agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)

Beğeni Düzeni42Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-09-2009, 23:25   #1021
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-04-2007
Galeri: 266
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi habibe Mesajı Göster
*K0900 Sizin domateslerde sarımsı damarlar var gibi. Domatesin kendi özelliğinden mi?.
Evet. Beyaz patlıcan. Forumda tohum satışı yapılmıştı, merak edip almıştım.
Beyaz patlıcanı ilk kez gördüm Seneye denerim.

Sarımsı damarları ben göremedim, tekrar, tekrar baktım

k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 11:28   #1022
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 73
Geç kaldım, domateslerin tadına bakamayacağım diye korkuyordum. Ağustos sonunda yeni pembeleşmeye başlamışlardı, neyse bugün topladım.

Adalet hanım sayesinde yayla domatesini denedim. Çok lezzetli, çok iri,kalın kabuklu, hafif ekşi (pembe domatesin ekşisi gibi). Geçen sene pazarda bulduğum pembe domateslerin tohumlarından da bir kaç kök denedim ama şimdilik gerçekten pembe, toplayamadım. Biber tohumlarım komşumdan, şimdilik acı çıkan yok.

Domateslerin cinsinden mi bilmiyorum, belki de son hafta çok yağış olduğundandır, son günlerde çatladılar. Bugün gelecek yağış öncesinde de kızaranları topladım.

Bu gidişle yeşil domates yemekleri tarifleri araştıracak ya da uyduracağım.

Name:  11092.jpg
Views: 1241
Size:  63.7 KB

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 12:53   #1023
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Çatlama yağmurdan yani fazla sudan kaynaklanıyor Kiraz. Kalın kabuklu Domatesi sevmiyorum, pazar için dayanıklılık açısından uygun olabilir ama ev bahçesinde dayanmasına gerek yok. Seneye çok pembe dikeceğim. Onun kadar ince kabuklusu (kabuk ta denmez zar diyelim) ve lezzetlisine raslamadım şimdilik. Çerilerimin de cinsi çok güzel, onlar da çok ince kabuklu, yoğun aromalı ve şekerli.

Yaz ortalarında pazardan aldığım kızılcık benzeri ama daha büyüğü çeri cinsinin de bir kaç çekirdeğini ekmiştim. 2 kök yaşatabildim. Şu an çiçekteler, çok merak ediyorum nasıl olacaklar.

Romantik'e ısmarladığım bir kaç Domates çeşidiyle beraber, Meyvelitepe'nin tarhlarından da hazırlarsam, seneye çeşit çeşit Domates yetiştireceğim.

Havaların şimdi böyle olduğuna bakma, haftaya günlük güneşlik olur, bizim Domatesler de kızarır daha. Diyorum ya az olsun bizim olsun...

Ispanak, Roka tohumları ekecekler yağmurları kaçırmasınlar, 2-3 günde sulamalarına gerek kalmadan yeşerir tohumlar. Ben bu kışı bahara hazırlıkla geçireceğimden kışlık tohum ekmeyeceğim. Sadece geçen kıştan kalma 2 kök Brokoli (sanıyorum, lahana da olabilirler) var kış sebzesi olarak.

Bu arada sebzelerini topladıktan sonra toprak seviyesinden kestiğim Enginarlarım, dipten yeniden sürgün vermeye başladılar. Bahçesinde müsait yeri olanlara şiddetle Enginar dikmelerini tavsiye ederim. Hem çok yıllık, hem yer yıl verdiği sürgünleri kesip dikerek sayısını artırıyorsunuz, hem yaprağı hem sebzesi çok faydalı. Kuru günlerde bol su dışında hiç bir isteği olmaz sizden.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 13:06   #1024
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 73
Limon haklısın, domateste ince kabuk tercih edilir ama o kadar lezzetli ki, kabuğunu es geçiyorum. Pembe domateslerim henüz olmadı (toplam iki kök) ama kardeşime verdiğim tohumlardan olanların tadına bir ay önce bakmıştım, çok güzeldi. Aroma olarak birbirlerine çok yakınlar ama yayla domatesinde ekşilik hissediliyor. Yayla domatesi pembe domatese göre çok fazla miktarda verdi, kalın gövde ve sırıklara rağmen ağırlıktan kırılanlar oldu.

