agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Salatalık, Hıyar (Cucumis sativus) (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/3588.htm)

kuzen38 06-07-2009 16:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 456922)
Bence yeterince güneşi görmediklerinden dolayı tam renklerini alamıyorlardır. Bir de tam güneşe çıkartın birkaç saksınız varsa bir tanesini deneyin derim.

aslına bakarsanız epey güneş görmekteler. belki biraz daha beklemeleri lazım bilemiyorum. Aslında benimde yeni farkettigim bir mesele var, buna çok benzer özbek salatalıgı var, acaba şirket bana yanlışlıkla 2 dir ondan mı gönderiyor.:confused:

ugokhan 08-07-2009 12:33

selamlar.

balkonumda mütevazi boyutlarda domates-biber-salatalık yetiştiriyorum. İnternetten uzman birinden aldığım salatalık tohumlarını satıcının tavsiyeleri üzerine ektim ve kısa sürede yetişti, büyüdü. Satıcı hepsinin cinsinin çengelköy saltalığı olduğunu söylemişti. Hepsi aşağıdaki gibi oldular. İşte benim salatalıklarım.

Tohumları dikmemden sonraki ilk bir kaç gün:
http://img244.yukle.tc/thumbs/9300DSC01115.JPG

Son hali:
http://img243.yukle.tc/thumbs/1357DSC01135.JPG

İlk defa salatalık diktiğim için bunların arasındaki mesafeyi merak ettim. Acaba birbirlerine çok mu yakınlar? En az ne kadar mesafe olması lazım.

Allah bir aksilik vermezse ilk meyveleriyle de fotolarını çekip burada yayınlarım.

tolgahann 08-07-2009 13:47

Sn.ugokhan hevesinizi kırmak istemem ama meyvelerini görmeniz biraz zor gibi görünüyor. Saksı sanırım hiç güneş görmüyor.Çok dengesiz uzamışlar hemen daha ışık gören bir yere alıp sulamayı azaltın.Büyüdükleri zaman da hepsinin o saksıda gelişmesi zor gibi görünüyor.:(

ugokhan 09-07-2009 07:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tolgahann (Mesaj 458007)
Sn.ugokhan hevesinizi kırmak istemem ama meyvelerini görmeniz biraz zor gibi görünüyor. Saksı sanırım hiç güneş görmüyor.Çok dengesiz uzamışlar hemen daha ışık gören bir yere alıp sulamayı azaltın.Büyüdükleri zaman da hepsinin o saksıda gelişmesi zor gibi görünüyor.:(

Sn.tolgahann, yorumunuz için teşekkür ederim. Dediklerinizi en kısa sürede uygulayacağım. Hevesimi kıracak bir şey yok. Müdahale edilebilecek noktaya kadar devam.

kuzen38 10-07-2009 16:13

1 Eklenti(ler)
bu seferki daha küçük kaldı ama daha kırmızıya yakındı.

Adalet Yağcı 10-07-2009 17:04

Ben de salatalık yetiştirme özürlüyüm :(
Her yıl onbeş kök kadar salatalık ekiyorum, çok güzel oluyorlar, meyve vermeye başladıktan kısa bir süre sonra mildiyö hastalığına kurban gidiyorlar, yaprakların üstleri beyaz bir sis tabakası ile kaplanıyor ve sertleşiyor kurumuş gibi.
Çevredeki köylüler bunun sisten kaynaklandığını söylüyorlar, bu sene kökten ve yapraktan Bionem verdim, vermeye de devam edeceğim, şimdilik hastalık belirtisi yok, üzerlerinde meyveleri var, bekleyip göreceğiz bakalım.

Bir hafta önceki halleri

kuzen38 10-07-2009 19:07

1 Eklenti(ler)
buda kırmızı salatalıgın iç resmi.

limon 10-07-2009 20:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 459336)
Ben de salatalık yetiştirme özürlüyüm :(
Her yıl onbeş kök kadar salatalık ekiyorum, çok güzel oluyorlar, meyve vermeye başladıktan kısa bir süre sonra mildiyö hastalığına kurban gidiyorlar, yaprakların üstleri beyaz bir sis tabakası ile kaplanıyor ve sertleşiyor kurumuş gibi.
Çevredeki köylüler bunun sisten kaynaklandığını söylüyorlar...

