![]() |
Alıntı:
saglıkta ve iyi günde aynı zamanda kötü günde Allah korusun deprem olsa cadır kuracak yeriniz olur her açıdan bir aileye küçükte olsa lazım... Gönlünüze göre olmasını dilerim bence bulursam demeyin mutlak bulun..... Köy kahvelerinde neler neler oluyor yok paraya gidiyor çogu... |
Alıntı:
Çileklerin bir kısmını yine adanın yanına ama iyice yükseltilmiş bir bölmeye diktim, bölme için adanın bir kenarına paralel bir ahşap daha kullandım, arada 10-15 boşluk bıraktım ve tepeleme toprak doldurdum. Eskisinde toprak, ahşap seviysinden aşağıdaydı ve çilekler yere değiyordu. Şimdi yaprak ve çilekler saksıya dikili gibi toprağa değmeden kenardan sarkabilir diye düşünüyorum. Yer değiştirdiğim çileklerin çoğu kurudu, bir kısmını fesleğen saksısına dikmiştim, ya zamansız diktim ya da fesleğen ile anlaşamadılar henüz araştıramadım, tamamı öldü. Adamda hodan da var ama yaprakları o kadar büyük oluyor ki çileklerin üzerini kapıyor, bu nedenle yanına dikmedim. |
Her biri 4 m2'lik (4m x 1m) iki adada yediveren çilek ekili. Çileklerde karışık dikim yapmıyorum çünkü çilekler çok yıllık. Tek mevsimliklerle beraber ekince çileklerin zarar görmesi söz konusu olabiliyor.
|
o halde salyangozlari yataga tirmandirtmayalim. yatagi hazirladigimiz tahtalarin dis yuzeylerine 90 derecelik bolumu kesilmis pvc boru gibi bir sey caksak. tirmanan bocekler ters bir kaydirakla karsilassalar. gerci bazi saksi kenarlari da buna benzer oluyor. onlara tirmaniyorlarsa bunlari da asarlar mi?
|
1 Eklenti(ler)
Bu sene bu boruların daha büyük çaplısını buldum.
Eklenti 362067 Yeniden toprak hazırlamalıyım. Alıntı:
Şerit Bakır levhalar. Salyangozlar bakırı sevmiyor. |
siz yazinca buldum bakir serit onerisini. ne guzel dekoratif de durur diyecekken fiyat baktim. 16 metrelik bakir bant 300 TL :))
boru yatak da ucuz olacaksa iyi fikir. nerelerden bulunabilir bunlar? |
Buyukada`da yeni aldigim evin bahcesinin buyuk bir kismi cim ekili. Gojiler, dikensiz bogurtlenler, kaz uzumleri, cilekler yerlerini buldular. Sebze bahcesi icin dusundugum alan tam olarak gunes almayan bolumde.Etrafindaki, zakkum ve defne agaclarini iyice budadim.
Evin icinin tadilatina kendimi kaptirdigim icin sadece agac budamasi ile yetinebildim. Bu ay sonu veya subatin 2. haftasinda tasinilacak hale getirebilecegim. Sebze adaciklarini bu sefer daha uzun sure kullanabilecegim ytong turu malzeme ile yapmak dusuncesindeyim.( Osb malzemenin omru en fazla 2 yil.) Balik enzimleri bir taraftan olgunlasiyor.Bu sene yine temeli saglam atmak icin calisacagiz. |
Salyangozlar için bakır folyo'dan kesilmiş şeritler çok işe yarıyor. Asla geçmek için teşebbüs etmiyorlar. Folyonun kalınlığı önemli değil. En ince folyo olabilir yalnız şeritlerin enleri 5-6 santim olmalı. Bu şekilde kesilmiş folyoları adaların çerçevelerine boydanboya raptiyeliyebilirsiniz. Ben bir sürü folyo almıştım (geçmiş gün kaçaydı tamamen unuttum. Kiloyla satılıyordu), fakat salyangozlar bizde bir problem yapmıyor, o yüzden henüz kullanmadım. Yaptığımız bir deneyin yazısı burada.
|
super. bu folyo cok isime yarayacak. hem salyagozlara hem yatagi imal edecegim raf unitelerinin 3 sira tahtasi arasindaki 2 sira boslugun birinin kapanmasina hem de dekoratif gorunumden odun vermemeye...
|
Benim adaların dışından çok içi sümüklüböcek (kabuksuz) dolu. Bu nedenle bakırdan çok bira kapları işe yarıyor. İçindeki toprak o kadar elverişliyken, dışarıyı pek tercih etmiyorlar. Gündüz çok gözükmüyorlar, yumuşak toprağın içine saklanıyorlar, fakat sabah erkek saatte, toprak da nemliyse onlarcası geziniyor. Benim bahçeme göre plan yapmayın, sanırım salyangoz-sümüklü böcek nüfusunda rekor benim bahçede.