Keşke yerim çok olsa, çeşit de çok olsun istiyorum. Bir de Gürcistan'dan gelen tohumlardan iki kök var, çeri diye ektim ama büyük yumurta biçiminde büyüyorlar, tadını hiç bilmiyorum, henüz pembesi bile yok.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 22:32   #1025
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
Ben de pembe domatesleri kahvaltıda yemeye bayılıyorum. Hele çoban salatası da ne güzel oluyor sulu sulu. Al kaşığı eline dayan gitsin.
Bu sene bahçeden çok topladık, halâ da topluyoruz. Ahh bir de biraz daha dayanıklı olsalar.
Bir de Topkapı denen bir cins var, o da çok güzel. Yeşilliği aynen eski domatesler gibi kokuyor. Koklayarak özlem gideriyorum.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2009, 18:05   #1026
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-09-2009
Merhaba ben yeni üye oldum ama daha önceden bu siteyi takip ediyordum.bu siteden çok faydalandım.Ama daha öğreneceğim çok şey var.İnşallah bundan sonra bilgi paşlaşımımız devam eder.

YeşilSever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2009, 19:00   #1027
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Hoşgeldiniz.

Eski 12-09-2009, 21:45   #1028
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
Sevgili YeşilSever, hoş geldiniz.
Yeni üyelerimiz önce "Yeni gelen üyeler lütfen kendinizi tanıtın" başlığında kendilerini tanıtıyorlar.
Lütfen, siz de oraya bakabilir misiniz?

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2009, 17:02   #1029
Ağaç Dostu

sakagun's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2007
Galeri: 107
Mısırlarımı hasat ettim ve bu güzellikleri sizlerle paylaşmak istedim.

Eklenen Resimler

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2009, 17:15   #1030
Ağaç Dostu

sakagun's Avatar

Birkaç tanesinin yakından görünümü.

Eklenen Resimler

Eski 25-09-2009, 15:36   #1031
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 02-09-2009
Sevgili limon verdiyiniz bilgiler çok yararlı oluyor çoook teşekkürler iyiki varsınız.nacizane bi sorum olacak ben bu sene bi şeyler ekmeye yeni başladım tabbi sizinle karşılaştıktan sonra da bırakmam mümkün diil. sorum şu ki marul ıspanak karnabahar tohumlarını ekerken birden fazla yani 10 adet falan ekmişim acemilik.. bunları nasıl ayırıcam yaklaşık bir buçuk ay oldu ekeli şimdiden teşekkürler..

hekimc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2009, 20:30   #1032
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Sakagun, ellerinize sağlık, çok güzeller. İri dişli olanlar da Cin Mısır mı?

hekimc, Marul ve Karnıbahar fideleri ayıracak büyüklüğe geldiyse, nihai yerlerine geçirebilirsiniz. Ispanak onlar gibi olmuyor, direkt yetiştirileceği yere ekiliyor. Ancak çok sıklarsa, toprağı iyice ıslatıp, suya doyurup, sıkışık olanları dikkatlice çekip, başka yere geçirebilirsiniz. Yenilecek büyüklüktelerse tüketebilirsiniz ama küçüklerse yazdığım gibi yeniden dikebilirsiniz. Hepsi kurtulmasa da arada toparlananlar olacaktır.

Burada havalar epeyce serinledi ama sizin orada şayet sıcaksa, öğlen güneşinde değil de serin saatlerde bu şaşırtma işlerini yaparsanız fidelerin bayılmasını engellersiniz. Ayrıca sıcak havalarda fideler bayımasın diye, söküp yerine geçireceğim fideleri önce su dolu kaba kesme çiçek gibi yerleştirip, 3-4 saat bekletip suya iyice doymalarını sağlıyorum.

Kolay gelsin.

Eski 26-09-2009, 12:42   #1033
Ağaçsever

ilginize teşekkür ederim..