Aynen... İlk diktiğimde fide büyürken güzel salatalıklar topluyorum. 2-3 hafta içinde bitkinin keyfi kaçmaya başlıyor, salatalıkların şekilleri eciş bücüş olmaya başlıyor, hastalıkla baş edemiyorum, Domateslere de hastalık geçmesin diye, bitkiyi kökten söküp atıyorum. Sökmesem de iyileşmiyor zaten.

Bir arkadaşımız Salatalığın kısa ömürlü bitki olduğunu yazmıştı. Kısa ömürlü derken bizim başımıza gelenler normal midir? Bir ayın içinde ne alırsak o mudur? Bu işin ticaretini yapanlar hep yeni fide mi yetiştirip dikiyorlar?

Oğuz Alper 10-07-2009 20:22

Sn.limon ;

Salatalık bitkisinin baş belası nematod dur. Bitkinizin besin alımına engel olur .

Saçaklarında tesbih tanesi gibi şişkinlikler oluşturur ve bitkiniz beslenemez hale gelir. İkinci belalısı da yapraklardaki mantari hastalıklardır.

Çifçi dilinde sarı benek hastalığı , köşeli denir. Bizler Antalya da Seralar da Uzun süre salatalık yetiştiriciliği yaparız. Ekim de diker Mayıs sonuna kadar hatta fiyatlar iyi giderse devam ederiz.

Oğuz Alper 10-07-2009 20:27

Sn.Adalet Yağcı ;

Bu sene çok güzel salatalıklar yiyeceğinize inanıyorum. Yaprak uygulamalarınızı yaparken mutlaka yaprakların altını ve üstünü Bionem li su ile gördürün. Uygulama periyotlarınıda aksatmadan .

Bir de en önemli konu yağmur arkasından ilaçlamanızı ihmal etmesseniz çıtır çıtır kokulu zehirsiz salatalıklar yetiştirebilirsiniz.Sevgiler

Adalet Yağcı 10-07-2009 20:58

Ben ilaçlamamı yapacağım tabii ki, ama yağmurdan fırsat kalmıyor ki.
Neredeyse bir haftadır her gün yağmur yağıyor, ilaçlama da boşa gidiyor.
İlaç üzerinde kaç saat kalırsa etkin olur acaba, yani en az şu kadar zaman kalırsa ilaç etkisini gösterir diyebileceğimiz bir süreç var mı?

Oğuz Alper 10-07-2009 21:01

Yağmurlar diner dinmez uygulamayı tekrarlamamız gerekiyor.Biliyorsunuz ki yağmurların arkasından mantari hastalıklar baş göstermeye başlar. Özellikle nemli ve bulutlu geçirdiğimiz şu günler çok tehlikeli !!!

İlaç uygulamanızdan 8 saat içinde yağmaz ise sorun yok . Ancak mutlaka yağışların arkasından yaprak uygulamamızı tekrar etmemiz gerekli .

Adalet Yağcı 10-07-2009 21:04

Teşekkürler Oğuz bey, bunu öğrendiğimiz iyi oldu.

akcan67 12-07-2009 20:42

aci durum

1 Eklenti(ler)
Sökmeden önce size bir danışmak istedim.Ne yapmam gerektiği konusunda fikri olan arkadaşlar varsa bekliyorum.Sera içindeler ve normal sulama aralıkarına devam ediyorum.

akcan67 12-07-2009 21:30

Ya sökelim **** kurtaralım

zuisudra 18-07-2009 16:50

seradaki salatalıkların dibinde sarı beyaz çiçekli küçük otlar türedi ve sonrasında salatalıklar kurumaya başladı bu otlar için uygun ilaç hangisidir, ne yapmalıyım acilen yardımcı olursanız minnettar olurum.

h_dogan 18-07-2009 21:39

Sorununuza daha açıklayıcı cevap almak için resim ekleyin. Görmeden bir şey söylemek pek mantıklı gelmiyor.

zuisudra 20-07-2009 16:47

otlar orabanş canavar otu denilen bir tür. oroban adlı ruhsat almış bir ilacın etkili olduğunu duydum, bu konuda bilgisi olan var mı?

ulubatlı 31-07-2009 21:29

orabanj ayçiçeği bitkisine ilgisi çok fazla olan bi parazit yabancı ottur .bitkileri emeçleriyle köklerinden kavrayarak birkilerden beslenirler.serada orabanj olan kısınlara ayçiçeği ekerseniz orabanj köklerini ayçiçeğine yönlendirecektir.daha sonra ikisini birlikte kökleyip tarladan uzaklaştırabilirsiniz.tohum bağlama olmussa tohumların dökmemeye çalışın.

