonsuyu, azıcık ta z.yağı eklersiniz. |
1 Eklenti(ler)
Tohumlarını ayın 11'inde ektiğim Kırmızı Meksika biberi tohumları çimlenmeye başladı. Saksı 22 derece kalorifer peteğinin üzerinde duruyor, üzeri streç filmle kaplıydı çimlenme başlayınca üzerini açtım. Biber verir mi bilmiyorum, beraber göreceğiz :)
Eklenti 67731 |
Sn.Limon, tabii ki biber verirler. Üstlerini açtığınıza göre her gün fıs-fıs gibi bir şeyle nemlendirirseniz iyi olur.
Sn.Berduray, geçen yıl size de gönderdiğim Tai Dragon cinsi biberleri kurutmuştum. Geçen hafta biraz tohum çıkarayım dedim. Çok değil sadece 3 biberden elimle tohum çıkardım. Sonra da iki kere bol su ve sabunla elimi yıkadım. Biraz sonra burnuma dokunmuşum, neye uğradığımı şaşırdım. Bütün gece burnumu bir yoğurt kasesine daldırmış olarak tuttum. Gece de eldivenle uyudum ne olur ne olmaz diye. Tai'ler 75000 scovill idi. Kuruyunca tam acılık seviyesine ulaşmışlar. Bu yıl ayrıca Mustard Habanero cinsi tohumlar sipariş ettim. 500000 scovill imiş. Ne yapacaksam artık :) |
Önerinize uyacağım.
Alıntı:
|
Alıntı:
Hiçbirşey yapamazsanız ben buralardayım, Sayın Meyvelitepe, sizin yerinize ağlaya ağlaya , sizi yadederek yerim.(Güzel haber diye buna derim işte):p Tailerin kurumuşu tarhana çorbasında nefis oluyor, sıcak sıcak iç, ondan sonra çık kara oyna... Keşke Selahattin Bey gibi ameliyat eldiveniyle, teknik bir şekilde çalışsaydınız, o öyle yapmıştı, jalapenoları... Tekrar geçmiş olsun... |
Teşekkür ederim. Yeşilken bu kadar acı değillerdi. Kuru fasulye tenceresine bir tane atmak yetiyor. Önce kulak kepçeleri, sonra tüm gövde ısınıyor. Üstelik insanın ağzını, dilini yakmadan. Tuhaf bir acı.
Selahattin hocam tecrübeli. Başına gelmiştir belki daha önce :)) |
Ben de iki gün önce ilk roka tohumlarini attim ancak ertesi gün kar yagdi. Umarim zarar görmezler. Ayrica evde de domates tohumlarini cimlendirmeye basladim. Digerleri icin Mart sonunu bekliyorum cünkü buralara hala ilkbahar gelmedi.
|
1 Eklenti(ler)
Dışardaki kış soğuğuna inat camın önündeki biberlerim hızla gelişiyorlar :)
Eklenti 69161 |
Meyvelitepe'nin eldivenle uyumasına çok güldüm. Ben de 6 çeşit acı biber çimlendirdim. Ne kadar acı olduklarını bu yaz test edip göreceğiz. Acısı kesmezse size başvururum sevgili Limon.
|
Tamam Koyu Yeşil :)
Bu bahar havanın ısınacağı yok, domates ve kırmızı biber tohumlarını da içerde çimlendirmeye karar verdim ben. Hava ısınır ısınmaz dışarıya çıkarırım. Dün gece hava sıcaklığı 2 dereceydi. Enteresan sebzelerden oluşan arkadaşımızın hediyesi Tohum Bohçasından çıkan tohumları da (kabaklar hariç) ekmiştim. Dışardalar ama onlar ı da içeriye alacağım. Kabakları direkt yerlerine ekmeyi tercih ediyorum. Saksıda çimlendirip yerine geçirdiğimde pek randımanlı olmuyor. Hrr yıl denememe rağmen bir kilo bile toplayamadığım Taze Fasulye yi bu yıl ekmemeye karar verdim. Bu yıl düşündüğüm sebzeler; Çeri, Pembe Domates, Salatalık, Yemeklik Kabak, Bezelye(kışın ektim), Bakla (Kışın ektim yarım metre boylandılar), Bamya, Kırmızı Biber, Yeşil Biber, Dolmalık Biber, Kavun-Karpuz (küçük olsalar da çok sevimli ve lezzetli oluyorlar)... Bir de Tohum Bohçasından çıkanlar... |
Sevgili Limon, burda ilkbahar Mayisa kadar soguk gectigi icin insanlar bir cok sebzeyi evde cimlendiriyorlar. Bu sene domates, salatalik,kabak,misir, salata ve bilumum cicek tohumlarini ektigim bardaklardan evde yürüyecek yer kalmadi. Domatesler hizla cimlendi umarim ayni oranda verimliolurlar. Fasülyeden verim alamamaniza üzüldüm. Gecen sene biz üc siriga diktigimiz 10-15 fidandan kilolarca fasülye topladik tüm acemiligimize ragmen. Sizin gibi bir usta yilmamali diye düsünüyorum. Ben bu yil domates, kabak ve salataligi ilk kez deniyorum. Bakalim sonuc ne olacak? Babamin Istanbul dan gönderecegi bamya tohumlarini da sabirsizlikla bekliyorum cünkü burada bulamadim.
