agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Bamya Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/22381.htm)

alexcan1905 05-04-2011 00:18

Sayın Halil Önen.Ben burada sizi kastetmiyorum.Köydeki insanlardan bahsetmek istemiştim.Sizin yazınızı önceden okumuştum.Emin olabilmek adına sizin söylediklerinizle bazı kişileri(köydeki tanıdıklarım)ın fikirlerini karşılaştırmak için yazmıştım.Yanlış anlaşılma olduysa özür dilerim.

ciceksever70 10-04-2011 09:14

Ilk bamya tohumlarimi geceden islatip bugün diktim. Gelismeleri paylasirim. Havalarin gün icinde 20C leri bulmasindan cesaret aldim ama geceleri serin olur diye kisin bitkileri sardigim bezle örtmeyi düsünüyorum.

alexcan1905 10-04-2011 22:23

Ya arkadaşlar ben evde saksıda mabya dikitim.Daha öncede diktim hep aynı sorunla karşılaşıyorum.Bamyalar çimlenitor.Boyları 5cm felan oluyor ama tohumunun kabuğunu kırıp yapraklar dışarı çıkamıyor.Bu neden oluyor?Elimle kırıyorum anca o zaman yaprakları dışarı çıkıyor.Acaba dikmeden önce suda 2 gün bekletsem kabuğu yumuşayacak öyle toprağa dikip yapsam aynı saorunla mı karşılaşırı?Yardımınızı bekliyorum.

ciceksever70 11-04-2011 07:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alexcan1905 (Mesaj 783521)
Ya arkadaşlar ben evde saksıda mabya dikitim.Daha öncede diktim hep aynı sorunla karşılaşıyorum.Bamyalar çimlenitor.Boyları 5cm felan oluyor ama tohumunun kabuğunu kırıp yapraklar dışarı çıkamıyor.Bu neden oluyor?Elimle kırıyorum anca o zaman yaprakları dışarı çıkıyor.Acaba dikmeden önce suda 2 gün bekletsem kabuğu yumuşayacak öyle toprağa dikip yapsam aynı saorunla mı karşılaşırı?Yardımınızı bekliyorum.

Ekmeden önce tohumu islatiyor musunuz?

alexcan1905 11-04-2011 12:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ciceksever70 (Mesaj 783609)
Ekmeden önce tohumu islatiyor musunuz?

Evet.Normalde 1 gün suda tutuyorum.Acaba 2 günmü tutarak diksem?Yoksa bildiğimiz aspirin ile suyu karıştırıp içinde mi 2 gün bekletsem?

ciceksever70 11-04-2011 13:22

Bence siz cok fazla stres yapiyorsunuz bu konuyu. Rahat birakin tohumcuklari yeterince büyüyünce kabugunu atar. Bazen cok üstüne düstük mü bitki de bizimle inatlasiyor. Bamya o kadar sorunlu bir bitki degil.

alexcan1905 11-04-2011 16:52

Dediğiniz doğru fakat kabuklarını atamadıkları için yaprakları içten çürümeye başlıyorlar.Şimdi 2 gün suda beklettiğim tohumları ekeceğim.Aynı sonucu verecek mi?Bilemiyorum.Yine burada paylaşacağım.

ciceksever70 11-04-2011 16:59

Ben tohumlari dün ektim, bir hafta sonra biraz sularim. Basarili olursa resimleri sizlerle paylasirim.

arimayam 11-04-2011 20:48

basindan beri okudum yazilarinizi,ekim dikim islerine yeni baslayan biri olarak,ne görsem duysam yapasim geliyor,tohumunu bulursam ekmeyi düsünüyorum..

h.ışık 11-04-2011 22:15

Sayın arımayam, ben ektim. 1 haftayı geçmekte ancak henüz diğer tohumlarında olduğu gibi bunlarda da hiçbir gelişme yok.

limon_sever 12-04-2011 13:17

Sayın alexcan1905, beni bilgilendirin demiştiniz. Bamyalar iyileşme aşamasına geçtiler ve çiçek oluşturma telaşına girmişler.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...0&postcount=47

arimayam 14-04-2011 22:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık (Mesaj 784189)
Sayın arımayam, ben ektim. 1 haftayı geçmekte ancak henüz diğer tohumlarında olduğu gibi bunlarda da hiçbir gelişme yok.

