agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Salatalık, Hıyar (Cucumis sativus) (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/3588.htm)

hilalll 24-02-2014 14:34

Özellikle kornişon cinsine hayranim bahcede bikaç kökten hergun yarim litrelik pet şişeye turşu kuracak kadar verir icine birzda körpe biberlerden eklemeyi ihmal etmemeli ev tursusu gibisi yok.Sofralik tipler ömrünü çabuk tamamladi bende domatesler biberler sonbahara kadar devam ederken salataliklar bikaç parti verdikten sonra sararip kurumustu.15 20 gün aralikli dikmekte fayda var.

kapot 20-03-2014 16:02

bana verimli ve lezzetli zalatalık tohum ismi veren var mı

erhan62 20-03-2014 16:17

Salataliklarda hic budama yapmayi denediniz mi. Yani tepe almayi ve koltuk cikarmasina tesvik etmeyi deneyen oldu mu, ne de olsa yeni atilan kol genc kalacak ve verime devam edecek..

İsmail Kuzucu 20-03-2014 18:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kapot (Mesaj 1261414)
bana verimli ve lezzetli zalatalık tohum ismi veren var mı

Kaç adet ekim yapacaksınız? Ona göre isim vereyim :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erhan62 (Mesaj 1261420)
Salataliklarda hic budama yapmayi denediniz mi. Yani tepe almayi ve koltuk cikarmasina tesvik etmeyi deneyen oldu mu, ne de olsa yeni atilan kol genc kalacak ve verime devam edecek..

Bu hıyarın özelliğine göre değişir. Sırık hıyarda bunu yaparsanız, yan dalların verimi ana dala göre çok azdır. Bu yüzden yandan çıkan filizler koparılır ve ilerleyen dönemlerde uç alma yapılarak koltuklardan yeni ürün elde edilir.

Yer hıyarlarında ilerleyen dönemlerde (verim azalınca) yapılabilir, çünkü verim yan sürgünlerde daha çoktur.

parapet 04-04-2014 12:36

Merhaba,
Benim 3 kök salatalık fidem var. Bunlarla ilgili birkaç sorum var. Fidelerin boyu yaklaşık 15-20 cm olmasına rağmen çiçek açmaya başlayacaklar acaba bu çiçekleri koparmalı mıyım? Beni bilgilendirirseniz sevinirim.

parapet 04-04-2014 12:55

1 Eklenti(ler)
Merhaba,
Benim 3 kök salatalık fidem var. Bunlarla ilgili birkaç sorum var. Fidelerin boyu yaklaşık 15-20 cm olmasına rağmen çiçek açmaya başlayacaklar acaba bu çiçekleri koparmalı mıyım? Beni bilgilendirirseniz sevinirim.

İsmail Kuzucu 04-04-2014 19:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi parapet (Mesaj 1266805)
Merhaba,

Merhaba Sayın parapet,

Baştan başka bir konu hakkında yazayım. İlk 4 koltuktaki çiçekler sanırım erkek çiçekler, tam net belli olmadığı için emin değilim. Bunlar siz koparmasanız dahi kendiliğinden düşecektir.

5. koltukta yer alan hıyar sizin asıl ürününüz. Eğer ilk 3-4 koltuktaki çiçekler bunun gibi ise bu çiçekleri yolun. Fidenin gövdesi gelişmeye başlasın.

Birde keşke fideleri biraz daha yukarıya ekseydiniz. Saksı yüksek olmadığı için kök hemen aşağı kısma inebilir :)

Bereketli ürünler dilerim..

parapet 05-04-2014 11:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1266932)
Merhaba Sayın parapet,

Baştan başka bir konu hakkında yazayım. İlk 4 koltuktaki çiçekler sanırım erkek çiçekler, tam net belli olmadığı için emin değilim. Bunlar siz koparmasanız dahi kendiliğinden düşecektir.

5. koltukta yer alan hıyar sizin asıl ürününüz. Eğer ilk 3-4 koltuktaki çiçekler bunun gibi ise bu çiçekleri yolun. Fidenin gövdesi gelişmeye başlasın.

Birde keşke fideleri biraz daha yukarıya ekseydiniz. Saksı yüksek olmadığı için kök hemen aşağı kısma inebilir :)

Bereketli ürünler dilerim..