|
Alıntı:
Yuvarlak adalarınız çok hoş duruyor, çiçek saksısı olarak da çok pratik. |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 362214 Gerçekten güzel oluyor. |
Alıntı:
Bu gördüğünüzün çapı 1.20 mt. Ben şu anda 1.50 mt. çaplı olanları buldum. Sabreder beklersem daha büyük çaplıları bulabileceğim söylendi. Ben bunlara para vermedim. Bunlar yakınımdaki bir boru fabrikasının defolu malzemeleri. Hurdacıya parayla satıyorlar. Dışarda ne işe yarıyor bilmiyorum ama benim işime bu şekilde yarıyor. Havuz falan yapmada ideal malzemeler. Birine, bunlardan kümes yap dedim...aklına yattı. |
Alıntı:
Kümesi gözümde canlandıramadım.. Hayâl ettim ama; bahçenin bir çok yerinde bu borulardan olacak ve içie farklı bitkiler dikilecek.. Hoş durur.. Bu tür malzemelerin forumda paylaşılması yasaklansın.. Sonra ara dur :p |
yazliga kisliga, yaylaya denize gidenler icin de seyyar olur. koy kamyonete git :))
bakayim ben de etrafta borucu var mi. sebze yatagi icin cok hos. S seklinde yataklar da hazirlanabilir. |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Ada yapmak isteyenlere farklı bir alternatif daha.
Bu sene ben de adalarımı yaparken hazır bu bahçe çitlerini mi kullanayım diye düşünmekteyim. Bu bahçe çitlerinin dayanıklılık açısından emin olmamakla beraber sorun çıkarmayacağını düşünüyorum. İstendiği zaman adanın uzunluğu ya da genişliğinde oynama yapılabilmesinden dolayı avantajı da var. 3,25 metrekare bir adanın maliyeti 80 TL ye denk geliyor. Denk gelip te bir keresteciye sorma fırsatını bulamadım normal ahşap ile aynı ölçüde bir adanın maliyeti ne kadar olur diye. Çitlerin yüksekliği 30 cm. 40 cm olanları da var fakat hesaplama 30 cm lik olan çitlerin fiyatından yapıldı. Bu sistem ile ada yapmak isteyenler elini çabuk tutmalılar. 1 ay sonra bu ürünlerin fiyatlarında mutlaka oynama olacaktır. |
1 Eklenti(ler)
Arada elime geçen büyük strafor kutuların dışını boyayıp maydanoz, roka, tere, fesleğen, çilek gibi bitkileri yetiştirmeyi düşünüyorum. İstediğim yere koyabileceğimden, sümüklüböceklerden de da korunmuş olurum.
Eklenti 362477 Strafor sıcak ve asitli ortamda kansorejen etki yapıyormuş ama sebze yetiştirmede sakıncası var mı diye bilmiyorum. Konu hakkında fikri olan var mı? |
Alıntı:
Zararlı etkisini bilmiyorum. Ecza depolarında soğuk zincirde kullandıkları büyük strafor kutuları var. Bir de dondurma kutuları var.Aynı düşünceye hizmet edebilirler. |
Balık kutuları denen büyük boyları çok uygun, yaklaşık 50x35x25(yükseklik) ölçülerinde. Otlar yanında marul, biber, ıspanak, red robin domates yetiştirmeye de uygun.
|
Kurumus bir badem agacimiz vardi. 30-40 cm govde capini kullanmak istedim. 15 MM kalinliginda hizarda dildirip etrafi dosemek guzel bir fikir diye dusundum. Buyukadadaki Marangozlar dudak ucurtucu fiatlar isteyince, hepsi sobalarda yakilmaya gittiler.
Gazbeton ile bilgi almaya calisiyorum.Uygun bir fiat cikarmi ? Istanbul olsa kolayi var da, is Ada olunca hesaplari 3 ile carpmak lazim. Gecen, seramik ve banyo malzemelerini Kartaldan 50 tl ye Buyukadaya goturdum. Buyukadada eve cikartmaya 200 TL para verdim. Yoksa yine OSB malzememi kullansam :( |
Alıntı:
Peki öyle bir çiçekliği ben nasıl yapabilirim? Çok hoşuma gitti. |
Benim OSBler iyi durumda, bu sene de ellemeyeceğim. Sn. Sındırgılı bir de Betopan sorun ama aldığınız yerde kestirebilirseniz iyi olur.
|
en güzeli betopan
uzun yıllar gider veya pvc lambiri leri var uzun 6 mt dir hemde ucuzdur ancak onada çok sayıda destek vermek gerekir aslında hurdacılarda neler neler oluyor bir çok şey bu iş için uygun olabiliyor |
2 Eklenti(ler)
Aslında panel bulabilseniz...arası strafor...içi dışı alüminyum veya saç kaplama. Boyalı.