Allah Allah,bu sene cok sanssisiz sayin isik:)

alexcan1905 14-04-2011 22:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 784507)
Sayın alexcan1905, beni bilgilendirin demiştiniz. Bamyalar iyileşme aşamasına geçtiler ve çiçek oluşturma telaşına girmişler.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...0&postcount=47

Teşekkür ederim.İşlerinin iyi gitmesi açısından senin adına sevindim.Bamyaları toplarsan Altın çilek fiyatına satarsın şu zamanda:))

limon_sever 14-04-2011 23:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alexcan1905 (Mesaj 786147)
Teşekkür ederim.İşlerinin iyi gitmesi açısından senin adına sevindim.Bamyaları toplarsan Altın çilek fiyatına satarsın şu zamanda:))

Kesinlikle :) :)

alexcan1905 14-04-2011 23:45

Sayın limon_sever ben bamyaları çimlendirirken sorun yaşıyorum.Bamyanın tohum kabuğunu bir türlü kırıp yapraklarını çıkartamıyor.5-6cm oluyorlar genede zar zor çatlatıyorlar.Sen nasıl bir yöntem izledin.Suda felan kaç gün beklettin yazarsan sevinirim?

limon_sever 15-04-2011 00:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alexcan1905 (Mesaj 786199)
Sayın limon_sever ben bamyaları çimlendirirken sorun yaşıyorum.Bamyanın tohum kabuğunu bir türlü kırıp yapraklarını çıkartamıyor.5-6cm oluyorlar genede zar zor çatlatıyorlar.Sen nasıl bir yöntem izledin.Suda felan kaç gün beklettin yazarsan sevinirim?

Ben sitede arkadaşların yaptığı çimlendirme yöntemlerini uygulamadım hiç bir tohumumda. Bardaklara 2-3 tohum attım. Direkt gün ışığı gördü. Ne suda beklettim. Ne de karanlık ortamda üstünü poşet vs. örtmedim yani. Sizin dediğiniz tohum kabuğu kırma olayı sadece 2 tanesinde oldu onları da ben hafif şekilde kırıp çıkardım. Başka hiç bir yol denemedim. Geçen sene arkadaşların denediği yöntemi denedim ama çimlenen bitkiler çok garip şekilde uzadı pek sevmedim. En güzeli bu sene oldu diyebilirim.

nuribulduk 24-04-2011 05:54

bamya neden çok pahalı biz konyada kilosunu 50 tl den alıyoruz

limon_sever 24-04-2011 11:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nuribulduk (Mesaj 791298)
bamya neden çok pahalı biz konyada kilosunu 50 tl den alıyoruz

Tüyleri yüzünden toplayıcı bulmak zor veya toplama işçiliği pahalı olduğu için yaşken pazara yüksek fiyatla girmekte. Haliyle onu kuruttuğunuz zamanda 10 kilo yaş bamya size oluyor 1 kilo bamya. Geçen yaz yanlış hatırlamıyorsam en pahalı sebze bamya idi. 4-5 liradan gidiyordu.

alexcan1905 24-04-2011 11:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 791369)
Tüyleri yüzünden toplayıcı bulmak zor veya toplama işçiliği pahalı olduğu için yaşken pazara yüksek fiyatla girmekte. Haliyle onu kuruttuğunuz zamanda 10 kilo yaş bamya size oluyor 1 kilo bamya. Geçen yaz yanlış hatırlamıyorsam en pahalı sebze bamya idi. 4-5 liradan gidiyordu.

Anlamadığım şu Konyadaki pazarlarda kınalı bamya veya sultani bamya ne kadara satılıyor?

limon_sever 24-04-2011 13:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alexcan1905 (Mesaj 791372)
Anlamadığım şu Konyadaki pazarlarda kınalı bamya veya sultani bamya ne kadara satılıyor?

Geçen yaz yeni hasat edilmiş bamyalar 4-5 liradan satılmıştı. Ve kuru bamyalar da 40-50 liradan satılmıştı. Şimdi kuru bamya fiyatlarını tam bilmiyorum. Ama o civardadır yine.

ciceksever70 24-04-2011 15:48

2 Eklenti(ler)
10 Nisan`da ektigim bamya tohumlari cimleniyor, her gün birkac tanesi basini topraktan cikariyor. Simdiye kadar sadece haftada bir suladim.

h.ışık 24-04-2011 19:28

Maşallah çiçeksever70 bamyaları çimlemişiniz. Aynı gün ekmişiz tohumları. Ben balkonda dışarıda tutuyorum. Sizin yaptığınız gibi bende haftada bir (sadece haftasonu) suluyorum.
Bugün itibariyle hiçbir çimlenme olmadı.
Ekmeden önce 1-2 gün suda bekletmiştim. Ankara'da havalar hala soğuk, bazı geceler sıfırın altına düşüyor.

