![]() |
Yaprak yapisina gore, ilk resimde sagdaki bitki Cucurbita maxima gibi gozukuyor. Genelde kestane kabak, balkabagi bu sinifa girer.
En alttaki resim de Cucurbita pepo'ya ait. Yemeklik (yani yemek yapmalik) kabak da bu sinifa giriyor. Alıntı:
|
Alıntı:
Peki bu resimdekinin cinsi nedir ? http://aliakrep.net/cdn/resimler/kab...710_171704.jpg Yaprak resmi kırmızı çizginin solunda kalanlar. Bu resimden bakabilirsiniz. http://aliakrep.net/cdn/resimler/kab...710_171724.jpg Birde bu resimdeki sarı dairenin içinde kalanın cinsini yazarsanız çok sevinirim.http://aliakrep.net/cdn/resimler/kab...711_115530.jpg Şimdiden 1 kabak dökmüş bile bu kadar boyla dökmesine şaşırdım açıkçası. Kabakları Denizli sıcağında ( şu aralar güneş altında 43-45 derece ) ne sıklıkta ne miktarda ve ne zaman sulamam gerekiyor ? Ben hergün akşam saat 7 civarında 2 kova takriben 30 litre suluyorum. Oda çok sıcak olduğu için. Acaba doğrumudur ? Ve döken kabakları güneş yakmasın diye gazete ile örtüyorum. Geçen yıldan tecrübeyle sabit. Bir kabağımı güneş yaktı. Ve hemen arkasındanda çürüdü. |
Resimden gordugum kadariyla sari dairenin icindekinin yaprak yapisi farkli gozukuyor. Yemeklik kabaga daha cok benzemekle birlikte Cucurbita moschata olabilir ama meyve sapina ve dallara yakindan bakmak gerek. Eger Cucurbita moschata ise onun meyveleri de, kulturden kulture degismekle birlikte, genelde tatli yapiminda, corbalarda, firinda rostolamada kullanilir. Cucurbita maxima (balkabagi) diyemiyorum cunku onun yapraklari daha iri ve yuvarlak hatli olur.
Kirmizi cizginin solundaki bitki Cucurbita pepo (yemeklik kabak) gibi duruyor. Meyvesini gosterdiginiz bitki, Cucurbita maxima'ya ait derim ama yine de meyvenin sapla birlestigi noktaya, yaprak yapisina bakmak gerek. Kabak, suyu sever. Azar azar ama duzenli sularsaniz iyi olur. Alıntı:
|
bu resimdeki kabağın çeşidi howden imiş.
http://aliakrep.net/cdn/resimler/kab...710_171704.jpg yani bu http://www.senior-gardening.com/imag...1-13249-lg.jpg |
Son Hali.
2 Eklenti(ler)
Son Hali. Dahada büyümez herhalde ?
Büyük resim : http://www.aliakrep.net/cdn/resimler...724_163822.jpg Sarı çember içindeki (yukarıdaki) yakın çekim fotoğrafı. Büyük resim : http://www.aliakrep.net/cdn/resimler...724_192300.jpg |
Çekirdeklik kabağın bitkisi ölünce hasat ettim. Kocaman kabaktan bu kadar çekirdek çıktı. 1 kilo kabak çekirdeği için sanırım bunun gibi 4-5 tane lazım. Çiftçilerin işi epey zor gibi.
http://www.agaclar.net/forum/attachm...klik_kabak.jpg http://www.agaclar.net/forum/attachm..._cekirdegi.jpg |
5 Eklenti(ler)
Sayın Birnefestoprak; bahsettiğim kabağın bilgileri aşağıda:
Pürtüklü veya ağsı bir balkabağı; genelformu kestane kabağına benziyor. Daha çok Bayramiç, sırasıyla da Ezine ve Ayvacık'ın kimi köylerinde yoğunlukla yetiştirilen bir balkabağı çeşidi. Kazdağları'nın diğer yörelerindeki pazarlarda nadiren rastladım. Yetiştirenler özellikle ocağını geniş açtıklarını söylüyorlar. Kabuğu ince, daha doğrusu üzerindeki ağsı, pürtüklü dokunun yoğunluğu azaldığında kabuk incelirken arttığında ise kalınlaşıyor. Bu değişim çeşitten çok yetiştirme koşullarından ileri gelebilir, emin değilim. Tadı gayet yerinde, şekersiz piştiğinde dahi tatlı. Kabak tatlısının alışılmış bol şekerli halini sevmeyenler için iyi bir doğal alternatif olabilir :) Genel görünümü böyle: Eklenti 535184 Üstten görünüm: Eklenti 535185 Alttan görünüm: Eklenti 535186 Yandan: Eklenti 535187 Yandan kesiti: Eklenti 535188 |
3 Eklenti(ler)
Dokusu ve sapı: Eklenti 535189 Eklenti 535190 Kabuğu yukarıdakine nazaran daha kalın (yine de ince sayılır) olan başka birkabağın daha yoğun dokusu: Eklenti 535191 |
Alıntı:
|
Evet, en alttaki gorsel ayni cesidin baska bir meyvesine ait, ya da en azindan ben oyle dusunuyorum.