Eski 26-09-2009, 15:25   #1034
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hekimc Mesajı Göster
ilginize teşekkür ederim..
sevgili limon bu sene 150 köke yakın çilek ektim. okudugum kadarıyla çilek ler topraga deydiyi zaman çürüüme yapıyormuş bunu önlemek için kiloluk geniş pamuk koymayı düşüyorum hem su çileklere ulaşacak hemde çıkarsa eyer çilekler toprağa deymeyecek ne dersiniz olurmu. **** deneyen arkadaşlar varmı. saygılar

Eski 27-09-2009, 13:57   #1035
Ağaç Dostu

sakagun's Avatar

Cinsini bilmiyorum limon. Renkli mısır olarak agaclar.net satış bölümünden almıştım.

Eski 04-10-2009, 17:30   #1036
Yeni Üye

osmancay's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2009
bahçemde sonbahar. bunlarda son kalanlar.

Eklenen Resimler

osmancay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2009, 17:42   #1037
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Osman Bey, elinize sağlık.

Benim bahçemde de çokça çeri domates var halen. Ama yarısı çatlıyor toplayamadan. Havalar tam soğumadan, tohumunu yaz ortasında ektiğim, üzerinde 2 büyük salkım domates olan, kızılcığa benzeyen (çeriden biraz daha irice) domateslerimin kızarmasını merakla bekliyorum. Tadına bakmaktan çok, tohumunu gelecek seneye almak için.

Seneye ekeceğim Domates tohumlarım hazırlandı. Sn. Romantikten gelen türlerle de çeşitlilik artacak.

Eski 05-11-2009, 19:45   #1038
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2008
Galeri: 8
Renkli mısırların genetiği mi değiştirilmiş, doğal mı?

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2010, 20:46   #1039
Moderatör

h_dogan's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2007
Galeri: 22
Sayfaya uzun zamandır yazan yok halbuki en sık yazılan sayfalardan biriydi ben yazim de yeniden start verelim bari
Bu arada renkli mısırlar doğal GDO değil. Tozlanmayla da renk değiştiriyorlar, bende de vardı birkaç sene önce ama beni pek sarmadı o yüzden tohumlarını çıkartmamıştım. Süs için iyi tüketiliyor mu bilmem.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2010, 22:00   #1040
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Giriş Tarihi: 24-01-2010
Galeri: 3
Değerli arkadaşlar, bahçenize ektiğiniz ve Ankara'da en çabuk meyve alınan domates türü hangisidir. Bu sene ekeceğimiz domatese karar vereyim istiyorum. Zaten birkaç kök olacak, onuda zamanında görebilelim.

k_donmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2010, 16:40   #1041
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan Mesajı Göster
Sayfaya uzun zamandır yazan yok
Mart ayında sebze bahçemi yeniden düzenleyeceğim. O zaman bol bol yazmaya başlarım yeniden.

Çeşit çeşit domates tohumları almıştım Sn.Romantik'ten. Dünden beri düşünüyorum erken hasat için acaba evin içinde tohumları saksılara eksem mi diye. Geçen yıl oldukça geç kalmıştım, bu yıl erken erken toplamak istiyorum domatesleri, biberleri. Sanırım, ben bahçeyi düzenleyene kadar onlar fide olur, havalar da ısınır. Kış miskinliğini yavaş yavaş üzerimden atma zamanı geldi.

Eski 14-02-2010, 16:58   #1042
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi k_donmez Mesajı Göster
Değerli arkadaşlar, bahçenize ektiğiniz ve Ankara'da en çabuk meyve alınan domates türü hangisidir. Bu sene ekeceğimiz domatese karar vereyim istiyorum. Zaten birkaç kök olacak, onuda zamanında görebilelim.
sub-arctic deneyin. En erkenci odur.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2010, 16:45   #1043
Ağaç Dostu

siniroluyorum's Avatar

Giriş Tarihi: 30-11-2009
Galeri: 1
Bunlar da benim ekmeyi planladıklarım viyolleri aldım tohumların siparişi de verildi...
-Kırım domatesi
-Beyaz domates
-Mor domates
-Ananas domates
-Sarı armut domates
-Kırmızı cherry domates
-Riesentrube domates
-Beyaz patlıcan
-Uzun yeşil patlıcan
-Tam cinsini bilmediğim yıllardır ektiğimiz patlıcanlar
-Sarı patlıcan
-Limon salatalık
-Uzun fasülye
-Süs biberi
-Çan biberi
-Çin biberi(beş renkli)
-Renkli mısır
-Minyatür mavi mısır
-Rezene (bilmiyorum sebze bölümüne giriyor mu?)