Sayın KUZUCU,
Cevabınız için teşekkür ederim. Başta toprak sıkıntısı çekmiştim, toprak az geldi. Bu yüzden aşağıda kaldılar.
Çiçek konusuna gelince evet daha çok küçükler belirlemek çok zor aradan biraz daha zaman geçince yeni fotoğraflar eklerim. İyi günler.

parapet 11-04-2014 14:00

1 Eklenti(ler)
Merhaba,
Salatalıklarda son durum bu 1 dişi çiçek ve diğerlerinin hepsi erkek.

İsmail Kuzucu 11-04-2014 19:58

Hıyarların son durumu harika. Yaprak rengi ve gelişim güzel. Eğer hıyarı siz kendiniz sardıyorsanız, çıkan ipleri koparabilirsiniz.

Bereketli ürün almanız dileğiyle..

parapet 13-04-2014 14:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1269713)
Hıyarların son durumu harika. Yaprak rengi ve gelişim güzel. Eğer hıyarı siz kendiniz sardıyorsanız, çıkan ipleri koparabilirsiniz.

Bereketli ürün almanız dileğiyle..

Evet harika görünüyorlar, umarım salatalık alabilirim. kolları ile çubuklara kendileri sarılmaya başladılar. Bir ara hava sert rüzgarlıydı, rüzgara dayanamazlar diye düşünüyordum kolları ile hemen çubuklara sarıldıklarını görmek çok haz vericiydi.

april13 06-05-2014 18:37

Selam arkadaşlar Buda benim salatalıgim saksi boyu uygunmu teredutte kaldim :s birde ben koyun gubresi kullandim yarim kilo kadar son olarak bu tip saksiya kac kok fide dikmeliyim ben 3 kok diktim ne yapmaliyim simdiden tesekkurler

http://i.hizliresim.com/O2Vr24.jpg
http://i.hizliresim.com/nPjbYM.jpg
http://i.hizliresim.com/gl2PjO.jpg

İsmail Kuzucu 07-05-2014 20:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi april13 (Mesaj 1280385)
Selam arkadaşlar Buda benim salatalıgim saksi boyu uygunmu teredutte kaldim :s birde ben koyun gubresi kullandim yarim kilo kadar son olarak bu tip saksiya kac kok fide dikmeliyim ben 3 kok diktim ne yapmaliyim simdiden tesekkurler

2-3 adet ekim için ideal bir saksı. Fideleri aralıkları ekerseniz güneş ışığından daha çok yararlanabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun :)

april13 07-05-2014 23:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1280980)
2-3 adet ekim için ideal bir saksı. Fideleri aralıkları ekerseniz güneş ışığından daha çok yararlanabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun :)

Tesekkur ederim ismail kuzucu tavsiyelerinize uyucam :)

eksper34 15-05-2014 13:55

1 Eklenti(ler)
selam arkadaşlar;
galiba bir yerde yanlış yaptım. ben de uzadılar diye sevinmiştim:) fideleleri kurtarma şansım var mı?

s.serdar 15-05-2014 23:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eksper34 (Mesaj 1284013)
selam arkadaşlar;
galiba bir yerde yanlış yaptım. ben de uzadılar diye sevinmiştim:) fideleleri kurtarma şansım var mı?

Az mı ışık aldılar?

eksper34 16-05-2014 06:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi s.serdar (Mesaj 1284178)
Az mı ışık aldılar?

Evet maalesef, simdi camin onundeler. Yeni cikan 4-5 tane daha var. İnşallah onlar kurtulur.

kursun 16-05-2014 08:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eksper34 (Mesaj 1284013)
selam arkadaşlar;

Boyu uzayan hıyar fidlerini hemen yerinden köklerini bozmadan çıkart ve (gövde yapraklardan 5 cm kalacak kadar) derin bir kaba dik. Mümkünse torf kullan. Su şişesinin ağzını kesip altına bir kaç delik açarak yapabilirsin. Evin dışına çıkart .
ilk bir kaç gün direk güneş görmesin. nemli tut, fazla sulama.
Biraz da bu konuda yazılan çok yazı var, onları oku.
Diğer fideleini de odanın dışına çıkar. hemen güneşe de atma.

İsmail Kuzucu 16-05-2014 20:18

5 Eklenti(ler)
Hıyarda koltuk alma işlemi. Koltuklar el ile tek seferde kırılıp mümkün olduğu kadar sap bırakılmadan alınmalıdır.

