agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Kardeş Bitkiler (Bir arada uyumlu yaşama) (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/12746.htm)

balbay 27-03-2010 20:56

Sevgili Meyvelitepe'

Bu sene sebze sıraları arasına bir sıra fesleğen bir sıra kadife karagöz deneyeceğim. İyi sonuç vereceğinden eminim.

Eskiden Trakya da buğday ekilen alanların köşelerine güvem ağacı ekili olur ve tüm süne bu ağacın yaydığı kokuya gelir ve o ağacın altında ölür giderlerdi. Ölenleri de sağ kalanları da yetiştirilen yerli cins hindiler ve ördek kaz sürüleri tüketirdi. Şimdi hepsi sözüm ona modern çiftliklerde müebbet hapse mahkumlar. Taki idam edilecekleri kısa, hormonlu, sitresli 45-90 günlerini doldurana kadar.

Şimdilerde ne güvem kaldı ne de zararlıyla doğal mücadele. Doğal yöntemler her dem başarılı olacaktır buna inanıyorum.

Biz bahçelere salyangoz giremesin diye keten bezleri deniz suyu ile ıslatır giriş yollarına hendek açar içine koyardık. Şimdi herkes salyangozun zararına ağlıyor.

Bir de sebze (biber, patlıcan, bamya vs gibi) kuruturken afratoksin oluşmasın diye de ipe dizdiğimiz kurutulacakları yine deniz suyuna batırır çıkarırdık. Deniz suyu bulamayan yayla köylüsü de sap saman yakar tütsü dumanından geçirirdi.

Dedelerimiz nenelerimiz 80 yıl önce neyle mücadele ediyorsa bunu unutmamak, unutturmamak gerektiğine inanıyorum.

üzüm 27-03-2010 21:09

Fesleğen ile kadife çiçeği arasında tercih yapmam gerekirse kadife çiçeğini tercih ederim. Kadife çiçeği de beyaz sineği uzaklaştırır.

Domatesleri ikili sıra halinde dikiyorum; dış kısmında kadife orta kısmında bazen fesleğen yetiştiriyorum.

Kadife çiçeğinin kokusundan bir çok zararlı böcek uzaklaşıyor. Domates bitkisinde olmayıp diğer patlıcangillerde rastladığım bir zararlı varsa (hiçbir zaman bütün patlıcangillere yetecek kadar kadife çiçeği yetiştiremedim) bir miktar kadife çiçeği ve yaprağını elimde hafifçe ezip, koparıp; 1 gün suda bekletiyorum; süzüp sprey olarak kullanıyorum.

Kadife çiçeğini sezon sonuda toprak hızasından kesip kökünü toprakta bırakıyorum.

balbay 27-03-2010 21:25

Peki kökü yine canlanıyormu? Tek yıllık bitki değilmi acaba? Sprey olayı güzel fikir. Bende yazın küçük yapraklı fesleğenlerimden solüsyon yapar ve vücüduma sürerim. Sivri sinekler yaklaşamıyorlar))

MeyveliTepe 27-03-2010 21:44

Kadifelerin köklerini toprakta bırakmak çok uygun bir davranış. Kadifenin esas işlevi kökleri marifetiyledir. Kadifeler, kök salgılarıyla çeşitli kök hastalıklarının taşıyıcısı olan zararlı nematodlarının geçişine izin vermez, bir çoğunu da öldürür. Dolayısıyla mevsim sonunda dahi, kadife çiçeklerinin kökleri ve kök bölgelerindeki toprak nematodlar için önleyici özelliklerini sürdürürler.

Hatta, bir mevsim aynı alanda bol miktarda kadife yetiştirip, ertesi yıl bu kadifelerin yetiştiği toprağı sebze yetiştirme toprağına karıştırmak gibi bir uygulama da var. Böylece nematod yaklaştırmayan bir ortam elde ediliyormuş.

Kadifeleri sebzeleri çevreleyecek şekilde dikmek de yine aynı sebeple doğru bir uygulama. Fesleğenleri ise domateslerin biberlerin ve patlıcanların altlarına dikmek gerekir ki, kokuları yükselerek sebze yaprakları ve gövdelerini sarsın.