siniroluyorum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2010, 16:17   #1044
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
sub-arctic deneyin. En erkenci odur.
Sayın MeyveliTepe, tavsiyenize uyarak sitede yaptığım araştırmada Sayın Douglas Fir'in 60 Tür Domates Tohumu arasında bir adet subarctic tür buldum. Kendisiyle temas kurdum, Ankara'da olduğu için kendisini ziyaret ederek ihtiyacım kadar tohum temin ettim. Bu sene bahçede sebze kısmına domates, maydanoz, roka, şampiyon balkabağı ekeceğim. Halihazırda kenarda sarmısak ve nane var. Selamlar.

Eski 05-03-2010, 23:16   #1045
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Bugün iki çeşit domates tohumu ( Sayın Douglas Fir'in Subarctic'i ile Sayın Birol Ketenci'nin pembe türü) ile şampiyon bal kabağı tohumları fide olmak üzere toprakla buluştular.

Eski 06-03-2010, 17:14   #1046
aer
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-02-2007
Ben de annemle mücadele ediyorum. Sormayın bir hevesliyim ki tohum ekimi yapmak için, ben ekelim artık tohumları desem de annem şimdi ekeceksin çimlenecek güneş yok, hava soğuk, yeşil-yeşil uzayıp duracaklar fidecikler. Biraz bekle onlar 3 günde çimlenir ve hızlı büyür diyor demesine ama ben gizliden gizliye ekip duruyorum evde minik saksılara ( bu arada cam kenarlarını minik sinek bastı anne sözü dinlememekten sanırım)

aer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2010, 17:34   #1047
Ağaç Dostu

siniroluyorum's Avatar

Giriş Tarihi: 30-11-2009
Galeri: 1
Bence de dinleseymişsiniz daha iyi olurmuş Bu zamanda sebze tohumu ekmek iyi olmaz uzun ve çelimsiz olurlar sonra.

siniroluyorum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2010, 17:45   #1048
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-12-2008
Sayın aer,
Marmara bölgesi için tohum ekimzamanları.
Biber için; 25-30 Mart
Domates için; 1-5 Nisan
Hıyar için ise; 5-10 Nisan’dır

adavci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2010, 19:23   #1049
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-04-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi habibe Mesajı Göster
Limonum

Sizlerden görüp aşka geldim.
Dün iş çıkışı ne var ne yok olgunlaşanları toparladım.

(Yaz başından beri oluşan ürünleri, ben izinde iken topladıkları için görememiştim. )
Ellerinize sağlık..
Yalnız bu beyaz patlıcanın tohumunu nereden bulabiliriz?

harun25 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2010, 19:27   #1050
Ağaç Dostu

Birol Ketenci's Avatar

Giriş Tarihi: 01-06-2007
Benim bildiğim ekilen tohumların (biber ve domates) bahçeye alınacak büyüklüğe gelmeleri 6 hafta kadar sürüyor. 3 senedir domates yetiştiriyorum ve her yıl şubat sonu, en geç mart başı tohumlar cam kenarında ekilmiş oluyor. Şu sıralar ekilen tohumların çimlendikten sonra boya gitmeleri ve çelimsiz olmaları gibi bir kaygınız olmamalı. Fidenin boya gidip çelimsiz olmasının sebebi yetersiz ışık ve bol su verilmesidir. Çimlenen tohumlara su verirken mümkün olduğunca cimri davranın. Onların suya değil neme ihtiyacı olduğunu unutmayın.

Düzenleyen Birol Ketenci : 06-03-2010 saat 19:29 Neden: ekleme
Birol Ketenci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025