|
5 Eklenti(ler)
Sevgili Limon yaptıklarını zevkle takip ediyorum. Benim baklalar çiçeklendi, ne zaman ürün verir bilmiyorum. (İlk denemelerim) Bezelyelerim de seninkiler kadar. Onlar ne zaman olmaya başlar sence?
Eklenti 69815 Eklenti 69816 Eklenti 69817 Eklenti 69820 Marulları senden öğrendiğm gibi bağladım. Gerçekten çok faydası oluyor. Eklenti 69818 Bunlar da brüksel lahanalarım :) |
Kıvırcıklarım
1 Eklenti(ler)
Başlıklarda aradım sorunuma yanıt burada bulabileceğim için buradan soruyorum.Tohumdan kıvırcık (salata) ektim yaklaşık 1 haftalıklar.Boyları bana biraz uzun gibi geldi.Resimleri yayınlıyorum.Bana bu konuda yadımcı olurmusunuz.Çimlendiklerinden beri sadece 2 yapralılar ve boylarıda çok uzadı bu normalmı ve bunların yaprakları ne zaman çoğalacak.Teşekkürler...
|
2 Eklenti(ler)
Sevgili Mandalina bence de marulların çok uzamış. Daha çok ışık alacağı bir yere koy ve daha az sula bence.
Eklenti 69886 Eklenti 69887 İlk resimdeki geçen hafta çimlendi. İkinci resimdekini martın ilk haftası ekmiştim. |
Alıntı:
Maşallah ya seninkiler çok güzel olmuşlar.Benimkiler niye bu kadar ince ve çelimsiz duruyorlar anlayamadım.Ben onları bu sabah balkona aldım.Hatta günün belirli zamanlarında güneşte vuruyor üzerlerine.Düzelirler mi bu şekilde...? :( |
1 Eklenti(ler)
Bence onları sürekli dışarıda güneşte bırak ve sulama birkaç gün. Biraz gelişince asıl yerlerine şaşırtırsın. Umarım seninkilerde büyürler. Benim şimdi kocaman olan marullarımın başına neler geldi neler? Anlatsam gülmekten ölürsün. Eşim en sonunda 'Üzülme canım artık onlar içimizde yaşayacak, ne yapalım kader böyleymiş.' demişti. Ama kurtuldular.
Eklenti 69929 |
Maviyeşil, çok güzel sebzelerin, eline sağlık. Bezelyeler yazın ürün verirler ama baklalar çok yakında verirler. Benim baklalar iki gündür havanın ısınmasıyla çok çiçeklendi. Bakla çok çabuk olup, biten bir sebze.