Ben de kadifelerin köklerini (aslında hemen her şeyin kökünü) toprakta bırakıyorum.

üzüm 27-03-2010 21:46

Kadife çiçeği tek senelik bir bitkidir. Kökünü toprakta bırakmamın sebebi çürüyene kadar nematodları uzaklaştırmaya devam etmesi. (seneye o bölgeye ekilecek bitkilere temiz toprak bırakmak için.)

balbay 27-03-2010 22:16

Çeşme-Alaçatı da zaten zararlılar çok yoğun değiller. Birde sizlerin verdiği kardeşlik kurallarına uyup değişik bir sebze bahçesi oluşturacağım galiba. tek sorun 5-6 çeşit dometes, 4-5 çeşit biber, 3-4 çeşit patlıcan, gibi her cinsten çok çeşit ekme isteğimi 12 dekar alanda nasıl dizginleyeceğim. Bir birlerinden çok uzak olması gerekiyor ama ben bunu nasl sağlayacağım bakalım)

MeyveliTepe 27-03-2010 22:27

:) 12 dekar toprakta isterseniz binlerce çeşit sebze yetiştirirsiniz. Ben bu yıl 80 metrekare net sebze adalarında 200'e yakın çeşit yetiştirmeyi planlıyorum. Sadece acılık sıralamasında 1,2,3 ve 4 numaralı biberleri uzakta bir yerde yetiştireceğim.

Elinizi korkak alıştırmayın yani :) -sadece markalamaya ve çapraz tozlaşma mesafelerine dikkat-

akcan67 27-03-2010 22:31

Fesleğeni domatesle beraber dikmek için acaba ikisinin tohumlarınıda aynı anda mı ekmeliyiz.Aynı zamanda kadife çiçeğimide.

MeyveliTepe 27-03-2010 22:40

Öyle bir şart yok. Sadece domatesler fide olup diktikten kısa bir süre sonra veya aynı zamanda kadife ve fesleğen fideleriniz hazır olsa iyi olur. Bunun için domates tohumlarını ekerken fesleğenler de ekilebilir. Kadife çimlenmek için daha fazla ısı istiyor ama daha hızlı gelişiyor. DOmatesten 2-3 hafta sonra da ekilebilir.

üzüm 27-03-2010 22:42

Sayın balbay,
Rüzgar yönünü dikkate alıp, ara sıralara mısır, ayçiçeği, sırık fasulye gibi bariyer yapabilecek sebze türlerini ekerseniz daha rahat edersiniz.

Çapraz döllenmeye yatkın bitkiler biber, ayçiçeği, mısırdır. Bunlar çok rahatlıkla birbirlerini dölleyerek ürünün baskın çeşite dönmesini sağlar. Tohum almayacaksanız diğer bitki çeşitlerini çok uzak dikmenize gerek yok.

balbay 27-03-2010 22:53

Bende öyle düşünmüştüm. Daha önce en geniş 140 dekar da tek tip domates yetiştirmiştim. Şimdi ise 3-4 yıldır yaptığım hobi bahçemin boyutunu abartacağım. Resimlemeye pazartesi günü başlıyorum. Tavsiyeler itina ile dikkate alınır. Bu arada Kadife çiçeği tohumu yollamak isterseniz seve seve kabul ederim. Çünkü elimde ancak 30-40 sıra yetecek tohum var. Yerli küçük yapraklı fesleğen ve mor-yeşil yapraklı iri fesleğenler bolca var. Dikkatinize.

MeyveliTepe 08-04-2010 09:50

İlgilenenler için bu konuda yeni bir yazı dizisine başladık.

cagatayyucel 08-04-2010 11:10

çok güzel olmuş yazınız sn meyvelitepe

escal78 08-04-2010 11:27

Arkadaşlar yine birbirinden değerli bilgiler Teşşekkürler
 
Bende geçensene bütün domateslerimin üstünde üzümün verdiği linkteki kahverengi böçeklerden çok gördüm hepsini toplayıp atmama rağmen yinede geliyorlardı.bu sene karanfil çiçeği ve fesleğeni bende deniycem.