Siz nasıl bir yol izlediniz ve Avusturya'da havalar nasıl?

ciceksever70 24-04-2011 21:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık (Mesaj 791571)
Maşallah çiçeksever70 bamyaları çimlemişiniz. Aynı gün ekmişiz tohumları. Ben balkonda dışarıda tutuyorum. Sizin yaptığınız gibi bende haftada bir (sadece haftasonu) suluyorum.
Bugün itibariyle hiçbir çimlenme olmadı.
Ekmeden önce 1-2 gün suda bekletmiştim. Ankara'da havalar hala soğuk, bazı geceler sıfırın altına düşüyor.

Siz nasıl bir yol izlediniz ve Avusturya'da havalar nasıl?

Sayin h. isik ben de gecen yil neredeyse Mayis sonunda ekmistim tohumlari, ama bu yil Nisan olaganüstü sicak gecti. Yine de ilk ektigimde cimlenene kadar geceleri kisin bitkileri örttügüm örtü ile üzerini örttüm. Naylon olmamasi gerekiyor cünkü ilk ekildiginde rutubeti sevmiyor. Ekili olduklari yer oldukca büyük ve derin kare bir legen. Bol günes alan bir yerde duruyor. Ankara icin sanirim biraz erken ekmissiniz ama havalar isininca cimlenecegini saniyorum. Üzerini kumas bir örtü veya gazete kagidiyla örtmeyi deneyebilirsiniz. Kolayliklar dilerim.

h.ışık 24-04-2011 21:50

teşekür ederim ciceksever70, sanırım bu şartlarda çimlenemezler, Çünki ektiğim kabın bir tarafıda domates diğer tarafında ise bamyaları ekmiştim çimlendirmek için. bunlardan birisinden vazgeçmem gerekecek anlaşılan.

alexcan1905 27-04-2011 12:28

Arkadaşlar ben izmirde yaşıyorum hava sıcaklığı gece 10-13 sabahları 19-20 arası değişiyor.5dönüm tarlaya ekeceğim çıkmaz diye korkuyorum beklemem gerekir mi daha havaları?

seyma30 29-04-2011 14:59

Sn. alexcan ben Almanyada yasadigim halde iki hafta önce ektim bamyalari..

alexcan1905 29-04-2011 17:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyma30 (Mesaj 794595)
Sn. alexcan ben Almanyada yasadigim halde iki hafta önce ektim bamyalari..

Sonuç nedir?Yani evin içinde bir yere ektiyseniz sıcak olacağından çıkmış olabilir.Ben direkt tarlaya ekeceğim o yüzden soruyorum.

seyma30 01-05-2011 21:10

Ben de direk bahceme ektim tohumlari uclarini göstermeye basladilar..:p

IMP 01-06-2011 16:12

arkadaşlar bende köyden aldığım bamya tohumlarını ektim
ortalama 4-5 saat suda bekletmiştim
ekmemden yaklaşık 10 günü geçmesine rağmen
12 bardağın hiçbirinde herhangi bir hareket göremiyorum
hemen her gün suluyorum, acaba bu yüzden bişey olmuş olabilir mi?
veya havalar ısınınca çıkarlar mı?

ciceksever70 01-06-2011 16:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi IMP (Mesaj 814615)
arkadaşlar bende köyden aldığım bamya tohumlarını ektim
ortalama 4-5 saat suda bekletmiştim
ekmemden yaklaşık 10 günü geçmesine rağmen
12 bardağın hiçbirinde herhangi bir hareket göremiyorum
hemen her gün suluyorum, acaba bu yüzden bişey olmuş olabilir mi?
veya havalar ısınınca çıkarlar mı?

Basligi bastan bir daha okuyun isterseniz. Bamya mümkün oldugu kadar az su istiyor cimlenmek icin ve sonrasinda. Ektiginiz gün hele ne topragi ne de üzerini sulamamaniz gerekiyor. Tohumlariniz cürümüs olabilir. Ben haftada bir suluyorum o da cok az.