Eklenti 493216

Eklenti 493217

Eklenti 493218

Eklenti 493219

Eklenti 493220

yasinmetin 16-05-2014 22:27

tohumu direk toprağa ekmek için geç mi kalındı acaba Ankara için?

limon_sever 17-05-2014 12:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yasinmetin (Mesaj 1284515)
tohumu direk toprağa ekmek için geç mi kalındı acaba Ankara için?

Ben Konya'da Temmuz'a kadar salatalığı toprağa ekim yapıyorum. Eğer sera tarzı yapmazsak Temmuz'dan sonra ekilen tohumdan yetişen bitkinin genelde pek meyveleri olmuyor.

tekdabanca2323 23-05-2014 02:15

yapraklarda sararma

sayın selahattin hocam benim salatalık yapraklarında hafiften sararma başladı topragında ne eksik olabilir acaba ( azotlu veya demirli gübremi versem)

İsmail Kuzucu 23-05-2014 05:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tekdabanca2323 (Mesaj 1287159)
sayın selahattin hocam benim salatalık yapraklarında hafiften sararma başladı topragında ne eksik olabilir acaba ( azotlu veya demirli gübremi versem)

Fotoğraf eklemeniz mümkün mü? Görmeden bişey söylemek zor. Azot, demir, magnezyum eksikliği veya mantar hastalığıda olabilir.

seckinty 02-06-2014 14:11

merhaba

ben geçen sene Amasyadan köyden aldığım salatalık (dikenli ve kocaman oluyor) tohumlarını ektim büyüttüm saksıdalar şimdi ama hiç çiçek açmadılar sorun olabilirmi yoksa erkenmi daha?

bitkinin boyu yaklaşık 60 cm e ulaştı hala boy atıyor bilginiz varmı acaba

Emir Özkan 02-06-2014 19:57

salatalık yetiştirmek...

1 Eklenti(ler)
Eklenti 498924

Bunlarde benim yavrularım

birde acaba ne zaman büyük saksıya almalıyım?

daha büyüsünlermi yoksa şimdiden ekmeye başlamalımıyım?

İsmail Kuzucu 02-06-2014 20:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seckinty (Mesaj 1291262)
merhaba

ben geçen sene Amasyadan köyden aldığım salatalık (dikenli ve kocaman oluyor) tohumlarını ektim büyüttüm saksıdalar şimdi ama hiç çiçek açmadılar sorun olabilirmi yoksa erkenmi daha?

bitkinin boyu yaklaşık 60 cm e ulaştı hala boy atıyor bilginiz varmı acaba

Tohum yerlı tohum olunca cıceklenme gec olabılır. Bıraz daha bekleyın. Bırde tohum cesıdı sırık mı yoksa yer mı?

seckinty 03-06-2014 16:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1291410)
Tohum yerlı tohum olunca cıceklenme gec olabılır. Bıraz daha bekleyın. Bırde tohum cesıdı sırık mı yoksa yer mı?

sırık diye biliyorum, köyde gördüklerim hep öyleydi

bu sene bulabilirsem yerli başka tohumlarda bulmaya çalışacağım

köylerde gerçekten büyük nimetler yatıyor :)

İsmail Kuzucu 03-06-2014 21:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emir Özkan (Mesaj 1291404)
Eklenti 498924

Bunlarde benim yavrularım

birde acaba ne zaman büyük saksıya almalıyım?

daha büyüsünlermi yoksa şimdiden ekmeye başlamalımıyım?

1 veya 2. gerçek yaprakta saksıya alınması gereklidir. Şimdi daha çok erken.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seckinty (Mesaj 1291748)
sırık diye biliyorum, köyde gördüklerim hep öyleydi

bu sene bulabilirsem yerli başka tohumlarda bulmaya çalışacağım

köylerde gerçekten büyük nimetler yatıyor :)

Yerli tohum olarak kornişon bulursanız harika turşusu oluyor tavsiye edilir :)

Emir Özkan 05-06-2014 08:35

boyları 13-15 cm ye ulaştı yapraklarıda epey büyüdü bükülmeye başladılar acaba büyük alana taşımalımıyım?

bakugan192 05-06-2014 15:40

hiyarda koltuk alma nasil yapilir? koltuk alma gereklimi? uzerinde hiyar varda kiyamiyorum. cevablandirirsaniz sevinirim

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025