Lahanalar ve brokoliler çiçeklenmeye başladılar. Sonbaharda ekip tüm kış yediğimiz tereler ve rokalar da çiçeklenmeye başlayında söktüm, yeniden tohum atacağım. Bugün biraz daha dereotu tohumu attım. Enginarın bitkisi çok büyüdü, bu sene ilk ürününü verecek gibi geliyor. Bunlar güzel ama bu arada sebze bahçemi feci saran otlardan da bahsedeyim. Her gün bir sonraki güne ertelediğim, çapalama ot temizleme işini bir an önce yapmam gerek. Yeni gelen gübreleri toprağa serip, karıştırmam gerek. Bugün çeri domates ve kabak tohumlarını saksılara ektim. Kavun, Karpuz, Bamya vb.. direkt yerlerine ekeceğim tohumlar için bahçeyi bir an önce hazırlamam gerek. Mandalina, senin fideler yetersiz ışıktan çok uzamışlar ve cılız kalmışlar. Bunlar olur mu bilmem ama eğer tohumun varsa başka bir saksıya tekrar ekip, direkt güneşi görecek dışarıda bir yere yerleştir bence. Maviyeşil "Onlar içimizde yaşayacak", " onları midemize indireceğiz" le eşanlamlı mı? ;) |
Sevgili Limon yazacak ve soracak çok şeyim var sana :) Sondan başlayım, eşim içimizde yaşayacak derken marulların öldü, artık bunlardan birşey olmaz demek istedi. Ama marulları yaşattım sonunda.
|
Benim baklalarım da çok çiçeklendi. Bir süre önce günlerce süren fırtınadan dolayı sağa doğru eğilmişlerdi, bir süre öyle kaldılar, yaprakları siyahlaştı. Sonradan toparladılar kendilerini ve çiçeklendiler. Bir yazında çiçeğinin güzel koktuğunu yazmıştın, koklamaya çalıştım ama beceremedim. Biraz daha açsınlar, tekrar deneyeceğim.
Ben bamya, börülce, salatalık tohumlarını acemilik heyecanı ile 16 martta ektim bahçeye. O günlerde hava çok güzeldi, aldandım hemen. Arkasından yağmurlar bir başladı, günlerce sürdü. Sanırım ümidimi kesmem lazım. Domates, biber tohumlarını saksılarda kaç defa çimlendirmeyi denedim, beceremedim. En son mart başında tekrar ekmiştim. Domatesler çıktı ama biberlerden ses yoktu. Havalar ısınınca bir bir çıkmaya başladılar. Sabahtan akşama geliştiklerini gördüm bugün :) |
Arkadaslar buralarda hava sicakligi gündüz 10-15 gece de 5-10 arasi. Disarda bu sicakliklarda cimlendirebilecegim tohumlar hangileridir? Olan domates fidelerimi artik disariya cikarabilir miyim, yoksa daha beklemelimiyim? Sevgili Limon, kabak tohumlarini direk ekeceginizi söylediniz. Daha önce denediniz mi? Eger bu sekilde basarili sonuc aliniyorsa ben de denemek isterim cünkü evde cimlenen tohum bardaklarindan hareket edecek yer kalmadi.
|
Alıntı:
|
Ekim ayında ekmiş olduğum baklalarımın boyu 1 metreyi geçti yerlerini ve topraklarını çok sevdiler sanırım:) Baklalarım1.5 aydan beri çiçekteler ama hiç bakla oluşturmadılar. Yemek için sabırsızlanıyorum daha ne kadar beklerim sizce?
Her gün gidip bakıyorum. Bir de öğrendiğim eğer yanılmıyorsam baklalar ve bezelyeler killi toprağı ve yine sitemizdeki taze soğan başlığından okudum taze soğan da severmiş. Bezelyelerim geçen yıl bol bol ürün verdi araştırınca bahçemdeki killi toprağın etkili olduğunu anlamıştım. Derin dondurucuya koyduğum bezelyeler hala bitmedi:) Bahçelerimizdeki topraktan en çok verim alabileceğimiz ürünler ekmek de önemliymiş. Bahçedeki toprak o kadar killi ki kap kacak bile yapabilirsiniz. Su tutma kabiliyeti yüksek, verimli ama domates, biber salatalık gibi sebzeler için köklerinin gelişmesini engellediğini ve yeterice verim alamadığımı düşünüyorum. Onun için de bu yıl toprağa kumlu toprak ve gübre ile karıştırmayı düşünüyorum. Umarım işe yarar. Bu yıl çok tecrübeliyim ya:):) bakalım Geçen yıl Mart ayında yazın dikilebilecek her çeşit sebze ve bal kabağı, kabak, karpuz, kavun küçücük bahçeye hepsini ektim:) Bazıları güzel oldu bazısı hiç büyümedi. Karmakarışık birbiri içine geçti hepsi. Ama benim için deneyim oldu:) |
Sevgili Mandalina bence boyları çok uzadığı için artık ayakta kalacak güçleri kalmamıştır. Güneşten etkilendiklerini kesinlikle düşünmüyorum.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:48. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025