Form olarak diger gorsellerdeki meyveden biraz daha topluca, dokusu yogun, kabugu biraz daha kalindi ama tadi, kivami, tohum yapisi, su salma miktari hep ayni. Agirliklari da asagi yukari ayni, 15 kg civarinda. Daha irilerine de nadiren rastliyorum ama genellikle daha kucukleri pazarda goruluyor. Bu cesidin ortalama agirligi icin sekiz on kg arasi desem herhalde dogru olur. |
Dilim sayisina ve inceligine gore kestane kabagi gibi duruyor. Cekirdeklerinin resmini de ekleyebilir misiniz? Oval ve mat mi cekirdekler?
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Ayni bahcede, bildigimiz, uzeri puruzsuz gri renkte olan kestane kabaklariyla yan yana ekilseler de bu kabak yine boyle dokulu oluyor, bildigimiz kestane kabagi da kendi ozelligini koruyor, yani her ikisi de ayri cesit ozelliklerini gosteriyor. Yine de onumuzdeki sezon kendi deneyimlerimden sonra ureticilerden aldigim bu bilginin saglamasini yapabilirim. Nihayetinde tadi harika :) Eklenti 535836 |
Alıntı:
Kış şartları sanırım yeni yerleşkenizde biraz zor olmuştur. Kar,boran.. |
Bildigim kadariyla Turkiye'de kestane kabagi olarak bilinen kabaklar Cucurbita moschata. Gosterdiginiz resimdeki cekirdekler de bunu dogruluyor. Eger herhangi bir caprazlanma olmadan soyu devam ettiyse, cevresindeki kabaklarin Cucurbita maxima olma ihtimali yuksek.
Bilmedigim konuysa, halk arasinda bal kabagi olarak adlandirilan sinifin sadece maxima'dan mi olustugu yoksa maxima/moschata birlikte ayni sinifa mi girdigi. Bahcedeki kabaklarin resimleri varsa, onun da cok yardimi olur. Alıntı:
|
şuan cimlendirebilirmiyiz acaba? k.maraş hava 20 derece?
|
bende kabak tohumu ektim viyollere kabak cok seviyorum dolmasini bunun budaması oluyormu bakımı nasıl oluyor erkek dalları kesmemis lazimmi yoksa dursunmu geçen sene biraz büyümeden tepesindeki bitki düşüyor ondan sonrada büyümüyordu bahçede karınca vardi başka bişe yoktu herhalde.
|
Sakız kabağın iki cinsi var kollu ve kolsuz şeklinde .Kollu olan biraz daha dağınık kolsuz olan böyle top gibi oluyor.Pek öyle özel bakım istemiyor.Tozlaşma olduğu sürece çok fazla ürün alıyorsunuz.Düzenli sulama uygun toprak gübre coşturuyor resmen geçen sene 5 metrekare alandan 2 günde 1 3-4 kilo alıyordur belki de daha fazla.
Balkabağında ise kollar gelişene kadar çok iyi bir sulama ve gübreleme şart bitki kendini kuvvetlendirmesi gerekli dişi çiçek görene kadar erkekleri kopartıyorum ama ne kadar doğru bilmiyorum dişi çiçekler zaten altları top top oluyor,sağlıklı olmadığında ve dollenmediğinde sararıp düşer garantilemek için erkek çiçeği kopartıp ortasındaki boru gibi olan kısmı dişi çiçeğe sürterseniz tozlaşma olacaği için meyvesi tutar.Ortamda arı olursa zaten buna gerek kalmaz.Bizim bahçede depoda eşek arıları var onlar iş görüyor sanırım:)Birde büyük balkabağı eldedebilmek için meyve azaltması yapmanız gerekli yoksa irili ufaklı oluyorlar.Mantarla mücadele önemli birde bizde yazın ortalarına doğru yapraklarda mantar oluşuyor. Eğer önlem alınmazsa ortada yaprak felan kalmıyor., Bunlara dikkat ederseniz zaten birsürü balkabağınız oluverir.Annem bu işe çok sevindi. Pazardan getirmesi çok zor geliyordu:) Şimdi balkon balkabağı dolu. |
kabaklarım çimlenmedi
28 nisan da toprağa ektiğim kabak tohumlarım hala çimlenmedi ve aynı gün ektiğim fasulye, nohut, barbunya, börülce ve mısır tohumlarımdada çimlenme yok sadece ayçiçeklerim ve bamyalarım güzel çimlendiler neden böyle oldu acaba ? Ne yapmam gerekiyor derine gömdüysem ve çürümediyseler beklesem çıkarlar mı yoksa yeni tohummu alsam ?