kartal99 01-09-2009 10:30

Yalancı Çiçekler

5 Eklenti(ler)
Arkadaşlar herkese selam.
Bu sene bende heveslenip salatalık ektim ancak benim çiçekler hep yalancı çıkıyor, ne yapmalıyım ben neyi eksik yapıyorum, **** neyi fazla yapıyorum.
örneğin her sabah su veriyorum. Ektiğimden beri.
Yardımcı olursanız sevinirim.

kartal99 01-09-2009 10:51

Yalancı Çiçekler

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar birde benim salatalıklara bu sabah su vermedim güneş geldiğinde yaprakları pörsüdü acaba su vermediğimdenmi oldu ? yardım lütfen............

selim_50 01-09-2009 11:01

evet su vermediğiniz için pörsümüş ama çok su verdiğiniz içinde yalancı çiçek açıyor, meyve tutmuyor, sulamayı güneş battıktan sonra veya sabah erken verin, aşırı güneşte gölgeleme yapabilirsiniz, çok az miktarda isterseniz sulandırarak azotlu gübre verebilirsiniz
kolay gelsin

kartal99 01-09-2009 12:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selim_50 (Mesaj 489822)
evet su vermediğiniz için pörsümüş ama çok su verdiğiniz içinde yalancı çiçek açıyor, meyve tutmuyor, sulamayı güneş battıktan sonra veya sabah erken verin, aşırı güneşte gölgeleme yapabilirsiniz, çok az miktarda isterseniz sulandırarak azotlu gübre verebilirsiniz
kolay gelsin

İlginize teşekkürler selim_50 peki hergün azda olsa su vermeye devam edeyim mi ?

kartal99 01-09-2009 12:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kartal99 (Mesaj 489861)
İlginize teşekkürler selim_50 peki hergün azda olsa su vermeye devam edeyim mi ?

Meyve tutması için kaçgünde bir su vermeliyim ? Ben her sabah saat 7-7.5
arası toprağı ıslatacak kadar su veriyordum. Banada fazla gibi geldiği için soruyorum.
yardımcı olursanız memnun olurum.

selim_50 01-09-2009 12:46

sayın kartal99
toprağı bir çubuk ile karıştırın, çamurlama yapmayacak şekilde sulayabilirsiniz, direk gün ışığına maruz kaldığı içinde pörsüme yapıyor, normaldir ama günün yarısında ışık alması koşulu ile gölgelendirme yapabilirsiniz, , bizim burdaki tabirle salatalıklarınız har kalkmış, yani aşırı sulamadan dolayı fiziki olarak çok gelişmiş, ama meyve tutmaz, sulamayı dediğim gibi çamurlama yapmayacak şekilde bir düzene oturtun ve meyve tutumu içinde zarar vermeyecek şekilde çok az miktarda azotlu gübre verin. kolay gelsin

kartal99 01-09-2009 12:55

Sayın, Selim_50 Dediğiniz gibi yapacağım, ilginize teşekkür ederim.....

kartal99 05-09-2009 08:18

Sararan ve Delinen Yapraklar

4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar, benim salatalıkların yapraklarına bir haller oldu sararıyor ve sanki bir zararlı tarafından yeniyor. Resimlere bakıp hangi ilacı kullanmam lazım yardımcı olurmusunuz. şimdiden teşekkürler..............

sarge 05-09-2009 09:32

sayın bpınar salatalıkta beyazlaşma küleme hasatlığından meydana gelir sizin salatalıkta bu hasatlık var PENCONAZOLE. içerikli bir ilaç kulanabilirsiniz

limon 05-09-2009 13:38

Ben olsam diğer bitkilere bulaşmaması için söküp, atarım. Saksıda yetiştirilen bir kaç kök Salatalık için ilaç almaya gerek var mı sizce? Deneyimime göre, bu hale gelmiş bitkiyi ilaçla kurtarmak çok zor. Kısaca Salatalık nazlı bir sebze türü, bence...