Sizlere sormak istediğim birşey var yaprak biti gibi böcekten bahsediliyor bunlar gözle görülebiliyormu?Çünkü nezaman bahçeye insem bi katışıntı tutuyordu bununla alakası warmı acaba??piskolojikmi anlamadım:(

escal78 08-04-2010 11:33

Sn meyvelitepe ve üzüm üstadlar olarak birşey sorucam
 
Küçük bir bahçem var arıklar yaparak sebzelerimi arıkların üstüne dikiyorum bahsettiğiniz karanfil çiçeğini ve fesleğeni arıkların üstüne diğilde içine diksem aynı sonucu alabilirmiyim acaba????

Birde çapraz dikim nasıl oluyor??

Teşekkürler

üzüm 08-04-2010 17:54

Kadife, fesleğen, domatesi aynı düzlemde ekiyorum. Özellikle kadife çiçeğinin nematodları uzaklaştırmasındaki etkisinin düzlem farkında nasıl olduğunu bilemiyorum.

(çapraz dikim: Dama veya satranç tahtasında siyah (veya beyaz) zemine dikim yaptığınızı farz edin)

k_donmez 08-04-2010 18:18

Daha domates fideleri 3 santim boyundayken, bugün kadife fideleri bulunca alıp domates dikeceğim alanın başlangıcına 5 tane diktim. Güvenlik tamam, şimdi sıra domateslerin dikilmesinde.

escal78 09-04-2010 09:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 613285)
Kadife, fesleğen, domatesi aynı düzlemde ekiyorum. Özellikle kadife çiçeğinin nematodları uzaklaştırmasındaki etkisinin düzlem farkında nasıl olduğunu bilemiyorum.

(çapraz dikim: Dama ve ya satranç tahtasında siyah (ve ya beyaz) zemine dikim yaptığınızı farz edin)

Teşşekürler sn üzüm

etxeberria 21-04-2010 22:55

Merhabalar,

Babaannem ile küçükken bahçeyle ilgilenirken,ister ağaç fidesi ister sebze fidesi dikerken hep yanlarına bir diş sarımsak ve de bir de fesleğen ekerdi.Öğrendiğim kadarı ile fesleğeni kullanan var,acaba sarımsak konusunda da bilginiz var mı? Ben yıllardır babaannemden öğrendiğim gibi bir diş sarımsak ekerim de.Çoğunlukla hep sağlıklı ürünler aldım,yine de sormak isterim yanlış bir yanı var mıdır sarımsağın?

üzüm 22-04-2010 10:32

Sayın etxeberria,

Babaanneniz çok doğru yapıyormuş. Sarımsak pek çok sebze için zararlıları uzaklaştırmak amacıyla kullanılır; örneğin turpgiller, pancar, salatalık, marul, kereviz. Elma ve armut ağacı için kullanılır. Bildiğim kadarıyla fasulye ile uyumsuz. Gül dibine de sarımsak dikilir.

Kiraz 23-04-2010 20:38

Sarımsak bazı sebzelerin aromasını, tadını da etkiliyormuş ve daha güzel yapıyormuş. Bunun için bir sebze yanında özellikle kullanılırmış ama hangi sebze olduğunu hatırlayamadım.

agozce 24-04-2010 01:57

Sayın Meyvelitepe merhaba, kardeş bitkiler mantığı sadece sebzeler için mi geçerli? Meyve ağaçları için de geçerli olabilir mi ? Bu konuda bilginiz var mı? (Elma,armut, üzüm, erik, ceviz........)

MeyveliTepe 24-04-2010 07:34

Tabii ki meyve ağaçları için de geçerli. Meyve ağaçlarının başka meyve ağaçlarıyla ya da diğer bitkilerle bir çok etkileşimleri oluyor.

üzüm 24-04-2010 09:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 623540)
Sarımsak bazı sebzelerin aromasını, tadını da etkiliyormuş ve daha güzel yapıyormuş. Bunun için bir sebze yanında özellikle kullanılırmış ama hangi sebze olduğunu hatırlayamadım.