IMP 02-06-2011 09:05

evet zaten sulanmaması gerektiği okuduğum için sormuştum,
bi kaç hafta da sulamadan bekleteyim her ihtimale karşı belki çıkar diye,
olmadı öbür tohumlara geçeriz

berkayseray 06-06-2011 14:09

Merhaba arkadaslar.Bende dun bamya ektim ve bu forumdan ogrendigim sekilde bir gece suda bekletip ektigim topragi hic sulamadim.Bahcede oldugu icin de yagmur ihtimaline karsi uzerine musamba kapattim.Umarim cikarlar .Ben de tecrubelerinizden faydalanmak istiyorum.

berkayseray 09-06-2011 21:15

4 gun oldu bir hareket yok henuz.Acele mi ediyorum acaba?Bamya eken baska arkadaslar yok mu????

ciceksever70 10-06-2011 14:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berkayseray (Mesaj 819782)
4 gun oldu bir hareket yok henuz.Acele mi ediyorum acaba?Bamya eken baska arkadaslar yok mu????

Dört gün cimlenmeleri icin henüz kisa bir süre hava sicakligina göre bir hafta ile iki hafta sürüyor. Üzerine musamba kapatmissiniz ancak musambanin altinda toprak rutubetli kalacagi icin bamya icin pek uygun bir ortam degil. Ben kisin bitkileri örttügüm koruma örtüsü ile kapatmistim böylece toprak kuru kaldi. Haftada bir kez suluyorum.

berkayseray 11-06-2011 09:16

Cok tesekkurler .Sulama falan olmayinca garip hissettim kendimi.Musamba topraga temas etmiyor ama cadir seklinde kapattim uzerini.Burada son 10 gundur yagmur hic durmadi nerdeyse.

ciceksever70 11-06-2011 11:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berkayseray (Mesaj 820634)
Cok tesekkurler .Sulama falan olmayinca garip hissettim kendimi.Musamba topraga temas etmiyor ama cadir seklinde kapattim uzerini.Burada son 10 gundur yagmur hic durmadi nerdeyse.

Topraga temas etmesi önemli degil, musambanin icinde rutubet olur yine de. Siz ya gazete kagidi, ya da bulabilirseniz bitki korumada kullanilan örtülerden edinmeye calisin. Biz yapi marketlerden ediniyoruz Isvicre`de de Wallner, Hagebau türünde ya da Bauhaus gibi marketler vardir sanirim.

berkayseray 12-06-2011 08:59

Dun bamyalarim cimlenmis.Cok sevindim gercekten.Ciceksever70 ilk firsatta o ortulerden edinecegim.cimlendikten sonra da uzerlerini kapatmali miyim?Yagmura karsi.Ya da sera gibi bir yer hazirlayayim mi?En azindan uc kenari cevrili olacak sekilde...

ciceksever70 12-06-2011 10:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berkayseray (Mesaj 821162)
Dun bamyalarim cimlenmis.Cok sevindim gercekten.Ciceksever70 ilk firsatta o ortulerden edinecegim.cimlendikten sonra da uzerlerini kapatmali miyim?Yagmura karsi.Ya da sera gibi bir yer hazirlayayim mi?En azindan uc kenari cevrili olacak sekilde...

Ben Nisan`da ilk partiyi ektigim icin geceleri kapatiyordum ama su an havalar sicak. Bamyalariniz yagmur alacak bir yerdeyse kapatabilirsiniz. Benimkiler su anda tentenin altinda durdugu icin yagmur almiyor. Denemek icin bir avuc domates bahcesine ekmistim ancak yagmur aldigi icin pek keyifli gelismiyor, cimlenme orani da cok düsüktü. Ben de deneme yanilma yoluyla dogruyu buluyorum. Özetleyecek olursam en basarili oldugum yöntem bol isik ve haftada bir sulamak yetiyor. Sanirim Temmuz-Agustos gibi ürün alabilirim bir aksilik olmazsa. Sonuclari paylasirim. Buralarda bulamadigimiz Türk sebzeleri icin nelere katlaniyoruz degil mi? Bakla da beni ayni sekilde ugrastiriyor. Size kolayliklar diliyorum.

berkayseray 12-06-2011 14:30

Sormayin valla.Borulce de istiyorum ama tohumunu bulamadim.Komsum kurusundan ekmis ama tutmuyor dedi.Insallah bamyalari yeriz de...Emeklerinize saglik sizinde.

seyma30 15-06-2011 21:11

Benim börülcelerim simdiden epey boylandilar fasulye büyüyorsa börülce de olur sanirim..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025