|
1 Eklenti(ler)
Sn MeyveliTepe' nin etkinlikte paylaştığı Kars Yumurtası Kabak, umduğumdan fazla boylandı. Ben de bıraktım, şeftali ile yarışa girecek gibi görünüyor:)))
|
Meyveler bundan daha fazla buyumeyecek. Tohumluk biraktiklarinizin disindakileri hasat edebilirsiniz. Nasil degerlendirdiginizi yazarsaniz cok sevinirim.
Alıntı:
|
Tek kök yetiştirdiğimiz Kars yumurtası kabağından 3 günde toplam 13 adet kabak hasat ettik. Gerçekten de çok küçükler. Garanti olun diye çok sevdiğimiz kabak haşlama salatası olarak tükettik. Biz normalde siyah uzun kabakları haşlayıp bol zeytinyağı, sarmısak, limon, tuz ekleyip yemeğe bayılırız. Fakat bu kars kabağı kendine has tadı ile öne geçti. Bizim damak tadımıza göre mükemmel bir lezzete sahip. Ancak belirtildiği üzre kabak bitki üzerinde sürekli kontrol edilip kartlaşmadan koparılmalı. Küçücük kabak 3.günde çekirdeğini belirgin hale getirmiş.
Bu şekilde tüketimi çok hoşumuza gittiği için başka tüketim yollarına başvurmayacağız. 5 adet meyveyi de tohuma bırakmayı düşünüyorum. |
3 Eklenti(ler)
Yukarıda, 37 ve 38 nolu mesajlarda tanıtmış olduğum kabaktan aldığım tohumlar çimlendi, büyüdü, meyve bağladı ve bir hafta kadar önce de kabuğunun karakteristik ağsı dokusu belirmeye başladı. Daha öncesinde pürüzsüz bir yapıdaydı.
Şu an en büyük meyve 45 cm çapa ulaştı, sanırım biraz daha büyür. etkinlikte paylaşmayı düşündüğüm bir kabak. |
meyvelerin ufakken sararıp düşmesi
2 Eklenti(ler)
merhaba,
balkabağı meyveleri fotoğraftaki boyutlara (veya daha küçükken) gelip sararıp düşüyor. ilk oluştuğunda da yeşil değil de sarı renkte oluşuyor bazıları. sarı çıkanların hepsi düşüyor; yeşillerin bazıları düşüp bazıları normal büyümeye devam ediyor. |
Muhtemelen döllenme olmadığı için büyümüyordur.
|
3 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar susak kabağı ektim 4 kök . Gelişmleri güzel bir kaç aksilik dışında . Yanlız kabaklar büyümüyorlar. Siyahlaşıp kuruyorlar. Kabağın dalında ise yarık oluştu bir bölümünde ve siyah bir akıntı var. Sorun nedir acaba ne yapmam lazım.
|
1 Eklenti(ler)
Kars yumurtası kabakların bir kısmı sararıp sap kısımlarından kuruduğu için hasat edildi. Bunlar tohumluk olarak ayrılacak. Çok verimli bir türmüş gerçekten de.
|
Kabagin böylesi .
2 Eklenti(ler)
Oradan asagi indirmesi cok zor .
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Sn Bahcedenn "Marina di Chioggia" ile ilgili geçtiğimiz yılın tohum paylaşım etkinliğinde "Çok lezzetli olan bu çeşidin bana göre tek handikabı engebeli yüzeyinden dolayı soyulmasının biraz zor olması." diye yazmıştı.
Evet, öyle olduğu için de kestiğimiz ikinci kabağımızda soymaktan vazgeçtik ama iyi ki daha fazla uğraşmamışız çünkü bu çeşidin kabukları piştikten sonra sorun olmaktan çıkıyor. Öyle ince, zar gibi ve ağızda eriyen bir yapısı var ki, bu kabukları yerken ayıracağımızı düşünerek pişirdiğimiz halde kabuklarını da neredeyse fark etmeden yiyiverdik :) |
herkese merhabalar bende kestane kabağı fidesi var acaba balkonda kaç litrelik saksıda yetişir. tavsiyeleriniz nedir. şimdiden teşekkürler
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:54. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025