Pancar ve lahananın tadını güzelleştiriyormuş.

Eğer organik yetiştiricilik yapılıyorsa sarımsakla beraber ekime dikkat etmek gerekiyor. Sarımsak yararlı, zararlı ayırımı yapmadan uzaklaştırma / öldürme işlevini gördüğü için daha dikkatli kullanılması gerekiyor.

Kadife çiçeği hem toprak altı hem de toprak üstü kısmıyla pek çok zararlıyı uzaklaştırdiği için Patlıcangiller'de sarımsak kullanma ihtiyacı duymadım.

Kırmızı lahanaya yakın sarımsak ekmiştim. Sarımsağa yakın olan kırmızı lahanalar daha güzel geliştiler. (Bu sonbaharda ikisini beraber ekip tekrarlanacak mı diye bakacağım)

agozce 24-04-2010 23:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 623732)
Tabii ki meyve ağaçları için de geçerli. Meyve ağaçlarının başka meyve ağaçlarıyla ya da diğer bitkilerle bir çok etkileşimleri oluyor.

Çok teşekür ederim. Biraz daha detay mümkün mü? Veya kaynak? :)))

elek 27-04-2010 13:37

Merhabalar, 2 m^2 lik balkonumda ne yapsam nasıl etsem de daha çok çeşit yetiştirebilsem, saksılara beraber ne ekebilirim acaba diye araştırırken rastladım bu konuya ve çok ilgimi çekti. Herkese teşekkür ederim verdikleri bilgiler, aktardıkları deneyimler için. Benim bunları uygulayabilecek kadar geniş bir yerim olmasa da "ilaçsız olmaz" diyen amatör çiftçi anne ve babama aktaracağım bakalım :)

Sayın agozce, internetteki kaynaklarda hemen her yerde sarımsak, fesleğen ve soğanın zaralıları uzak tutmasından dolayı meyve ağaçlarının çevresine ekilmesi önerilmiş. Ayrıca çin sarımsağının (Allium schoenoprasum) özellikle elma ağaçlarındaki kahverengi lekelenmeler yapan hastalığın önlenmesine yardımcı olduğu bildiriliyor. Latin çiçeğinin de (Nasturtium) kurtlanmaya neden olan güveleri uzak tutması nedeniyle meyva ağaçlarıyla birlikte ekilmesi öneriliyor.
Aşağıdaki kaynakta değişik bitkilerin nelerle ekilebileceği (ve ekilemeyeceği) ve ana bitkiye sağladıkları faydalar detaylı bir şekilde listelenmiş, umarım işinize yarar.
http://www.ghorganics.com/page2.html

agozce 28-04-2010 01:21

Sayın elek, çok teşekür ederim. İnceledim.

Kiraz 30-04-2010 14:14

Oldukça güzel bir tablo da burada var.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_companion_plants

Tamamının tercüme edilmesi zor olabilir ama en azından her yararlandığımızda, baktığımız maddedin açıklamasını foruma ekleyebiliriz.

Kiraz 30-04-2010 14:32

Sn. Zeki Yağlı'nın hediyesi kuşkonmazı (asparagus)nereye dikeceğimi düşünüyordum, yukarıdaki tabloya bakarsak:

Domates için yararlı,
Aster, dereotu, kişniş, maydanoz, fesleğen, karakafes otu, kadife çiçeği ile uyumlu,
Patates, soğan, sarımsak ile uyumsuz.
Bu grupta, kadife çiçeği zararlı böcekleri kaçırmak için kullanılabilir.

verdoque 30-04-2010 15:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 628688)
Oldukça güzel bir tablo da burada var.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_companion_plants

Tamamının tercüme edilmesi zor olabilir ama en azından her yararlandığımızda, baktığımız maddedin açıklamasını foruma ekleyebiliriz.

Google translate cümle çevirilerinde iyi değil ama tabloyu fena çevirmedi. (Tablo başlıklarına orjinalinden bakmakta fayda var)

Teşekkürler Sn. Kiraz :)

http://translate.google.com/translat...mpanion_plants


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025