Bu mevsimde Salatalık, Kabak gibi tüylü yapraklı sebzelerin hemen hepsinde, gece-gündüz ısı farkından doğan nem dolayısıyla külleme görülüyor. Zaten sezonu da bitmek üzere.

hekimc 14-09-2009 10:14

selamlar. yardımcı olan arkadaşlara teşekkürler.
salatalık marul vs fidelerin üzerinde ve yapragın altında beyaz ufacık uçan bi hayvan var yardım edermisiniz zararlımıdır herhangi bir ilaç tavsiye ederseniz sevinirim..

h_dogan 14-09-2009 11:07

Beyaz sinektir büyük ihtimalle.

hekimc 05-10-2009 16:55

sorumun cevabını başka bir başlık adı altında buldum teşekkürler.

ozay57 04-12-2009 22:39

ben daha yeniyim 3 dekar alana camsera olarak salatalık diktim şuanda meyva verimindeler
ancak halk arasında sarıbenek denilen hastalığa yakalandı ziraatçıda bana FERKONİL 500 SC ve PLACARD vererek bu ikisini karıştırarak vermemmi söyledi. ben bunlara ekolarak kırmızı örümcek ilacıda karıştıra bilirmiyim.
böyle bir imkan sağladığınız için çok teşekkürler

Shepsit 03-04-2010 17:46

Merhabalar,

Foruma bugun uye oldum. Dun, balkonda saksi sebzeciligi bolumunun cok buyuk bir kismini okudum. Ozellikle Sayin Selahattin Yilmaz beyin verdigi bilgiler beni bir cok konuda aydinlatti. Forumun ve derginin belli bir bolumunden sonra Selahattin beyin mesaj ve yazilarina rastlayamadim, acaba forumdan ayrildi mi?

Balkon bahceciligine uzun zamandir meraki olan ve ilk fidelerini dun ekmis biri olarak siz degerli forum uyelerinin bazi konulardaki bilgilerine ihtiyacim var, yardimci olursaniz cok mutlu olurum. Kibris'ta yasiyorum ve havalar simdiden iyice isinmaya basladi. Dun aldigim 3 sirik domates fidesini ve iki salatalik fidesini saksilara ektim. Salataliklarimin resmini su linke http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=1779&page=36 eklemistim. Bu bolumde okuduklarimdan anladigim kadari ile saksilari degistirip daha buyuk saksi kullanmaliyim. Bunun haricinde, sorularim:

1- Salataliklar icin nasil sulama yapmaliyim?
2- Cok fazla gunes salataliklarima zararli olur mu?
3- Salatalik fideleri buyudukce budama vs nasil yapilmali?
4- Cicekler cikmaya basladiginda hangisinin erkek hangisinin disi cicek oldugunu nasil anlayabilirim?

Yardimci olursaniz cok sevinirim.

zookeaper 08-04-2010 13:54

selam arkadaşlar aranıza yeni katıldım.salatalıklarımda bedenlerinde çatlamalaroldu neden acaba bilen varmı?

hilmiyunus 21-04-2010 18:23

selamün aleyküm
benim salatalıklarda bi sorun var bana yardımcı olursanız sevinirim.salatalıklarda solma içe dogru kıvrımlar oluştu ne yapa bilirim külleme ilacı kullandım
ne yapmalıyım saygılar

Shepsit 25-04-2010 17:44

balkonumda acur yetistirmek istiyorum. ektigim tohumlar filizlendiler.
nasil yetistirmem gerektigi, sulamayi nasil yapmam gerektigi konusunda yardimci olur musunuz lutfen?

kumyaka2010 25-04-2010 18:15

sayın shepsit!
Salatalık duruma gore 3 veya 4 gunde bir su,meyvalar tutunca çiftlik gubresi suyu,10 santim boya gelince dip doldur,3 haftada bir etrafını çapala,yukselince alt yaprakları kopar,yan dalların tepelerini kopar . Bol mahsul olur inşallah . Selamlar.

KANKA55 25-04-2010 23:25

merhaba arkadaşlar bende balkonda domates ve salatalık ve hatta çilek de yetiştiriyorum bu sene sebzelerime yarasa gübresi kullandım internette okumuştum yarasa gübresi dünyanın en iyi organik gübresiymiş şuan salatalıkların veriminden inanılmaz derecede memnunum gerçekten bitki ve meyve gelişimini ikiye katlıyor herkese tavsiye ediyorum mutlaka deneyin işlenmiş yarasa gübresi bulamazsanız aldığım yerin adresini verebilirim kargoyla gönderdiler bana yarasagubresi.sitemynet.com adresinden ulaşabilirsiniz gerçekten çok etkili

kuzen38 06-05-2010 01:39

1 Eklenti(ler)
bu sene epey salatalık ektim. mrvcut olanın tohumunu pragdan almıştım. nasıl bir şey çıkacam bende meraktayım:)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025