Her türlü şarta dayanıklı...evladiyelik. Hurdacıda da ucuz. Dekopaj makinesi ile de kolayca ölçüye göre kesebilirisiniz. Birleştirmek için -L- köşebent kulanabilirsiniz. Eklenti 362750 Eklenti 362751 Alıntı:
Böyle bir malzeme bulursanız yapabilirsiniz. |
İnşaatlık kerestenin metrekübü 350 lira. 2mt boy, 30cm en ve 10cm kalınlığındaki bir keresteyi üçe böldürürsünüz. Size 3 tane 3 cm kalınlığında 2 mt boyda kalas çıkar. Bunlardan birini ortadan ikiye böldürürsünüz. 2m x 1m ebadında bir ada olur. Tutarı da 2x0,3x0,1= 0,06 m3 x 350 = 21TL eder. Bu malzeme ile yapılan bir ada 5 yıl dayanır.
|
bu OSBler yağmurda ne oluyor. şişmiyor mu
|
Alıntı:
|
baharı dört gözle bekliyorum. ben de evin yanında hazırlıklara başladım. bahar gelince sayfaları tekrar karıştıracağım
|
2 Eklenti(ler)
Dün ecza deposundan örnek olarak aldığım bir strafor kutu
Ölçüleri Boy, en, yükseklik olarak ölçüleri 65 x 55 x 35 cm Kalınlık 4 cm Eklenti 363205 Eklenti 363206 |
Balıkçılarda biraz daha büyük ebatlıları da var.
|
bu maddeler kimyevi , fayda zarar ne durumda acaba
zararsızsa hazır sebze yatağı alıp başlarız:D |
Arkadaşlar neler yapmışsınız,
Sebze ekiyim biraz diye bilgi almaya girdim ama kanıma girdiniz yani 5 saattir bilgisayarın başından kalkamadım. Ellerinize sağlık hepinizin, nasıl yapsam diye düşünürken benim de aklıma bir geri dönüşüm projesi geldi.:D Değişmesi gereken bir yatak vardı çöpe gidecek. Ama aklımda nasıl bir ampül yandıysa çöpe gitmeyecek artık yatak ortadan ikiye bölünüp, hesaplarıma göre ve derdimi anlatacağım birini bulursam nerdeyse 3 tane 2 ye 1 ölçülerinde ada olacak gibi. Yalnız çok okuyunca karışıyor. Şimdi bu ölçülerde 3 ada için ne kadar malzeme gerekli olacak yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler |
Alıntı:
1 metrekare ada için şöyle düşünün. ( Ölçü 100 x 100 x 35 cm) 3 adet cocepeat kalıp,5 kilo kadar leonardit, 6-7 kilo undemin,10 kilo kadar büyükbaş hayvan gübresi,bir avuç mağnazyum,demir,çinko gibi muhteviyası olan iz element, bir avuç kükürt, bir avuc kemik tozu, göz kararı bir avuç kadar meşe odunu külü, EMA takviyesi, geri kalanı bahçe toprağı Bu ölçüler kesin değildir. Aşağı yukarı kullanılan ölçülerdir. Bu ölçüleri kullandığınız adanın metrekaresine göre hazırlayabilirsiniz. |
Alıntı:
Bir cevap gelmedi... |
Alıntı:
bir açıdan bakınca neticede petrol esaslı malzemem ve kimyasal hammaddeden üretildiği için tercih edilmeyebilir ancak hayatımızın her yönü kimyasal hele cebimizdeki tam bir canavar 24 sat yanımızdan ayıramıyoruz sebze bahçesi için bu straforları kullanma konusunda çok evham yapmamak gerekiyor neticede bu bir kalıptır bitkiye besin olmayacaktır bitkiniz topraktan aldıklarıyla beslenecektir bence kullanılabilir bende fide yetiştiriyorum |
Alıntı:
Sudan etkilenmemesi avantaj, toprak ıslak olsa da içeriğini toprağa vermiyor, bunun yanında ısı ve asitten etkileniyor ve zarar verebiliyor ama bitki yetiştirmek için maruz kaldığı ısı ve topraktaki asit oranı etki eder mi bilemem. |
1 Eklenti(ler)
Osb'den geçen sene yaptığım sebze adaları bu seneyi ya çıkarır ya da yaz ortası dağılır gider. Alternatif olarak demiryolunda kullanılan ahşap traverslerden yenilerini yaptırmayı düşündüm. Aslında çok şık, dekoratif ve uzun ömürlü bir malzeme ancak internette yaptığım araştırmada mide bulandırıcı bilgiler aldım. Traverslerin uzun ömürlü olması için koruma amaçlı kullanılan kimyevi maddelerden ötürü kanserojen olduğu, kesinlikle (peysajda vs.) kullanılmaması gerektiği görüşleri var.
Acaba marangozda ahşap kestirip emprenye yaptırsak anyı riski taşırmı diye düşünüyorum. Galiba zehirsiz emprenye uygulamaları var. |
Alıntı:
ben bir tanesini u şeklinde reklam panosundan yaptım boş kalan tarafada bildiğimiz tahta koydum elinizdeki her türlü düzgün odun kerete kalas olabilir betopan olabilir yıllarca eskimez sağlamca priketten tügladan olabilir yutongtan olabilir eldeki malzelerin çogundan olabilir |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 13:17. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025